Kuinka mahtaa käydä translakiuudistuksen, jos hallitus kaatuu?

  • 1 / 9
  • smo
  • smo
  • 29.11.2019 16:52
Kuinkahan on laita translain etenemisen, jos Rinteen hallitus tässä Postiin liityvässä sekoilussa vielä kaatuu? Omistajaohjausministeri Paatero joutui jo lähetemään (tai virallisen selityksen mukaan lähti omasta tahdostaan), mutta pääministerinkin selostukset ovat olleet sen verran epäjohdonmukaisia, sekä yhtä ja toista tehtyä/sanottua lienee vielä tulematta julki, ettei voi olla tässä vaiheessa mistään kovin varma.
  • 2 / 9
  • ren
  • 29.11.2019 19:34
Ei kaadu. 90% on sitä mieltä, että Antti Rinne on aina selkeäsanainen ulostuloissaan. Mutta jos ei ole niin eiköhän ennakkotapausten perusteella riitä, että Antti huikkaa: "sori siitä". Tässä voi myös muistella miten Arja Alholle (ja vain Arja Alholle) kävi Sundqvist-jupakassa.
Rinne nyt näyttää olevan lähdössä kumminkin - tosin ei ihan omasta tahdostaan. Teknisesti ottaen siis hallitus kaatuu. Käytännössä sama hallituspohja voi jatkaa.

Höpötykset "oikeusturvastaan" ovat kummallisia. Pääministerillä ei muuta ole kuin luottamus. Vaikka muut(kaan) eivät ole aivan selkeäsanaisia, niin kyllä pitäisi tajuta, mitä muut tarkoittavat puhumalla luottamuksen vähenemisestä ja johtopäätösten tekemisestä. Luultavasti Rinnettä lukuun ottamatta kaikki muut ovat yskän ymmärtäneet.

Vai yrittääkö Rinne viime työnään kenties kostaa kaatamalla koko hallituspohjan?
Hallitus rämpii. Eivätkä ylen surkeat kannatuslukemat lupaa helpotusta. Tilanne herkistää ja voivat johtaa tempoilevaan touhuun kentän palautteen perusteella. Etenkin SDP:n ja Keskustan suhde tässä liitossa on ollut vaikea alusta lähtien ja viimeaikaisten tapahtumien jälkeen vielä vaikeampi. Haaviston sinänsä perusteltu toiminta al-Hol -asiassa tuskin vähentää Vihreiden kannatusta, mutta voi hermostuttaa joidenkin muiden (hallitus)puolueita (ja niiden kannattajia).

Ylen Taloustutkimuksella teettämän mittauksen mukaan tuoreet kannatusluvut ( https://yle.fi/uutiset/3-11102651 ) ajalta 11.11.-3.12. ovat etenkin SDP:n ja Keskustan näkökulmasta hyvin synkkiä. Perussuomalaisilla menee lujaa ja Kokoomuskin nousee. Hallituspuolueiden ja opposition kannatukset ovat kohta tasoissa, jos tämä meno jatkuu. Virhemarginaali on 1,8 prosenttiyksikköä suuntaansa. Otos on lähes 3 000.

Perussuomalaiset 24,3 +1,3
Kokoomus 18,6 +1,3
Vihreät 13,9 -0,3
SDP 13,2 -0,7
Keskusta 10,6 -2,3
Vasemmistoliitto 8,4 +0,5
RKP 3,9 -0,4
Kristillisdemokraatit 3,9 +0,7
Liike Nyt 1,2 -0,4
muut 2,0 +0,4

Hallituspuolueet tuskin ovat lukujen valossa halukkaita uusiin vaaleihin, joten hyvinkin eripuraiset SDP ja Keskusta pysynevät naitettuna viiden kimpassa. Helppoa se ei ole oleva. Todennäköisesti hallituspohjan hajoamisen jälkeen tulisi uudet vaalit, sillä nykyisillä voimasuhteilla nykyisiin kannatuslukuihin viitaten tuskin muuta hallituspohjaa olisi mahdollista saada.

Translain etenemiselle se ei tietäisi hyvää.
  • 5 / 9
  • Public eye
  • 5.12.2019 10:35
Hallituksen rämpimisestä on tässä vaiheessa aikaista sanoa sitä tai tätä. Ilma varmasti selkenee kun uusi kokoonpano pääsee alkuun ja uusi pääministeri aloittaa tehtävässään. SDP:n ja Keskustan perustavanlaatuiset linjaerot eivät toki katoa minnekään, mutta odotan uuden pääministerin pystyvän kommunikoimaan ammattiyhdistystaustansa vuoksi taisteluhenkistä Rinnettä paremmin niin Keskustan kuin kansalaisten ja muidenkin sidosryhmien kanssa. Henkilökemioista tässäkin loppujen lopuksi on kysymys, ja jos ja kun tahtoa, vaikka sitten olosuhteiden pakosta, riittää, niin kyllä asioista aina sopu löytyy.
Hienosti menee Suomessa kun ylivoimaisesti suosituimman puolueen pj totesi juuri näin: ”Vaikka valkoinen hetero olisi kuinka paha, hänellä on kuitenkin äänioikeus edelleen” https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006326291.html?share=8995418bdf33f76154ce38f61411c643

Suomi menossa oikeistolaiseen rasistiseen ja homovastaiseen suuntaan, kokoomus ilmoitti tällä viikolla että on valmis hallitukseen PS kanssa. Enpä olisi uskonut näin suuren osan suomalaista olevan roskasakkia.
Oma ihanteeni on pyrkiä vähentämään homokielteisiä, transkielteisiä ja rasistisiakin asenteita siellä missä niitä on (myös poliittisella kartalla), eikä ensisijaisesti keskittyä demonisoimaan esimerkiksi jotain tiettyä puoluetta tai maailmankatsomusta. Ensimmäisestä on todistettavasti kestävämpää hyötyä kuin jälkimmäisestä, josta esimerkkinä olkoon se, että persuissakin on joukko homouteen myönteisesti suhtautuvia ja jopa avoin (kiintiö)homo.

https://ranneliike.net/nakokulmat/15579/unohtiko-seta-homot-enta-miksi-identiteetteja-pidetaan-biologian-edella
https://ranneliike.net/nakokulmat/14996/syyllistaminen-hlbti-aktivismin-toimintamuotona-saisiko-mieluummin-tietoa

Minusta jonkin ilmiön arkipäiväistäminen on kestävämpi tapa edistää parempaa maailmaa kuin pyrkiä jakamaan ihmisiä parempiin ja huonompiin. Ensimmäinen voi toki tuntua vaikeammalta tieltä kuin jälkimmäinen - ja on jotenkin muodonmukaista tänä nopeatempoisen ragoinnin some-aikana, johon ei niinkään kuulu kolikon toisen puolen tai sen reunojen tutkailu.
Äärioikeistoa ei tule yrittää ymmärtää eikä kirjoittaa positiivisia ja ymmärtäviä artikkeleita mediassa kuten HS aktiivisesti tekee. Persuilla ja täällä jenkeissä Trumpin republikaaneilla ei totuudella ole mitään väliä, ainoastaan liberaalien arvojen vastaan hyökkääminen ja vähemmistöjen pilkkaaminen tärkeää omalle kannatukselle. Jos luet twitteria ja fb persujen kannattajien kirjoituksia nämä ”ihmiset” ovat roskasakkia sanan täydessä merkityksessä joista voisi todeta natsi-Huhtasaareen sanoin ”ettei ihmisarvo kuulu kaikille”. Itse en sitä anna yhdellekään ps jäsenelle tai äänestäjälle.
Minun ajatukseni kun välillä tuppaavat olemaan päälaellaan, niin... ajattelen, että jos ei kuunnella tai antauduta keskusteluun, syntyy asetelma, jossa vuoropuhelusta kieltäytyvät vain piiskaavat asenteellaan eri tavoin ajattelevia entistä kovempaan laukkaan. Näin toimimalla polarisoituminen vain kasvaa.

Ei kaikkea tarvitse hyväksyä, mutta jonkinlaiseen vuoropuheluun pyrkiminen ja toisen osapuolen ajattelun ymmärtämisen yrittäminen johtaa kuitenkin pitkällä aikavälillä parempaan.