Floridassa poliisit houkutuslintuina – otettiin kiinni 18 kruisailijaa (juttukommentit)

Lisäyksenä Vaeltajan artikkeliin tarkentaisin poliisin roolia homoihin kesällä 1983 kohdistamasta väkivallasta, koska olin juuri silloin Setan sosiaalisihteerin sijaisena ja toimitin Rakkauden monet kasvot (1984)-kirjaa.
--

Minulla on ensi käden kokemusta poliisin harjoittamasta syrjinnästä, mutta myös siitä miten poliisien asenteita pystyttiin muuttamaan jämäkällä toiminnalla. Homouden dekriminalisointi 1981 ei muuttanut yleisiä asenteita, vaan rikoslakiin säädettiin kirkon vaatimuksesta ns. asennepykälä (RL 20:5.2), joka kielsi ”julkisen kehottamisen ”haureuteen samaa sukupuolta olevien välillä”.

Heinäkuussa 1983 alkanut kansainvälinen Aids-ilmiö aiheutti takaiskun kehityksessä, kun sensaatiolehdistö yhdessä muutaman sensaatiotutkijan kanssa alkoi pelotella väestöä ”homorutolla”, joka olisi löytynyt Suomessa. Setan puhelinpäivystykseen, jossa työskentelin silloin, tuli yhden kuukauden aikana pari tuhatta puhelua hätääntyneiltä homomiehiltä, mutta myös ns. pelkääjiltä. 

Helsingin yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan (Sievers ym (1984)) homoihin kohdistuvat kielteiset asenteet purkautuivat aika ajoin myös suoranaisena väkivaltana.

Syksyllä 1979 parikymmentä ns. Kallion jengiin kuulunutta 15-17 -vuotiasta tuomittiin eri pituisiin vankeusrangaistuksiin ryöstöistä ja pahoinpitelyistä, joista suurin osa kohdistui homoihin. Tilanteesta kirjoittanut oik.kand. Ulf Månsson osallistui Helsingin yliopistolla tehtyyn tutkimukseen, jossa todettiin joka kuudennen homomiehen (ja yli 35-vuotiaista peräti joka neljännen) joutuneen ruumiillisen väkivallan kohteeksi homouden takia. 

Månsson kirjoittaa Setan aktivistien tietoon tulleesta tapauksesta, jossa yleisurheilun maailmanmestaruuskisojen aikaan kesällä 1983 lähellä kisapaikkaa keskellä päivää liikkunut mies pyysi mukaansa kävelylle houkuttelevasti käyttäytynyttä nuorta miestä joka kuitenkin torjui ehdotuksen ja onnistui kahden muun lähistöön piiloutuneen miehen avulla tavoittamaan pakoon lähteneen ehdotuksen tekijän, jota tämän kertoman mukaan pideltiin pahoin mm. potkimalla. Vasta tässä vaiheessa ”jengi” paljastui siviilipukuisiksi poliiseiksi, jotka sanoivat suorittavansa ”puhdistusoperaatiota” ja väittivät miehen syyllistyneen ”julkiseen kehottamiseen”.Poliisin asiakirjoissa kuitenkin tapaus on otsikoitu ”epäillyksi haitanteoksi”, josta ei ollut näyttöä syytetoimenpiteisiin.



Samaan aikaan lääkäri Sirkka-Liisa Valle teki sensaatio-otsikoita MM-kisoihin kuuluneesta painikisasta. Olin tähän aikaan hyvin aktiivinen Setassa yhdessä Ulf Månssonin kanssa ja tein tutkimusta viranomaisten suhtautumisesta homoihin, yhdessä Helsingin yliopiston kriminologian ja sosiologian dosentin Martti Grönforsin kanssa. Rauhoittavalla ja asiallisella suhtautumisella Martti Grönfors pystyi huomattavasti rauhoittamaan sensaatiotekijöiden kirjoittelua. Hänen artikkelinsa vuonna 1987 ilmestyneessä teoksessa Aids asiallisesti rauhoitti sensaatiokirjoittelun lopullisesti.
Oikeuden yleistieteiden laitoksen kriminologina hän oli myös suoraan tekemisissä poliisien koulutuksen kanssa ja pystyi siten arvovaltaisesti jakamaan oikeaa tietoa poliiseille.
  • 2 / 11
  • Olli Stålström
  • 6.6.2017 22:34
Siis tuo äskeinen kommentti oli minun lisäämäni. Valitan, että en osannut heti liittää allekirjoitusta siihen. Olli Stålström
Mielestäni poliisi toimii oikein, ihan sama onko homo tai hetero etsimässä puistoseksiä. Ei seksi kuulu julkisille paikoille ja nämä homomiehet vaan pilaavat homojen mainetta "kruisailemalla".
  • 4 / 11
  • vaeltaja2006
  • 7.6.2017 3:10
Tuon kerrotun välikohtauksen paikka oli stadionin ja jäähallin pohjoispuolella, alueella, jota normaalipuheessa kutsutaan metsäksi, ei puistoksi. Erityisen julkinen se paikka ei ollut. Siellä liikkuvat pyrkivät välttämään kohtaamisia ulkoiluteillä liikkujiin. Se oli "salainen maailma", kuten oli aikoinaan Tompan (Tom of Finlandin) öisten retkien maailma. Nyt sitä maailmaa esitellään opastetuilla kävelykierroksilla.

Useimmille enemmistöön kuuluville se on ollut täysin piilossa ja huomaamatonta. Mutta joukossa oli aina joitakin, jotka olivat asiasta jollain tavoin kiinnostuneita, huomasivat, mitä tapahtuu, "paheksuivat" ja tekivät ilmiantoja. He liikkuivat aluetta tarkkaillen, "sillä silmällä". Heitä eivät kiinnostaneet metsäkukat ja linnunlaulu.
Onpas kyllä omituista että seksin ehdottaminen on kiellettyä tässä "vapauden" ja "demokratian" ihmemaassa :D

Ei helvetti mikä häpeäpilkku läntiselle maailmalle tämä Yhdysvallat Trumpeineen, hihhuleineen ja äärikonservatiiveineen.
Ei kyllä samanlaista löydä kuin kehitysmaista (enkä tässä implikoinut etteikö Yhdysvallat sellainen olisi, koska kyllähän se kehitysmaa lähes joka mittarilla on).
  • 6 / 11
  • pekka.punavuori
  • 7.6.2017 11:41
Todella törkeätä toi Floridan poliisin toiminta. Ymmärrän, että otetaan joku kiinni housut nilkoissa, mutta että tarkoituksellisesti yritetään jotain houkutella niin tekemään. Ja sitten toi yksityisyyden rikkominen epäilysvaiheessa, varsinkin kun luultavasti ei olla päästy edes vyön avaamiseen, jolloin mitään rikosta ei ole tapahtunut. Vai onko Floridassa todella edelleen voimassa kehoituskielto? Kuten ._. mainitsi, ei kai pelkkä seksin etsiminen ja ehdottaminen puistossakaan ilman minkäänlaista 'toimintaa' voi olla rikos?!? Silloinhan täysin samalla tavalla kaikki baareissa naapurille toteavat 'teille vai meille kultasein' ovat rikollisia!
Minusta on täysin sopimatonta julkistaa näiden houkutuslintujen avulla käräytetyt seuran etsijät - etenkin ennen oikeuden tuomioita, mutta kyllä noin yleisesti sen jälkeenkin. Asia olisi toinen isoissa rikoksissa, esimerkiksi sellaisissa, joissa olisi pakottamista johonkin. Sittenkin olen sitä mieltä, että ihminen on syytön, kunnes on syylliseksi asiallisen menettelyn kautta todettu.

Mutta tässä vyyhdessä tapahtumien arviointi muuten on sitten toinen juttu; pitäisi tietää vähän enemmän siitä, miten mikäkin kiinniotto on mennyt. Tuosta opettajan tapauksesta annettu kuvaus on yhä varsin ylimalkainen ja kaiketikin jokainen tapaus on yksityiskohdiltaan omanlaisensa.

Minulle ei täysin selvinnyt se, millaisia olivat yleisesti ottaen ne kiinnostuksen ilmaisun eri tavat, jotka sitten triggeröivät kiinniottamisen; sanallinen seksuaalis-henkinen lähestyminen, jollain tavoin seksuaalis-henkinen fyysinen kontakti, jollain tavoin seksuaalisväritteiset eleet vai mitä? Ja millaisia keinoja houkutuslinnut ovat käyttäneet yrittäessään herättää mielenkiintoa.

Jos houkutuslintu on selvästi vastannut hienovaraisiin eleisiin ja lähtenyt mukaan, niin minun oikeustajuni mukaan mitään isoa väärää ei kiinniotetun puolelta ole tapahtunut. Jos taas kiinniotettu on ehdotellut tuosta noin vaan seksuaalista toimintaa, niin siinä tapauksessa kyse on seksuaalisesta häirinnästä. Jos taas houkutuslintu on esittänyt vain "hienovaraisia" vihjeitä ja sen perusteella tehty suoranaisia seksuaalisia ehdotuksia, niin sitten ollaan hyvin harmaalla alueella - molemmin puolin.

Sinänsä en täysin ymmärrä tuota yleisissä puistoissa ja vastaavissa tapahtuvaa seksin hakua, kun sellaisiakin vaihtoehtoja on, joissa ei aseteta ulkopuolisia alttiiksi seksuaalisesti häirityksi tulemiselle. On verkossa toimivia seuranhakupalveluita ja on baareja - joista toki jälkimmäisissäkin on ihmisiä, jotka eivät halua suorasukaisia seksuaalisia ehdotuksia. Seuranhakupalveluissa voi yleensä määritellä, että millä mielellä sopii lähestyä ja millä sitten ei.
Ihan oikein toimittu, eivät ne heterotkaan saa julkisella paikalla seksiä harrastaa, eikä seksi kuulu julkisille paikoille.
Taisi olla biseksuaalejakin tuolla puistossa liikkeellä, mikä olisi hyvä aina noissa tuon sortin uutisissa mainita myös, eikä vain "homot". Sinällään ainakin osin floridalaiselle poliisitoiminnalle ei mitenkään meriittitoimintatapa tuo kyllä ollut. Tiedä sitten oliko seillä tavoitteena jokin noin näkyvä varoittava esimerkkitapaus, mediakohunakin suitsia puistopuuhia.

Sinällään itse olen sitä mieltä että samat säännöt kaikille, eli jos laissa tai järjestyssäännöissä seksi yleisillä paikoilla tai seksin suorasukainen ehdottaminen on kielletty, niin sitten se on kielletty, kaikilta. Eri asia sitten taas on se, onko se laki järkevä lainkaan.

Mitenkähän tuolla Floridassa suhtaudutaan sitten esim. t-paitoihin, joissa on paljonkin seksuaalisesti vihjailevia tekstejäkin.

Toisaalta pitää vastuullisesti ymmärtää myös niitä, jotka eivät halua julkisilla paikoilla joutua katselemaan tai törmäämään ylenpalttisesti julkisiin seksiperformansseihin. Herkemmille ihmisille, osalle naisista ja lapsille se voi olla varsin hämmentävää - yhtä lailla kuin narkomaanitkin. Puistosekstaajille, luontorakastelijoille, seksipeformansseihin suuntautuneille voisi varata noiille pyhitettyjä puistoja, samaan tapaan kuin koirapuistojakin on.

Sinälläänhän muuten sitten alastomuus (jota nudismissa tavoitellaan) ja avoin seksuaalisuus ovat kyllä olleet voimassa ja sallittua suurimman osan ihmiskunnan olemassaoloajasta, ainakin seuduilla, jolla vartaloitten verhoamiselle ei ole ollut sääsyitä.

Kommenttia muokattu: 09.06.2017 klo 01:08
Etkös ole bisukka itsekin (bi)mppa- human kun eilen neuvoit heteronaisia ja miehiä miten vagina yhdyntä onnistuu parhaiten :D

Kommenttia muokattu: 09.06.2017 klo 16:38