Hyvä kommentti. Ja täysin samaa mieltä, että "yritykset eivät kohta lainkaan uskalla ottaa mainontaansa hlbti-teemoja - joka normalisoisi mainittujen vähemmistöjen paikkaa yhteiskunnassa."
Iltalehdessä http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016102322505592_uu.shtml vaaditaan jopa Lidliltä julkista anteeksipyyntöä. Jos jonkun pitäisi anteeksi pyytää, niin Setan puheenjohtajan ylireagointiansa. Sillä tehtiin hlbti-kansalle taas enemmän vahinkoa kuin Lidlin mainokset tekivät kenellekään kaapista tuloa miettivälle tai transhenkilölle - mainoksethan tekivät asiasta ihan luonnollisen ja suorastaan tukivat sitä. Kuten Lidlinkään ei tulisi hävetä kertoa maitonsa valmistetun reilusti Pohjolan meijerissä eikä jossain taustat peittävässä ja hienolta kuulostavassa Milbonassa, niin ei kenenkään tulisi joutua häpeämään itseään juuri sellaisena kuin on. Lidl, please palauta mainokset ja eletään kaikki nykyajassa - tai sitten me kaikki voidaan palata 10-20 vuotta ajassa taaksepäin ja mennä takaisin kaapin pimentoon!
Lidl on nyt (julkisesti) pyytänyt mainoskampanjassaan käyttämiään tekstejä anteeksi ja kertonut poistaneensa ne sieltä mistä voi. Samalla poistui mahdollisuus hyödyntää kampanjaa yhdenvertaisuuden edistämisessä.
Toivottavasti tämä "some-raivo" edistää yhdenvertaisuutta, ei maidonmyynti.
EDIT: Yhdenvertaisuudesta pyörii positiivinen mainos. Vertailun vuoksi IKEA, joka ei vain nosta tiettyjä vähemmistöjä esille vaan koko kansan ja siihen kohdistuneet ennakkoluulot.
Kuten toisaalla totesin, loukkaantumisen kokeminen on yksilöllistä. Ja on selvä, että jokaisella on oikeus tuntemuksiinsa, silloinkin kun objektiivisesti tarkastellen syytä loukkaantumiselle ei ole.
Kun käyttää hieman aikaa tuon some-lumipallon palasteluun, niin huomaa, että hölökohtaista loukkaantumista näyttää olevan varsin harvassa (toki sitäkin on, ei käy kieltäminen - pääsääntöisesti auki sanottuna: "meidän asioista on puhuttu niin paljon paskaa, ettette muut edes tajua miksi tämä loukkaa"). Edelleen, yksilöllisen kokemuksen yläpuolelle ei pidä asettua - mutta toki hämmentää, etten edelleenkään selkeästi tiedä miksi tämä mainoskampanja oikeasti osui ja upposi jotenkin pahasti.
Eikö koko kansan ennakkoluulojen esiinnosto nimenomaan ole hyvä juttu? Miksi ammuttiin viestintuoja kun olisi voitu lähteä ruotimaan niitä ennakkoluuloja?
Ns. symppaajien ja periaatteesta tulta ja tulikiveä suoltavia on verrattomasti suurin osa someraivo-manööveriin osallistuneista - ja tekstinsä hataruuden perusteella asian esiin nostanut kohun primus motor kuuluu nimenomaan tähän sakkiin. Nuo lumipalloa pyörittäneet ihmiset ovat "ammattiloukkaantujia" ja "sopuleita". Tai vähintään sitä joukkoa, joka ei anna tosiasioiden olla hyvän show'n tiellä. Siksipä tiedän, miksi tästä tuli näinkin iso kohu.
"Nuo lumipalloa pyörittäneet ihmiset ovat "ammattiloukkaantujia" ja "sopuleita". Tai vähintään sitä joukkoa, joka ei anna tosiasioiden olla hyvän show'n tiellä. Siksipä tiedän, miksi tästä tuli näinkin iso kohu."
"Miksi ammuttiin viestintuoja kun olisi voitu lähteä ruotimaan niitä ennakkoluuloja?"
Lidl poisti mainoksensa itse ja pyysi anteeksi. Edelleen minun ammatilliselta pöyrystykseltäni on aika vaikea ymmärtää sitä, miten maitopurkki poistaa ennakkoluuloja ja mikä tilaisuus ennakkoluulojen ruotimiseen tässä menetettiin. Näyttää siltä, että kohun kautta juurinkin käsitellään näitä ennakkoluuloja.
Lidl poisti mainoksensa itse ja pyysi anteeksi - kun se oli ensin sosiaalisessa mediassa pantu selkä seinää vasten.
Tämän some-raivon siivellä taisi tulla muutaman sentin verran palstatilaa, ja vähän sentään sillekin, että transsukupuolisia on olemassa - eivätkä yhtään tykkää kun heihin viittaavasti puhutaan kaapistatulosta tai ristiriidasta kehon ja oman sukupuolen kokemuksen välillä. Homot sentään jo tiedetään, mutta heidänkin kaapistatulonsa on sellainen hyshys juttu josta ei parane kuitenkaan mainita, ettei riemu taas repeä.
Kampanjan ampuminen alas oli siinä onnistuneille Pyrrhoksen voitto, vaikkeivät monet osaa ehkä ajatella sitä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä otetaan entistä(kin) varovaisemmin esiin jatkossa mainonnassa tai muussa sellaisessa, jossa on imagoriski. Itse asian tai siihen liittyvien ilmiöiden pitäminen tabuna ei edistä noiden asioiden arkipäiväistymistä.
Nyt rei'ille ammuttu maitopurkki ei toden totta poista ennakkoluuloja. Menetettiin mahdollisuus vaikkapa käyttää noita kampanjan iskulauseita asiaa koskevassa asiallisessa valistamisessa samanaikaisesti. Tai olisi rakennettu tarina siitä, mikä erottaa maitopurkin ihmisestä, ja mikä erottaa ihmisen ja maitopurkin kaapistatulon - ja millä tavoin maitopurkin eri kuori on yksinkertaisempi asia kuin se ristiriita, jota transsukupuolinen henkilö voi kokea. Olisi saatu arjesta ankkuri, konkretia verrattavaksi.
Nyt yksi bloggaaja sai itseään esille, moni sai purkaa raivoaan (jostain) ja missattiin tilaisuus, josta ehkä olisi voitu saada aikaan hyvä juttu - kenties tuleviakin. Maailma pelastettu?
"Menetettiin mahdollisuus vaikkapa käyttää noita kampanjan iskulauseita asiaa koskevassa asiallisessa valistamisessa samanaikaisesti."
Kuka tässä oikein menetti ja mitä? Lidl myönsi virheensä, se ei puolustanut kanpanjaa vaan veti sen pois. Tämä kertoo siitä että he olivbat myymässä maitoa, ei tasa-arvoa tai valistamassa. Ehkäpä "Homokansa yhdistävä tekijä" voisi tässä kohdin aloittaa maitokampanja yhdessä Lidln kanssa edistääkeen tasa-arvoa?
"--millä tavoin maitopurkin eri kuori on yksinkertaisempi asia kuin se ristiriita, jota transsukupuolinen henkilö voi kokea"
Ellen ole vallan väärin ymmärtänyt, niin maitopurkki on design tuote, transhenkilö yksilö ja ihminen.
Lidl veti kampanjansa pois, selkä seinää vasten some-raivolla ajettuna. Puolustautuminen olisi kaikunut kuuroille korville tai some-raivon villitsemien suosiollisella avustuksella saanut tulkintakuorrutuksen päälleen. Se ymmärrettiin varmasti ja sitä varottiin.
Niin... ja kampanjan aloittaminen on todella hyvä idea, xxx. Sitoudutko assariksi kampanjan toteuttamiseksi? Ainakin minulla on paljon ideoita tähän! Palkkaa ei ole luvassa, kuten ei muillekaan tätä tekeville. Mutta ehkä onnistumisen elämyksiä kumminkin.
"Palkkaa ei ole luvassa, kuten ei muillekaan tätä tekeville"
Vaikka elämmekin "elämyksellisessä" ja kokemuksia kartuttavassa työharjottelukulttuurissa, niin työstä tulee toki maksaa palkkaa. Olen aivan varma että Lidl:llä kokoisella yrityksellä on varmaa maksaa palkkoja.
"Sitoudutko assariksi kampanjan toteuttamiseksi?"
En. Vaadin työsopimuksen ja palkkaa, joudun miettimään tätä myös moraaliselta kannalta. Lidl:n ja muiden yritykset valjastaa HLBT-terminologiaa tai symboleita tuotteidensa markkinointiiin on sinänsä ongelmallista, koska kysymys on aatteellisesta, ei-kaupallisista symboleita ja terminologiasta, joiden näkyvyys on varmasti taattu - eikä välttämättä hyvällä tapaa kuten Lidln tapauksessa nähtiin.
Ehdotus oli sinun, joten toivoin toista, vaikka arvelin tätä. Yhdistyksellä/sivustolla ei ole mahdollista palkata työntekijöitä, ilman esimerkiksi toiminta-avustuksia. Toki rahastakin olisi ollut kaupallisen toimijan kanssa mahdollista kenties päästä sopuun, kun asiaan sitoutunut henkilö olisi asian ensin ottanut viedäkseen eteenpäin.
Onko nämä mahdolliset "onnistumisen elämykset" mielestäsi "avointa palkkakeskustelua"?
Ja kiitos, minulla on töitä - vieläpä hyvin mielekästä sellaista josta saa vielä ihan oikeaa palkkaakin JA onnistumisen elämyksiä myös.
Kuten varmaan olet huomannut, yhdenvertaisuuden edistämistä suhteessa valtaväestöön minua lähempänä on sen toteutuminen/tai toteutumatta jääminen sateenkaarivähemmistön "sisällä" suhteessa toisiin sateenkaarivähemmistöihin.
Niin, meillä itse kullakin on palkitsevia leipätöitä. Ja ei, emme ole käyneet "palkkakeskustelua", mutta sivunneet realiteetteja avoimin kortein.
Minusta erityisen tärkeää on hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman edistäminen (suhteessa valtaväestöön) kestävästi ja pitkällä tähtäimellä. Sillä muutoksella on erityisen suuria vaikutuksia yksilöiden elämään. Olen kuitenkin täysin samaa mieltä siitä, että sateenkaaren alla pitäisi itse kunkin suhtautua toisiin ihmisiin vähintään suvaiten, vertaisina. Puhuisin siitä kuitenkin yhdenvertaisuuden asemesta ymmärtämisenä ja vähintään asiallisena suhtautumisena.
Arvelen kuitenkin, että suurin osa tästä "yhdenvertaisuustyöstä" jokainen tekee vapaaehtoisesti omalla kanssakäymisellä läheistensä kanssa. Se miten muut meidät näkevät ovat meistä itsestä kiinni, sometodellisuus ja typistävät kampanjat ovat eri asia.
On pelkästään hyvä, kun näihin molempiin puututaan, jos ne eivät jollain tapaa vastaa omaa maailma tai jollain tapaa loukkaavat omia arvoja tai näkemyksiä.