Tästä saadaan myös jonkinlainen referenssi siitä, paljonko kyselyiden ennustama kannatus muuttuu asiasta äänestettäessä.
Jos sama toistuu kuin Brittien vaaleissa, joissa pieleen menneitä ennusteita seliteltiin sillä että tiettyjä kantoja ei nykyisessä ilmapiirissä kannata julkisesti kertoa ja konservatiivit ottivat lopulta murskavoiton, tämäkin äänestys lienee todella tasainen. Siis siitä huolimatta, että sitä jälleen mediassa esitellään "selvänä enemmistönä". Toki näyttöön perustuen.
Äänestysaktiivisuus ratkaisee. Tilastotieteellisesti pätevistä mielipidetiedusteluista (mitä nettigallupit ei yleensä ole) on tullut erilaisia prosentteja jopa samana päivänä, mutta kyllä/ei -vastausten keskinäinen suhde on ollut aikaa vakaa 70:30 eli muutos olisi tulossa. Vaalilipukkeessa kun ei ole vaihtoehtoa "en tiedä". Sen sijaan samalla kerralla äänestetään vähemmän jännittävästä aiheesta eli siitä, voisiko presidentiksi asettua jo 21v täyttänyt, eikä ehdokkuuden ikäraja olisi enää 35 vuotta.
Tässä Irlannin kansanäänestyksessä olisi aika olennaista hoksata, että tämä ei ole äänestys "vain" tasa-arvoisesta avioliittolaista, vaan kyseessä on perustuslain muutos. Irlannissa perustuslain muuttaminen vaatii kansanäänestyksen. Suomessa perustuslaki ei estänyt kahta samaa sukupuolta olevaa ihmistä solmimasta avioliittoa, joten meillä ei perustuslakia tarvinnut muuttaa.
Britannian parlamenttivaaleihin vertailu ei oikein toimi, jos kyseessä on suora kansanäänestys, jossa on kaksi vahtoehtoa. JOS vertaisi Britannian parlamenttivaaleihin, niin valtakunta pitäisi jakaa satoihin pieniin vaalipiireihin, joissa eniten ääniä saanut kanta olisi koko vaalipiirin kanta, ja niistä siiten laskettaisin puolesta ja vastaan olevat vaalipiirit.
Tuossa first by the post -vaalitavassa ei ole mitenkään erikoista, jos valituksi tuleva ehdokas saa alle puolet äänistä (siis annetuista äänistä tietenkin), vaikka se voi kasvattaakin mielipidetutkimuksien virheitä pahasti. Jos on neljä ehdokasta, olkoot A, B, C ja D, ja osuudet äänistä jakautuu A: 31%, B: 29%, C: 22% ja D: 18%, niin valituksi tulee A, joka on saanut 31% eli alle 1/3 annetuista äänistä.
Kohta alkaa jännitys Irlannin puolesta! Mitä facebookkia katsoo ja lukee uutisia, näyttää siltä että Irlannissa on herätty ajoissa ajamaan kyllä-äänestäjiä uurnille; luulen että perustuslakia muutetaan, mutta tiukoille se voi mennä. Tietääkö kukaan: tulisiko Irlannista maailman ensimmäinen maa jossa perustuslaissa erityisesti todetaan samaa sukupuolta olevien avioliiton olevan sallittua? En yleensä ole kansanäänestysten puolella ihmisoikeusasioissa, mutta Irlanti on erikoistapaus koska siellä perustulaeista on pakko järjestää kansanäänestys niinkuin Ossi Halme mainitsi.
Toistona toiseen topiciin, on virheellistä antaa ymmärtää kyseessä olevan sama sukupuolineutraali avioliittolaki, josta esimerkiksi Suomessa äänestettiin. Homojen adoptio-oikeudet eivät kuulu tähän aloitteeseen "tasa-arvoisesta avioliittolaista".
Voi kulta pieni tarkkaseni, jokaisessa maassa on oma lainsäädäntönsä paikallisine yksityiskohtineen. Hyvin harvoin kahden eri maan lainsäädäntö on pykälien samoista nimistä huolimatta identtinen.
Itse asiassa adoption kohdalla Irlannin tilanne on aivan sama kuin Suomessa - adoptio on mahdollista vain avioliitossa oleville pareille, joten homoavioliittojen tunnustus avaa adoption myös homopareille.