Noiden pöytäkirjojen pariin päädyin, kun Länsi-Suomi -lehdessä (verkkosivuilla) julkaistiin mielipidekirjoitus otsikolla "Onko sukupuolineutraali avioliittolaki todella hyväksi?" (
http://ls24.fi/artikkelit/onko-sukupuolineutraali-avioliittolaki-todella-hyvaksi ) - ja tuossa kirjoituksessa oli tietysti kaikenlaista oikaistavaa ja muutenkin vastineen paikkaa. Jonkinlainen keskusteluhan siitä sitten kehkeytyi, tietenkin.
Eräs sosiaalisessa mediassa aktiivisena tunnettu henkilö toi esiin ennenkin esitetyn väitteen, että jossain oli parisuhdelain säätämisen yhteydessä luvattu, ettei sitä enempiä vaadittaisi. Tällaista lupaustahan ei tietenkään ole annettu, eikä kellään edes ole valtuutusta tuollaisen lupauksen antamiseen.
Toki vuonna 2001 oli yleinen käsitys, että silloin säädetty parisuhdelaki oli tärkeä edistysaskel, mutta kuitenkin kompromissiratkaisu. Nyt maininta kompromissista sai kyseisen jonkinlaista salaista tasa-arvohivutusta epäilevän henkilön tinkaamaan todisteita, että kompromissista todella on tuolloin puhuttu. Ja olihan siitä, tietysti.
Niinpä kaivoin esiin tuolloiset eduskuntakeskustelun puheenvuorot (
http://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/parisuhdelaista-kohti-sukupuolineutraalia-avioliittoa/Sivut/parisuhdelaki.aspx ) ja intouduin niitä sitten tavailemaan enemmänkin.
Parisuhdelain lähetekeskustelussa 19.9.2001 Anni Sinnemäki (vihr) lausui: "Näistä joistakin puutteista huolimatta toivon, että eduskunta voi hyväksyä tämän lain, joka luonteeltaan on ehkä jonkinlainen kompromissi." - ja samassa keskustelussa Katja Syvärinen (vas) lausui: "Lakiesitys on kompromissi, mutta toivon, että se edes tällaisena hyväksytään, sillä se on yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeä asia. Kaikkein tärkein se on niille pareille, jotka toivovat ja odottavat, että saavat virallistaa parisuhteensa."
Ja tuollahan oli "homorummutus" mainittuna.
Setan pääsihteeri Rainer Hiltunen oli kirjoittanut jo 21.2.1997 Kokoomuksen Nykypäivän Verkkouutisissa näin: "Uskonnolliselta pohjalta kumpuava homoliittojen vastustus on kuitenkin ollut hyvin äänekästä. Homojen ja lesbojen hyväksymisen on esitetty uhkaavan avioliittoinstituutiota ja jokaisen heteron perheonnea. Tämä siitäkin huolimatta, että avioliittolakiin ei edes kosketa. Esitetty parisuhdelaki on kompromissi, jolla luodaan minimiturvaa samaa sukupuolta oleville pareille."