No mutta kokoomuksellahan on ollut puoluekokouksen periaatepäätöskin yhdenvertaisesta avioliitosta ... mutta ei se sitten mitään merkinnytkään hallitusneuvotteluissa, kun mukaan turhanpäiväisesti rakkauden vastaisen kd:n ottivat.
Edustaja Männistö totesi kansanedustajien lakialoitteen julkistamistilaisuudessa 2012 toimittajien kanssa puhuessaan, että "meillä" (siis heillä kokoomuksessa) puoluekokouspäätökset eivät sido, kun joku viittasi vielä Jyväskylän puoluekokouksen päätöksiin.
Kokoomuksen puheenjohtajakilpa on vihelletty käyntiin: Vapaavuori on ilmoittanut tavoittelevansa kokoomuksen puheenjohtajan pestiä.
En nyt jaksa muistaa tarkemmin, millaisen keskustelun yhteydessä Männistö on em. huomionsa ilmaissut ja mihin hän sillä viittaa. Ainakin Kokoomuksessa, SDP:ssä ja RKP:ssä puoluekokousten myönteisen kannan sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön edistämisen suhteen on katsottu olevan kuitenkin sellainen, ettei se sido yksittäisiä edustajia.
KD:n mukaanoton ymmärrän lähinnä vastapainoksi etenkin vasemmistopuolueille.
Puoluekokouksen päätösten ei toki tulekaan sitoa minkään puolueen yksittäisiä kansanedustajia heidän äänestäessään eduskunnassa. On kuitenkin aika outoa, jos ne eivät sitoisi edes puoluetta kokonaisuutena sen ilmaistessa kantansa joko puheenjohtajansa tai jonkin muun puolue-elimen suulla.
Tuosta KD:n hallitukseen ottamisesta - aika erikoista jos kahta vasemmistopuoluetta tasapainottamaan tarvittiin neljä oikeistopuoluetta... Varsinainen mörkö tuo vasemmistolaisuus!
Ei Suomessa ole "oikeistoa" edustavia puolueita ainakaan eduskuntapuolueina. Vaan kyllähän vihreillä höystetty kaksikko sdp+vasemmistoliitto tarvitsi vaa'alle vastapainoa. Tarpeeksihan sitä ei oikein ole ollut.
Mitä tulee nykyisen hallituksen kokoonpanoon, niin jokaisella sen ryhmistä oli mahdollisuus käytännön keinoin toimia tai olla toimimatta omien avioliittolaki-päätöstensä mukaisesti. Toistaiseksi yhdenkään kannatuksensa ilmaisseen ryhmän toimet eivät ole johtaneet lopputulokseen.
Kokoomuksen väistyvä puheenjohtaja on selvin sanoin ilmaissut henkilökohtaisesti äänestävänsä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Saa nähdä, istuuko vielä eduskunnassa kun kansalaisaloite tulee päätettäväksi.
Public eye, Virheät ja Demarit eivät ole sen enempää vasemmistoa kuin oikeistoakaan. He ovat keskellä nykyisessä puoluejaottelussa toimintansa mukaan. Niinkuin mielestäni KD:kin, siis kokonaisuus huomioon ottaen.
Smo, Suomen Eduskunnassa ei ole myöskään oikeita vasemmistopuolueita, vain joitain selkeästi vasemmistolaisia edustajia.
Kuten edellä olevat puheenvuorot osoittavat, perinteinen "oikeisto-vasemmisto"-jako on aikansa elänyt ja enää pelkästään nimellinen. Mutta kun se vasemmiston vastapaino otettiin esiin, halusin leikkiä, että tällainen jakolinja todellakin on olemassa.
Ehkä selkeämpi jako menisi uudistushaluisten, pienen ihmisen kannalta asioita tarkastelevien ja toisaalta suurpääoman asialla olevien konservatiivien välillä. Silloin alkuperäisen hallituskoalition jakolinja kai olisi vasemmistoliitto vs. kokoomus-rkp-sdp-vihreät ja KD vähän kiikun kaakun siinä välissä, kallellaan kuitenkin suurpääoman puolelle. Vihreätkin asettuu suurpääomaa vastaan vain, jos kyse on jostakin aivan sen päädogmeihin kuuluvasta asiasta.
Helsingin Sanomien mukaan, jos kansa saisi päättää, Kokoomuksen puheenjohtajaksi tulisi Alexander Stubb. Muuten yks hailee, mutta kun nyt valittavasta puheenjohtajasta tulee automaattisesti myös pääministeri vielä lähes vuodeksi, sanon että varjelkoot kaikki olevat ja olemattomat henkivoimat suomalaisia Stubbin kaltaisesta pääministeristä.
Onneksi tosin kansa ei valitse Kokoomuksen puheenjohtajaa.