Taisi olla Hawaiji, joka oli Yhdysvaltojen osavaltioista ensimmäinen taikka ensimmäisten joukossa kymmenisen vuotta sitten yrittämässä homoavioliittoja. Silloin aika ei ollut kypsä, ja lakiehdotus ei mennyt läpi lakia säätävien äänestyksissä.
Avioliittobusines on Amerikassa rahakasta puuhaa niin liiton solmimisen juhlallisuuksista aina avioerojen oikeustaisteluihin asti. Taustana silloin aikanaan oli lisätä turismituloja homoparien häämatkoista ja vihkimisistä saarella. Jotkut laskivat sellaisesta syntyvän hyvinkin mittavia rahavirtoja.
Toisaalta Hawaijin polynesialaisperäiseltä alkuperäisväestöltä saattaa löytyä paljonkin ymmärrystä homoliitoille. Polynesialaisilla suhtautuminen homoihin on aina ollut laajalti samanlaista kuin manner-USA:n alkuperäiskansoilla; ei pelkästään hyväksyvää, vaan arvostavaa ja kunnioittavaa.
Pelko siitä, että Hawaijin korkein oikeus oli sallimassa homoavioliitot johti siihen että USA:n kongressi hyväksyi DOMA (Defence of Marriage Act)-lain suurella enemmistöllä vuonna 1996. Lain kolmas pykälä kumottiin USA:n korkeimmassa oikeudessa vasta tänä vuonna kesäkuussa.
Pienenä kielenhuollollisena huomautuksena arvon keskustelijoille se, että tuon Yhdysvaltain 50. osavaltion (ja sen pääsaaren) nimi kirjoitetaan suomen kielessä meikäläisittäin helpommin äännettävällä yksinkertaisella v:llä - Havaiji.
Muuten, hawai'in kielellä Suomi on Pinilana
ja puhumme täällä Finilana-kieltä : )
homosexual =
Māhū, hoʻokāmaka.
marriage =
Male ʻana, moe, noho pū ʻana, hoʻāo. Marriage relationship or rights, launa male. Marriage proposal, noi male. Marriage license, palapala male. Marriage fee, uku male. Marriage records, puke i kākau ʻia ka poʻe male. To perform the marriage ceremony, hoʻomale. Families united by marriage, alohiki.