Päivi Räsänen kiirehtii puoskarilakia Suomeen Ruotsin mallin mukaiseksi (juttukommentit)

Onko Päivi Räsäsellä jälleen ketunhäntä kainalossa?

Tuo oli ensimmäinen ajatus, joka nousi mieleeni tästä hänen puheestaan tiedon saatuani. Oma käsitykseni on, että puoskarilaki ei kuulu hallituksessa Räsäsen tontille lainkaan. Uutinen on myös erittäin suppea.

Räsänen haluaa kieltää pikkulasten puoskaroinnin, mutta nuoret jäisivät hänen mielensä mukaisessa laissa vielä puoskaroitaviksi ja eheytysterapiat voisivat jatkua aivan kuten ennenkin. Minun epäluuloni on se, että Räsänen haluaa taata puoskarilaissa omien uskonveljiensä ja sisartensa puuhastelut ihmisten terveydellä aivan kuten ennenkin. Siispä homohenkiäkin voitaisiin manata pois vanhaan malliin. Sielunhoitoterapeutit voisivat hoitaa maksua vastaan pois homouden syntiä.

Toki Räsänen huomauttaa, että puskaroinnit pitäisi selkeästi erottaa markkinoinnissa (!) virallisesta terveydenhoidosta. Mihin se raja tulevassa laissa sitten vedettäisiin?

Kommenttia muokattu: 04.08.2013 klo 19:20
 • 2 / 32
 • Ossi Halme
 • 4.8.2013 18:51
Mahtoiko päässä olla yksityishenkilön hattu vai sisäministerin hattu? Jos jälkimmäinen, niin on kyllä melkoinen koukkaus sosiaali- ja terveysministeriön ja osin oikeusministeriön tontille.
 • 3 / 32
 • Homopallero
 • Homopallero
 • 4.8.2013 19:52
Jaa-a, mahtaako tämä ulostulo olla mahdollisesti pääministerin ja muiden hallituskumppanien näpäytys...
 • 4 / 32
 • puppeliassi
 • 4.8.2013 20:22
aikooko hän lopettaa myös eheytyspuoskaroinnin ja laittaa miehensä työttömäksi? hänen miehensä on tunnettu eheyttäjä
Puoskarilaki on kuuma peruna, jota kukaan ei halua ottaa käsiteltäväkseen. Sen aiempi valimisteluyritys oli rajua riitelyä työryhmässä ja sen ulkopuolella. Huoleni juuri nyt on se, että Räsänen "kaappaa" lain valmistelun itselleen ja pyrkii rustaamaan siitä sellaisen, että se sopii hänen maailmankuvaansa.
Räsänen on tekemässä timosoinit!

Huomautin muistaakseni paria vuotta ennen suurta Jytkyä Timo Soinista. Totesin näkeväni hänessä vaarallisen nallekarhun. Nyt Päivi Räsänen näyttää valinneen populistisen tyylin Timo Soinia mukaellen. Räsänen tulee ulostuloillaan näkyväksi viikko toisensa perään. Vaalejahan tässä nyt odotellaan.

Räsäselle eivät sisäministerinä nämä terveydenhoidon palvelut kuulu lainkaan. Niiden palveluiden markkinointikaan ei ole hänen tontillaan. Puoskarilain nostaminen esille tällä tavoin ei ole rakentavaa missään mielessä. Lain sisältöä ei rakenneta kylillä taikka kujilla, ei myöskään iltapäivälehtien keskustelupalstoilla. On kysymys niin vakavista asioista, että niiden populistinen pöllyttely on vain haitaksi asialle.
Jos tässä Räsänen on mennyt toisten tontille (kuten on), pääministeri kyllä tarpeen vaatiessa selittää asian "parhain päin". Ja Räsäsen vaikuttavuus senkun kasvaa.
 • 8 / 32
 • Ei_avioliittoja_homoille
 • 5.8.2013 14:54
"Jos tässä Räsänen on mennyt toisten tontille (kuten on), pääministeri kyllä tarpeen vaatiessa selittää asian "parhain päin". Ja Räsäsen vaikuttavuus senkun kasvaa."

No ei ole mennyt millekään toisten tontille. Kun kyse on Päivi Räsäsestä, niin homotahot tietenkin heti pillastuvat. Tosiasia on kuitenkin se, että myös muut ministerit voivat ottaa kantaa toisten ministeriöihin asioihin - ja sitä paitsi Räsänen on hallituspuolueen puheenjohtaja, joten hän voikin ottaa kantaa laajemmin kuin vain oman ministeriönsä asioihin. Onhan esimerkiksi Carl Haglundkin ottanut kantaa ruotsin kielen asemaan, vaikka ne asiat eivät mitenkään kuulu hänen ministeriönsä tontille.
 • 9 / 32
 • Teemu T Kari
 • 5.8.2013 15:13
Hallitusneuvos Pekka Järvinen Sosiaali- ja Terveysministeriöstä vetää selkeän eron uskonnonharjoittamisen ja uskomushoitojen välille.

- Uskonnolliset parantamiskokoukset ovat uskonnonharjoitusta, joka kuuluu uskonnonvapauteen. En siis luokittelisi niitä uskomushoitokategoriaan, Järvinen sanoo.

- Myöskään eheytyshoidot eivät ole mielestäni uskomushoitoja, koska homoushan ei ole sairaus. Propaganda jonkin asian puolesta pitää erottaa terveydenhoitamisesta. Sosiaali- ja Terveysministeriön näkökulmasta vaihtoehtohoidot liittyvät terveyden tai sairauksien hoitamiseen, Järvinen toteaa.
Lähde: http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/12131-esirukous-ei-ole-uskomushoitoa
Eikös pienille lapsille pakko-annosteltava kristinuskomus ole myös tyyppiseimerkki uskomushoidosta, puoskaroinnista?

Siinähän lapsi "diagnosoidaan" muka sairaaksi, syntiseksi ja hänelle määrätään lääkkeeksi lume-lääkettä, uskomushoitona uskontoa, joka tunnetusti aiheuttaa osalle lapsistakin ikäviä sivuvaikutuksia, jopa kroonisia vaivoja ja johtaa jopa epä-terve-henkiseen tilaan.

Toivottavasti Räsäsen vetoomus lasten puolesta tosiaan huomioidaan uskomushoito-puoskarointi -laissa ja lainsäädäntö sitten sallii vain vaikuttaviksi ja riittävän turvallisiksi osoitetut hoitomuodot.

Kommenttia muokattu: 05.08.2013 klo 19:27
Tänään Ajantasassa keskusteltiin aiheesta Puoskarit ja huuhaa! Keskustelijoina olivat professori Markku Myllykangas Kuopion yliopistosta ja homeopaattien ammattikuntaa edustava Satu Järvilehto. Tästä syystä keskustelussa puhuttiinkin sitten kipakasti juuri homeopatiasta, puolesta ja vastaan. Eheytyshoidot mainittiin keskustelun lopussa vain ohimennen.

Ohjelman esittelytekstissä todetaan: Koululääketieteen ulkopuoliset hoidot, onko kyse puoskaroinnista vai ihan varteenotettavista hoitomuodoista? Ja onko niitä syytä suitsia lailla?

Keskustelu alkaen kohdasta 07:00-24:00.
http://areena.yle.fi/radio/1960201

Professori Markku Myllykangasta haastateltiin myös 28.4.2013 ohjelmassa Teemana terveys - Hoitoa vai puoskarointia?

http://areena.yle.fi/radio/1903567?ref=leiki-rark (Kesto 13:50)

Ohjelman esittely:
Vaihtoehtohoito, uskomuslääkintä, puoskarointi - paljon puhetta ja kiivaita mielipiteitä herättävällä aiheella on monta nimeä. - Itse en käyttäisi vaihtoehtohoito-termiä, sillä se viittaa siihen, että kyseessä olisi hoito, jota voi käyttää lääketieteellisen hoidon vaihtoehtona. Itse mieluummin puhun uskomuslääkinnästä tai mieluiten puoskaroinnista, lataa professori Markku Myllykangas. Toimittajana Anne Heikkinen.
 • 13 / 32
 • decoctor Sokal
 • 8.8.2013 12:15
Räsäsen uskottavuutta ja motiiveja ihmettelen puoskarilakiasiassa: Lääkäri Räsänen on itse esittänyt (Luther-säätiön julkaisusarjassa) uskonnollisesti motivoituneeksi pseudotiedoksi luokiteltu väitteitä homoseksuaaleista häiriintyneinä ja hoitoa tarvitsevina. Lisäksi evankelikaalis-fundamentalistiseen uskonnollisuuteen rajautuvana Suomessa toimii erilaisia eheytys- ja sielunhoitoterapisteja, joiden toiminta maallikkoina tulisi puoskarilakien piiriin. Ja lisäksi hlbti-ihmisiä ja erityisesti nuoria on esitetty haavoittuvana ryhmänä suojeltavaksi puoskaroinneilta.

Huomauttavaa ajankohtaisessa keskustelussa on se, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt , SETAN puoskarilakikanta ja Suomen Mielenterveysseuran (SMS) aloite vuodelta 2005 on unohdettu.
 • 14 / 32
 • SETA, hei haloo!
 • 8.8.2013 12:22
Hallitusneuvos (STM) ei tunne tilannetta tai - sitten häntä on disinformoitu. Ei kai lobattu eheytysliikkeiden taholta...!? Nyt pitäisi SETAN ottaa yhteyttä Pekka Järviseen ja STM:ään.
"- Myöskään eheytyshoidot eivät ole mielestäni uskomushoitoja, koska homoushan ei ole sairaus. Propaganda jonkin asian puolesta pitää erottaa terveydenhoitamisesta. Sosiaali- ja Terveysministeriön näkökulmasta vaihtoehtohoidot liittyvät terveyden tai sairauksien hoitamiseen, Järvinen toteaa."

Käytännössä on kuitenkin "eheytyksiä" ja "sielunhoitoterapioita" markkinoitu hoitoina homouteen sekä seksuaalisuuteen ja identiteettiin liittyviin kysymyksiin - myös terapeutti -titteleitä hyväksikäyttäen. Toki asian tekee kimurantiksi että näitäkin uskomushoitoja harjoittavat sekä maallikot että eräät terveydenhuollon ammattilaiset.

Pekka Järvinen ei näy muistavan, mitkä syyt saivat Suomen Mielenterveysseuran (SMS) vaatimaan virhekohdeltujen oikeusturvan parantamista eri "hoitomuodoissa" - jo v. 2005...
 • 15 / 32
 • decoctor Sokal
 • 8.8.2013 12:35
Prof Myllykanga on pitänyt esillä myös Valviran kummallisen "kaksoisagentti"-linjausta ja kritisoinut Valviraa löysyydestä uskomushoitoja harjoittavien terveydenhuollon ammattilaisten suhteen. Valviran mukaanhan sama henkilö voi hoitaa sekä terveydenhuollon ammattilaisena että "sielunhoitoterapeuttina", "energiahoitajana" ja "menneiden elämien regressiohoitajana"...

"- Itse en käyttäisi vaihtoehtohoito-termiä, sillä se viittaa siihen, että kyseessä olisi hoito, jota voi käyttää lääketieteellisen hoidon vaihtoehtona. Itse mieluummin puhun uskomuslääkinnästä tai mieluiten puoskaroinnista, lataa professori Markku Myllykangas."

Kyllä, uskomushoidoksi luonnehditaan suomalaisissa terveystieteissä menetelmiä, jotka eivät perustu tieteelliseen tiedonhankintaan, kattavaan ja luotettavaan kliiniseen kokemukseen tai systemaattiseen ja kriittiseen teorianmuodostukseen.

"Eheytyshoidot" ovat selvästi uskomushoitoja ja niitä on tarjoiltu pseudomedisiinisellä kielelläkin.

Myllykangas on myös pitänyt esillä uususkonnollisesti tai uskonnollisesti motivoituja "terapioita" kuten "eheytyshoitoja". Tässä keskustelussahan media on ne sivuuttanut kuten myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ja nuorten suojelemisen puoskaroinneilta.
Eikö se jo täytä puoskaroinnin merkit, että diagnosoi parannetavaksi ihmisen normaaliin käytökseen kuuluvia asioita..
Jos haluat tietää tosiasioita uskomushoidoista, lue kirja Simon Flint, Villit vaihtoehdot. Uskomushoitokritiikkiä viisaille.
decoctor Sokalille: Olen itsekin ajatellut jo vuosia, että ihminen, joka Suomessa on laillistettu lääkäri (korjatkaa, jos olen väärässä) ja julistaa julkisuudessa, että homous on psykoseksuaalisen kehityksen häiriö (ts. mielenterveyshäiriö ts. sairaus), maassa, jossa se on poistettu tautiluokituksesta noin 40 vuotta sitten, ansaitsisi jonkun tekemän kantelun, jotta hänen toimintaansa voitaisiin saattaa vastuunalaiseksi (ks. esim. http://www.avi.fi/web/avi/hallintokantelu#.UyItdpiRLHl). Voisiko joku reipas ystävällisesti toimia?
JS1975, miksi aina jonkun muun pitäisi tehdä jotakin? Miksi ihmeessä sinä et toimi, koska tiedät jo mitä pitää tehdä?

Minua oikeasti jurppii se, että toimenpiteiden ehdottelijoita kyllä löytyy, mutta oikeita toimijoita äärimmäisen harvoin.
En nyt lähtisi ihan noin pahoin sanoin haukkumaan juhani kun et tiedä onko toisella esim masennus, ahdistenuisuutta tms joka estää sen toiminnan koska on eri asia laittaa keskustelupalstalle viestiä mitä tehdä kuin itse lähteä asiaa hoitamaan.
En minä haukkunut, vaan kerroin miltä minusta tuollainen tapa tuntuu.
 • 22 / 32
 • Normaali-Eikka
 • 15.3.2014 3:11
No nyt olen kerrankin Juhanin kanssa samaa mieltä. Tämä on varmaankin ensimmäinen kerta kun näin on asiainlaita.

Muutenkin tämän JS 1975:n jutut jotensakin kiertävät kehää: Raamatun vastaista märinää, tosiasioitten kieltämistä, eri mieltä oleville kiukuttelua, eheyttäjien haukkumista ym sen suuntaista räksytystä aina ja aina ja aina vaan.

Silti hepulla ei kuitenkaan itsellään ole esittää tilalle mitään teoriaa siitäkään, millainen se hänen heteronormatiivisuudesta-, fobiasta- ja mistä lie riisuttu antikristillinen ihannevaltionsa lopultakin olisi.

Eikä hän näytä myöskään saavan itseään liikahtamaan mihinkään, kuten Juhani tuossa yllä totesi. Aina vain pitää sysiä muita ahkeroimaan ja edistämään hänen asioitaan.

Ne masennukset, aspergerit, ADHD:T, DDT:t, PCB:t, CCCP:t, KGB:t, SDP:t, FBI:t ynnä muut vasta hyviä syitä ovatkin kerjätä erikoisoikeuksia ja huomiota. Siinähän sitä ihminen onkin suuri stara, kun on sellainen lennokas kirjainyhdistelmä oman ristimänimen lisämääreenä ja se on myös pääsylippu alan piireihin.

Jos ihminen on oikeasti ihan hermoheikko niin ettei ihmisten ilmoille uskalla muuten mennä, niin ovathan Opamoxit ja Oxaminit keksityt. Reseptin niihin yleensä saa lekurilta jo vähemmästäkin.

Mutta JS 1975 tietenkin odottaa, että joku toinen kävisi hänen puolestaan siellä lekurillakin.
Normaali-Eikka, mitäpä jos lukisit kirjoituksesi uudelleen päivänvalossa? Oletko edelleen samaa mieltä, kuin mitä kirjoitit. Jokin tuossa kirjoituksessa ei mielestäni nyt täsmää. Tai minä en sitä ymmärrä.

Minusta tuntuu myös siltä, että kohtelet nimimerkkiä JS1975 epäreilusti.
Normaali-eikka ei taida olla ihan niin normaali kuin nimimerkki väittää, ihan älytöntä tekstiä.
Uskomushoitoja suitsivan ns. puoskarilain hidas eteneminen puhuttaa jälleen ( https://yle.fi/uutiset/3-10453109 ). Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) nimeää yhdeksi syyksi sen, että uskomushoitojen harjoittajat vastustavat lakihanketta.

- Olen tehnyt kirjallisen kysymyksen ja ministerinä nostin asian esille ja vaadin silloin, että Kataisen hallituksen hallitusohjelman kirjaus täytyisi toteuttaa. Joka kerta, kun olen nostanut asian esille, aina silloin on noussut valtava vastareaktio ja postia alkaa tulemaan. Uskomushoitojen harjoittajat nousevat hyvin vahvaan vastarintaan ja vaikuttavat myös poliitikkoihin, kertoo Räsänen Ylen mukaan.

Tähän samaan uskomushoitojen kategoriaan kuuluvat ns. eheytysideologiaan perustuvat hoidot, siis ns. eheytysterapia ( https://ranneliike.net/hlbtiFAQ#eheytys ). Räsänen on toisissa yhteyksissä kuitenkin pyrkinyt erottamaan seksuaalisen suuntautuneisuuden tai koetun sukupuolen muuttamiseen tähtäävät eheytyshoidot muista uskomushoidoista.
Räsänen & Co tuskin pystyvät pitämään eheytyshoidot ulkopuolella tulevan puoskarilain.

On kysymys isoista rahoista noissa "sielunhoito", sun muissa terapioissa. Aika monelle kunnollinen puoskarilaki olisi työn loppu. Siksi lain voimaantuloa koetetaan estää kaikin tavoin.

Olisivatkohan Musta salva ja hopeavesi -terapiat riittävä kimmoke puoskarilain etenemiseksi?

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/09/suomalaisyrittaja-on-hoitanut-ihosyopaa-erittain-vaarallisella-mustalla
Jos puoskarilaki riippuisi sellaisista ilmiöistä kuin eheytystoiminta, sen kirjoittaminen olisi helppoa. Vaikeaksi asian tekee se, että psykoterapioiden alalla on edelleen koulukuntia ja ideologioita, joilla on arvovaltainen asema historiallisesti, mutta samalla kyseenalainen maine tieteellisen psykologian piirissä. Puhun nyt siis lähinnä psykoanalyysistä, jonka keskeisille väittämille ei ole ilmaantunut todistusaineistoa, mutta joka saa edelleen toimia sen olettamuksen pohjalta, että väittämät pitävät paikkansa.

Miten puoskarilaki voisi puuttua siihen, että nk. psykodynaamisissa terapioissa syötetään potilaille vanhakantaista huttua kylmistä äideistä ja impotenteista isistä? Onko mitään selvitystä siitä, miten yleisesti terapeutit kääntävät potilaita vanhempiaan ja muita läheisiä vastaan suggeroimalla heihin nk. valemuistoja, eli muistoja lapsuuden tapahtumista, joita ei koskaan ollut? Miten yleistä on se, että neurologisia tiloja, kuten autismia, tulkitaan psykoanalyyttisesti esimerkiksi "kylmästä äidistä" johtuviksi?

Toteutuessaan puoskarilaki suitsisi lähinnä kaikkein ilmeisimpiä ylilyöntejä, eli enkeliterapioita ja kristalleilla parantamista. Sen ulkopuolelle jäisi kuitenkin suuri ja hämärä alue, jolla erilaiset puoskarit voivat edelleen kupata suojattomassa asemassa olevia ihmisiä.
Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt lakihankkeen (siirryt toiseen palveluun) vaihtoehtohoitojen rajoittamiseksi, kertoo Yle ( https://yle.fi/uutiset/3-10463143 ). Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on antanut tehtäväksi vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön valmistelun seuraavaa hallituskautta varten.

Yle nostaa esimerkkeinä esiin hopeaveden juottamisen lapsille sekä ihoa syövyttävän mustan salvan käytön. Vaihtoehtohoitoihin laskettaviksi mainitaan myös eheytyshoidot ja terveysvaikutuksilla mainostettu ravintovalmistemarkkinointi.
JuhaniV arvostelee kovin sanoin Päivi Räsäsen toimintaa, mutta harjoittaa itse puoskarointia tällä palstalla, mm. vakuuttelemalla nuorille kaapista tulon ja julkisen homouden autuaaksi tekevästä vaikutuksesta, vaikka olemme saaneet havaita, että julki-homous tuo pääosin vain haittoja elämään ja uralla etenemiseen.

Kaapista tuloa ihannoiva mantra kuitenkin jatkuu tällä palstalla, kenenkään siihen puuttumatta. Kritiikkiä tällä palstalla saavat vain homo-puoskarointia vastustavat kirjoittajat kuten minä. Muuten tänne saa kirjoittaa ihan mitä tahansa hölynpölyä.
Minä en ole tällaisia 1965:n esittämiä haittoja kaapista tulossa havainnut. Sen sijaan kaapistatulon tiedetään vähentävän salailun aiheuttamaa stressiä ja kohentavan sitä kautta hyvinvointia.

Räsänen toimii valta-asemassa kansanedustajana ja lisäksi lääkärinä. Vieläpä toisinaan hän katsoo esittävänsä asioita uskovana yksityishenkilönäkin - sekoitellen näitä roolejaan. Tällainen toimintan on erityisen tuomittavaa, etenkin lääkäriyden vuoksi.
smo: "Minä en ole tällaisia 1965:n esittämiä haittoja kaapista tulossa havainnut."

Etpä tietenkään, koska havaitset vain niitä asioita joita tässä kuppikunnassa halutaankin havaita. Sellainen kuuluu lahkojen perusominaisuuksiin. Ei kommunistitkaan nähneet aatteessaan mitään vikaa, uskovaisista nyt puhumattakaan.

Mutta jos kaapista tulo ja julki-homous olisivat niin hienoja asioita kuin täällä annat ymmärtää, niin miksi vain hyvin harva lähtee mukaan ylistämäänne joukko-liikkeeseen?
Henkilökohtaisesti salailun taakan heittäminen yleisesti ottaen on askel parempaan. Kyllähän itseään salailevan sosiaalinen elämä on vähän sellaista nuorallatanssia, jossa joutuu varomaan horjahduksia aika kokonaisvaltaisessa asiassa. Kyllähän siitä automaatio helposti tulee - samalla muutakin kontrollia lisäävä sellainen.

Yhä vielä hlbti-aihepiiriin liittyy tietynlainen häpeän leima, jota tosin nuoret eivät hahmota läheskään siinä mitassa kuin vaikkapa me keski-ikäiset, sitä vanhemmista puhumattakaan. Se on varmasti suurimpia syitä, miksi moni pysyttelee kaapin varjossa - ja maksaa usein hinnan vaikeutena intiimin ihmissuhteen tai -suhteiden kohdalla.

...ja

Missäköhän kuplassa 1965 oletat minun elävän? Ylivoimaisesti suurin osa yhteyksistäni on aivan muualle kuin ns. hlbti-ympyröihin. Lähemmässä ystävä/tuttavapiirissä jakauma lienee suunnilleen 50/50. Esimerkiksi töissäni vastaan tulee silloin tällöin kaappinsa ovet avanneita. Ja joskus selvästi kaapissa oleviakin. Ensimmäiset vaikuttavat järjestään voivan paremmin kuin jälkimmäiset. Kaapissa olevia yhdistävä piirre näyttää olevan tietynlainen selvästi aistittava varautuneisuus.