Olen taas vaikea ihminen ja vastarannan kiiski, mutta en tavallisena rivisairaanhoitajana täysin ymmärrä THL:n uutisointia. Meningokokki ei tunnista eikä erota seksuaalista suuntautumista eikä käyttäytymistä. Eikö kyse ole nyt "vain" puhtaasta sattumasta? Yhtä lailla meningokokki voisi tarttua musiikifestareilla heteroiden keskuudessa. Uutisoitaisiinko siitä silloin, että vakavia meningokokki-infektioita niiden ihmisten joukossa, jotka ovat olleet seksuaalisessa kontaktissa vastakkaiseen sukupuoleen?
Hyvä juttu toki, että tartunnan mahdollisuudesta varoitetaan...
Nimenomaan Miritza, meningokokki on pisaratartuntana leviävä bakteeri ja ilmeisesti nämä homoseksuaalien tartunnat on tullut esim. pride-tapahtumien yhteydessä tai isommissa biletapahtumissa. Mutta uutisointi on tosiaan epätarkkaa ja hidasta, kun vertaa esim. Norjan kansanterveysviranomaisen uutisointiin. Toki seksuaalinen kanssakäyminen on sen verran lähikontakti, että siinä pisaratartunta tulee helposti, mutta meningokokki ei ole siis mikään sukupuolitauti.
THL:n linjan homoseksuaalinen terveydenhuoltoon toivoisin minkäin olevan toisenlainen ja huomattavasti aktiivisempi. Esim. missä on Suomessa homoseksuaalien ilmaiset Hepatiitti-rokotukset niinkuin Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa? Miksei meillä keskustella lainkaan homoseksuaalien riskistä HPV-viruksille ja peräaukon ja siittimen syövälle ja kondyloomille, joita vastaan voidaan roktottaa, Tanskassa ja Norjassa homojärjestöt ovat aktiivisia tässä?
Miksi me homot, emme halua keskustella oikeudesta terveyteemme ? Toki avioliitto-oikeus on tärkeä, mutta on myös muita alueita yhteiskunnassamme, joita pitäisi parantaa, yhtenä osana seksuaalisten- ja sukupuolivähemmistöjen terveydenhuolto?
Ja missä on homoseksuaalit terveydenhuollon ammattaihenkilöt Pride-kulkueissa niinkuin Ruotsisa ja Norjassa?
Ainakin NY: miestenvälisten tapausten on todettu tarttuneen seksikontakteissa, suojaavia rokotuksia järjestettiin mm. homoklubeilla. Jotain on kenties opittu Aids-kriisin ensivaiheista, samankaltaisesta sattumastahan tässä uudessa epidemiassa on kyse - jos tuota nyt voi epidemiaksi vielä sanoa. Taudin leviämisen alkuvaiheet on ollut pelottavasti samankaltainen, kuin Hivin. Viimevuosina yleistynyttä riskiseksin harrastamista ajatellen, uuden epidemian syntyminen ei ole mikään ihme, vaan ajan kysymys.
Tietoa NY:n aivokalvontulehduksesta ja rokotuksista kiersi Facebookissa sikäläisten päivityksissä keväällä, linkitin näitä uutisia tuolloin tänne keskustelun puolelle.
Ja vielä edelleen: meningokokki C on bakteeri, joka voidaan hoitaa antibiooteilla. Infektio etenee vaan todella nopeasti. Rokote on olemassa. Meningokokki bakteerit (A, B, C, W ja Y) ovat harvinaisia, mutta esiintyvät silloin tällöin epidemioina, missä väestöä on tiheästi (esim. kasarmit, koulut ja nyt kenties Gay-pridet). Nimimerkki Saint Judyn vertaus HIV-infektioon ei ole millään muotoa relevanttia.
Ranneliikkeen uutisen etusivuversiossa sanotaan THL:n "suosittavan rokotteen ottamista" tms, mutta varsinaisessa tekstissä on THL:n blogitekstin lievempi muotoilu "... Epidemiatilanteissa tulisi harkita rokotteen käyttöä ko. kohderyhmässä...". Tuon todellisen muotoilun perusteella kansalainen ei voine asioida terveyskeskuksessa tätä rokotusta varten. En kuvittele rokotteen ilmaisuutta (Suomessahan jopa flunssarokote on kansalaisille maksullinen), mutta reseptin saamista julkiselta puolen rokotteen ostamiseksi apteekista. Mutta terveyskeskuksissa lääkäriajan saa vasta kuukausien kuluttua, joten tie ei ole käytettävissä. Ranneliikkeen etusivutekstin mukainen potilaspäätös "ottaa rokote" on mahdollinen tekemällä kaksi käyntiä yksityispuolen avohoitoon - eli ensin pyytämään reseptiä (jos lääkäri tietää, mitä pitäisi kirjoittaa) ja sitten rokotuttamaan, apteekissa käynnin jälkeen.