NY epidemia on kyllä ihan tuore. Postaan nämä nyt tännekin tuolta keskustelun puolelta. Alkuperäisen postini luvuissa ja numeroissa näyttää olevan heittoa, kokosin sen tuolloin eri lähteistä.
New Yorkin Department of Health (DOH) suosittelee rokotuksia homojen keskuudessa leviävää aivokalvontulehtusta vastaan. Nyt rokotuksia suositellaan kaikille homomiehille HIV-statuksesta huolimatta ja suositukset koskevat koko New Yorkin aluetta. Rokotuksilla toivotaan ehkäisevät taudin leviämistä.
Vaikka aivokalvontulehduksen uutisoinnissa virus näyttää leviävän juuri homojen keskuudessa, virukset ja bakteerit eivät tunnetusti kysele suuntautumista.
THL:n sivuilla kuitenkin korostetaan, että tartunta vaatii lähikontaktia, vaikka pisaratartuntana meneekin.
http://www.thl.fi/fi_FI/web/infektiotaudit-fi/meningokokki
Läheinen kontakti on edellytys tartunnan saamiselle. Meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen esim. suutelemalla tai yhteisiä ruokailuvälineitä käyttämällä. Elimistön ulkopuolella bakteeri kuolee nopeasti.
Torontossa oli epidemia, reilusti yli kymmenen vuotta sitten. Rokotusjonossa ei kyselty oleskelun statusta, saati OHIP-korttia.
Itseasiassa meningokokki vaatii tarttuakseen suhteellisen läheisen kontaktin, kuten suutelun tai samasta lasista juomisen. Suomessa potilaan lähikontakteille järjestetään vuorokauden sisällä mikrobilääkeprofylaksi, siis suojalääkitys, jonka teho alkaa välittömästi. Mahdollinen kumppani/rakastaja/seksikumppani kuuluu ehdottomasti suojalääkityksen piiriin. Ikävä kyllä jostakin syystä partneria ei ilmeisesti tässä tapauksessa tavoitettu.
EDIT: jnsto kirjoittikin juuri samaan aikaan tuosta tartuntatavasta.
Meningiitit kyllä diagnosoidaan statuksen ja likvor-näytteiden perusteella. Bakteerimeningiitti on aina rajuoireinen, ja diagnoosi kyllä perustuu siihen, mitä likvorin viljelyssä kasvaa. Meningokokkimeningiitin sairastuneen läheiselle annetaan estolääkitys, samoin potilasta lähikontaktissa (intubointi, limaimut yms.) hoitaneelle hoitohenkilökunnalle. En usko, että diagnosointivaiheessa kukaan lääkäri alkaa kyselemään, että oletko homo ja juuri vieraillut Berliinissä. Lähikontaktit toki selvitetään, ja varmasti HIV-positiivisilla voi hoidosta huolimatta olla suurempi riski mille tahansa infektiolle, olettaisin?
Jäin siis pohtimaan uutisointia ammattiroolista käsin. En mielelläni näkisi keltaisen lehdistön lööpeissä kirkuvia otsikoita tyyliin: "Homojen keskuudessa riehuu aivokalvontulehdus!!!", koska en oikein ole nyt varma, olisiko se ihan asianmukaista ja koko totuus.
Saakohan kukaan tästä ajatuksenvirrastani kiinni mitään?
NY Health Departmentin tiedonannossa lukee: "Vaccinations are now advised for men, regardless of HIV status, who regularly have intimate contact with other men met through a website, digital application."
On aika hämmästyttävää, etä otsikoita ei ole vielä revitty. Huffington Postin ja NY Times artikkelit ovat mielestäni erittäin asiallisia. Jotain on varmaan opittu.
Ei varmaan tarvitse ihan heti huolestua, jos on vierallut Berliinissä tai Pariisissa. Eri asia on, onko kenties altistunut.
Populaation liikkuvuuden huomioon ottaen, pöpöt voivat olla satunnaisesti saatavilla jo Suomenkin sisä- ja ulkotiloissa. Itämisaika lienee kuitenkin aika lyhyt, joten laajaan levitykseen ei ehkä ole aikaa. Paitsi jos esim kentältä kotiin käyttää busseja ja päättää poiketa.