Aivokalvontulehdus leviää Berliinissä ja Pariisissa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 9

Ainakin Pariisiin, Berliiniin ja Belgiaan on levinnyt aivokalvontulehdus, joka tarttuu helposti ilmateitse ja voi johtaa kuolemaan. USAssa on jo seitsemän kuollutta. Puolet sairastuneista on ollut HIV-positiivisia. Sairauden aiheuttaa c-tyypin meningokokki-bakteeri. Se leviää helposti ja johtaan nopeasti kuolemaan, ellei sitä pikaisesti tunnisteta

Sairaus ei leviä seksiteitse vaan ilmateitse. Se siis ei ole mitenkään seksuaaliseen käyttäytymiseen liittyvä sairaus.. Se toimii samalla tavalla kuin jotkut muut meningokokit, jotka ajoittain voivat aiheuttaa epidemioita esim. kouluissa. Tiiviisti yhdessä olevat ryhmät voivat saada sairauden. Tartuntauhkaa on, jos käy esim. Berliinin ja Pariisin suurissa homotapahtumissa.

Oireet ovat korkea kuume ja päänsärky. Jos on äskettäin vierailut Pariisssa tai Berliinissä, on tämä asia huomioitava, kun tehdään diagnoosia. Oikea lääkitys on aloitettava varhain. Sairaus löydettiin New Yorkissa. Eurosurveillance-lehti kertoo, että kolme berliiniläistä nuorta miestä on jo kuollut siarauteen. Pariisissa tiedetääm kolmesta sairastuneesta.

Esimerkkinä kerrotaan seuraava tapaus Berliinistä. Kaksi 24-vuotiasta vieraili toukokuussa berliiniläisellä klubilla. Sen jälkeen he viettivät yön yhdessä. Toinen miehistä siarastui kahden päivän kuluttua ja meni terveysasemalle. Hänellä on vaikea aivovamma ja hän on koomassa. Toinen mies sairastui päivää myöhemmin ja kuoli kotonaan.

Sairaus on hyvin harvinainen. Siitä ei ole tietoa, liittyvätkö Amerikan ja Euroopan tapaukset jotenkin yhteen. Mutta yhteistä on osallistuminen suurtapahtumiin.

Nykyisin on saatavilla rokotus, joka suojaa c-tyypin meningokokkitartunnoilta. Berliinin senaatti suositteli viime torstaina virallisesti rokotusta homomiehille. Menneisyydestä on esimerkkejä samanlaisista sairastumisaalloista. Toronton ja Chicagon homopiireissä oli jonkinlainen epidemia vuosina 2001 ja 2003. Silloin 12 sairastui ja viisi kuoli. Esim. Chicagossa rokotettiin 15 000 miestä. Brooklynissä oli vuonna 2005 epidemia huumeidenkäyttäjien keskuudessa, Sekin saatiin kuriin rokotuksilla.

http://smi.se/nyhetsarkiv/2013/allvarlig-meningokocksjukdom-bland-man-som-har-sex-med-man/

9 kommenttia

Harvinaisen epäselvä brieffaus etusivulla?" Oireet: korkea kuume, päänsärky, vierailu suurissa homotapahtumissa.".
NY epidemia on kyllä ihan tuore. Postaan nämä nyt tännekin tuolta keskustelun puolelta. Alkuperäisen postini luvuissa ja numeroissa näyttää olevan heittoa, kokosin sen tuolloin eri lähteistä.

New Yorkin Department of Health (DOH) suosittelee rokotuksia homojen keskuudessa leviävää aivokalvontulehtusta vastaan. Nyt rokotuksia suositellaan kaikille homomiehille HIV-statuksesta huolimatta ja suositukset koskevat koko New Yorkin aluetta. Rokotuksilla toivotaan ehkäisevät taudin leviämistä.
Vaikka aivokalvontulehduksen uutisoinnissa virus näyttää leviävän juuri homojen keskuudessa, virukset ja bakteerit eivät tunnetusti kysele suuntautumista.

http://www.huffingtonpost.com/michael-broder/gay-meningitis-outbreak-new-york-city_b_2932956.html

Rokotuksia NY:n homoklubeilla:
http://www.nytimes.com/2013/05/19/health/for-gay-men-a-fear-that-feels-familiar.html?pagewanted=1&_r=2&smid=fb-share&

New Yorkin Department of Health (DOH) tiedote:
http://www.nyc.gov/html/doh/html/diseases/cdmen.shtml