Kirkon "jahkailun" taustana lienee myös se, että kirkon organisaatiossa on sekä vanhoillisia että liberaaleja. Vanhoillisten osuus piispatasolla on median mukaan kasvanut. Liberaaleilla ja vanhoillisilla on sitten luotettunsa hallintorakenteen erilaisissa narikoissa. Piispa Kallialan ensimmäinen lausunto oli low key ja osittain lähellä Räsäsen ensimmäistä selittelyä viittauksineen "joidenkin kohtien poiminnoista". Arkkipiispa twiittasi sitten lomaltaan uuden kärjen.
Kirkolla on tiedotusosaamista, mutta sen käyttösuunnasta ollaan epävarmoja.
Vanhoillisten vaikutusvallan kasvu kirkossa loitontaa kirkkoa yhteiskunnasta ja samalla nopeuttaa kehitystä siihen suuntaan, että jäsenmaksujen kanto verohallinnon kautta loppuu ja muutkin julkisoikeudelliset sidokset. Lopulta Suomeen syntyy liberaali luterilainen kirkko, jossa esimerkiksi uskovat HLBT-suomalaiset voivat harjoittaa uskontoa. Vanhoillisille omansa, ja oikein vanhoillisille omansa. Papiston palkkataso siinä kyllä murenee. Valtiosidonnaista evl-kirkkoa emme monen mielestä tarvitse - emmekä kirkkoa Suomen valtion seremoniamestarina.
"Eroamalla kirkosta kasvatetaan vanhoillisten vaikutusvaltaa luterilaisessa kirkossa."
Arvelen kuitenkin, että tavallinen kirkkokansalainen näkee eroamisen juurikin vallankäytön muotona, johonkin, jonka voi tehdä nopeasti ja helposti. Kirkkovaaleissa äänestäminen koetaan ehkä liian etäiseksi. Mielestäni eroaminen kirkosta on aika voimakas viesti, niin kirkolle itselleen, kuin tuon piikin aiheuttanelle ministerille itsellen. Vallankäyttäjien, niin taivaallisen kuin maallisen (ja jotain niiden välistä) pitäisi ottaa oppia tästä ja miettiä, missä mentiin vikaan.
Herääminen siihen, että uskonto vallankäytön väline ja eroaminen sellaisesta instituutiosta, joka sitä harjottaa, on pelkästään positiivista. Kirkosta eroavien rinnastaminen karkulaisiksi tai pakolaisiksi kuulostaa jotenkinloukkaavalta tai keskiaikaiselta tänä päivänä. Aivan, kuin ihmiset eivät osaisi ajatella itsenäisesti.
Uskoa voi harjottaa ilman kirkkoakin. Vaikka Räsänen puhuikin "omiensa" parissa ja ei "edusta kirkon linjaa", sisäasiainministeri Päivi Räsänen vastaa myös opetus- ja kulttuuriministeriöön kuuluvat kirkollisasiat.
SaintJudy: "Uskoa voi harjottaa ilman kirkkoakin."
Tätä olen itsekin pohtinut. Toimiiko kirkko joillekin ihmisille kainalosauvoina ja tulkkina, kun oma usko ja ymmärrys omasta uskonsisällöstä ei riitä. Toki seurakunnalla on myös sosiaalinen tai vertaistukifunktio, eikä sellaista pidä väheksyä.
En ymmärrä ihmisten närkästystä siitä, että jotkut jättävät kirkon. Miksi närkästyä?
Eikö olisi pikemminkin ikävää, jos kirkon vieraaksi tuntevat olisivat sen jäsenenä? Jos kirkon asia ja jäsenyys ei kiinnosta ihmisiä, niin kenen kannalta on hyödyllistä, että tämä porukka roikkuisi jäsenenä?
Vai onko kirkolla (tai näistä eroista närkästyneillä) yksinomaan raha mielessä? Jäseniltä kun saa automaattisesti verotuloja.
Mielenkiintoista miten Räsäskä etäännyttää itsensä asiasta - hän puhuu ikäänkuin jonkun muun henkilön teoista ja sanoista. Käytös viittaa mielestäni hyvin vakavaan persoonallisuushäiriöön.
Kirkosta on eronnut tänä vuonna yli 50 000, mikä on toiseksi eniten koko eroakirkosta-sivuston aikana. Eroamista nopeutti heinäkuussa syntynyt kohu, jonka aiheutti Päivi Räsäsen pohdinta Raamatun ja Suomen lain suhteesta.
Ennätys on vuodelta 2010, jolloin Homoilta-ohjelman jälkeen erosi yhden kuukauden aikana peräti 40 000 ja koko vuonna noin 85 000.