Ei tällaista! Kun tietää esim. kuinka tyhjää täynnä on Saksan parisuhdelaki, niin ei tällainen tilasto kuvaa kuin pintatasoa. Sen pohjalta ei voi tehdä päätelmiä edes laillisten oikeuksien määrästä.
Paremminkin voisi mennä. Toisaalta tasa-arvoinen avioliitto ja täysi adoptio-oikeus, viharikoslaki ja translain muutos ovat vain ajan kysymyksiä. Joskus kyllä mietityttää, että mikä niissä maksaa. Tuon kartan ulkonäkö kyllä pettää, sillä Unkarikin on siinä Suomea homoystävällisempi.
Minua jäi ihmetyttämään taulukossa joidenkin maiden kohdalla pylpyrä samaan aikaan sekä avoliiton että rekisteröidyn parisuhteen kohdalla. Suomen kohdalla ei näin ollut, vaikka 1.4.2011 tuli voimaan yhtäläisesti sekä sekapareja että homopareja koskeva avoliittolaki. Laki ei tee avoliitosta "instituutiota", mutta Suomessa käsittääkseni kuitenkin avoparit ovat tasavertaisessa asemassa riippumatta suhteen osapuolten sukupuolesta.
Onko siis taulukossa virhe, vai olenko tulkinnut jotain väärin?
En ole ehtinyt sukeltaa tämän nimenomaisen tilaston keruumenetelmiin, jos niitä olisi edes saatavilla. Kuka nuo tiedot toimittaa ILGAlle ja milloin? Kuinka tiedon antaja on tulkinnut maansa lakipykäliä ja muutakin tilannetta?
Virhelähteitä on mielestäni useita, erityisesti eri tasoiset tiedon antajat ja tulkitsijat. Paljonko jokin virhe muuttaa pistetilannetta vaikkapa maiden välillä? Tuskinpa paljoakaan.
Hyvä kuitenkin että tilasto on tehty. Hahmottuu tätä kautta vaikkapa Suomen sijoittuminen muihin maihin nähden. Petrattavaa meillä on vielä paljonkin. Juuri nyt nuo epäoikeudenmukaisuudet transihmisten kohdalla ovat mielestäni kohtuuttomia ja vaatisivat pikaisia lakimuutoksia Suomessa.
Toisin kuin Suomi, sai Unkari pisteen siitä, että transihmisten sukupuoli voidaan muuttaa virallisesti ilman pakollista leikkausta. Lisäksi Unkari sai kaksi pistettä siitä, että syrjintälaissa mainitaan sukupuoli-identiteetti.
Sen verran menivät kuitenkin silmät sekaisin tuota listaa tarkastellessa, että enpä ihan loppuun saakka noita eroja viitsi nyt tarkastella.
Hyvä kun jaksetaan olla kriittisiä tällaisten tilastotietojen kanssa.
Kulttuuria lainsäädäntöfaktojen oheen olisi paikallaan huomioida.
Esimerkiksi tuo Unkari.
Siellähän laitettiin aikanaan iso määrä sateenkaariasioita muodollisesti kohdalleen 1990-luvulla - mutta huh mitä siellä nyt keskustellaan.
"Toisin kuin Suomi, sai Unkari pisteen siitä, että transihmisten sukupuoli voidaan muuttaa virallisesti ilman pakollista leikkausta. "
Eli voiko Unkarissa siis olla sukupuoleltaan trans? Vai voiko siellä olla mies pimpalla ja nainen munilla? Onkohan sekään nyt ihan reilua ihan miehiä ja naisia kohtaan, vaatia sukupuoli-identiteetin määrittämistä henkisesti, eikä lainkaan fyysisesti. Parempi olisi ottaa käyttöön noissa 3. sukupuoli. Toki sitten ovat lisäksi vielä intersukupuoliset 4. sukupuolena, eli he, joilla on molempien sukupuolten fyysiset ominaisuudetkin.