Tämä on varmaan gallup johtajan tarvetta miellyttää kaikkia. "Tulevalta?" Presidentiltä odottaisin kuitenkin suoraselkäisyyttä, että sanoisi mielipiteensä niinkuin se on. Tosin silloin moni arvoliberaali saattaisi karata Haaviston taakse.
Kuinka yllättävää; kaikki mitä Niinistö sanoo, on yleensä vaikeasti tulikttavassa. Siksikö hän on suosituin, kun kukaan ei pääse perille mitä hän ajattelee?
Taisi olla Hesari, josta luin vertailuja Mauno Koiviston aikanaan presidentinvaalikampanjansa aikana antamiin lausuntoihin. Häneltäkään ei irronnut suoraa vastausta juuri mihinkään. Ymmärrän kyllä, että kysymykseen "oletteko sosialisti" ei ole olemassa yksinkertaista ja yksiselitteistä vastausta, samoin kuin nykypäivän suosikkikysymykseen "kannatatteko Naton jäsenyyttä".
Sen sijaan noin yksityiskohtaiseen kysymykseen, tulisiko samaa sukupuolta olevilla henkilöillä olla Suomessa oikeus solmia avioliitto, pitäisi kaiken järjen mukaan kyetä helposti löytämään yhteen sanaan kiteytetty vastaus.
Ilmeisesti tasa-arvoinen avioliitto ei ole Niinistölle kuitenkaan mikään liian suuri pala nieltäväksi, sillä hän vastaa myöntävästi Iltalehden vaalikoneen kysymykseen "Allekirjottaisitko lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliitosta". Ehkä hän on yksi niistä, jotka osaavat sivuttaa oman mielipiteensä näissä arvokysymyksissä ja ajatella asiaa asianomaisten näkökulmasta.
Olisi aika erikoista, jos presidentti ei allekirjoittaisi eduskunnan hyväksymää lakialoitetta. Joten IL kysymyksen asettelu ei oikeastaan kerro kovinkaan paljon ehdokkaiden todellisista mielipiteistä. Presidentillä on kuitenkin tärkeä rooli arvojohtajana ennen lakien käsittelyä. Valitettavasti Niinistö ei näytä olevan tässä asiassa edistämässä tasa-arvoa.
Mitähän tuossa vaalikoneen kysymyksessä oikein on haluttu Niinistön kertovan, ja missä ominaisuudessa hän olisi tuon allekirjoituksensa antanut? Tasavallan presidenttinä hän ei ainakaan allekirjoittaisi yhtään lakialoitetta.
Tasa-arvoinen avioliittolaki on nyt aloitevaiheessa, ja jos kannatusta tulisi riittävästi (esimerkiksi juuri 100 kansanedustajan allekirjoitusta), se etenisi eduskunnan käsittelyyn lakiehdotuksen asteelle.
Presidentti allekirjoittaa eduskunnan jo hyväksymän lain (tai jättää sen allekirjoittamatta), mutta siinä vaiheessa ei enää ole kysymys lakialoitteesta.
Niinistö tuntee hyvin nämä asiat ja siihen liittyvän termistön. Hänen vastauksensa on siis hyvin teoreettinen, koska hän voisi allekirjoittaa lakialoitteen vain kansanedustajana (jota hän ei ole), tai mikäli kyseessä olisi kansalaisaloite, yksityisenä kansalaisena.
Iltalehti tosiaan kysyy valmiutta allekirjoittaa lakialoite, joka antaa samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden avioitua ja adoptio-oikeuden.
Kysymys on ajateltu mittaamaan ehdokkaiden arvoja, ei selvittämään toimintaa presidenttinä.
Kansanedustaja allekirjoittaa lakialoitteita, presidentti vahvistaa allekirjoituksellaan eduskunnan hyväksymiä lakeja; vain harvoin jättää vahvistamatta. Eduskunnalla on kuitenkin tällaisessakin tapauksessa viimeinen sana.
Kokoomus on niin arvaamaton presidenttiehdokkaankin taustapuolueena, koska sieltä löytyy ainakin ne kahtiajaon arvokonservatiivit ja arvoliberaalimmat ryhmät. Siitähän saimme kokea nykyisen hallituksen muodostamisessa ikävän esimerkin, kun hallituksenmuodostaja, nykyinen pääministeri taustajoukkoineen otti kd:n hallitukseen ja hyväksyi kd:n vaatimukset, jotka olivat ristiriidassa kokoomuksen puoluekokouksen enemmistönäkemysten kanssa, tasa-arvoisen avioliittolainkin suhteen.