Saman kaltainen sekava tilanne kuin Suomessa. Enemmistö kansasta tukee, mutta puolueiden kantoihin vaikuttavat erilaiset politiikat. Australiassa työväenpuoleen edustajista suurin osa kannattaaa, paitsi päänisteri Gillard, joka myös esitti, että puolue ei tekisi asiasta ratkaisua, vaan jokainen äänestäisi "omantuntonsa mukaan". Tämä ryhmäkurista luopuminen veisi ääniä aloitteelta. Toisaalta konservatiivit vastustavat ja puolueen johto vaatii edustajiaan nuodattamaan tätä päätöstä.
Australian liittovaltion pääministeri Julia Gillard vastustaa tasa-arvoa, vaikka osavaltioiden pääministerit ja asukkaat kannattavat. Jotkut kommentoijat arvelivat, että Gillard ei suvaitse avioon aikovia homo- ja lesbopareja, koska hän itse ei ole päässyt naimisiin.
Liittovaltion laissa on homoavioliittokielto, mutta sillä on sama vaikutus kuin Yhdysvaltain vastaavalla (DOMA). Pääkaupunkialue ACT, jossa sijaitsee liittovaltion hallintokaupunki Canberra, sekä Uuden Etelä-Walesin, Tasmanian, Victorian ja Etelä-Australian osavaltioissa samaa sukupuolta olevat pariskunnat voivat rekisteröidä suhteensa. Lisäksi kaikissa osavaltioissa ja territorioissa on homo- ja lesboparien yhteiselämää helpottavia lakeja.
Täydellinen adoptio-oikeus on pääkaupunkialueella sekä Länsi-Australiassa, Uudessa Etelä-Walesissa ja Tasmaniassa. Suppeampia lakeja muualla.
Kun tähän vielä lisätään se, että liittovaltion laki vuodelta 2009 tunnustaa samaa sukupuolta olevat parit de facto, ja antaa samat verotusta ja sosiaaliturvaa koskevat oikeudet kuin eri sukupuolta oleville avopareille, tilanne on kyllä niin monimutkainen ja sekava, että käsittääkseni ainoastaan liittovaltion säätämä tasa-arvoinen avioliittolaki koko Australiaan pystyy selkiyttämään tilanteen.
Jotain myönteistä on odotettavissa, sillä uusimman kyselyn mukaan 68 % australialaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja 78 % pitää avioliittoa välttämättömänä instituutiona.
Queenslandin osavaltion (asukkaita 4,5 miljoonaa, pääkaupunki Brisbane) parlamentin on tarkoitus äänestää parisuhdelaista, jota siellä kutsutaan siviililiitoksi, lähimmän vuorokauden kuluessa. Siviililiiton voisivat solmia sekä hetero- että homoparit.
Pääministeri Anna Bligh ja varapääministeri Andrew Fraser haluavat Queenslandin siirtyvän nykyaikaan. Valitettavasti suuri osa kansanedustajista toistelee sielläkin traditio-fraasejaan, ja lopputulos riippuu parista äänestä. Jos äänestykseen ei nyt päästä, asia tulee käsittelyyn vasta ensi vuonna, sillä parlamentin loma alkaa ylihuomenna.