Nelonen: Tasa-arvoinen avioliittolaki ei saane riittävää kannatusta (juttukommentit)

  • 1 / 10
  • Jorma Hentilä
  • 21.10.2011 0:05
En nähnyt nelosen uutista, mutta jollakin nettisivulla sitä tulkittiin niin, ettei aloitetta oteta käsittelyyn, jos se ei saa sataa allekirjoittajaa.

Mitään tällaista säännöstä ei kuitenkaan ole. Riippuu eduskuntaryhmistä ja niiden johdosta, otetaanko aloite käsittelyyn. Yksikin allekirjoittaja riittää, jotta aloite olisi säännösten mukainen.

Jos aloite otetaan käsittelyyn, siitä käydään lähetekeskustelu, jonka jälkeen se lähetetään valiokuntaan, tässä tapauksessa lakivaliokuntaan. Ratkaisevaa on, saako aloite enemmistön taakseen, jos se tulee valiokunnasta suureen saliin.
  • 2 / 10
  • Onnellinen mies
  • 21.10.2011 10:15
Jorma Hentilälle KIITOS edellä olevasta kommentista. Selkeän ja asiallisen tiedon saaminen, tässäkin asiassa, on ilahduttavaa. Se myös auttaa välttämään monenmoista tunnelmatemmeltämistä, jota homoseksuaalisuuden ympärillä on vellonut tuontuostakin. Onnea elämään Jorma Hentilä!
  • 3 / 10
  • Krister
  • 21.10.2011 11:57
Kummallista, jos laki kaatuu adoptiokysymykseen. Oikeus ulkoiseen adoptioon mies- tai naispareille olisi Suomessa kuitenkin vain teoreettinen. Tällä hetkellä yksikään kansainvälisiä adoptioita Suomeen välittävä palvelunantaja (Helsingin kaupunki, Interpedia, Pelastakaa lapset) ei asiaa voisi järjestää, koska niiden ulkomaiset kontaktit eivät siihen suostuisi. Tilanne on sama Ruotsissa, missä oikeus adoptioon on ollut jo vuosia.

Suomalaiset orvot, jotka adoptoidaan, sijoittuvat melkein poikkeuksetta sukulaisperheisiin, ja tämä tietysti tulisi mahdolliseksi. Monissa maissa, kuten Iso-Britannia ja Yhdysvallat, tilanne on toinen; niissä lapset, jotka otetaan huostaan viranomaisten toimesta, yleensä pyritään antaan adoptioon. Meillä vastaavissa tapauksissa vanhemmuus ei lakkaa, vaan lapset sijoitetaan sijaisperheisiin.

Moraalisesti ja ihmisoikeuskysymyksenä tasa-arvoinen avioliitto ja oikeus adoptioon ovat toki tärkeitä.
Krister, sinä olet aivan oikeassa! Tälläistä pitäisi kirjoittaa lehtiin eikä tänne missä käy vain homoja lukemassa. Eivät ihmiset tiedä ja ymmärrä asiaa siksi on tärkeää saada se heidän eteensä.
Masentavaa... Kyllä tämä nyt vaikuttaa vähän siltä kuuluisalta käärmeeltä, jota yritetään tunkea piippuun.

Mitä itse olen ollut spostilla yhteydessä keskustalaisiin edustajiin, jotka kannattivat lakia vaalikoneiden mukaan, niin he toki kannattavat sitä edelleen, mutta jättävät allekirjoittamasta. Tämä taas johtuu juuri tuosta puoluekokouksen päätöksestä. Itse en millään enää jaksa uskoa, että tuon aloitteen kohtalo enää paremmaksi tällä vaalikaudella muuttuisi. Jättäisivät vain tähän, alkaa jo vaikuttaa epätoivoiselta. Jos olen ymmärtänyt uutisista (oli joskus Ylellä), niin lakiavaliokunnasta enemmistö ei tätä kannata ja sinne se viimeistään tyssäisi. Ehkä olisi vain ollut parempi jättää (vieläkin) tuo adoptio pois tästä, kuten Portugalissa. Ja yrittää sitä myöhemmin yksinään. Näin kai nämä asiat Suomessa edistyvät; hitaasti, toisin kuin vaikkapa Ruotsissa.

Oma ennustukseni on, että aloite ei siis etene. Ja seuraavat vaalit voittaa Persut ja silloin sitä ei ainakaan saada hallitusohjelmaan. Joten otetaan uusiksi 10-15 vuoden päästä. :(
  • 7 / 10
  • Krister
  • 22.10.2011 14:14
Kummallista: jos puolukokouspäätöksessä on tuettu tasa-arvoista avioliittolakia, niin se ei sido kansanedustajia, mutta jos sitä ei ole puoluekokouksessa tuettu, niin se sitoo kansanedustajia.

Adotio-oikeutta ei pidä irroitta laista: sen kieltämiselle ei ole mitään perusteita esim. lasten hyvinvoinnin kannalta, päin vastoin, sen merkitys on moraalinen ei juurikaan käytännöllinen ja juuri se on olennainen osa tasa-arvoa.

Minusta nyt pitää katsoa, ketkä on meidän puolella ja ketkä vastaan, ja muistaa se tulevaisuudessa. Saadaan selvä lista kansanedustajista, jotka vastustavat tasa-arvoa.