Vihreät aikovat tehdä lakialoitteen sukupuolineutraalista avioliitosta (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • mie vaan täältä
  • 18.6.2011 10:23
Kansanedustajien lakialoitteet eivät käytännössä koskaan pääse valiokunnista eduskunnan täysistuntoon äänestettäväksi. Niinistö tietää tämän hyvin. Jos Vihreillä ei ole muiden hallituspuolueiden kanssa salaista sopimusta aloitteen tuomisesta täysistuntoon, niin tämä lakialoite (jollainen tehtiin myös viime vaalikaudella) on vain halpa poliittinen temppu. Toivon todella, että Vihreät eivät hyväksy ohjelmaa, jonka nimi on "Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi", ja jonka mukaan "Suomessa kaikki ovat samanarvoisia -- seksuaalisesta suuntautumisesta -- riippumatta", mutta joka ei sisällä sukupuolineutraalia avioliittolakia. Olen äänestänyt Vihreitä vuodesta 1996, mutta jos näillä eväillä hallitukseen lähdetään, niin puolue ei ole enää se, jonka aikoinaan omakseni valitsin.
  • 2 / 8
  • Ihmettelijä
  • 18.6.2011 11:51
Tämä hallitusohjelma on jääkylmä rätti. "Sareenkaari"-hallituksen homopoliittisen linjan määritteli Päivi Räsänen. Muut eivät pistäneet tikkua ristiin. Jopa edellinen porvarihallitus oli edistyksellisempi kuin tämä.
Muistuupa vain mieleeni yksi jos toinenkin tämän hallituksen rakentajista - esimerkiksi Stubb, Brax, Sinnemäki, Ville Niinistö ja Arhinmäki - jotka ovat kovasti puhuneet yhdenvertaisen avioliittolain puolesta. Viisi hallituspuoluetta (siis Kokoomus, SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät ja RKP), kannattavat sukupuolineutraalia avioliittolakia puolue-elinten päätöksillä. Mutta hallitusneuvotteluissa kauniit puheet unohdettiin ja periaatteet myytiin Kristillisdemokraateille.
  • 4 / 8
  • murkku
  • 18.6.2011 12:54
Jonkun vasemmistoliiton raportin mukaan muut hallituspuolueet ovat jo sitoutuneet aviolittolain läpiviemiseen vihreiden tehdessä aloitteen. Voisin vaikka lyödä vetoa, että vihreät ja vasurit suostuivat jättämään asian pois hallitusohjelmasta ainoastaan tämän tietäessään, sillä olisihan se jo aikamoinen takinkääntö jos viisi homoliittoja kannattavaa puoluetta kääntäisivät takkinsa vain saadakseen pari hihhulia hallitukseen, vaikkei heitä pienen määränsä perusteella olisi siellä edes tarvittu!
  • 5 / 8
  • Havainnoija
  • 19.6.2011 0:22
Ruotsin valtiopäivät hyväksyi aikoinaan tasa-arvoisen avioliittolain adoptio-oikeuksineen äänin 226-22, Norjan suurkäräjät ylivoimaisella ääntenenemmistöllä ja Islannin Althingi yksimielisesti 49-0. Suomessa ei vuonna 2011 edes mainita koko asiaa hallitusohjelmassa. Erään puolueen edustaja on kyllä luvannut kysellä, josko tasa-arvon kannattajia sattuisi löytymään. Tuleva sisäministeri tuo kaiken huipuksi julki ilonsa homofobian säilymisestä.

Suomi on edelleen pohjoinen maa, mutta kuuluuko Suomi enää Pohjoismaihin?
  • 6 / 8
  • Jorma Hentilä
  • 19.6.2011 2:14
Eduskunnasta ei löydy enemmistöä sen taakse, että avioliittolaki muutettaisiin tasa-arvoiseksi.

Päivi Räsäen tietysti mielellään ottaa sulan hattuunsa siitä, ettei avioliittolain muuttamista kirjattu hallitusohjelmaan. Tosiasiassa kuitenkin kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö on - vaalikonevastausten perusteella - sateenkaariavioliittoja vastaan. Jyrki Kataisen olisi jo pelkästään tämän vuoksi ollut vaikeaa ajaa asiaa hallitusohjelmaan.

Kuuden hallituspuolueen kansanedustajista enemmistö on laimuutoksen kannalla, mutta heitä on selvästi alle sata. Keskustasta löytyy muutama ja perussuomalaisista ehkä kaksi muutoksen kannalla olevaa. Eduskunnan enemmistöä ei siis synny.

Avioliittolain muutoksen eteneminen lakialoitteen kautta ei ole aivan mahdotonta.

Parisuhdelaki syntyi Outi Ojalan (vas) ym. toisen lakialoitteen (1996)seurauksena. Aloite otettiin käsiteltäväksi. Eduskunta päätti lakivaliokunnan kannan mukaisesti hylätä aloitteen, mutta esitti samalla hallitukselle toivomuksen ryhtyä selvittämään samaa sukupuolta olevien parien asemaa. Oikeusministerö asetti työryhmän, jossa oli myös Setan edustaja. Työryhmän esityksen mukaisesti hallitus antoi eduskunnalle esityksen parisuhdelaista, jonka eduiskunta äänestyksen jälkeen hyväksyi.

Syksyllä parisuhdelain säätämisestä tulee kymmenen vuotta.

Avioliittolain muuttamisen on mahdollista edetä vastaavalla tavalla, jos hallituspuolueiden eduskuntaryhmät - pl. KD - sopivat tällaisesta menettelystä. Kokoomuksen vastarannankiiskeillekin se saattaisi sopia. Lainmuutos olisi silloin mahdollista käsitellä seuraavalla vaalikaudella.

Jo ennen huhtikuun vaaleja oli joka tapauksessa selvää, ettei avioliittolain muutos toteudu seuraavien neljän vuoden aikana. Vaalitulos vain vahvisti tämän tosiasian.
Jorma: Vielä ennen hallitusneuvotteluja ei ollut selviö, etteikö avioliittolain muutos toteudu. Viidellä hallituspuolueella oli myönteinen linjaus, ja jos Vihreät ja Vasemmistoliitto olisivat neuvotteluissa pitäneet linjansa, niin se enemmistö olisi eduskunnassakin voinut löytyä hallituksen esityksen taakse. Tiukaksi olisi mennyt, mutta niukka enemmistö todennäköisesti olisi löytynyt.

Mutta Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät pitäneet linjaansa, vaan - kuten sanottu - myivät periaatteensa Päivi Räsäselle.
  • 8 / 8
  • Jorma Hentilä
  • 19.6.2011 13:18
Mie,

oikeastaan jo ennen vaaleja oli selviö, ettei yhdenvertainen avioliittolaki toteudu tällä vaalikaudella. Jos keskusta olisi jatkanut hallituksessa, kuten silloin otaksuttiin, jo se olisi blokeerannut muutoksen. Kokoomuksen ryhmä oli viime vaalikaudella muutosta vastaan - sen todisti mm. ryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi -, eikä ollut odotettavissa, että ryhmä tässä suhteessa muuttuisi kovin merkittävästi - kuten ei muuttunutkaan.

Vaalitulos vahvisti tämän arvion.