Helsinki Pride 2011: Priden teemana Rakkaus (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • vaeltaja2006
  • 27.2.2011 13:44
Saksassa ei ole pridejä vaan CSD-kulkueita (Christopher Street Day). Munchenissä päätettiin tällä viikolla muuttaa ensi kesän juhlan nimi Christina Street Dayksi, jotta lesbotkin saisivat juhlantuntua.
  • 2 / 4
  • Jorma Hentilä
  • 27.2.2011 22:35
Saksalaisilla on oma komea "homohistoriansa", joka yltää 1890-luvulle, mutta sen he unohtavat ja juhlivat New Yorkin "kansannousua" poliisin homo/lesbo/transbaareihin kohdistamia mielivaltaisia ratsioita vastaan.

Yhdysvalloissa tämä tapahtuma oli merkittävä, ja sitä pidetään siellä modernin homoliikkeen alkusysäyksenä. Euroopassa se ei sitä ole.

Eivätkä baarien ratsaukset siihen loppuneet. Todistin yhtä vuonna 1972 NY:ssa.
  • 3 / 4
  • Helsinki Pride
  • 1.3.2011 13:07
Hei,

Eihän se tarkoita, että koko ennen 1969-tapahtumia edeltävä homohistoria unohdetaan, jos itse Pride-tapahtumien historia käsitetään juontuvaksi New Yorkin 60/70-luvun tapahtumiin.

Pride- kulkueenhan vain ajatellaan saaneen alkunsa, kun "Gay Pride!"-kyltit ensi kertaa New Yorkissa 60/70-luvun taitteessa heiluivat. Varmasti sitäkin ennen on homohistorian merkkipaaluja ollut ympäri maailmaa ja erinäisiä mielenilmauksia tosiaan jo tuota paljon ennen. Kuitenkin nykyisten kulkueiden lähtökohtana voitaneen pitää noita ympäri Stonewallin kortteleita vuosi mellakoiden jälkeen pidettyä kulkuetta, mistä vuosittain järjestettävät kulkueet ympäri maailmaa saivat alkusysäyksensä?

Yst.Terv
Anne-Mari Seppola
Toiminnanjohtaja, Helsinki Pride 2011

Kommenttia muokattu: 01.03.2011 klo 13:08
Ei kai tämän yhden tietyn päivämäärän muistaminen ole muulta muistelolta pois.

Ihmislapsetkin juhlivat syntymäpäiväänsä, vaikka tämä on saatettu alulle yleensä runsaat yhdeksän kuukautta aiemmin. Joissain tapauksissa lapsen hankintaa on suunniteltu ja valmisteltu pitkään. Toisaalta syntymän jälkeenkin on erilaisia merkkipäiviä ja elämässä kaikenlaisia myötä- ja vastoinkäymisiä.

Pride-mielenosoitukset ja -kulkueet viittaavat New Yorkin kesän 1969 tapahtumiin.

Minusta kesän 1969 Christopher Streetin tapahtumat sopivat erinomaiseksi merkkipäiväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaan. Se on historian taitekohta. Oikeuksien edistäminen tuli kaduille, tavallisten ihmisten osaksi, ulos tutkijoiden kammioista ja muun "paremman väen" ympyröistä. Silloin glbti-aktivismi tuli ulos kaapista ja ruohonjuuren glbti-kansa otti kohtalonsa omiin käsiin.

Tämänkin kehityksen siemeniä on kylvetty 1800-luvun lopun Saksassa. Silti tuo yksi kesäkuun 1969 lopun päivämäärä on yksittäisistä päivämääristä ollut vuoden 2011 perspektiivistä katsottuna yksi suurimmista käännekohdista glbti-vaikuttamisen suhteen kaikkialla länsimaissa ja sen innoittamana glbti-ihmisten asiaa on edistetty näkyvästi.