R.I.P. Todennäköisesti imperfekti on oikea aikamuoto. Selviytymismahdollisuudet lento-onnetomuuksissa ovat muutenkin pienet, lisäksi koneessa olleiden tilaanteesta ei ole vielä kerrottu mikä viittaa kuolonuhreihin. Valtionpäämiehen kuollessa informoidaan muiden maiden hallituksia mikä vie aikaa ja tietysti oma hallitus pitää kutsua koolle tekemään päätöksiä. Liisäksi sabotaasin mahdollisuus on aina olemassa. Kaczynski oli menossa Katynin joukkomurhan muistotilaisuuteen.
Tästä saadaan aikaiseksi vielä kunnon kansainväliinenkriisi. Onnettomuus tapahtui Venäjällä joten tutkinnasta vastaavat venäläiset mikä tulee herättämään ainakin Puolassa epäilyksiä. Venäjä on surullisen kuuluisa lento-onnettomuuksista, joissa sattuu kuolemaan suhteellisesti kohtuuttoman monta politikkoa, mm. kenraali Lebed helikopterionnettomuudessa. Kone lähti Moskovasta, nyt tiedämme että presidentin lisäksi ainakin Puolan keskuspankinjohtaja oli mukana. Kuolonuhrien lukumäärä on noussut 132, ketä kaikkia olikaan mukana.
Tuskin saadaan. Helsingin Sanomien julkaiseman uutisen mukaan Puolan presidentin käytössä oli 20 vuotta vanha Tupolev-merkkinen lentokone, jossa oli ollut vikoja tämän tästä.
Jopa Venäjäkin on poistanut mallit käytöstä ja ilmeisesti samaa yritettiin Puolassa, mutta hallinto ei antanut rahaa uuden lentokoneen ostamiseen - piti kuulemma säästää. Syyttävä sormi osoittaa siis Puolaan, mutta varmasti sikäläinen hallinto epäilee - osittain juuri edellisestä syystä - Venäjää.
Maaiilman johtajat ylistivat hanta edistyksen ja tasa-arvoisuuden johtajana. Eivat tienneet tai ylikatsoivat hanen sortamisensa useita kansan joukkoja.
Aamu-tv:ssä kertoiltiin huhuja. Oliko mahdollisesti niin, että presidentti maan korkeimpana johtajana määräsi laskeutumaan kentälle, vaikka näkyvyys oli lähes nolla. Oli pakko ehtiä juhlaan. Ja ohjaaja suostui.
Lech Walesalla oli kuulemma samanlainen tilanne vuosia sitten. Lentokapteeni otti yhteyden omaan päällikköönsä ja pyysi ohjetta, miten toimia. Vallan kauhea ristiriita: totella vai ei.
Lento-onnettomuuden syistä on jo ollut paljon keskustelua netin palstoilla. Saksassa Bild-Zeitung kysyy suoraan: Pakottiko presidentti koneen vaaralliseen laskeutumiseen sumussa.
Süddeutsche Zeitung kertoo:
Lentäjien yhdistys Cockpit kertooo, että on täysin poikkeuksellista, että lentäjät tekevät neljä yritystä. On hyvin mahdollista, että lentäjiä painostettiin. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Kaczynski painostaa pilottia. Kaksi vuotta sitten Georgia-kriisin aikana lentäjä kieltäytyi laskeutumasta Tiflisiin presidentin painostuksesta huolimatta. Kaczynskin sanotaan haukkuneen, että ei upseeriksi (lentäjäksi) sovi pelkuri.
Näkyvyys kentällä oli 500 metriä toisen kentällä olleen lentäjän arvion mukaan. Lennonjohto varoitteli jo 50 km ennen Smolenskia että pitää kääntyä. Asiantuntija sanoi, että tuossa sumussa laskeutuminen olsii samaa kuin ajaa autoa 300 km:n nopeudella ja näkyvyys on nolla ja kuski saa ohjeet puhelimitse.
Katynissa odotti 800 vierasta. Jos olisi laskeuduttu Moskovaan, olisi ollut satojen kilometrien automatka ja tilaisuus olisi ollut pakko siirtää iltapäivään.
Nämä asiat ovat varmaan jo iltapäivälehdissä eikä tämä ole HLBTI-asia, mutta kun nämä syyt näköjään kiinnostavat