Tämä uutinen on aiheuttanut useammankin henkilökohtaisena tulleen kommentin (yksi niistä vihamielinen). Helsingin Sanomien uutinen oli virheellinen ja sitä on kai jo korjattu. Ranneliikkeen uutinen on myös epäselvä. Washington DC on siis pääkaupunki Washington eikä Washingtonin osavaltio. Washington DC:ssä korkein oikeus tarkoittaa USAn korkeinta oikeutta.
Washington DC ei ole osavaltio toisin kuin esim. Berliini on Saksassa osavaltio.
Korjaillaan uutista kun keretään. Valitan, kun ryhdyin tekemään uutista USAn asioista, kun en tunne sikäläisiä oloja. Pitänee pysytellä näissä Eurooppa-asioissa. Lähteenä oli siis Helsingin Sanomat.
Korjaan sen verran, että vaikka District of Columbia (siis Washington D.C.:n D.C.) ei ole varsinainen osavaltio, se on autonominen ns. federal district, joka ei kuulu mihinkään osavaltioon.
Mielenkiintoista on nähdä, mitä kongressi tekee, koska sillä on määräysvalta Washington D.C.:ssä. Jos kongressi ei kaada lakia, alkaa näyttää siltä että voisi olla hyvä aika alkaa ajaa koko Yhdysvaltain laajuista homoavioliitto- tai ainakin parisuhdelakia.
Vermillion: Korkeimman oikeuden presidentti päätöksensä perusteluissa nimenomaan totesi että kongressi olisi halutessaan voinut kaataa homoliittolain muttei sitä tehnyt. Savolaisittain sanottuna "se juna mäni jo"... Eli jos lukee esim. New York Timesia niin tämäkin asia olisi selvinnyt!
Homoliitoista yleisesti: Kalifornian Prop 8. on tällä hetkellä liittovaltion oikeudessa, päätöstä odotellaan (uskon että Prop 8. kaadetaan) ja sen jälkeen asia menee USA:n korkeimpaan oikeuteen.
Sörsselssön: Okei, kiitos korjauksesta. En henkilökohtaisesti juuri seuraa mitään jenkkimediaa, koska luen uutiseni mieluummin ilman kenenkään mielipiteitä. New York Times on yleensä suht koht objektiivinen, mutta silti luen mieluummin esim. BBC:tä. TV-uutisia on turha edes ajatella katsovansa, kun uutiset on aina väännetty johonkin näkökulmaan, á la Fox News et. al.
Parempaan suuntaan ollaan näköjään siis menossa. Toivon mukaan Oregonissakin pian otetaan asia uuteen käsittelyyn.
Sörsselssön ei ole kertonut, mitä Helsingin Sanomista vastattiin.
Hesarissa oli taas toissa päivänä sekoilua. Siellä on ammattitoimittjaat, mutta vahinkoja sattuu. Miksei siis myös meille harrastelijoille.
HS kertoi 5.3. että paavi siunaa Sagrada Familia -kirkon Barcelonassa. Kirkkoahan on rakennettu toista sataa vuotta, mutta se on edelleen kesken. Sitten Helsingin Sanomat kertoo, että
"Vielä ei tiedetä, aikooko paavi tavata vierailunsa aikana myös Espanjan pääministerin José Luis Rodríguezin".
Asia korjattiin, kun lukijat reagoivat. Pääministeri on Zapatero.
Kun paljon tekee, niin sattuu virheitä. Onneksi lukijat korjailevat. Jos ei tee mitään, ei tee myöskään virheitä.
*****
Paavi käy Espanjassa ensi marraskuussa. Tämän Zapateron hallitus on lanseerannut useita uudistuksia, jotka ovat ärsyttäneet katolista kirkkoa. Niihin kuuluvat esimerkiksi homoliittojen laillistaminen ja aborttisäännösten lievennys.
vastausta odotellessa... lähetin seuraavanlaisen viestin hs.online@hs.fi-osoitteeseen:
hei,
nettihesarissa oli 3.3.2010 klo 8:51 uutinen otsikolla "Homoliitot sallittiin Washingtonissa".
ranneliike.net-keskustelupalstalla olivat termit ja paikat menneet iloisesti sekaisin. kirjoittaja puolusteli virheitään väittämällä niiden lähteenä olleen hs: "Helsingin Sanomien uutinen oli virheellinen ja sitä on kai jo korjattu. Ranneliikkeen uutinen on myös epäselvä. Washington DC on siis pääkaupunki Washington eikä Washingtonin osavaltio. Washington DC:ssä korkein oikeus tarkoittaa USAn korkeinta oikeutta.
Washington DC ei ole osavaltio toisin kuin esim. Berliini on Saksassa osavaltio.
Korjaillaan uutista kun keretään. Valitan, kun ryhdyin tekemään uutista USAn asioista, kun en tunne sikäläisiä oloja. Pitänee pysytellä näissä Eurooppa-asioissa. Lähteenä oli siis Helsingin Sanomat."
onko uutista korjattu ja millä tavalla klo 8:51 jälkeen?
Homoliitot sallittiin Washingtonissa
3.3.2010 8:51
A A STT-AFP-REUTERS
Washington. Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot ovat keskiviikosta alkaen
sallittuja myös pääkaupunki Washingtonissa Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltain korkein oikeus torjui tiistaina homoliittojen vastustajien tekemän
vetoomuksen, jonka mukaan uusi laki olisi pitänyt kumota.
Washington hyväksyi joulukuussa lain, joka sallii samaa sukupuolta olevien
parien avioliitot. Laki tuli voimaan keskiviikkona.
Tuomari John Roberts perusteli päätöstään sillä, että laki oli jo aiemmin
hyväksytty alemmissa oikeusasteissa.
Homoliittojen vastustajien mukaan laista olisi pitänyt järjestää Washingtonissa
kansanäänestys.
Aiemmin ne on hyväksytty Massachusettsin, Iowan, Vermontin, Connecticutin ja New
Hampshiren osavaltioissa.
Homoliitot hyväksyttiin nyt siis pääkaupunki Washingtonissa, ei Washingtonin
osavaltiossa.
---
Ymmärtääkseni uutisen julkaissut toimittajamme on korjannut STT:ltä alun perin
tulleen jutun virhettä jälkikäteen. Virhe on ehtinyt olla julki ehkä joitakin
kymmeniä minuutteja.
Oikeassa muodossaan uutinen on ollut julki saitillamme tuosta klo 8:51 lähtien.
Nykymuodossaan se on siis oikein.
Asia on nyt varmaan loppuun käsitelty. Kovin rakentavaa tämä keskustelu ei ole. Muualla ranneliikkeessä käydään keskustelua näistä piikittelevistä kriitikoista, joiden motiivit ovat ainakin minulle jääneet hämärän peittoon.
Ongelma on klo 12:57 kommenttisi: "Helsingin Sanomien uutinen on aamupäivän aikana muuttunut ja vastannee aika tarkoin todellisuutta. Uutisen julkaisuaikaa ei kuitenkaan ole muutettu."
Uutinen on ollut lopullisessa muodossa klo 8:51 ja muutos koski viimeisen kappaleen lisäystä, jossa tarkennettiin että kyseessä on D.C.
Vaikea sanoa näin jälkikäteen, milloin olen kirjoittanut sen uutisen. Alkuperäistä word-dokumenttia ei enää varmaankaan ole olemassa enkä viitsi edes etsiä. Käytäntö on kuitenkin se, että useimmat päivän uutisjutut syntyvät aamutunteina klo 6-9 välillä. Ripottelen niitä sitten julkaistavaksi pitkin päivää. Eli: ei ne jutut aina sillä hetkellä synny, kun ne on julkaistu. Idea on se, että on hyvä, jos päivän aikana tulee uusia uutisia moneen otteeseen. En suinkaan istu täällä 24 tuntia kirjoittelemassa uutisjuttuja.
Uutisen kirjoittajalle on jopa automatiikka, jolla voi määritellä, milloin juttu julkaistaan. Niin hieno systeemi tänne on rakennettu. Olen juuri tehnyt jutun Amnestyn HLBTI-osastosta, mutta se julkaistaan vasta viikon puolivälissä. Siihen liittyvä hastattelu äänitettiin klo 14 Amnestyn mielenosoituksessa. Tällaista tää homa on.
Mutta tästä kiistellystä jutusta en voi sanoa mitään, mikä sen kirjoitusajankohta oli. En muista.
Toisten tekemisten repostelu ei tunnu kovin älykkäältä etenkin silloin, kun oma asiaan uutta sisältöä tuova panos ei ole mitenkään mainittava. Kannattaisiko harkita omien uutisten kirjoittamista vaikkapa keskusteluosioon silloin, kun USA:ssa tapahtuu jotain merkittävää?
Saitin ohjeissa sanotaan, että uutisten mahdollisista virheistä, joita tapahtuu niin Helsingin Sanomissa kuin ranneliikkeessäkin, ehkä joskus (kerran sadassa vuodessa) jopa New York Timesissa, on parempi huomauttaa suoraan uutisen kirjoittajalle, niin turhat lätinät täällä kommenttiosiossa eivät vie huomiota itse asiasta
Tässä viestiketjussa ovat termit ja paikat iloisessa sekamelskassa, keksittyjä selityksiä (hs:n vastaus todistaa). Alla yksi Sörsselssonin viesteistä:
"Vermillion: Korkeimman oikeuden presidentti päätöksensä perusteluissa nimenomaan totesi että kongressi olisi halutessaan voinut kaataa homoliittolain muttei sitä tehnyt. Savolaisittain sanottuna "se juna mäni jo"... Eli jos lukee esim. New York Timesia niin tämäkin asia olisi selvinnyt!
Homoliitoista yleisesti: Kalifornian Prop 8. on tällä hetkellä liittovaltion oikeudessa, päätöstä odotellaan (uskon että Prop 8. kaadetaan) ja sen jälkeen asia menee USA:n korkeimpaan oikeuteen.
Sörsselsson (ei rekisteröitynyt) ~ 04.03.2010 10:25"