Mielenkiintoista, että komissio hienosäätää tasa-arvoa Saksassa, kun on kuitenkin näitä EU-maita, joissa ei ole vielä parisuhdelaista tietoakaan. Vai lähetetäänkö niillekin jonkinlaisia ukaaseja jatkuvasti, mutta ne eivät vain ota niitä vakavasti? Vai voiko tasa-arvotoimenpiteitä vaatia jäsenmailta vasta sitten, kun ne ovat tehneet ensimmäisen eleen kohti tasa-arvoa itsenäisesti?
Oletettavasti niitä vaatimuksia tehdään molemmille: ne maat joissa ei tehdä mitään saavat yhtä motkotusta, ne maat joissa hienosäätöä kaivataan saavat toista.
Koska ei sekään niin järkevää ole että esim. Saksan ei mitään tarvitse hienosäätää niin kauan kuin on muita maita joissa asiat ovat vielä huonommin...
"Mielenkiintoista, että komissio hienosäätää tasa-arvoa Saksassa, kun on kuitenkin näitä EU-maita, joissa ei ole vielä parisuhdelaista tietoakaan. Vai lähetetäänkö niillekin jonkinlaisia ukaaseja jatkuvasti, mutta ne eivät vain ota niitä vakavasti?"
Ainakin Puola sai "erioikeuksia" allekirjoittaessaan EU:n jäsensopimuksen. Jotkut näistä koskevat EU:n ihmisoikeuksia; niitä ei käsittääkseni tarvitse Puolassa noudattaa ja yksi näkökohta oli juurikin seksuaalisten vähemmistöjen oikeudet. Puola saa siis edelleen vapaasti kieltää maininnat homoseksuaalisuudesta oppikirjoissa, erottaa homoseksuaalit opettajat ja jopa sallia CIA:n kidutukset vankiloissaan, eikä EU:lla ole siinä suhteessa mitään mahdollisuutta puuttua Puolan sisäpolitiikkaan.
On Puolan EU-jäsenyydestä ollut tietysti hyötyäkin; Suomessa ja Saksassa on paljon halpaa vuokratyövoimaa, jolla teetetään hommia jopa 2 euron tuntipalkalla. Entiset Itä-Euroopan maat ovat mahdollistaneet valtavan palkkadumppauksen Länsi-Euroopan alueella. EU:n päämäärä onkin ensisijaisesti luoda Euroopan laajuinen sisämarkkina-alue, missä työvoima ja tavarat liikkuvat vapaasti, kun taas ihmisoikeudet ja muu hömppä on toissijaista imagonkohotusta.
Etsiskelin tarkempaa tietoa siitä, miksi Saksaa ojennetaan. Todellisuudessa huomautuksia meni 11 jäsenmaalle: Tsekki, Viro, Irlanti, Kreikka, Ranska, Italia, Unkari, Malta, Hollanti, Suomi, Ruotsi. Miksi Suomi? Se löytyy ehkä tästä jutusta. http://www.euro.lt/en/news/lithuanias-membership-in-the-eu/news/2558/?print=1
Linkki avautuu pdf-tiedostona. Tosin siitäkään ei käy ilmi, mistä syystä Suomen tasa-arvoa työelämässä koskeva lainsäädäntö ei ole EU:n säännösten mukainen.
Suomessa oikeusministeriössä syrjintäasiat ovat viime aikoina olleet vahvasti esillä. Setasta kerrotaan, että Oikeusministeriö on asettanut toimikunnan selvittämään yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistamista.
Seta on vaatinut ponnekaasti, että seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti saatetaan samanlaisten oikeussuojakeinojen (myös valvonnan ja ennaltaehkäisyn) piiriin kuin etninen alkuperä. Vähemmistövaltuutetun ja tasa-arvotovaltuuteun toimialaa ja resursseja tulisi laajentaa niin, että näiden viranomaisten toiminta kattaa selvästi ja näkyvästi myös seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin.
Työ on kesken, mutta Oikeusministeriön sivuilta löytyy lisätietoa kohdasta: Vireillä.
Oikeusministeriön etusivulla on myös eilinen uutinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistamistyön välimietinnöstä. http://www.om.fi/
Jos Setan vaatimukset menevät läpi, Suomi täyttää hyvin EU:n minimivaatimukset. Mielenkiintoista on myös se, että syrjintäasiat näyttävät liikkuvan eteenpäin myös Brysselissä. Komissio pohtii parhaillaan uuden syrjintädirektiivin valmistelun aloittamista. ILGA Europe ja Seta ovat vaikuttaneet siihen, että seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ovat hankkeessa vahvasti mukana.
Saksa: virkamiehen homoleskelle ei kuulu leskeneläke
Koblenzin hallinto-oikeus on päättänyt, että virkamiehen homoleski ei saa leskeneläkettä. Heteroparin leski saa. Päätös perustuu Saksan virkasuhdelakiin. Perustelussa vakuutetaan, että päätös ei riko tasa-arvolakia koska perustuslaki määrittelee, että vain miehen ja naisen avioliitto nauttii erityistä suojelua.
Saksa sai moitteita Vladimir Spidlalta, ja ainakin kristillisdemokraatit ovat kovasti nyreissään tälle "tsekkisosialistille". Peter Ramsauer -niminen kristillisdemokraatti oli käymässä Brysselissä Spidlan luona pari päivää ennen moitteiden julkistamista. He olivat keskustelleet asiasta. Spidla vetosi EU-sopimuksen artiklaan 13. Ramsauer tavasi ja tavasi, mutta ei edes kotona ymmärtänyt, mistä on kysymys. Sitten selvisi, että Ramsauer käytti sopimusehdotusta, jossa oli eri artiklanumerointi. No, tästä asiasta saksalaiset vieraat eivät ole vihoissaan Spidlalle, mutta siitä ovat, että tämä ei kertonut mitään moitteidensa julkistamisesta kaksi päivää myöhemmin. Yksitoista-sivuinen syntilista Saksalle! Esim. homovirkamiehiä ei rinnasteta heterovirkamiehiin, kun puoliso kuolee.
Saksalaisten mielestä "tuo tsekkisosialisti" yrittää nyt opettaa saksalaisille, mikä on oikein, mikä väärin. Tänään Focus-lehdessä Spidla tyrmää saksalaisten kritiikin. Se vain on niin, että kun Saksa on hyväksynyt syrjinnänvastaisen linjan, sen tulee myös noudattaa sitä linjaa. Lisäksi hän haukkui lainsäädännön epäselvyydet. Jos syrjitään antamalla potkut, pitää tutkia useammasta laista, mitä siitä seuraa. Lakitekstin pitää olla Spidlan mukaan sellaista, että tavallinen oikeustieteitä opiskelematonkin pystyy ymmärtämään.
Konservatiivit: Syrjintäkiellot menevät yli ymmärryksen
EU:n sosiaalikomissaari Vladimir Spidla on kertonut, että nyt aiotaan kiristää syrjinnän vastaisia EU-määräyksiä. EU:n konservatiivien leirissä se on aiheuttanut jupinaa. Süddeutsche Zeitungin mukaan Saksan kristillisdemokraateilta on lähtenyt Spidlalle kirje, jossa vastustetaan syrjintälakien kiristämistä. Kirjeen mukaan jo nykyiset syrjintäkiellot menevät yli ymmärryksen. Kristillisdemokraatit ovat sitä mieltä, että syrjintäkiellot pitää säätää maakohtaisesti eikä koko EUta koskevilla yleismääräyksillä.
Saksalaisia on loukannut, että Spidla moitti alkuvuodesta 11 jäsenmaata syrjinnänvastaisten toimenpiteiden riittämättömyydestä - ja yhtenä joukosta oli Saksa. EU-komissio on viime aikoina tiukentanut syrjinnänvastaisia määräyksiä panemalla näkyviin neljä ryhmää, joita määräykset koskevat: sukupuoli, maailmankatsomus, seksuaalinen suuntaus ja alkuperä.
Konservatiivit yrittävät nyt saada kaikki 27 maan konservatiivit yhteiseen rintamaan, jotta tämäntyyppiset säädökset jäisivät kansallisille parlamenteille.
=====
Kommentti: Jos syrjintäkiellot päätettäisiin kunkin maan omassa parlamentissa, se merkitsisi sitä, että esim. Puola, Liettua ja Latvia eivät suojelisi seksuaalisia vähemmistöjään syrjintää vastaan.
Törmäsin muuallakin EU:n näkemyksiin Saksan homoparien oikeuksista.
Euroopan Yhteisön Tuomioistuin (ECJ), jonka päätöksien pitäisi sitoa kansallisia tuomioistuimia, on tehnyt ainakin yhden ratkaisun homopuolisoiden leskeneläkkeistä Saksassa. Sen mukaan Yhdenvertaisuusdirektiivin mukaan homopuolisoita ei saa syrjiä suhteessa heteroihin, ja lainsäädäntö, joka sellaisen syrjinnän mahdollistaa, on vastoin EY lainsäädäntöä eikä sitä siis saisi soveltaa.
En tiedä miten Saksassa on tehty taas Direktiivin ja Tuomioistuimen ratkaisun vastainen päätös. Alla ECJ tapauksen koodi ja linkki EY tuomioistuimen ratkaisuihin (vähän kinkkistä luettavaa)