Tänä aamuna eli eilen illalla Kalifornian aikaa mielenosoitukset ovat jatkuneet. Vastalausemsrssi alkoi Broadwayllla klo 19.30 paikallista aikaa. Poliisi rakensi suoja-aidat ja -muodostelmat pienen homoloiittoja vastustavan ryhmän eteen. Homoliittojen puolesta on liikkeellä tuhansia vihaisia mielenosoittajia. Tv on paikalla. Tämä on jo kolmas suuri mielenosoitus. Ensimmäinen oli keskiviikkona.
Oscar- ja Grammy-voittaja Melissa Etheridge on raivoissaan. Hän on julkaissut uuden blogin, jossa hän ihmettelee, että moraaliasiat pannaan äänestykseen. Hän ihmettelee myös homoliittojen vastustajien tv-mainosta, jossa pikku tyttö tulee koulusta ja kertoo iloisesti, että tänään on koulussa puhuttu homoista. Äidillä on kauhistunut katse ja taustalla soi ahdistava musiikki. Melissa kysyy, että tuntevatkohan nuo ihmiset yhtään homoa tai lesboa ja pystyvätkö he katsomaan silmiin ja sanomaan tälle, että ”sinä et ole sen arvoinen, että sinulle kuuluisivat samat oikeudet kuin meille muille”. Erityisesti lasten käyttö mainoksissa ärsyttää Melissaa. Luulevatko nämä ihmiset, että heidän lapsensa eivät koskaan elämässä törmää homoihin ja lesboihin. Melissa sanoo, että eräänä päivänä kuitenkin teidän lapsenne tulee kotiin ja kysyy, mikä on homo. Sitä ette pysty laeillanne estämään.
CNN kertoo uutisessaan, että USA:ssa katolisen ja mormonikirkon johtajat ovat ilmoittaneet, ettei kampanja kohdistunut erityisesti mitään ryhmää vastaan. Tarkoituksena oli suojella avioliittoinstituutiota. Se on kirkkojen mukaan yhteiskunnan peruspilareita.
Kirkkojen sponsoroimia vaalimainosvideoita nähtyäni totean, että kirkon johtajat valehtelevat. Kampanja oli kohdistettu suoraan ja avoimesti homoja vastaan.
Melissa Etheridge on ilmoittanut julkisesti, ettei hän aio maksaa veroja Kalifornian liittovaltiolle, koska hänellä ei ole samanlaisia oikeuksia kuin muilla osavaltion kansalaisilla.
Uutisvideot Kaliforniasta näyttävät mielenosoitusten olleen varsin isoja. Ketään en ole kuullut pidätetyn.
Joku on jo ehtinyt todeta näiden viime päivien tapahtumien olevan Stonewall kakkonen.
Mielestäni kirjallisessa mediassa sanan "avioliitto" yhteyteen pitäisi laittaa se pieni R-kirjain ympyrän sisään osoittamaan sanan olevan uskonnollisten yhteisöjen käyttämä tavaramerkki, jota käytetään erityisen elämystuotteen markkinoinnissa ja myynnissä uskonnollisen yhteisön jäsenille heidän maksamaansa jäsenmaksua vastaan. Yhteiskunnallisen parisuhteen kanssa tällä tuotteella kun ei välttämättä ole enää mitään tekemistä 2000-luvun maailmassa.
Statisti kirjoitti: "Mielestäni kirjallisessa mediassa sanan "avioliitto" yhteyteen pitäisi laittaa se pieni R-kirjain ympyrän sisään osoittamaan sanan olevan uskonnollisten yhteisöjen käyttämä tavaramerkki, jota käytetään erityisen elämystuotteen markkinoinnissa ja myynnissä uskonnollisen yhteisön jäsenille heidän maksamaansa jäsenmaksua vastaan. Yhteiskunnallisen parisuhteen kanssa tällä tuotteella kun ei välttämättä ole enää mitään tekemistä 2000-luvun maailmassa."
Heh, minä ajattelin viestiä lukiessani r-kirjaimen toiseen paikkaan, a(r)violiitto. Ehkä sekin nimitys tavoittaisi jotain oleellista tässä ajassa?
Useat kaupungit, yksityishenkilöt ja kansalaisjärjestöt ovat tehneet valituksen Kalifornian kansanäänestyksestä. Valituksen tehneiden joukossa on ACLU, American Civil Liberties Union ja homojen ja lesbojen kansallinen keskus. Myös Los Angeles, San Fransisco ja Santa Clara ovat valittavat yhdessä homoliittokieltoa vastaan. Myös yksi lesbopari on käynyt oikeustaisteluun kansaanäänestystä vastaan.
ACLUn lakimies sanoi, että perustuslain perimmäinen tarkoitus on suojella vähemmistöjä enemmistön sorrolta. Tämä perustuslain kohta voidaan muuttaa vain parlamentin päätöksellä. Näin ollen kansanäänestyksen tulos on perustuslain vastainen.
Suuri osa mustista on äänestänyt homojen oikeuksia vastaan. Se aiheuttaa katkeruutta. Ovatko mustat unohtaneet, että hekin joutuivat aikoinaan taistelemaan kansalaisoikeuksistaan. Lehdissä haastatellut mustat vakuuttavat, että on kyse eri asiasta. Mustat syntyvät mustina, mutta homot valitsevat homoutensa. Kukaan ei synny homona. Tämä näkemys on selvästi imetty kristillisten seurakuntien opeista.
Mielenosoitukset homoavioliittokieltoa vastaan ovat jatkuneet eilen illalla eli tänä aamuna Suomen aikaa. Mielenosoituksset jatkuivat ainakin kolme tuntia ja mitään kahakoita ei ole havaittu. Marssijoita oli ainakin 20 000. San Diegossa oli 10 000 ihmisen mielenosoitus.
Heterotarjonnassa mustaihoiset naiset ovat sellaisia, että niitä vähiten kysytään.
Keskituloiset vastustivat, mutta pienimmät tuloryhmät eivät.
Mielipide oli varmistunut jo kauan ennen äänestystä, mikä viittaa pinttyneisiin asenteisiin.
Minusta tuntuu, että nuoret kalifornialaiset varttuvat liberaaleina ja suvaitsevaisina, mutta sitten kun tulee ensimmäinen vauva ja muutetaan asumaan pientalolähiöön, niin tehdään paluu menneisyteen, rouhean konserevatiivisiin "arvoihin".
Homoliittokieltoa vastustavat protestoijat ovat saaneet asialleen arvokkaan tukijan. Aiemmin pelkän heteroavioliiton puolesta puhunut Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger on tarkistanut kantaansa myönteisemmäksi saman sukupuolen välisille avioliitoille.
Ennen äänestystä hän tyytyi toteamaan, että vaikka hän ei hyväksykään homoavioliittoja, ne eivät häntä häiritse jos oikeusistuimet ja äänestäjät antavat niille hyväksyntänsä. Nyt hän pitää kansanäänestyksen kielteistä tulosta onnettomana ja rohkaisee protestoijia jatkamaan kiellon vastustamista. Hän kertoo oppineensa nuoruutensa kehonrakennusvuosina sen, että periksi ei saa antaa missään tilanteessa. "Heidän on jatkettava ja jatkettava, kunnes saavuttavat tavoitteensa."
Schwarzenegger vertaa nykytilannetta vuoteen 1948, jolloin mustien ja valkoisten väliset avioliitot olivat kiellettyjä. Hän uskoo, että kansanäänestyksen tulos ei merkitse loppua, vaan oikeusistuimet saavat käsitellä aihetta vielä pitkään. Hän ei myöskään usko, että vaikka perustuslain muutos tulisikin voimaan, se kumoaisi ennen äänestystä laillisesti solmitut avioliitot, sillä muutostekstissä ei oteta siihen suoraan kantaa.
Samaa mieltä on Kalifornian oikeusministeri (Attorney General) Jerry Brown, joka uskoo että Kalifornian korkein oikeus pitää voimassa solmitut avioliitot, vaikka uudet homoliitot kiellettäisiin.
Katolilainen uutistoimisto julkaisi uutisen, jossa valitetaan homojen käyvän nyt homoavioliittojen vastustajien kimppuun. Jutussa kerrotaan, kuinka Yhdysvalloissa sekä katolisten, että mormonikirkkojen edessä on pidetty mielenosoituksia. Uutinen kertoo muutakin häirintää tapahtuneen.
Mielenosoittajathan vaativat mm. verovapauden poistamista näiltä kirkoilta, koska ne vastoin määräyksiä ovat osallistuneet politiikan tekoon. Joku piispa puolusteli osallistumaan homoavioliittojen vastustamiseen, toimineensa yksityishenkilönä.
Omana mielipiteenäni, kun piispat ja papit kehottivat kirkkojensa saarnastuoleista vastustamaan homoavioliittoja, he eivät missään tapauksessa toimineet yksityishenkilöinä.
Homot ovat aktivoitumassa mitä ilmeisimmin kautta USA:n vaatimaan tasavertaista asemaa yhteiskunnassa. Vaikka osavaltioiden perustuslakien pitäisi taata kansalaisille kaikille kuuluvia oikeuksia, 30 osavaltiossa laki erikseen kieltää homoavioliitot.
Mormonikirkko on joutumassa aika selvästi selkä seinää vastaan asetuttuaan voimalla Kalifornian homoavioliittoja vastaan. Kirkolta ei ole kuulunut virallista kantaa, mutta Utahin osavaltiossa, mormonikirkon pääpaikassa, on jo kuulunut ääniä, että rekisteröity parisuhde ja muitakin oikeuksia homoille voitaisiin lakeihin ottaa. Mormonikirkkohan on toistuvasti ilmoittanut, ettei heillä ole mitään homoja vastaan. Nyt tuon periaatteen paikkansapitävyys aiotaan testata. Utahissa mormoneilla on vahva sija myös politiikassa.
Vallanvaihto Valkoisessa talossa johtaa myös hengellisiin muutoksiin. Uusi presidentti Barack Obama pitää homopiispa Gene Robinsonia yhtenä hengellisenä neuvonantajanaan. Yli 50 vuoden ajan neuvonantajana on ollut Billy Graham, nyt jo 90-vuotias ja parkinsonin tautia sairastava saarnaaja. Häntä käyttivät Eisenhoverista lähtien kaikki repblikaani- ja demokraattipresidentit.
Vaikka Billy Graham onkin jo huonossa kunnossa, hän haluaisi rukoilla ja tavata kerran Obaman. Vastaehdokas McCain kävi Grahamin luona. Billy Graham on käynyt saarnaamassa 185 maassa, mm. Helsingin Olympiastadionilla 1980-luvulla.
Konservatiiviset kristityt ovat huolissaan, että Obama on tuonut paitsi poliittisen muutoksen, myös hengellisen muutoksen. Englantilaisen Times-lehden mukaan Obama vaalitaistelun aikana kolme kertaa keskusteli homopiispa Robinsonin kanssa.Keskusteluissa on tietävästi käsitelty homojen ja lesbojen täyttä tasa-arvoa.
Obama voitti, mutta länsirannikon kulttuuritaistelu hävittiin.
USAn länsirannikolla homojen avioliitot kiellettiin kansanäänestyksellä.Vain itärannikolla homot ja lesbot voivat yhä mennä avioliittoon: Connecticutissa ensimmäiset homo- ja lesbohäät pidettiin keskiviikkona. Neljä tuntia aikaisemmin tuomari oli lopullisesti tasoittanut tien homoavioliitoille osavaltiossa.
Myöhemmin samana päivänä Manhattanin Upper West Sidellä 4000 ihmistä osoitti mieltä mormonikirkon edustalla. Heillä oli julisteita: ”Jumala rakastaa homoavioliittoja”. Mormonikirkko osallistui ennennäkemättömällä innolla homoavioliittojen vastaiseen kamppailuun Kaliforniassa. Rahaa mormonikirkko käytti siihen tarkoitukseen yli 19 miljoona dollaria. Mormonien pääpaikka on Utahin osavaltiossa. Jotkut homoaktivistit vaativat, että Utahin sundance-festivaaleja ja hiihtokeskuksia on boikotoitava.
Homojen ja lesbojen avioliitto-oikeus poistui Kaliforniassa, ja se on katkera pala. Vapaamielisen osavaltion korkein oikeus oli sallinut homoavioliitot keväästä alkaen. Nyt ne poistuvat. Kaliforniasta ehti jo tulla hääparien matkakohde, koska muistakin osavaltioista kotoisin olevat voivat somia liiton.
Miksi kansanäänestys hävittiin
Homot ja lesbot tuntevat itsensä nöyryytetyiksi. Mitä tapahtuu jo olemassa oleville avioliitoille? Ja ketkä äänestivät homoavioliitot kumoon? Valtaosalta afroamerikkalaista syntyperää olevat. He ryntäsivät suurin joukoin äänestämään Obamaa ja samalla äänestettiin homoavioliittoja vastaan. Kyselyjen mukaan 70% mustista äänesti homoavioliittoja vastaan. Samaan aikaan äänestettiin Propositon 2:ssa, että häkkikanat saavat lisää tilaa häkeissään. Sen sijaan homot ja lesbot saavat häkissään entistä vähemmän tilaa.
Viime viikonvaihteessa oli monia suuria mielenosoituksia kansanäänestyksen tuloksen johdosta, ja uusia mielenosoituksia tulee ensi viikonvaihteessa jokaisen kaupungintalon eteen. Tämä muistuttaa mustien kansalaisoikeustaistelua 1960-luvulla. Silloinkin vaadittiin: ”Avioliitto on kansalaisoikeus”.
Homot ja lesbot kärsivät monissa USAn osavaltioissa institutionaalisesta syrjinnästä. 37 osavaltiossa samaa sukupuolta olevien avioliitot on kielletty kansanäänestyksillä. 30 osavaltiossa työntekijän homoseksuaalisuus on laillinen irtisanomisperuste. Kuudessa osavaltiossa homoparit eivät voi adoptoida lapsia.
Homoavioliittojen vastustajat olivat hyvin organisoituneita. He valmistivat repivää propagandaa homoliittoja vastaan. Väitettiin mm. että homoliitot johtavat polygamiaan ja rikotaan luonnon järjestystä.Peloteltiin myös, että kouluissa aletaan pakko-opettaa homoliittoasioita. Kampanja maksoi 36 miljoonaa dollaria.
Homoavioliittojen puolustajat haalivat kasaan mainoskampanjoihinsa 37,6 miljoonaa dollaria. Mutta mainoskampajat olivat amatöörimäisiä, eikä keskustelua afroamerikkalaisten kirkkojen kanssa käyty.
Kulttuurikampailun voittivat katoliset maallikkojärjestöt, kristillis-konservatiiviset järjestöt kuten Focus on the Family, republikaanien oikeisto ja etenkin mormonikirkko. Eniten rahaa tuli homoavioliittojen vastustajille mormonikirkolta. Nyt kirkon johtajat puolustautuvat, että ei ollut kyse hyökkäyksestä homoja ja lesboja vastaan. Toimittiin vain avioliiton puolesta. Ei oltu homojen ja lesbojen siviililiittoja vastaan vaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastaan.
Kansanäänestyksestä on tehty valituksia, mutta niiden käsittely vie vuosia. Mielenosoitukset mormonitemppelien edessä jatkuvat.
Katolinen sivusto Kath.net kertoo ”anarkistisesta” gay-ryhmästä, joka osoitti mieltä kirkon edustalla Lansingissa Michiganin osavaltiossa. Ryhmä oli n. 30 henkeä. Ryhmä kutusi itseään nimellä ”Bash back” (iske takaisin). He huusivat: ”Jeesus oli homo”. Heillä oli pinkiksi maalattu risti, he rämisyttivät esineitä ja jakoivat lentolehtisiä.
Osa ryhmästä meni kirkkoon sisälle ja merkin saatuaan alkoi riehumisen. He huutelivat hävyttömyyksiä ja rikkoivat kirkon kalustoa. Kaikkialle jäi kondomeja ja rojua ja koristetta.
Lehtitiedotteessaan ryhmä kertoi, että ko. kirkko, Mount Hope Church on „anti-queer“ (anti-homo), homofobinen ja „transfobinen“.
Kiivaan keskustelun aiheena homoavioliittoäänestys USA:n eräissä osavaltioissa: "Äänestin Floridassa homoavioliittoja vastaan välttääkseni Jumalan vihan. En halua tulvien, tulipalojen, hurrikaanien jne. osuvan minun kohdalleni".
Toinen keskustelija: " Täten julistan kaikki mormonien avioliitot mitätöidyiksi!"
Erittäin tunnepitoisessa videokommentissa (6,5 min) Keith Olbermann pohtii keneltä on pois mikään, jos samaa sukupuolta olevat parit voivat avioitua. Hän viittaa Amerikan surulliseen historiaan tässä asiassa. Joskus siellä orjat eivät voineet mennä naimisiin, koska he olivat vain tavaraa. Oli myös aika, jolloin eri rotuinen ei voinut avioitua valkoisen henkilön kanssa.
Homoaktivistit haluavat, että kahden vuoden kuluttua äänestetään uudelleen homojen ja lesbojen avioliitoista, mikäli nyt tehdyt valitukset kaatuvat. Geoffrey Kors Equality California –järjestöstä selosti, että nyt käynnistetään allekirjoitusten keräyskampanja. Kun nimiä on tarpeeksi, asia saadaan vaaleihin vuonna 2010. Hän toivoi kuitenkin, ettei jälleen tarvitse kysyä kansalta. Nämä ovat asioita, joita ei lainkaan pitäisi viedä kansanäänestykseen. Kors epäilee, että korkein oikeus nollaa kansanäänestyksen tuloksen. Kansalaisjärjestöjen mukaan avioliitto on perusoikeus, jota ei pidä päättää yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Tätä kansanäänestyksen tulosta verrataan 1960-luvun tilanteeseen, jolloin mustat ja valkoiset eivät voineet solmia seka-avioliittoja.
Arizonassa on äänestetty homoliitoista kaksi kertaa. Vuonna 2006 kieltoa ei tullut, mutta nyt 2008 uudessa kansanäänestyksessä homoavioliitot kiellettiin.
USAssa mielenosoitukset ovat jatkuneet. Los Angelesissa tuhannet ihmiset kokooontivat raatihuoneen eteen. Mielenosoituksia on ollut myös San Diegossa, San Franciscossa, New Yorkissa, Chicagossa, Denverissä, Seattlessa, Portlandissa ja Bostonissa.
Vaalien jälkeen joka päivä on jossain päin osoitettu mieltä kansanäänestyksen tuloksen vuoksi. Facebookin sivulla ”Californians Ready to Repeal Prop. 8” on käynyt jo 200 000 ihmistä.
Sanfransiscolainen lehti kertoo nettisivullaan sfgate.com, että kymmeniä tuhansia ihmisiä oli liikkeellä protestimarsseilla. New Yorkissa Manhattanilla eilinen oli julistettu kansalliseksi protestipäiväksi. San Diegossa oli 20000-25000 mielenosoittajaa ja Los Angelesissa 10 000.
USA:ssa on ollut tänä viikonloppuna suuria mielenosoituksia. Näyttää siltä, että muotoutumassa on oikea kansanliike, jolla on mietitty toimintamalli. Sivusto Join the Impact (Liity Vastaiskuun) on kerännyt tähän mennessä jo yli miljoona tukijaa. Kaikkien osavaltioiden sivustojen lisäksi rinnakkaisia sivustoja on julkaistu jo monessa maassa. Suomi ei ole vielä mukana.
On mielenkiintoista nähdä, kuinka homma etenee. Joitakin puheenvuoroja on ollut jo myös mielenosoituksista taikka muista tapahtumista uuden presidentin virkaanastujaisseremonioiden aikaan. Jotkut pitävät ajankohtaa epäkelpona ruudin tuhlauksena, koska median kaikki huomio on virkaanastujaisessa.
Kirkollisessa lehdistössä on alettu ruikuttaa, että mormonikirkon ja katolisen kirkon kimppuun käydään aiheettomasti. Mielenosoituksethan ovat olleet myös näiden kirkkojen lähellä.
New York Times kertoo mormonien kampanjan ratkaisseen kansanäänestyksen tuloksen.
Kampanja oli suunniteltu huolella. Esimerkiksi ovelta ovelle kulkeneille annettiin tarkat ohjeet, miten keskustelun tulisi edetä. Jos heti alussa selviää, että potentiaalinen äänestäjä uskoo jumalan luoneen avioliiton, kirkon vapaaehtoistyöntekijän piti korostaa, että lakiehdotus palauttaa avioliiton määritelmän jumalan tarkoittamaan muotoon.
Mutta jos äänestäjän mielestä avioliitto ei ollutkaan jumalan vaan ihmisen luoma, otettiin käyttöön suunnitelma B, joko korostaisi sitä, että lakiehdotus koski avioliittoa eikä sillä hyökätä homojen kimppuun, ja että kyse on lain palauttamisesta siksi, joka se oli toukokuussa ennen Kalifornian korkeimman oikeuden päätöstä.
Kampanjassa haluttiin myös ottaa etäisyyttä kaikkein radikaaleimpiin elementteihin, jotka halusivat rajoittaa myös rekisteröityjen parisuhteiden (domestic partnership) oikeuksia, koska tämä olisi saattanut etäännyttää äänestäjiä.
Kampanja tiedosti, että monelle kalifornialaisäänestäjälle samasukupuolisten häät olivat yhdentekeviä. Tätä vastaan kampanja loi mielikuvia seurauksista, joita homojen ja lesbojen avioliitot loisivat, kuten että kirkot menettäisivät verovapautensa tai että ihmisiä haastettaisiin oikeuteen henkilökohtaisesta uskostaan. Mainonnassa haluttiin antaa kuva, että samasukupuolisten avioliitoista opetettaisiin lapsille. Mainosvideossa ala-asteen luokka teki luokkaretken opettajan homohäihin.
Viikonvaihteessa oli ainakin 300 kaupungissa mielenosoituksia.
*****
Uusi juliste
Obama-julisteiden suunnittelija on suunnitellut julisteen myös taisteluun tasa-arvosta homoavioliittokieltoja vastaan. Shepard Fairey (38v.) teki julisteen protestimarsseja varten. Tekstinä on: ”Puolusta tasa-arvoa” ja alhaalla teksti: ”Rakkaus yhdistää”. Julisteet ovat jo olleet Kalifornian mielenosoituksissa käytössä.
Shepard Fairey aloitti 1990-luvun alussa graffiti- ja katutaidekokeilut Kaliforniassa. Hän kehitti ”Andre The Giant”-logon ja käytti samalla slogania ”Obey” (tottele). Niitä hän levitti suuria määriä julisteissa ympäri kaupunkia. Hänestä alkoi tulla kansainvälinen katutaide-kuuluisuus. Milleniumin yhteydessä hän teki läpimurron kaupallisena taiteilijana, perusti oman Obey-t-paitamerkin ja sai roolin graffiti-tietokoenpelissä ”Getting up”. Hänen julisteissaan on jotain 1920-30-luvun henkeä.
Amerikkalainen ystäväni heitteli herjaa näistä Jumalan rankaisua pelkäävistä: "Etkö ole huomannut kuinka Jumalan viha on jo langennut Kalifornian päälle."
Siellähän on ollut suuria metsäpaloja, jotka ovat tuhonneet myös paljon koteja. Viime vuosina tämä on toistunut toki melko samalla tavoin.
Tämä ystäväni ei oikein tykkää kalifornialaisista muutenkaan. Hän pitää heitä pahanlaatuisina snobeina, joille parasta olisi valua maanjärjistyksen seurauksena mereen.
Kalifornian oikeusministeri Jerry Brown on virkansa puolesta kehottanut osavaltion viranomaisia pidättäytymään samansukupuolisten avioliittojen vahvistamisesta, vaikka kansanäänestyksessä voittanut avioliitto-oikeuden vain erisukupuolisille pareille rajaavan perustuslain muutoksen laillisuus on kyseenalaistettu monissa valtion korkeimmalle oikeudelle esitetyissä kanteissa.
Samalla Brown vetoaa korkeimpaan oikeuteen, että sen tulisi käsitellä kanteet, jotta asiassa saataisiin aikaan lopullinen varmuus ja kädenvääntö lain tulkinnoista lakkaisi. Vaalikampanjan aikana Brown antoi tukensa perustuslain muutosesityksen vastustajille. Hänen tehtävänään on puolustaa voimassa olevia lakeja, joten hän voi toimia vain niissä puitteissa, kuin vahvistetut säädökset määräävät. Hän korostaa, että ennen äänestystä voimaan tulleet avioliitot pysyvät voimassa, mutta jos tässä epävarmassa vaiheessa vahvistettaisiin uusia liittoja, ne saattaisivat osoittautua pätemättömiksi.
Perustuslain muutoksen kyseenalaistajiin kuuluu myös merkittäviä uskonnollisia piirejä. Korkeimmalle oikeudelle ovat esittäneet vastalauseensa muun muassa Kalifornian kirkkojen neuvosto (California Council on Churches), Kalifornian episkopaalinen piispa (the Episcopal Bishop of California), the United Church of Christ -kirkon pääsynodi (General Synod), edistyksellinen juutalaisallianssi (the Progressive Jewish Alliance) ja unitaaristen universaaliseurakuntien liitto (the Unitarian Universalist Assn. of Congregations).
Jos tässä homoavioliitto-kalabaliikissa USA:ssa homoyhteisön hihat ovat kärähtäneet pahan kerran, samoin alkaa käydä vastapuolella. Kristillinen ryhmä oli laulamassa virsiä San Franciscon Castron alueella, joka on kaupungin homoasujaimiston ydinaluetta. Laulajat ympäröi 500 homoseksuaalia! Lehdistötiedotteessa todettiin homoseksuaalien käyttäytymisen todistavan heidän olevan fasisti-idiootteja!
***************
Tuota noin. Tapahtumasta kertovan vähäisen materiaalin perusteella voisi kuvitella kristillisen lauluryhmän tarkoituksellisesti provosoineen valitsemalla paikaksi juuri Castron ja nyt sitten saatiin syy ruikuttamiselle.
Katolinen verkkolehti toteaa tapahtumasta, että kristittyjä aina vainotaan. Tässä on heidän mielestään jälleen yksi todistus. Jeesus oli kuulemma näin lupaillut.
Voi, voi noita ressukoita kristittyjä masokisteja. Siinäkin Jeesus näytti mallia, eikö?
Lehtikirjoituksissa USA:ssa käydään nyt laajaa polemiikkia mormonien roolista Kalifornian äänestyksessä.
On huomautettu, että myös muut uskontokunnat, kuten katoliset vastustivat homoavioliittoja. Mormonit kuitenkin ohjasivat muita ryhmiä moninkertaisesti mittavamman taloudellisen ja muun aktivismin homoavioliittoja vastaan. Mormonikirkko on nyt useassa yhteydessä valittanut joutuneensa vainon kohteeksi.
Homoaktivisti Dan Savage totesi äskettäin CNN:n haastattelussa, että demokraattiseen prosessiin kuuluu osana se, että jos sinä isket vastapuolta, sinua isketään myös takaisin. Aletaan olla myös sitä mieltä, että mormonien uskonto sisältää väkivaltaisia piirteitä.
Kirkon verovapauteen kuuluu se, ettei organisaatio osallistu poliittiseen toimintaan. Nyt katsotaan mormonikirkon rikkoneen tuota sääntöä. Kirkon verovapautta vaaditaan poistettavaksi. Mielestäni se olisi äärimmäisen vakava isku hyvin toimivalle businekselle, jota monet uskonnolliset organisaatiot Euroopasta katsoen USA:ssa ovat.
Los Angeles Times -lehti kertoo uutisessaan, että Proposition 8 vastustajat ovat tuhrineet viikonloppuna San Franciscon Castron alueella sijaitsevan kirkon hakaristeillä, paavin ja SF:n arkkipiispan nimillä. Katoliset ovat pyytäneet SF:n pormestaria, Gavin Newsomia tuomitsemaan vandalismin.
Näyttää siltä, että äänestyksen tulos aiheuttaa vielä pitkään eripuraa osavaltion ihmisten välillä.
Äänestyksen tuloksesta tehtii valitus Kalifornian korkeimmalle oikeudelle. Tavoitteena on torjua äänestyksen tulos laittomana. Korkein oikeus aloittaa kuulemiset jo maaliskuussa tänä vuonna.