Tältä näyttäisi, mutta varmuutta ei vielä ole. Kun n. 96% normaaleista äänistä on laskettu, aloitetta puolustaa 52%, mutta näiden lisäksi on vielä n. 3 000 000 postiääntä, jotka voivat muuttaa tilanteen.
Prop 8:n voittoon on jo varauduttu. Useat tahot, mukaan lukien ihmisoikeusjärjestöt, San Franciscon kaupungin yleinen syyttäjä sekä useat yksityishenkilöt ovat valmistautuneet viemään aloitteen oikeuteen. http://www.mercurynews.com/breakingnews/ci_10905867
Eipä montakaan hetkeä ehtinyt kulua, kun tuli ilmoitus kanteista lakialoitetta (Proposition 8) vastaan, joka äänestyksessä lähes varmasti meni nyt läpi. Yksi kolmesta valmisteilla olevista kanteista on San Franciscon kaupungin lakimiehellä.
Mormonikirkko Yhdysvalloissa kävi erään rajuimmista taisteluistaan pitkään aikaan sijoittaessaan jättisummia Kalifornian homoavioliittojen estämiseen. Vastaavanlainen operaatio menee niinkin kauaksi kuin 1970-luvulle heidän vastustaessaan tasa-arvolakia (Equal Rights Amendment).
Kirkko totesi lausunnossaan tämänkertaisen operaation ei olleen mitenkään poliittinen (!). He pitäävät sitä pelkästään moraalikysymyksenä. "Me emme ole homovastaisia. Olemme miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta."
Mormoonikirkko pyytää ihmisiä käyttäytymään tämän tunteenomaisen taistelun jälkeen toisiaan kohtaan "sivistyneesti, kunnioittavasti ja rakkaudella".
Arvelen Mormoonikirkon kampanjanjoinnin aiheuttaneen mittavasti pahaa verta ainakin Kaliforniassa, mutta myös muualla USA:ssa. He pelkäävät ehkä nyt vastareaktioita.
Nyt Kaliforniassa ihmetellään AP:n uutisen mukaan, että mitä tapahtuu niille arviolta 18 000 lesbo- ja homoparille, osa muista osavaltioista, jotka menivät avioon kesäkuun jälkeen aina äskeiseen äänestykseen saakka.
Todennäköisesti heille ei tapahdu mitään, koska lainsääntöä ei yleensä sovelleta takautuvasti. Postiäänet on tosiaan edelleen laskematta. Ja lisäksi Kalifornian lain mukaan olisi ilmeisesti pitänyt toimia niin että ennen kansanäänestystä ko. ehdotus olisi pitänyt hyväksyä osavaltion lainsäädäntöelimissä, mitä nyt ei tapahtunut.
Jos tämä onnistutaan vetämään ylempiin oikeusasteisiin, luulisin että päätös perutaan. Kaliforniassa on vastaavanlaiset lainsäädännöt kumottu ennenkin.
Kaliforniassa alkaa syvä pettymys purkautua. Eräässä kommentissa ihmetellään Mormonikirkon kampanjaa. Eikö kampanjamainoksiin upotetut mahtavt 20 miljoonaa dollaria olisi olleet lain vastustamisen sijasta paremmassa käytössä ruokittaessa sillä nälkää näkeviä, annettaessa koulutusta taikka rakennettaessa sairaaloita? "Kaliforniassa, liberaalisten oikeuksien ja suvaitsevaisuuden linnakkeessa, osalta ihmisiä on otettu pois heidän perusoikeutensa. Tuo kaikki on kuvottavaa ja surullista."
Toisaalta taistelu homoavioliittojen puolesta on puhaltanut ennennäkemättömän yhteishengen. Homot ovat tulleet entistä näkyvimmiksi tuossa yhteiskunnassa. Myös heterot ovat liittyneet puolustamaan oikeuksia. Edistystä on kirjoittajan mielestä myös se, että vihdoinkin päästään eroon sateenkaari-ihmisiä vihaavasta presidentillisestä hallinnosta.
Mielestäni amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluu kyky toipua jättimäisistäkin takaiskuista suhteellisen nopeasti. Menee hetki haavojen nuolemiseen, mutta sen jälkeen siellä aloitetaan uudet ponnistelut asian viemiseksi eteenpäin. Olen varma, että Kalifornia saa homoavioliitot. Siihen menee vielä jonkin verran aikaa.
Mormonijulkkiksilla saattaa olla edessään hankala tulevaisuus
Englannissa ilmestyvä The Independent kertoo Los Angelesissa kirjoitetussa jutussa, että mormonijulkkiksilla on todennäköisesti edessään kovat ajat. Joukko julkkiksia on ilmaissut olevansa kuuliaisia mormonikirkon jäseniä. He ovat avoimesti tukeneet kirkon linjan mukaista homoavioliittokieltoa Kaliforniaan. Suomessakin tunnettu laulaja Donny Osmond on yksi heistä. Nyt tätä linjaa toteuttavat julkkikset ovatkin muuttuneet Kalifornian äänekkään homojen oikeuksia ajavan liikkeen silmissä ykkösvihollisiksi. Näille tähtösille aiotaan jatkossa osoittaa, mitä homojen keskuudessa heistä ajatellaan. Muutamat heistä ovat olleet peräti jonkinlaisia homoikoneja.
Donny Osmond puolusteli haastattelussa: "Kannatan johtajiamme, jotka toteavat kirkon voivan hyväksyä kirkkomme piiriin niitä ihmisiä, joilla on homoseksuaalisia taipumuksia, kuhan he eivät anna kiusaukselleen valtaa".
Homojen organisoima liike on suunnitellut mielenosoituksia kaikkien mormonikirkkojen ulkopuolella kautta USA:n.
Realiteetit ovat myös mukana. LA Gay and Lesbian Centren edustaja totesi, ettei pidä leimata kaikkia mormoneja. Osa heistä on liberaaleja, jotka kannattavat tasavertaisia oikeuksia homoille. Edustajan mukaan pitää myös tehdä ero mormonien liikeyritysten suhteen. Osa niistä lahjoitti rahaa homoavioliittojen vastaiseen kampanjaan. Näihin yrityksiin tulisi vastakampanja kohdistaa.
Zephyr kirjoitti: "He also said that Proposition 8 should affect the gay couples already married in California when same-sex marriages were legal."
Milloin Schwarzenegger on sanonut näin? Hänen mielipiteensä on juuri päinvastainen. (Muuten olen sitä mieltä, että suomenkielisissä viestiketjuissa viestit pitäisi kirjoittaa suomeksi, vaikka viittaukset usein pakosta johtavatkin muunkielisille sivustoille.)
Vaikka Kalifornian äänestystulos on pettymys, ja minua ainakin suututtaa monien kirkkojen kaksinaismoraali kampanjoinnissa (samoilla linjoilla kuin Suomenkin kirkkojen kannanotot), niin kannattaa kuitenkin muistaa, että 5,266,794 ihmistä kävi antamassa äänenesä homo- ja lesboavioliittojen tueksi (5,769,939 vastusti).
Mielestäni äänestystulos on merkittävää kehitystä ja ehkä, toivottavasti, kuvastaa konservatiivisten kirkkojen ja kristittyjen viimeistä yritystä ylläpitää eriarvoisuutta. Äänestys ehkä myös korostaa kirkkojen ja uskovien mielipiteiden polarisoitumista: kun oli pakko joko tukea tai vastustaa syrjintää, äänestää kyllä tai ei, oli vaikea peräytyä ympäripyöreiden puolitotuuksien taakse. Tyyliin, me kristityt rakastamme kaikkia lähimmäisiämme, mutta vain jos he pysyvät hiljaa ja kaapissa.