Perintöveroon suuri helpotus? (juttukommentit)

Taitaa olla ensimmäinen kerta kun Kokoomus toimii homoparien eduksi. Ehkä vahingossa, mutta silti...
  • 2 / 15
  • vaeltaja2006
  • 29.10.2007 16:23
Hallitukselta perintöveroesitys



Perintövero on muuttumassa. Perjantaina hallituksen ehdotus oli ensimmäisessä käsittelyssä. Suurin osa homoista ja lesboista kuuluu yksineläviin ja he ovat tähän saakka olleet kolmannessa veroluokassa. Tulevaisuudessa yksinelävät perinnönsaajat maksavat saman määrän kuin avioliitossa olevat, mutta KAKSINKERTAISENA.

Mitä se merkitsisi, jos edesmennyt omistaa 100 000 euron hintaisen asunnon? Perinnönsaaja (ei rekisteröidyssä parisuhteessa) maksaa seuraavasti:
ensimmäinen 20 000 on verovapaata
seuraava 20 000, maksetaan 20% eli 4000 euroa.
Seuraava 20 000, maksetaan 26% eli 5200 euroa
Niiden yli menevästä maksetaan 32% eli 12 800 euroa.

Se tekee yhteensä valtion perintöveroa 22 000 euroa. Sen päälle tulee käsittääkseni kunnallisvero (niin luulen - en ole veroasiantuntija)

Jos jäämistön, esim. asunnon hinta on 200 000 euroa, veroa menee 54 000 euroa.

Nämä luvut olen laskenut huonolla laskupäällä. Voisiko joku tarkistaa. Hallituksen esitys on tässä:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/?${APPL}=utppdf&${BASE}=utppdf&${THWIDS}=0.15/439876&${TRIPPIFE}=PDF.pdf
  • 4 / 15
  • vaeltaja2006
  • 11.11.2007 10:35
Ainakin minua on jäänyt harmittamaan, että vasta nyt, kun saatiin porvarihallitus, puututtiin perintöveron ikäviin seurauksiin. Sosiaalidemokraattien valtakautena asiaa ei pidetty millään lailla tärkeänä.

Suurin osa homoista ja lesboista elää joko yksin tai avoliitonomaisessa parisuhteessa. Vain murto-osa on rekisteröinyt parisuhteensa. En heti löytänyt homoliittojen absoluuttisia lukumääriä tällä hetkellä, mutta jos ne löytyvät, niitä kannattaa verrata siihen oletukseen, että homoja ja lesboja on n. 3-4% aikuisväestöstä. Se merkitsee 100 000 - 200 000 homoa ja lesboa. Ja heistä arviolta puolet elää jonkinlaisessa parisuhteessa, useimmat "avoliitossa". Nyt kuitenkin on ajettu kovalla voimalla vain rekisteröityjen parisuhteiden ja sateenkaariperheiden etuja ja muiden ryhmien edut ovat saaneet jäädä täysin huomiotta. Tarvittiin porvarihallitus ja hokkuspokkus: muutosta tuli. Yhteinen asunto ei ehkä enää mene ihan kaikilta avoparilaisilta perintöveroihin.

============

Saksassa tehtiin tällä viikolla hallituskoalitiossa sopimus perintöverosta. Kristillisdemokraatit vaativat helpotusta heteroparien perintöveroihin. Avioparin omaisuutta aletaan verottaa vasta 500 000 eurosta ylöspäin. Homoparit maksaisivat veroa jo 5000 eurosta lähtien.

Viime maanantaina kuitenkin sosiaalidemokraatit saivat läpi sopimuksen, jonka mukaan myös homopareilla 500 000 euroa on verotonta. Mutta homoavioliitot asetettiin edelleen huonompaan asemaan. Heteropari maksaa ylimenevästä osuudesta runsaat 10%, homopari pahimmillaan 50%. Homoparien pitää edelleenkin näyttää toisarvoisilta yhteiskunnassa. Sosiaalidemokraatit kertoivat eilen PinkChannelin lähetyksessä, että sovusta "maksettiin". Kristillisdemokraatit saivat jotain muuta, ennen kuin suostuivat homoparien perintöveron leikkaamiseen.
  • 6 / 15
  • vaeltaja2006
  • 31.12.2007 12:17
Tutustuin noihin ohjeisiin. Perintöverossa käytetään kahta veroluokkaa. Ykkösluokka pääsee helpolla, kakkosluokka maksaa enemmän. Mutta onko ykkösluokassa mukana reisteröidyssä parisuhteessa olevat? Vai enkö osaa lukea tuota tekstiä?

Näin sanotaan ohjeessa:
Kuolinpesästä tulevien osuuksien saajat jaetaan kahteen veroluokkaan:
I. Perinnönjättäjän aviopuoliso, suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa oleva perillinen, aviopuo-lison suoraan alenevassa polvessa oleva perillinen sekä perinnönjättäjän kihlakumppani, jolle anne-taan perintökaaren 8 luvun 2 §:ssä tarkoitettu avustus. Aviopuolisona pidetään myös perinnönjättä-jän kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa elävää henkilöä, joka on aikaisemmin ollut avioliitossa perinnönjättäjän kanssa tai jolla on tai on ollut yhteinen lapsi perinnönjättäjän kanssa. Ottolapset ja -vanhemmat ovat verotuksellisesti samassa asemassa biologisten sukulaisten kanssa.
II. Muut sukulaiset ja vieraat.
  • 7 / 15
  • vaeltaja2006
  • 31.12.2007 12:25
Laki rekisteröidystä parisuhteesta takaa samat oikeudet, jotka kuuluvat avioparille. Nåin sanotaan laissa:


Parisuhteen rekisteröinnin oikeusvaikutukset
8 §
Parisuhteen rekisteröinnillä on samat oikeusvaikutukset kuin avioliiton solmimisella, jollei toisin säädetä.
Rekisteröidyn parisuhteen purkautumisella on samat oikeusvaikutukset kuin avioliiton purkautumisella, jollei toisin säädetä.
Laissa tai asetuksessa olevaa säännöstä, joka koskee avioliittoa, sovelletaan myös rekisteröityyn parisuhteeseen, jollei toisin säädetä.


Onko nyt säädetty toisin?
  • 8 / 15
  • Pora-liike
  • 31.12.2007 14:49
Toimeentulotuen valvovan silmän alla perintöveroni on 100% eikä lorvarihallitus sitä muuta.
Olen siksi luopumassa perinnöstä. : (
  • 9 / 15
  • vaeltaja2006
  • 1.1.2008 9:12
Hyvää uutta vuotta ja samalla osanottoni kaikille rekisteröidyssä parisuhteessa eläville. Verohallituksen ohjeen mukaan teiltä on poistunut vuoden alussa tärkeä perintöveroetu. Oleette toisillenne ilmeisesti "muita sukulaisia" tai vain "vieraita".
Verottajan tehtävänä on kerätä mahdollisimman paljon verotuloja uusjakoon yhteiskunnassa. Tulkinnat tehdään niin tiukoiksi kuin on mahdollista lakien puitteissa. Verohallituksen päätöksiä ja ohjeita on helpompi muuttaa kuin lakeja. En lainkaan usko, että tässä rekisteröityjen parisuhteiden perintöverokohtelussa on vielä sanottu viimeistä sanaa.
"perinnönjättäjän kihlakumppani, jolle annetaan perintökaaren 8 luvun 2 §:ssä tarkoitettu avustus"

Mitähän tämä mahtaa ihan suomeksi tarkoittaa? Onko kihlautuminen määritelty jossain päin lainsäädäntöä vain naisen ja miehen väliseksi toimenpiteeksi? Millaisista osuuksista (minkä kokoisista "avustuksista") tässä voidaan puhua, kaikesta mikä jää "rintaperillisten" lakiosuuksien yli?
vaeltaja2006 kirjoitti: "Hyvää uutta vuotta ja samalla osanottoni kaikille rekisteröidyssä parisuhteessa eläville. Verohallituksen ohjeen mukaan teiltä on poistunut vuoden alussa tärkeä perintöveroetu. Oleette toisillenne ilmeisesti "muita sukulaisia" tai vain "vieraita"."

Rekisteröidyssä parisuhteessa olevat kuuluvat ensimmäiseen veroluokkaan kuten aiemminkin.

Lain mukaanhan rekisteröidyllä parisuhtella on suuressa määrin avioliiton oikeusvaikutukset. Rekisteröidyn parisuhteen osapuoli saa perimysoikeuden kumppaninsa jälkeen samoin edellytyksin kuin aviopuoliso toisen puolison kuoltua. Lähde: http://www.laki24.fi/
Juksteri on oikeassa, eikä parisuhteensa rekisteröineillä ole edelleenkään perintöasioissa syytä huoleen. Parisuhdelain 8 pykälä on hyvin yksiselitteinen, eikä jätä tulkinnanvaraa. Siellä sanotaan mm:

"Laissa tai asetuksessa olevaa säännöstä, joka koskee aviopuolisoa, sovelletaan myös tässä laissa tarkoitetun parisuhteen osapuoleen, jollei toisin säädetä. Osapuoliin, jotka aikovat rekisteröidä parisuhteensa, sovelletaan, mitä kihlakumppaneista säädetään, jollei toisin säädetä."

Siispä myös vastedes säädettävät lait, jotka koskevat aviopuolisoita, koskevat aivan samalla tavoin myös rekisteröidyn parisuhteen osapuolia. Poikkeuksena ovat vain lait, joissa nimenomaan ilmoitetaan poikkeuksesta samasukupuolisten parien osalta. Aiemmin säädettyjen lakien poikkeukset on mainittu parisuhdelaissa (isyyslain säännökset isyyden toteamisesta avioliiton perusteella, muut säännökset, jotka koskevat aviopuolisoa yksinomaan hänen sukupuolensa perusteella, laki lapseksiottamisesta ja nimilaki).
Yllä sitaatti "Osapuoliin, jotka aikovat rekisteröidä parisuhteensa, sovelletaan, mitä kihlakumppaneista säädetään, jollei toisin säädetä" lienee hyvinkin tärkeä, sillä käsittääkseni avopuolisoja koskevaa lainsäädäntöä sovelletaan säännönmukaisesti vain heteropareihin.
Jotkut kunnat vapaaehtoisesti tai ministeriön ohjeen mukaan tms. tekee tästä poikkeuksia esim. toimeentulotuen tms. etuuksien laskennan yhteydessä - aina varmastikin edun saajalle epäedulliseen suuntaan päätöksiä soveltaen...

Tähän liittyen: työnantajat joutuvat nykyään antamaan aviopareille ja rek.pareille samat etuudet. Merkittävät julkishallinnollisetkin työnantajat kuitenkin antavat etuuksia vain hetero-avopareille! Tässä olisi edunvalvonnalle tehtävää!
Eivätkö kihlapari ja avopari (hetero-) ole kuitenkin oikeudellisesti eri asia? Kihlaus tarkoittaa lupausta tai sopimusta avioliitosta, eli on jonkinlainen avioliiton esiaste. Avoparilla sen sijaan ei välttämättä ole aikomustakaan mennä keskenään naimisiin, joten sen osapuolet eivät ole lain edessä kihlapari. Vai?