Lapin Kansaan ei kelpaa rekkarissa elävä päätoimittaja (juttukommentit)

Näin asiasta Markkinointi & Mainontahttp://www.marmai.fi/uutiset/article143829.ece

Lesboliitto liikaa Almalle?

Lapin Kansan päätoimittajaksi äskettäin valitun Johanna Korhosen työsuhde on purettu. Korhosen Alma Medialta saaman ilmoituksen mukaan perusteena on luottamuspula.

Lähettämässään tiedotteessa Korhonen kuitenkin kertoo, että työsuhteen purkamisen tosiasiallisena syynä on hänen perhesuhteensa

- Eli se, että elän rekisteröidyssä parisuhteessa eli puolisoni on nainen.

Korhosen mukaan tilanne paljastui hänelle tämän viikon maanantaina palaverissa Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen, henkilöstöjohtaja Mari Vuorteen ja lakiasiainjohtaja Mikko Korttilan kanssa.

- Kolme varttia kestäneen palaverin aikana Alma Median edustajat Telanteen johdolla erittäin voimakkaasti painostivat minua vetäytymään Lapin Kansan päätoimittajuudesta. Heidän mukaansa olin ”salannut” perhesuhteeni ja näin ”pettänyt heidän luottamuksensa”, Korhonen kertoo tiedotteessaan.

Korhosen mukaan toimitusjohtaja Kai Telanne sanoi hänelle, että tieto puolison sukupuolesta olisi estänyt Korhosen valinnan Lapin Kansan päätoimittajaksi. Telanne myös ilmoitti pitävänsä asian ”salaamista” työsuhteen purkamisen perusteena. Henkilöjohtaja Mari Vuorre oli kysynyt, eikö Korhonen ollut lainkaan ajatellut, että perheensä ”voi olla ongelma” myös Lapin Kansan toimituksen henkilökunnalle.

Korhonen ilmoittaa pitävänsä Alma Median ja Kai Telanteen toimintaa paitsi lainvastaisena, myös moraalittomana ja kohtuuttomana. Hän harkitsee asian viemistä Helsingin käräjäoikeuteen.

***

Ja näin Kai Telanne vastaahttp://www.marmai.fi/uutiset/article143849.ece?s=u&wtm=marmai-01102008

Alman Telanne: "Korhonen valehtelee"

Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen mukaan Lapin Kansan päätoimittajan tehtävistä pikaiset potkut saaneen Johannan Korhosen väite, että potkujen syynä olisi hänen lesbosuhteensa, on valheellinen.

– Se on ihan potaskaa, jos hän väittää, että syy olisi se, että hän elää naisen kanssa parisuhteessa. Hän kyllä tietää todellisenkin syyn ja jos hän ei sitä nyt halua kertoa, niin en minäkään lähde sitä repostelemaan, Telanne kommentoi.

Telanteen mukaan lesbo- tai homosuhteet eivät ole Alma Medialle ongelma.

– Meillä on tällaisia ihmisiä konsernissa vaikka kuinka paljon. Me olemme hyvin avoimia tälle kysymykselle. Mutta sen sijaan kun luottamusta ei ole, niin luottamusta ei ole.
Lapin Kansan ohella liemessä lienee myös lehden omistava Alma Media, joka ei noin yleisesti ottaen ole kunnostautunut kovin edistyksellisenä firmana. Alma Median hallitus toteaa tiedotteessaan, että "sopimuksen allekirjoituksen jälkeen syntynyt luottamuspula estää Korhosen toimimisen Lapin Kansan päätoimittajana". Niin ne kökkötraktorien pohjaan kärähtäneet öljyt paljastuvat. Toivottavasti Johanna Korhosella on voimia ahdistaa Alman ylin johto selkä seinää vasten.

Alman omistamia tiedotusvälineitä ei voi varsinaisesti kuitenkaan osoitella sormella. Siitä pitävät journalistisiin periaatteisiin sitoutuneet toimittajat huolen. Alma-Median uutisvälineet ovat Lapin Kansa mukaanlukien nostaneet tämän tapauksen esiin.

Olisiko aika tuuletella ummehtuneita kabinetteja?

EDIT: Ilta-Sanomissa Telanne kommentoi Korhosen väitettä, että "ei pidä paikkansa. Se on ihan skeidaa. Hän tietää sen itsekin". Markkinointi & Mainonnan sivuilla Telanne sanoo, että "se on ihan potaskaa, jos hän väittää, että syy olisi se, että hän elää naisen kanssa parisuhteessa. Hän kyllä tietää todellisenkin syyn ja jos hän ei sitä nyt halua kertoa, niin en minäkään lähde sitä repostelemaan".
  • 4 / 70
  • Blueriver
  • 1.10.2008 15:35
Homous on hyvä ase: Heti kun jokin asia ei mene oman mielen mukaan, ruvetaan vouhkaaamaan kuin pikkulapsi joka ei saa haluamaansa kaupasta (mitä ei kai nykyvanhempien aikana enää tapahdu ;))). En saanut työtä, koska olen homo. Hörhövaatteitani pilkataan koska olen homo. Depressioni johtuu siitä, että ihmiset vihaavat homoja emmekä pääse kirkollisesti naimisiin. En saa lapsia, koska olen homo eli jopa luonto vihaa homoja...

Pitääpä muistaa tämä keino seuraavan kerran, kun tulee kielteinen päätös työnhaussa.
Blueriver: Työnhaussa oli Korhosen kohdalla jo tullut "myönteinen tulos", joten "homokortilla" on oikeasti pohja - mikäli Korhonen puhuu totta. Ja jos tilanne on todella sellainen kuin Korhonen kertoo, niin voidaan puhua syrjintarikoksesta. Telanteella on mahdollisuus tuoda esiin joissain haastatteluissa mainitsemansa "todellinen syy", sillä Korhonen iski ensin kortit pöytään. Jos siis jokin muu "todellinen syy" on oikeasti olemassa.

-- Lainaus Johanna Korhosen tiedotteesta --
Toimitusjohtaja Kai Telanteen mukaan Alma Media ei työsopimusta tehdessään ollut tiennyt, että puhuessani ”puolisosta” en ollut viitannut mieheen, vaan naiseen. En Telanteen mukaan myöskään ollut itse oma-aloitteisesti oikaissut Alman olettamaa siitä, että puolisoni on mies.

Telanteen mukaan se, että en itse ollut aktiivisesti tuonut esiin puolisoni sukupuolta, oli ”vilpillisyyttä” ja ”harhaanjohtamista”, jonka perusteella työsopimus ei enää ole voimassa.
-- Lainaus päättyy --

Mikäli Korhosen väite pitää kutinsa, herää muutama kysymys:

Miten perhesuhteet liittyvät työhön ylipäätään?
Ei kai työnantajalle mitenkään edes kuulu työntekijöidensä perhemuoto?
Millä perusteella "todistustaakan" pitäisi olla seksuaalivähemmistöön kuuluvalla ihmisellä, jos taustalla on hetero-olettamus?

Ja nuo ovat ihan hyviä kysymyksiä muulloinkin.
  • 6 / 70
  • Classy Rascal
  • 1.10.2008 16:11
Kysymys ei ole syrjintärikoksesta, vaan kysymys on LUOTTAMUKSESTA, mikä on äärimmäisen tärkeää kun puhutaan Lapin Kansan kaltaisen lehden päätoimitajuudesta. Jos henkilö puhuu perheestään,lapsistaan ja puolisostaan samassa yhteydessä, hakiessaan töihin päivittäin ilmestyvään sanomalehteen, hän antaa selkeästi ymmärtää, että kyseessä on miehen ja naisen välinen liitto eli toisin sanoin selkeästi salaa, että kyse on suhteesta saman sukupuolen kanssa. Kai Telanne on menetellyt aivan oikein. Julkisuuteen tuloa ei olisi kuitenkaan kannattanut eikä edes tarvinut yrittää estää, sillä Telanteella ei ole mitään hävettävää.

Blueriverin kommentti oli mielestäni hyvin aikaa kuvaava. Kaappista ulos astuneiden homojen ja lesbojen käyttäytyminen alkaa muistuttaa somalien käyttäytymista: syytetään jokaisessa mahdollisessa käänteessä rasismista, jos ei saa haluamaansa. Hyväksi havaittu keino, jolla vastustajat saa lakoon. Sillä erotuksella, että Johanna Korhonen oli päätoimittajan paikkaa hakiessaan kaappilesbo.
  • 7 / 70
  • Public eye
  • 1.10.2008 16:18
CR, miten päätoimittajan perhesuhteet vaikuttavat hänen mahdollisuuksiinsa toimia "päivittäin ilmestyvän sanomalehden" Lapin Kansan päätoimittajana? Mitä työnhakijan perhesuhteet kuuluvat työnantajalle? Millä tavoin hakija on tässä tapauksessa "antanut selkeästi ymmärtää" mitään totuudenvastaista itsestään? Ilmeisesti Telanne on kanssasi eri mieltä siitä, onko hänellä hävettävää.

Syrjinnästä valittajan saa siis mielestäsi lakoon syyttämällä häntä "jokaisessa mahdollisessa käänteessä" rasismikortin heiluttajaksi, jolloin valitusta ei tarvitse lainkaan käsitellä - vai?
  • 8 / 70
  • Geschwitz
  • 1.10.2008 16:20
Puolisosta puhumisen ei luulisi nykymaailmassa enää itsestäänselvästi viittaavan heterosuhteeseen. Jos Alma Median tyypeillä on tällaisia kuvitelmia, se kertoo vain heidän jumittumisestaan jonnekin menneisyyteen. Toivottavasti Korhonen vie asian oikeuteen, tällaiseen asiaan olisi hyvä saada selvyys. Muiden tulevien työnhakureissujen kannalta onkin kiinnostavaa, ajattelevatko työnantajat että GLBTQ-väen pitää tehdä selkoa suhteistaan ja seksielämästään, ihan noin vaan luottamuksen vuoksi. Jos sen jättää kertomatta, kipataanko firmasta pihalle, ihan noin vaan epäluottamuksen vuoksi?

Blueriver ja CR eivät näköjään myönnä että tässä(kin) maassa esiintyy syrjintää kaiken aikaa.
  • 9 / 70
  • Blueriver
  • 1.10.2008 16:22
Classy Rascal: Hienoa että yhteisöstämme löytyy järkeviäkin ihmisiä! :D Aika ovelaa olisi puhua peetä haastattelussa, vetäistä homokortti esiin kun paikka on saatu, ärsyttää esiin kunnon reaktiot, viedä homma oikeuteen ja - BLING! - vetäistä jackpot elikkäs korvaukset tilille tekemättä päivääkään työtä. Sitten vaan johonkin Hesariin tai muuhun keskivertomälliäislehteen latomaan nykysuomalaisen standardimielipiteitä joka numeroon XD
Rascal, homma on kyllä ikävästi niin että kaikkien Suomessa toimivien työnantajien on noudatettava Suomen lakeja, joihin kuuluu mm. syrjintäsuoja. Tämä on nimenomaan sinun kannaltasi ikävä juttu, ei minun. Mikäli todellakin on niin, että Alma-Media päätti purkaa työsopimuksen ennen sen alkamista juuri tulevan työntekijän kumppanin sukupuolen perusteella, se on Suomen lain mukaan rikos. Tällä ei ole mitään tekemistä sinun tai minun henkilökohtaisten uskomuksien eikä mielipiteiden kanssa.

Maailma on paha paikka, Rascal. Siihen täytyy vain tottua.
Geschwitz, luulen että Blueriver ja Rascal (jätän Classyn ihan tarkoituksella pois) pitävät tällaista syrjintää aika coolina juttuna. Kaikki vaan kaappiin ja turpa kiinni, ja sitten vielä kun saadaan kaikki turhat syrjimispykälät lainsäädännöstä helvettiin niin loppuu se viimeinenkin valitus.

Vai mitä Blueriver ja Rascal? Hyvä että löysitte Ranneliikkeestä toisenne. Mutta muistakaa säilyttää homma platonisena, muuten voi tulla tuliset paikat ajasta iäisyyteen siirryttäessä!
"Blueriver" ja "Classy Rascal", kertokaa molemmat mielipiteenne seuraaviin kysymyksiin:

Miten perhesuhteet liittyvät työhön ylipäätään?
Miten työnantajalle mitenkään edes kuulu työntekijöidensä perhemuoto?
Millä perusteella "todistustaakan" pitäisi olla seksuaalivähemmistöön kuuluvalla ihmisellä, jos taustalla on hetero-olettamus?
Tähän jatkoksi oma kokemukseni, joka on lähes kopio Johanna Korhosen työhaastattelusta, jos julkisuuteen kerrottu paikkansa pitää. Olen tämän täälläkin joskus kertonut.

Olin hakemassa varsin haastavaa kansainvälistä tehtävää. Kilpailijat olivat kovaa luokkaa. Haastattelussa minulta kysyttiin, olenko naimisissa. Vastasin olevani avoliitossa. Siihen aikaan samaa sukupuolta olevat parit eivät päässeet vielä naimisiin. Tiedän tarkalleen mikä mielikuva haastattelijan päässä syntyi, että avopuolisoni olisi ollut nainen. Mielestäni se oli vain hänen ongelmansa, eikä minulla ollut mitään velvollisuutta asiasta tarkemmin kertoa, ei silloin, eikä nytkään. Sain paikan. Tulin tuolla työpaikalla ulos kaapista hieman myöhemmin, ilman sen kummempia ongelmia.
  • 14 / 70
  • Classy Rascal
  • 1.10.2008 16:44
Hyvät kanssakeskustelijat, jälleen kerran: tapauksessa EI OLE kysymys syrjinnästä, vaan luottamuspulasta! Tällöin on ihan turha lässyttää noista perhemuodoista sun muista. Ei tietenkään perhesuhteilla tai -muodolla tai puolison sukupuolella ole merkitystä työntekoon. Tuskin Alma Mediassa näin ajatellaan! Luulen, että siellä on monia homoja ja lesboja töissä, luova ala kuin on (luulen, että heitä suorastaan suositaan media-alalla).

Ja Geschwitz, Kyllä puolisosta, perheestä ja lapsista puhuminen viittaa valtaväestön käsityksissä heterosuhteeseen, anteeksi nyt vain jos jollakin on muunlaisia kuvitelmia. Ja varsinkin kyseisessä tilanteessa, Lapin Kansan päätoimittajaa palkatessa, hetero-olettamus on aika luonnollinen. Ja vielä, kyllä Korhosen ikäisen journalistin työhaastattelussa varmaan tulee melko luonnollisesti puheeksi myös perhetausta, varsinkin kun haetaan noin luottamusta edellyttävään hommaan.

Ja Juhani, sinun kokemuksesi ei kyllä ole rinnastettavissa Korhosen tilanteeseen. Ethän puhunut perheestä ja lapsista mitään. Ja haastattelu ei ilmiselvästikään ollut kopio Korhosen haastattelusta, jos näistä ei kysytty mitään.

Ja Peter, voitaisko taas pysyä asiassa? : )
Hyvä CR: Työhaastatteluun ei kuulu perhesuhteiden setviminen, sen enempää heteroilla kuin homoillakaan. Eri asia jos itse tulee siinä vaiheessa kaapista. Ylipäänsä luulisi, että päätoimittajan tehtävissä painaa eniten kokemus ja ammattitaito, ja niitä Korhosella kyllä on.
Hyvä "Classy Rascal", "luottamuspula"-logiikallasi mikä tahansa työsuhde voitaisiin päättää tai mikä tahansa sopimus mitätöidä milloin tahansa. Ja mikäli Korhonen puhuu totta, KYSE ON lainvastaisesta syrjinnästä.

Sinulla ilmeisesti on jotain tietoa, jonka perusteella väität Korhosen työnhakutilanteessa puhuneen jotain siihen viittaavaa, että hänellä olisi "heterosuhde"? Vai miten muuten puhut "luottamuksesta" tai "valehtelusta"?
Uusi Suomi kirjoitti juuri, että syy luottamuspulaan on Korhosen puolison poliittinen aktiivisuus, eli tämä on ehdokkaana kunnallisvaaleissa. Se vaarantaa lehden neutraaliuden. Tämähän käy aina vain kiinnostavammaksi...
  • 18 / 70
  • Classy Rascal
  • 1.10.2008 17:01
> "Työhaastatteluun ei kuulu perhesuhteiden setviminen, sen enempää heteroilla kuin homoillakaan"

No kyllä kummasti tuntuu käytännössä kuuluvan...

Ja jos ajattelen itseäni Korhosen työnantajana, olisin kyllä kiinnostunut tietämään sen ikäisen (jolla usein vielä pieniä lapsia) perhetaustoista tietäen, että perheestä ja lapsista huolehtiminen vie paljon aikaa ja voimavaroja ja rajoittaa työskentelykapasiteettia. Nämä ovat aika tärkeitä asioita, kun on kyse päivittäislehden päätoimittajuudesta.

Hyvä isoveli "smo" luitko ollenkaan edellisiä viestejä?
Vaikka työnantaja olisi miten kiinnostunut niistä perhesuhteista, niin eivät ne kuulu työnantajalle. Vaikka ne kuinka tuntuisivat työnantajasta tärkeiltä asioilta. Yksityiselämä on yksityiselämä, eikä se kuulu työnantajalle. Rikoksiin syyllistyiminen joissain tapauksessa voi kuuluakin.

Ja kyllä, luin edelliset viestit. Koetin niitä eritellä muutamankin kerran. Kirjoitat kuitenkin niin päättömiä hetkittäin, että kaiketi minulta jäi sitten tajuamatta jotain kovin olennaista?
Arvoisa CR, Sinun kommenttisi tällä palstalla alkavat piirtää Sinusta sellaista kuvaa ihmisenä, että on vaikea kohta suhtautua kirjoituksiisi asiallisesti.

>>>"Jos henkilö puhuu perheestään,lapsistaan ja puolisostaan samassa yhteydessä, hakiessaan töihin päivittäin ilmestyvään sanomalehteen, hän antaa selkeästi ymmärtää, että kyseessä on miehen ja naisen välinen liitto eli toisin sanoin selkeästi salaa, että kyse on suhteesta saman sukupuolen kanssa."<<<

Julkisuudessa jo muutama työoikeuden asiantuntija on ehtinyt kommentoimaan asiaa. Perustuslain mukaan seksuaalinen suuntautuminen, joka siis voi ilmetä mm. samansukupuolisen henkilön kanssa asumisena ja parisuhteen rekisteröimisenä, ei voi olla työsuhteen kannalta vaikuttava asia. Siitä ei myöskään tarvitse ilmoittaa työnantajalle edes erikseen kysyttäessä.

Minä en nyt oikein päässyt perille, kumpi Sinusta on pätevä syy rikkoa lakia, sekö, että työnantajana on Lapin Kansan kaltainen lehti, vai se että työntekijäpuolen edustaja kuuluu seksuaalivähemmistöön.

Mistä muuten tiedät, että Johanna Korhonen olisi "selkeästi antanut ymmärtää olevansa naimisissa miehen kanssa"? IS nimittäin uutisoi, että hän on sähköpostilla korjannut henkilöstölehdessä (Allakka) ilmennyttä väärinkäsitystä, kun siellä on kirjoitettu hänen "miehensä ja kahden lapsensa" muuttavan Rovaniemelle.
Onko eroa onko kysymyksessä lesbo vai homo?

Lesbot voivat saada tukea feministeiltä.

Tässä näkee, että on eroa paikkakunnalla ja paikkakunnalla. Pääkaupunkiseudulla ollaan asiallisempia.

Mitä oma perhetilanne kuuluu kenellekään?

Tämän jälkeen moni pysyy kaapissa ja tiukasti.
>>>"Ei tietenkään perhesuhteilla tai -muodolla tai puolison sukupuolella ole merkitystä työntekoon. Tuskin Alma Mediassa näin ajatellaan!"<<<

Telanne itse myöntää mediassa, että ainakin sillä asialla on saattanut olla vaikutusta, että Korhosen puolison on huomattu olevan kunnallisvaaliehdokkaana Vantaalla. Tämäkin työoikeuden asiantuntijan mukaan kestämätön peruste. Ja sillähän tämä selviää, että Alma Media ilmoittaa ne todellisen luottamuspulan syyt, ellei kyseessä ole juuri tuo perhemuoto. Sillä perhemuodosta puhumattomuus on lain mukaan työnhakijan oikeus, eli siihen ei voi vedota, ettei Korhonen ole työhönottotilanteessa oikonut mahdollista väärinkäsitystä, sillä siihen ei ole mitään velvollisuutta. Työhönotossa ei ole asiallista kysellä seksuaalisesta suuntautumisesta tai vakaumuksesta, eikä niitä koskeviin kysymyksiin tarvitse vastata.
Mikäli Alma Median johto ei tarjoa kunnollista selitystä taustaksi, niin ajattelin muistaa, että Alma tarjoaa lukuisia painettuja ja sähköisiä mediapalveluja, joita voi jättää käyttämättä: Iltalehti, Aamulehti, Satakunnan Kansa, Kainuun Sanomat, Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat, Kauppalehti, Erinäisiä nettipalveluja (esim. Etuovi.com, Vuokraovi.com ja Autotalli.com) ja tukku paikallislehtiä.
Johanna Korhonen on media-alan ammattilainen. Hän kyllä tietää, mitä voi julkisuudessa sanoa ja mitä ei. Alma Media ei ole käsittääkseni kiistänyt sitä, että olisi tarjonnut 90.000-100.000 euron välillä olevaa summaa siitä, että Korhonen vaikenisi tapahtuneesta ja eroaisi itse. Pidän tätä seikkaa raskauttavana Alma Media suuntaan. Meille on Kauppalehti tullut pitkään. Päätän sen tilauksen huomenna aamulla, ellei uusia seikkoja siihen mennessä ilmene.

Alma Medialle tämä on kriisinhallinnan paikka. Mielenkiintoista nähdä, kuinka he siitä selviävät. Jos koettavat olla hiljaa, se ei ole viisasta, koska Korhoselle ovat kaikki kanavat auki, eikä hän ammattilaisena jätä tilaisuutta varmaankaan käyttämättä.

Toinen mielenkiintoinen seikka tässä on se, kuinka kilpailevat mediat kriisiin suhtautuvat. Tilanne on heidän kannaltaan suorastaan herkullinen. Otaksun että ensin hieman odotellaan tilanteen selkiämistä ja Alma Median tulemista ulos kaapista. Sitten kun tilanne varmistuu, voivat käsitellä laajastikin. Ainakin Hesarin verkkosivuilla tämä on ykkösjuttu tällä hetkellä.
Iltalehti osoittaa tässä asiassa poikkeuksellista lyhytsanaisuutta. Ilmeisesti toimitus on päättänyt viisaasti pitää kielen keskellä suuta. Lehden verkkoversiossa tyydytään lyhyesti ja ytimekkäästi siteeraamaan STT:n uutista:

"Alma Median mukaan Johanna Korhosen potkujen syynä on valehtelu työhaastattelussa. Hänen perhesuhteensa eivät vaikuttaneet työsopimuksen purkuun."
Lapin Kansan toimituksen edustaja otti TV-haastattelussa suoraselkäisen kannan erottamiseen. Hänen mielestään Alma Media ei ole toiminut oikein, jos erotetun väitteet ovat tosia.
Perhe ja harrastukset, samoin kuin se, mitä työnhakija / työntekijä tekee vapaa-aikanaan (ellei se ole ristiriidassa työsuhteen kanssa vrt. kilpailukielto) eivät kuulu työnantajalle. Se, että haastattelussa käytetään "oletusarvoja" nykyaikana on haastattelijan ahdasmielisyyttä ja asenteellisuutta. Osaaminen ratkaisee, ei yksityiselämä.

Vinkkinä kaikille rekrytoijille: http://www.talouselama.fi/docview.do?f_id=1133551

Jo se, että Alma Media on tarjonnut "vaikenemisrahaa" tarkoittaa, että sielläkin on oma moka huomattu ja tunnustettu... toivottavasti. Tästä tapauksesta tullaan
saamaan todennäköinen ennakkopäätös.
Entäpäs tämä sitten :

http://www.marmai.fi/uutiset/article143968.ece

aivan käsittämätön juttu. mä veikkaan että tässä on vireillä suomen yksi näkyvimmistä
ennakkotapauksista - tää juttu tulee meneen hoviin jne. ja almamedia tulee saamaan
tästä ikuisen punaisen lipun.

miten tälläistä voi tapahtua vielä tänä päivänä?
Ihmetyttää vain miten Alma Medialla on varaa pitää johdossaan näin epäpätevältä tuntuvaa porukkaa, että eivät tiedä mitkä ovat rajat rekrytointiprosessissa: Seksuaalinen suuntautuminen ja perhemuoto eivät kuulu valintaperusteisiin, vaikeneminen ei ole valehtelemista eikä harhaanjohtamista ja että puolisolla on perustuslaillinen oikeus asettua ehdolle vaaleissa eikä sen pitäisi vaikuttaa hakijan valintaperusteisiin.

Jos nyky-yhteiskunnan osaaminen on heillä tällaisella tasolla, mitä mahtaakaan olla heidän kykynsä tehdä liiketoimintaa? Esimerkiksi minä en vieläkään suostu tilaamaan heidän äijäkanavapakettejaan niiden lanseerauksen yhteydessä tapahtuneiden epäasiallisten seksuaalivähemmistöön kohdistuvien ylilyöntien vuoksi. Menettävät siis rahani. Onko se nyt sitten järkevää liiketoimintaa? Suututtaa syyttä suotta yksi maksava asiakasryhmä. Ja tämä Lapin Kansan episodi ei omalta osaltani heidän tilannettaan helpota ennen kuin Alma Median johto on vaihdettu.
En näitä nettikyselyitä juurikaan arvosta. Kuitenkin kiintoisa on Hesarin äänestys: "Kuuluuko työntekijän seksuaalinen suuntautuminen työnantajalle?"

Äänestäneitä nyt reippaasti yli 5000. Näistä 14% on sitä mieltä, että kyllä kuuluu ja 86% ettei kuulu.
Telanteen näkyvimmät ansiot liiketoiminnan johdossa ovat Presson lopettaminen ja sitä tietä muutaman tyypin heivaaminen pihalle Kauppalehdestä. Presson myötä meni innokas ja osaava porukka muualle.
Blueriver kirjoitti: "Homous on hyvä ase: Heti kun jokin asia ei mene oman mielen mukaan, ruvetaan vouhkaaamaan kuin pikkulapsi joka ei saa haluamaansa kaupasta (mitä ei kai nykyvanhempien aikana enää tapahdu ;))). En saanut työtä, koska olen homo. Hörhövaatteitani pilkataan koska olen homo. Depressioni johtuu siitä, että ihmiset vihaavat homoja emmekä pääse kirkollisesti naimisiin. En saa lapsia, koska olen homo eli jopa luonto vihaa homoja..."

Minua ainakin kiinnostaa totuus. Aika moni lesbo on tyrkyttänyt minulle sitä korttia, että minua on syrjitty työhönotossa ja varmasti onkin, mutta itse asiassa kaikenlaisia ihmisiä syrjitään. Ei tarvitse olla homoseksuaali, riittää kun ei ole oikeanlainen. kadulla saa turpiinsa Blueriverin mainitsemien hörhövaatteiden takia eikä turpaan vetäjällä käy edes paljon mielessä mihin vähemmistöön niiden kantaja saattaa kuulua, riittää että on erilainen.

Ei se tee syrjinnästä kyllä yhtään oikeutetumpaa, mutta lähes kaikkia syrjitään.

Minulla on tapana itkeä vanhoja itkuja. Kun minä sain lättyyni ja minua syrjittiin työhönotossa, olin 75 kg lihavampi ja minulla oli huonot vaatteet (ei ollut varaa parempiin, mistäs työttömällä).
Nyt on minun elämäni paljon tylsempää. Siksi muistelen kuin juutalaiset holokaustia tai veteraanit Karjalan Kannasta sitä kuinka minä sain lättyyni kadulla ja päälleni syljettiin.
Piti tietenkin hakea netistä, kuka jutun keskiössä oleva Kai Telanne, Alma Median toimitusjohtaja, oikein on miehiään. Kuinka osuvasti Google löysi puolitoista vuotta vanhan Talouselämän jutun "Hyvä ura vaatii hyvän puolison." Jutun kuvituksessa Kai Telanne ja tämän Minna-puolisonsa kävelevät käsikynkyssä.

http://www.talouselama.fi/docview.do?f_id=1133548

Jos Johanna Korhosen väite syrjinnästä puolison sukupuolen perusteella pitää paikkansa, Talouselämän jutun otsikoin voisi täsmentää: "Hyvä ura vaatii hyvän ja erisukupuolisen puolison."
Lieneekö Almalla historiassaan aiempia onnistuneita hiljaisia ulossavustuksia, ja ovat ajatelleet että tälläkin kertaa onnistuu? En tästä mitään tiedä, kunhan tosiaan ihmetyttää tuo tapa puuttua asiaan.

Mutta tosiaan, perheasiat ei lain mukaan kuulu työhönottohaastatteluihin, vaikka niitä tunnetusti usein tivataan. On ihan oikein näyttää työnantajalle, missä raja menee, ja jättää ne käsittelyn ulkopuolelle. Niin monta spontaanin kielteistä reaktiota on kuultu sellaisissakin haastatteluissa, joissa on ilmennyt esimerkiksi, että haastateltava on raskaana, tai että hänellä on useita pieniä lapsia.

Toivottavasti tässä saadaan oikeudenmukainen ratkaisu ja jotain sanktioita.
Voi, voi, kun heteronormatiivisuus osoittautuu harhaksi ja heterotarkoitusperät vilpillisiksi. Koko luottamus menee ihmiseen, kun pitää näin kategorisoida.
Statisti kirjoitti: "Esimerkiksi minä en vieläkään suostu tilaamaan heidän äijäkanavapakettejaan niiden lanseerauksen yhteydessä tapahtuneiden epäasiallisten seksuaalivähemmistöön kohdistuvien ylilyöntien vuoksi"

Mtv3-kanavat ei ole enää muutamaan vuoteen kuulunut Alma Medialle. Mtv3 kuuluu MTV MEDIA:lle, jonka omistaa ruotsalainen Bonnier.

http://www.mtvmedia.fi/organisaatio/organisaatio_juttu.shtml?633046
  • 39 / 70
  • Tero Kankaanperä
  • 1.10.2008 21:04
Kohtuullisen uskomaton tapaus, joka herättää paljon reaktioita. Netissä on koko liuta boikotti-hankkeita ja kansainvälinen media alkaa kiinnostua asiasta. Alma Median "luottamuspula" ja "valehteleminen" eivät ole saaneet lihaan luidensa ympärille ja alkaa vahvasti näyttää siltä että konsernilla on luuranko kaapissa. Seuraavaksi näemme toivottavasti kunnon notkahduksen, mieluummin jopa romahduksen, Alman kurssissa. Jos kaikki menee oikein Alma saa kovan tuomion ja päätyy lepyttelemään mediaa ja yhteisöä tuntuvalla rahallisella panostuksella. Jos siis maailmassa on minkäänlaista oikeudenmukaisuutta. Mut näinhän ei breshneviläisen kulttuurin Suomessa tapahdu: valtavirran asenteet ovat kivikaudelta eikä minkäänlaista kuluttaja-aktiivisuutta ole olemassakaan. Kettutytöt perustaa kourallisen kilpailevia adresseja nettipalveluun, ne kiertää hetken eikä kukaan muista edes luovuttaa niitä eteenpäin.

Tämä keskustelu nosti esille pari juuri sellaista tyyppiä joita edellisessä viestiketjussani tarkoitin: vahvaa sisäistettyä homofobiaa...
No niin, arvoisa suvaitsematon setahomosuvaitsevaisuusmafia, te, kuten "Suomen kansa" ei anna Lapin Kansalle mitään tilaisuutta kertoa omaa positiotaan, vaan leimakirves heiluu heti kun "suvaitsemattomuutta" on havaittu jossain. Olette kuin jokin muinainen örkki joka alkaa karjua ja syöstä tulta hurjana heti kun jossain vilahtaakin saaliseläin. Toivotaan, että Lapin Kansa leväyttää julkisuuteen todelliset syyt.

Terveisin, eräs suvaitsevainen homo
Näin ollen meidän jokaisen kannattaa miettiä ostanko heidän lehtiänsä huomenna ja ehkä tulevaisuudessa?
muistakaa myös että Sampo pankki kuuluu samaan pakettiin.
Blueriver, koeta ensin selvittää kuinka asia todella on ja kommentoi vasta sitten. Lapin Kansa -niminen lehti ei sen päätoimittajaksi valittua henkilöä erottanut. Lehden henkilöstön kerrotaan järkyttyneen erottamispäätöksestä. Erottamisen teki mediayhtiö Alma Median Helsingissä.
Blueriver kirjoittaa: "Aika ovelaa olisi puhua peetä haastattelussa, vetäistä homokortti esiin kun paikka on saatu, ärsyttää esiin kunnon reaktiot, viedä homma oikeuteen ja - BLING! - vetäistä jackpot elikkäs korvaukset tilille tekemättä päivääkään työtä. Sitten vaan johonkin Hesariin tai muuhun keskivertomälliäislehteen latomaan nykysuomalaisen standardimielipiteitä joka numeroon XD"

Tämän minäkin epäilen olevan juuri keskiverto kateellisen suomalaisen suurimman pelon homoja kohtaan. Eli sinänsä ei ole mitään väliä miten kukin elämäänsä elää, mutta auta armias jos se sattuukin tarjoamaan mahdollisuuden saada vähääkään enemmän kuin jokumuu, niin sitten onkin kuppi nurin. Sillähän ei tietenkään ole mitään väliä että tämä "enemmän saaminen" sattuu olemaan korvausta lakien rikkomisesta.
Classy sanoo: "Ja jos ajattelen itseäni Korhosen työnantajana, olisin kyllä kiinnostunut tietämään sen ikäisen (jolla usein vielä pieniä lapsia) perhetaustoista tietäen, että perheestä ja lapsista huolehtiminen vie paljon aikaa ja voimavaroja ja rajoittaa työskentelykapasiteettia. Nämä ovat aika tärkeitä asioita, kun on kyse päivittäislehden päätoimittajuudesta."

Lapset ovat siis este päätoimittajuudelle? Koskeeko tämä niin miehiä kuin naisiakin?
>Mtv3-kanavat ei ole enää muutamaan vuoteen kuulunut Alma Medialle. Mtv3 kuuluu MTV MEDIA:lle, jonka omistaa ruotsalainen Bonnier.

Näinhän se taitaakin olla. Nyt kun mainitsit, muistuukin mieleeni joitain uutisvälähdyksiä asiasta muutaman vuoden takaa.

No joka tapauksessa, jos maksukanavien äijälanseerauksen teki Alma Media, se on linjassa tämän päiväisen tiedon kanssa. Jos sen tekikin MTV Media/Bonnier, tuntuu tämä epäasiallinen linja olevan sitten media-alan markkinointijohdossa laajempikin vitsaus!
Älä valehtele Blueriver. En usko hetkeäkään että olisit oikeasti homo.
Blueriver on oikeasti örkki, joita viestissään niin osuvasti kuvasi.
k_ma kirjoitti: "Tämän minäkin epäilen olevan juuri keskiverto kateellisen suomalaisen suurimman pelon homoja kohtaan. Eli sinänsä ei ole mitään väliä miten kukin elämäänsä elää, mutta auta armias jos se sattuukin tarjoamaan mahdollisuuden saada vähääkään enemmän kuin jokumuu, niin sitten onkin kuppi nurin. Sillähän ei tietenkään ole mitään väliä että tämä "enemmän saaminen" sattuu olemaan korvausta lakien rikkomisesta."

Olet oikeassa. Samalla vaietaan niistä tuhansista kerroista kun koeajalla on tullut fudua jostain "kemiat eivät toimi"-perusteesta tai vastaavasta eikä korvausta ole tullut pennin pyörylää.

Uskon kyllä, että toimittaja tietää, mitä toimittaja tekee, toimittaja kaivaa todellisen syyn esille ja toimittaja osaa käyttää julkisuutta hyväkseen - ja niiden monien hyväksi joille ei potkujen jälkeen jää muuta työpaikasta kuin karenssilla uhkaileva työvoimatoimisto.
"Jos sen tekikin MTV Media/Bonnier, tuntuu tämä epäasiallinen linja olevan sitten media-alan markkinointijohdossa laajempikin vitsaus!"

Itseänikin ärsytti MTV3-kanavapaketin äijämainos, koska se stereotypioi sukupuoliroolit. On vaikea sanoa, millä tasolla tuo mainos oli tehty ja hyväksytty.

Tässä tuoreessa Alma Median ja Johanna Korhosen kiistassa sen sijaan ollaan aivan konserninjohdon huipulla. Korhosen muistion pahin kohta on seuraava keskustelu Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen kanssa:

-----------------------------------------
Kysyin, onko siis niin, että ilman tätä puolisoni sukupuolta koskevaa väärinkäsitystä tai tietovajausta he eivät olisi valinneet minua Lapin Kansaan lainkaan. Telanne sanoi: "Kyllä. Emme olisi valinneet." Tämän jälkeen hän selosti, miten on "täysin mahdoton ajatus", että LK:ssa työskentelisi kaltaiseni henkilö, jolla on tällainen perhe ja nainen puolisona.
-----------------------------------------

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Johanna+Korhosen+muistio+erottamisestaan/1135239888113
  • 51 / 70
  • Tero Kankaanperä
  • 2.10.2008 10:07
Muutamia irtoajatuksia keskusteluun. Osaa näistä on sivuttukin jo paljon.

Ensin luottamuspulasta. Jos hyväksymme "luottamuspulan" perusteeksi irtisanomiselle tai erottamiselle avaamme tien mielivaltaan. Luottamuspula voi olla enintään yläotsikko, mutta sen alla on AINA eriteltävä syyt joista se on muodostunut. Tässä tapauksessa Korhonen erottelee omaa näkemystään asiasta, mutta Alma Media vaikenee. Korhosen avaus kuitenkin tarjoaa Almalle saman mahdollisuuden tuoda oma näkemyksensä pulan syistä keskusteluun, mutta se ei tätä tee. Tällainen toiminta on erikoista ja se tulkitaan helposti syyllisyydeksi tai kyvyttömyydeksi pukea omat perusteet eettisesti kestävään muotoon. Minkäänlaista luottamuspulaa ei ole osoitettu olevan Korhosen tulevan työpaikan suunnalla; kaikki Lapin Kansan viestintä on ollut Korhosen näkökulmaa puoltavaa.

Sitten työhön oton juridisista perusteista. Henkilön perhesuhteet eivät saa vaikuttaa millään tavalla hänen työhön ottoonsa. Se kenen poika, tytär, veli, sisko, isä tai äiti työhön otettava ei saa vaikuttaa. Sukupuoli tai ilmaisu ei saa vaikuttaa työhönottoon. Seksuaalinen suuntautuminen ei saa vaikuttaa työhönottoon. Perheen olemassa olo, perhemuoto, -koko tai perheen puute eivät myöskään saa olla esteenä tai kannustimena työhön ottamiselle. Sen paremmin työntekijän kuin yhdenkään hänen läheisensä poliittinen kanta tai mielipide ei ole käypä perustelu. Tästä johtuen yhtäkään edellä mainittua asiaa ei varovainen ja fiksu työhönottaja ikinä edes kysy haastattelussa. Tiukimpien amerikkalaisten ohjeiden mukaan aiheisiin ei saa edes viitata small talkissa haastattelua ennen tai sen jälkeen. Suomalainen maalaisjärki ei ehkä näe tätä enää järkevänä, mutta kun aiheita ei mitenkään käsitellä eikä tietoa hankita, ei työnhakijalla ole mahdollisuutta vedota niihin syrjintäperusteina jälkeenpäin. Korhosen tapauksessa Alma on esittänyt ainakin valehtelemisen perusteeksi luottamuspulalle. Alma ei kuitenkaan ole esittänyt ainuttakaan vetoamastaan monesta kerrasta prosessissa. Jos Korhosen "vale" on se että hän on puhunut puolisostaan ja lapsistaan oikaisematta haastattelijoiden hetero-olettamaa, jää Alman alla sulaa kovaa vauhtia. Tällöin he väittävät luottamuspulan perusteeksi asiaa, jota heidän ei olisi pitänyt ollenkaan kysyäkään haastattelussa ja jonka yhteydessä ei ole tapahtunut tosiasiallista valehtelemista. (Mikä velvollisuus työnhakijalla on kouluttaa haastattelijoita?) Hurjaa epäpätevyyttä tämä osoittaa haastattelijoilta. Jossain vaiheessa on esitetty myös että puolison ehdokkuus olisi syy luottamuspulaan. Mikäli Korhoselle on haastattelussa esitetty Alman väitetty politiikka sitoutumattomuudesta perhetasolla, voitanee väittää hänen valehdelleen jos hän ei ole tuonut esille puolisonsa ehdokkuutta. Toisaalta, tällainen periaate ei ikinä kestä työtuomioistuinta tai mitään muutakaan oikeuskäsittelyä loppuun, joten se on täysin yhden tekevä. Jos luottamuspula syntyy siitä ettei tarjoa työnantajalleen keinoja rikkoa lakia voidaan taas kyseenalaistaa työnantajan toimintatavat.

"Homokortista". En ole ikinä törmännyt tapaukseen jossa joku olisi hyväksikäyttänyt seksuaalista suuntautumistaan aseena työnantajaansa vastaan. Vastaavia tapauksia luottamusmiesasema ja sukupuoli aseena olen tavannut. Ei liene syytä siis olettaa ettei tällaista tapahtuisi. Sen sijaan olen tavannut lukuisia tapauksia joissa työnantaja on taitavasti muotoillut niukan viestintänsä niin että se ei tarjoa työnhakijalle aseita syrjintäkanteeseen mitä ilmeisimmänkään syrjinnän edessä. Suomen syrjinnänvastainen lainsäädäntö ei vieläkään tarpeeksi turvaa heikomman osapuolen asemaa. Laissa on jo kohta, jossa yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden osoittamisen taakka on tavallisesta poiketen syytetyllä, mutta sekään ei yksinään tarjoa paljon aseita ongelmallisia työnantajia vastaan. Homokortista puhuminen on tässä kohtaa kyllä aika erikoista koska työnantaja on vienyt rekrytoinnin päätökseen ja tehnyt sopimuksen työntekijän (tai tässä tapauksessa johtajan) kanssa. Työsuhteen purkamiseen täytyy olla irtisanomistakin vahvemmat perustelut, tosin en ole aivan varma sovelletaanko näihin johtamissopimuksiin työsuhdelakia.

Oikeusprosessista, syyttömyydestä ja todistustaakasta. Syytön kunnes toisin todistetaan on hyvä periaate ja siitä on syytä pitää kiinni. Mistään oikeusmurhasta tässä tapauksessa tuskin on kuitenkaan kysymys sillä asetelmassa Korhosella on vastassaan itseään moninkertaisesti vahvempi mediakonserni ja Korhonen on tehnyt ensiluokkaista työtä tapahtumien dokumentoinnissa. Korhosen toiminta on malliesimerkki kaikista häirintä-, kiusaamis- ja syrjintäuhrien oppaista löytyvistä ohjeista dokumentoida täsmälleen mitä on tapahtunut ja koska. Korhonen esittää päiviä, paikkoja, henkilöitä ja tapahtumien kulun varsin vakuuttavasti. Hän pystyy lainamaan henkilöiden käyttämiä fraaseja, ilmaisuja ja lauseita. Korhosen kertoma sopii hyvin yhteen niiden lausuntojen kanssa joita Telanne on julkisuudessa antanut. Ainakin minun on hyvin helppo nähdä Korhosen esittämät sanat Telanteen suussa kun olen katsonut hänen muiden lausuntojensa tasoa. (Mieleeni tulee muutamia täysin painokelvottomia ilmaisuja herrasta...) Alma medialta ei ole kuultu ainoataakaan yhtä vakuuttavaa esitystä tapahtumista.
Telanne on kertonut julkisuudessa, että tärkein erottamisen syy on epäluottamus, joka on syntynyt Korhosen puolison kunnallisvaaliehdokkuudesta. Telanteen mukaan Almalle on "erittäin tärkeää" etteivät päätoimittajat tai näiden lähipiiri ole mukana politiikassa. Tosin mm. Alman omistaman Pohjolan Sanomien päätoimittajan Heikki Lääkkölän puoliso Päivi Koskenranta on ollut Kemin valtuustossa Keskustan edustajana vuosina 2000-2004, ja on edelleen osittain mukana. Lapin Kansan valitun päätoimittajan puoliso sen sijaan oli ensi kertaa ehdolla, vaaleja ei ole vielä käyty ja ko. henkilö on ilmoittanut luopuvansa mahdollisesta valtuustopaikasta ja muuttavansa Rovaniemelle.

Arvelen, että Alman poikakerholla on mennyt kahvit väärään kurkkuun, kun heille on selvinnyt, että uusi päätoimittaja, jonka kohdalla tehtiin jo riskipäätös sukupuolen kohdalla, onkin vinoviettinen ja hänen puolisonsakin vasemmistoliittolainen. Sen sijaan Alman pamppujen kiltit kepulaiset rouvat saavat aivan mieluusti puuhastella sopivammissa kunnallispoliittisissa kahvinjuontikerhoissa. Ne eivät kuitenkaan ole mitään telaketjufeministilesboja, jollaisen he nyt pelästyivät palkanneensa. Hui.
Huvittaa vaan Alma Median isokenkäisten kaikenlainen törttöily tässä asiassa. Vaikka käytettiin ulkopuolista head hunteria sopivan kandidaatin löytämiseksi ei taustaselvittelyjä tehty kunnolla. Sen päälle tuli vielä ällistyttävän tökerösti suoritettu työsuhteen purku. Asenteiden lisäksi Alma Median johdossa tuntuu vallitsevan totaalinen kyvyttömyys hoitaa ylipäätään mitään.
Lapin Kansan nykyinen päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula sanoi Lapin Radion haastattelussa, että "minusta olisi aika erikoista, jos tässä olisi julkilesbo. Jokuhan voi olla kaappilesbo tai homo, niitähän on varmasti". Hänen mielestään julkilesbon olisi vaikea olla Lapin Kansan päätoimittajana. Tuomi-Nikula sanoo, ettei hän ole koskaan kysynyt lehteen palkatuilta toimittajilta heidän sukupuolista suuntautumistaan, mutta toteaa "mutta jos puhutaan ihmisestä, joka edustaa Lapin Kansaa, niin kyse ei ole vain lehden, vaan koko maakunnan edustamisesta. Ja jos hän on julkisesti parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, niin kaikki mitä hän kirjoittaa, peilautuu hyvin helposti sitä vasten, mikä hänen yksityissuhteensa on. Se voisi tuottaa vaikeuksia. Minä ainakin kustantajana miettisin kaksi kertaa, valitsisisinko sellaista päätoimittajaksi vai en."

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne kommentoi YLE Uutisille Tuomi-Nikulan lausuntoa: "Vaikea uskoa, että hän olisi sanonut, että julkilesbo ei sovi Lapin Kansan päätoimittajaksi. Ja jos näin on: lausunto ei edusta Alma Median kantaa".

Kyllä olis nuijalla töitä.

Lapin Kansan toimitusosaston mielestä Kai Telanteen pitäisi erota Lapin Kansan hallituksen puheenjohtajan ja Alma Median toimitusjohtajan tehtävistä. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne on toiminut Johanna Korhosen erottamisasiassa harkitsemattomasti ja toimillaan vahingoittanut Lapin Kansa Oy:tä, todetaan Lapin Kansan toimituksen lähettämässä kannanotossa. Alma Median hallitus on yhä Kai Telanteen takana.

EDIT: Tuli vielä mieleeni, että tuliko herra Tuomi-Nikula ajatelleeksi omaa toimintaansa maakuntansa edustajana, Lapin Kansan päätoimittajana. Sitä, että tämä nyt möläytyksellään antaa maakunnastaan aika ahdasmielisen kuvan. Olisikohan vähemmistöihin kuuluvien Lappiin suuntaavien koti- ja ulkomaisten turistien syytä miettiä toisenkin kerran reissua? Eihän sitä tiedä, mitä vastaan esimerkiksi rahakkaita homopareja peilataan...
Itsemurhat ovat tavallisia Lapissa. Seudun ahdasmielisyydellä voi olla osansa.

Alma Medialta tuli melkoinen moka. Kusipäitä riittää.
Minäkin kiinnitin huomiota tähän Tuomi-Nikulan kommenttiin:

"mutta jos puhutaan ihmisestä, joka edustaa Lapin Kansaa, niin kyse ei ole vain lehden, vaan koko maakunnan edustamisesta. Ja jos hän on julkisesti parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, niin kaikki mitä hän kirjoittaa, peilautuu hyvin helposti sitä vasten, mikä hänen yksityissuhteensa on. Se voisi tuottaa vaikeuksia. Minä ainakin kustantajana miettisin kaksi kertaa, valitsisisinko sellaista päätoimittajaksi vai en."

Sen voisi kääntää tällaiseksi:

"mutta jos puhutaan ihmisestä, joka edustaa Lapin Kansaa, niin kyse ei ole vain lehden, vaan koko maakunnan edustamisesta. Ja jos hän on julkisesti parisuhteessa ERI sukupuolta olevan kanssa, niin kaikki mitä hän kirjoittaa, peilautuu hyvin helposti sitä vasten, mikä hänen yksityissuhteensa on. Se voisi tuottaa vaikeuksia. Minä ainakin kustantajana miettisin kaksi kertaa, valitsisisinko sellaista päätoimittajaksi vai en."

Aivan oikein, heterotausta heijastuu sekin toimittajan kirjoitteluun! Eikä pelkästään kirjoitteluun, vaan myös näköjään myös sanomisiin. Ja se voi olla myös vahingollista niin kuin Tuomi-Nikula omalla lausunnollaan nyt todistaa. Minäkin harkitsisin kaksi kertaa kuinka intohimoisen heteron päätoimittajaksi valitsisin. En ylläty, jos vaikka Tuomi-Nikula olisikin saanut pääkonttorista käskyn julkisesti myötäillä johdon asenneilmapiiriä edes vähän. Taisi vain tehdä sitä enemmän kuin oli tarpeen.

Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että Alma Medialla on erittäin heppoiset eväät, jos ollenkaan eväitä, perustella Korhosen irtisanomista muulla kuin sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvällä seikalla. Nimittäin jos tehtävään valitaan pätevin ehdokas, ei sellaiset asiat mistä Alma Media Korhosta syyttää epärehellisyyden taustoiksi, paina mielestäni yhtään mitään. Etenkin, kun talosta löytyy poliittisen puolison ennakkotapaus. Ja hetero-olettaman oikaisemisvaade puoliso- ja lapsi-sanojen käytön yhteydessä on suorastaan lapsellinen. Voihan olla niin, että omatoimisen oikaisun haastattelija voi tulkita niin, että haastateltavalla on haastattelijan yhteiskunnalliseen avarakatseisuuteen ja asenneilmapiiriin nähden vääristynyt olettama aiheuttaen haastattelijalle tunteen, että haastateltava aliarvoi haastattelijan, mikä voisi peräti loukata haastattelijaa.

Kyllä Korhosen kannattaa vetää asia oikeuteen. Vaikka puhutaankin johtajasopimuksesta, joka on eri asia kuin työsopimus. Sen voimassa olo kyllä perustuu luottamukseen, mutta silti senkään solmimisen yhteydessä ei saa syrjiä hakijaa suojatun ominaisuuden osalta.
Kopioidaanpa talteen Alma Median eilinen ilmoitus Johanna Korhosen sopimuksen purkamisesta, ennen kuin se ehtii häipyä.

-------------------------------------------------
Alma Media Oyj Lehdistötiedote 1.10.2008

ALMA MEDIA TÄSMENTÄÄ JOHANNA KORHOSEN JOHTAJASOPIMUKSEN PURKUUN LIITTYVIÄ SYITÄ

Kuten Alma Media aiemmin tänään tiedotteessaan totesi, Johanna Korhosen johtajasopimuksen allekirjoituksen jälkeen syntynyt luottamuspula estää Korhosen toimimisen Lapin Kansan päätoimittajana.

Johanna Korhosen perhesuhteet tai hänen puolisonsa sukupuoli eivät luonnollisestikaan ole vaikuttaneet päätökseen purkaa Korhosen johtajasopimus. Luottamuspulan taustalla on Korhosen valheellinen esiintyminen työhaastattelussa. Sopimuksen syntymisen jälkeen on käynyt ilmi, että Korhonen valehteli useaan otteeseen rekrytointiprosessin aikana. Tämän Korhonen on myöntänyt Alma Median edustajille myös itse. Henkilöä, jonka toimintatapoihin ei kaikissa olosuhteissa kuulu rehellisyys, ei voida valita suurta harkintakykyä vaativaan päätoimittajan tehtävään.

Alma Media on yllättynyt, että Johanna Korhonen saattoi asian julkisuuteen keskenluottamuksellisten neuvottelujen jaennen johtajasopimuksensa purkua.

ALMA MEDIA OYJ
Rauno Heinonen, viestintäjohtaja
-------------------------------------------------
http://www.almamedia.fi/tiedote?tiedote=35082

Voimassa oleva syy erottamiseen on siis valehtelu ja epärehellisyys. Eilisen aikana julkisuudessa esiintyi useita ristiriitaisia väitteitä, jotka eivät voi kaikki yhtaikaa pitää paikkaansa. Korhonen mm. väittää - henkilöiden nimet mainiten - että hänen lakimiehelleen on tarjottu huomattavaa rahasummaa (90.000-100.000 euroa) asian sopimisesta vähin äänin, kun taasTelanne väittää, ettei mitään rahaa ole tarjottu. Ynnä muita ristiriitaisia väitteitä. Jos Korhonen kuitenkin saa todistettua edes yhden väitteistään paikkansapitäväksi ja Telanteen väitteet siten valheeksi, herää kysymys, miten Alma Media voi suvaita johdossaan valehtelua ja epärehellisyyttä toimitusjohtajan tehtävissä. Ellei sitten ole niin, että lehtikonsernin toimitusjohtajan työ ei vaadi yhtä suurta harkintakykyä kuin päätoimittajan tehtävä. Pahoin pelkään, että näin se voi olla.
Nykyinen päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula on samaa mieltä Alma median kanssa:

"Mutta jos puhutaan ihmisestä, joka edustaa Lapin Kansaa, niin kyse ei ole vain lehden, vaan koko maakunnan edustamisesta. Ja jos hän on julkisesti parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, niin kaikki mitä hän kirjoittaa, peilautuu hyvin helposti sitä vasten, mikä hänen yksityissuhteensa on. Se voisi tuottaa vaikeuksia. Minä ainakin kustantajana miettisin kaksi kertaa, valitsisisinko sellaista päätoimittajaksi vai en", Tuomi-Nikula sanoo Ylen Lapin uutisissa

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Lapin+Kansan+nykyinen+p%C3%A4%C3%A4toimittaja+Julkilesbon+vaikea+olla+p%C3%A4%C3%A4toimittajana/1135239915236

Hänen yhteystietonsa: heikki.tuomi-nikula@lapinkansa.fi
Tuomi-Nikula sitten nolasi itsensä perusteellisesti tv:n pääuutislähetyksessä. Että hyvää matkaa vaan eläkkeelle. Isäni, joka asuu noilla seuduilla, harkitsi jo Lapin kansan tilauksensa lakkauttamista. Kuulemma se vaan olisi aika turhaa, sillä läänin toinen suurempi sanomalehti, Pohjolan sanomat, on myös Alma Median. Ja toistaa samoja näkemyksiä.
Hurjaa huomata, että joku Alma-Median kätyri on näin nopeasti löytänyt tiensä Ranneliikkeen keskustelupalstalle kommentoimaan!
Voi sua Ilopilleri, ihqa aito olen ;) Teissä on surullista se että olette kuin marionettinuket mielipiteittenne kanssa, niin kuin suuri osa suomalaisista. Media kun jotain laukoo niin se on heti jumalansanaa ja muuttuu Yleiseksi Mielipiteeksi joka on Enemmistön Tahto ja Totuus. Ennenvanhaan totuus oli A ja nyt se on sitten B. Pääasia, että kaikki ovat samaa mieltä. Ei kestäne kauaakaan, kun kriittisesti homoliikkeeseen suhtautuvia aletaan panna linnaan, vaikka olisivat itse homoja.
Lapin Radio kertoo, että Lapin Kansan päätoimittajasta Heikki Tuomi-Nikulasta on tehty tutkintapyyntö poliisille. Toisaalla Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne on kertonut, että häntä on uhkailtu Korhosen potkujen takia. Telanne kertoo, että hänellä on kotonaan turvamiehet.

Lapin Kansan toimitusosasto vaatii päätoimittaja Tuomi-Nikulan eroa. Lehden tilauksia on peruutettu ja toimituksen eneriga kuluu kaikkeen muuhun kuin työntekoon.

Pidempi juttu osoitteessa:

http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/uutiset?opendocument&pageid=Content33B00

Uutiset voi kuunnella osoitteesta http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/ramagent?Openagent&lr1630.ram (linkki kohdistuu klo 16:30 uutisiin, joten linkki ei osoita oikeaan kun vuorokausi on kulunut).
Kauppalehden tilaus päättyi välittömästi ilmoituksestani ja loput tilausmaksusta palautuivat heti tilille. Mitään kuittausta sähköpostisanomaani en saanut. Näin vain sen luetuksi.
Meidän perheen Aamulehden tilaus perutaan maanantaina, ellei mitään ratkaisevaa uutta tule esille. Kauppalehdestä valitettavasti määräaikainen tilaus.
Mielestäni meillä oli määräaikainen tilaus Kauppalehdestä. Ei minkäänlaista mussutusta. Rahaa tuli tilille. Ehkä määräaikaistilauksen voi myös purkaa?
Sanomalehti Lapin Kansan vastaavaksi päätoimittajaksi on nimitetty Antti Kokkonen. Kokkonen siirtyy Lapin Kansaan Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimiehen tehtävästä, jota hän on hoitanut vuodesta 2004.

Antti Kokkonen on ennen Sanoma Osakeyhtiötä työskennellyt muun muassa sanomalehti Kalevassa eri tehtävissä yli kymmenen vuoden ajan. Hän on kotoisin Pohjois-Suomesta.

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Antti+Kokkosesta+Lapin+Kansan+p%C3%A4%C3%A4toimittaja/1135240636088
Toivottavasti Kokkonen on älynnyt tehdä ajoissa seksuaalisuudestaan ja lähimmäisten järjestötoiminnasta selkoa tuleville esimieheilleen, ettei vain hänkin saa potkuja "luottamuspulan" vuoksi.
Lapin Kansasta potkut saanut päätoimittaja Johanna Korhonen vaatii lehtiyhtiöltä yhteensä lähes 230 000 euron korvauksia.

Helsingin käräjäoikeuteen jätetystä haastehakemuksessa syyksi on mainittu muun muassa työsopimuksen perusteeton purkaminen ja syrjintä.

Summa sisältää muun muassa 114 000 euron korvauksen työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Yhdenvertaisuuslain tarkoittamasta syrjinnästä Korhonen vaatii noin 16 000 euron hyvitystä.

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Johanna+Korhonen+vaatii+potkuistaan+yli+200+000+euroa/1135240702529