Tieto syrjintäsuojalain poisvetämisestä on saapunut myös Brysseliin. EU-parlamentissa ryhmien yhteinen homo- ja lesbo-oikeuksien seurantaryhmä on reagoinut. Ryhmän puheenjohtaja Michael Cashman pitää vakavana sitä, että Serbia pyrkii EU:hen, mutta maan hallitus ei pysty seuraamaan perustuslakia, vaan alistuu kirkon painostukseen. Syrjintäsuojalaki valmisteltiin avoimessa prosessissa, johon kaikki puolueet ottivat osaa. Viime hetkellä kirkko tuli väliin.
Serbian hallitus ja parlamentti ovat pyrkineet toteuttamaan kansainvälisiä velvoitteita, mutta Serbian ortodoksinen kirkko ajaa voimakkaasti oman ryhmänsä etuoikeuksia. Serbiassa kirkko ja valtio on erotettu toisistaan.
Homojärjestö Gay Straight Alliance GSA on jo kaksi kertaa yrittänyt pitää lehdistötilaisuutta ja kertoa näkemystään syrjintäsuojalaista ja ihmisoikeustilanteesta. Pari viikkoa sitten Sava-konferenssikeskuksen johtaja kieltäytyi antamasta tiloja homojärjestön pressitilaisuudelle. Eilen uusi yritys kaatui siihen, että viisi, kuusi tuntematonta tunkeutui tilaisuuden pitopaikalle rikkomalla ulko-oven lasin.
Viranomaisten asenne on asiallinen. Nyt ovat liikkeellä muut tahot.
Hammarberg: Ihmisoikeudet Serbiassa horjuvalla pohjalla
Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarberg on vaatinut, että Serbian ihmisoikeustilannetta on parannettava. Hammarberg vieraili Serbiassa lokakuussa, ja eilen hänen raporttinsa oli esillä serbialaisissa lehdissä. Raportissa on monia suosituksia, mm. oikeudenkäytöstä, organisoidun rikollisuuden torjunnasta, ihmisoikeusaktivistien asemasta, poliisin käyttäytymisestä ja täpötäysistä vankiloista.
Serbian on ponnisteltava enemmän vähemmistöjen suojelemiseksi. Viranomaisten on saatava läpi syrjintäsuojalaki. Kaikkein syrjityin ryhmä ovat romanit, ja sen ryhmän hyväksi pitäisi välittömästi toimia. Mutta Hammarberg esitti huolensa myös ihmisoikeusaktivistien tilanteesta – ja erityisesti niiden, jotka ajavat homoseksuaalien asioita.
Serbian mediassa herätti suurta huomiota viime viikolla se, kun hallitus veti takaisin syrjintäsuojalakiesityksensä. Asia on nyt siellä runsaasti julkisuudessa.
Serbian kirkot vaativat parlamenttia poistamaan syrjintäsuojalakiehdotuksesta homoja koskevat suojelupykälät. Hallitus veti viime viikolla lakiesityksen pois parlamentista, ja nyt lakiesitys on pika pikaa korjattu. Syrjintäsuojalaki on Serbialle tärkeä. Se vaaditaan, jotta serbialaiset saisivat viisumivapauden Schengen-alueelle.
Työministeri kertoi eilen, että muutokset eivät koske lain ydintä, siis niitä asioita, joita kansainväliset sopimukset edellyttävät. Syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella pysyy edelleen kiellettynä. Kirkkojen vaatimuksesta tehtiin sellainen muutos, että papit ja seurakuntien ihmiset saavat syrjiä homoja, jos se perustuu kirkon opetukseen.
Ministerin mukaan lakiehdotus on eurooppalaisten linjausten mukainen. Laki tulee parlamentin eteen ensi viikolla, eikä hallitus salli siihen olennaisia lisämuutoksia. Serbian hallituksen uskontoministeri on ollut tyytymätön
Serbian parlamentissa keskusteltiin torstaina lisää syrjintäsuojalaista. Nationalistinen serbiradikaalipuolue (SRS) nimitti lakia hinttilaiksi. Puolueen kansanedustaja Aleksandar Martinoviæ jakoi parlamentissa lentolehtistä, jossa oli homojärjestö Queerian puheenjohtaja kuvissa pukeutuneena erilaisiin asusteisiin. Hän oli kuvaussessioissa alusvaatteisillaan, nahka-asussa, ruoska kädessä ja nunnan asussa. Kuvat oli saatu ilmeisesti Facebookiin privaatisti lähetetyistä kuvista.
Ääriradiaalien mukaan kuvat todistavat, että Serbiassa eivät ole takaa-ajettuja surkeat ja onnettomat homot vaan Serbian ortodoksinen kirkko ja perinteiset arvot, joita vastaan on nyt julistettu sota. Suojan tarpeessa ovat Martinovicin mukaan uskovaiset.