Kommentteja Lapin Kansan tapauksesta (juttukommentit)

  • 2 / 31
  • Simsalabim Jim
  • 2.10.2008 21:33
Aika yllättävä kommentti kyllä Tuomi-Nikulalta, vuoden 2008 Suomessa. Tässä alkaa ihan oikeasti huolestua.
Sinänsä ihan terveellinen muistutus, että vaikka suurissa kaupungissa asenteet ovat menneet suvaitsevampaan suuntaan, Suomessa on kosolti periferiaa jossa joillakin voi olla hyvin takapajuiset asenteet.
Itse Lapissa muutaman vuoden asuneena kommentoin hieman. Varmaan kaikkea väkeä löytyy joka paikasta, mutta omakohtaisten kokemusten mukaan ennakkoluuloton suhtautuminen oli se mihin itse törmäsin Sodankylässä asuessani. Ehkä jokin muu kunta on erilainen, Sodankylä kun ei ole niitä kristinuskon voimakkaimpia tukiseutuja.

Lappi ja Sodankylä olivat varmaankin parhampia paikkoja joissa olen koskaan asunut. Takaisin voisin muuttaa oikein hyvin jos sellainen vaihtoehto eteen tulee.
  • 5 / 31
  • Simsalabim Jim
  • 2.10.2008 22:28
Jukka, noinhan se varmaan on. Helposti tällaista tulee ajateltua alueellisesta näkökulmasta, mutta tietysti sama voisi tapahtua Helsingissäkin. Varmasti jonkinlaista imagollista vahinkoa jupakasta voi tulla Lapille, kuten maakuntajohtaja pelkää.
Ei saa yleistää yhden ihmisen mielipidettä koko Lapin mielipiteeksi.

Lapissa ihmiset ovat olleet mielestäni paljon suvaitsevaisempia ja ennakkoluulottomampia kuin monessa etelän kaupungissa.
Alma Median suuromistaja Kai Mäkelä on minun mielestäni laskenut Ilta-Sanomien haastattelussa suustaan tilanteeseen sopimattoman sammakon. Mäkelän mielestä potkuista syntynyt kohu nostaa yhtiön arvoa.

Voi olla, että Mäkelä saa huomata omaisuutensa arvon laskevan.
Ikävä juttu kaiken kaikkiaan. Eilisiltana luotettavalta taholta lähetetyn tekstieviestin mukaan syy on kuitenkin ihan inhimillinen, syyllinen on nimittäin Alma Median käyttämän pääkallonmetsästäjän, jolla on vaikea lukihäiriö. Toimeksiannossa oli toivottu päätoimittajaksi lestadiolaista, mutta tämä onneton oli käsittänyt, että lesboa stadilaista...

(Tällainen tekstari tosiaan levisi eilettäin, vinoa huumoria parhaimmillaan.)
  • 9 / 31
  • Public eye
  • 3.10.2008 8:45
Simsalabim Jim kirjoitti: "Aika yllättävä kommentti kyllä Tuomi-Nikulalta, vuoden 2008 Suomessa. Tässä alkaa ihan oikeasti huolestua.
Sinänsä ihan terveellinen muistutus, että vaikka suurissa kaupungissa asenteet ovat menneet suvaitsevampaan suuntaan, Suomessa on kosolti periferiaa jossa joillakin voi olla hyvin takapajuiset asenteet."

Niin, kumpi mahtoi olla ensin, muna vai kana? Ehkä AlmaMedian etelän miehet ovat käyttäneet eksoottisen Rovaniemen olojen konsulttinaan juuri paikkansa jättävää päätoimittaja Tuomi-Nikulaa, joka on saanut heidät vakuuttuneiksi siitä, ettei "julkilesbon" päätoimittajuudesta mitään tule niin hankalassa paikassa kuin Rovaniemi ja Lappi. Väärin konsultoitu, ainakin päätellen julkisuudessa näkyneistä Lapin Kansan toimituksen ja Rovaniemen kadunmiesten ja -naisten mielipiteistä. Pohjoisessa on totuttu kunnioittamaan toisen ihmisen ominaislaatua ja hyväksytään laajasti, että kaikki kukat saavat kukkia.
  • 10 / 31
  • Simsalabim Jim
  • 3.10.2008 12:23
Juu, eri foorumeita selattuani täytyy todeta pohjoisen asukkien asenteiden olevan ilahduttavan hyvin kohdallaan. Tulipa tehtyä hieman hätäinen päätelmä alussa.
Minua "ilahduttaa" näissä Alma Median ja rovasti Liisa Tuovisen tapauksissa nyt erityisesti se, että nämä ihmiset hälinöiden taustoilla olivat nimenomaan lesboja eivätkä homomiehiä. Nyt kansa joutuu ihan oikeasti toteamaan, että kun puhutaan homoseksuaaleista ihmisistä, he eivät aina suinkaan ole seksikoneita miehiä, jotka panevat heti peppuun, kun pudonnen saippuan nostaa uimahallin suihkun lattialta. Naisten homoseksuaalisuus on helpommin lähestyttävää ja ehkä jollain tapaa sympaattisempaa käsitellä kansallisessa keskustelussa.

Sinänsä on luonnollisesti perin surullista, että kukaan homoseksuaalinen ihminen joutuu repostelemaan seksuaalisuuttaan tällä tavalla julkisuudessa. Ja vain sen takia, että keskuudessamme on paljon ihmisiä, jotka ovat jääneet henkiseltä tasoltaan ja arvomaailmaltaan nykymittapuun mukaan alimittaisiksi ja eivät millään pysty käsittämään ihmisolennon vilpitöntä monimuotoisuutta.
  • 12 / 31
  • vaeltaja2006
  • 3.10.2008 17:34
UkGayNews, homouutissivusto on nostanut Korhosen tapauksen "poikkeuksellisen tärkeälsi" uutiseksi. Se on saanut omat "kehykset". Vain harvat tapahtumat on nostettu tällä tavalla esiin.
http://ukgaynews.org.uk/latest.htm

UkGayNews on varsin arvostettu HLBTI-piireissä ympäri maailmaa. Lukuisat muut hlbti-uutissivustot seuraavat UkGayNewsin kirjoittelua.
Su 5.10.2008 Arto Nyberg TV1 klo 19.45

Haastattelussa Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne, ohjaaja Neil Hardwick sekä kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin.
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii, että Alma Median johdon on eriteltävä valehtelusyytökset tai erottava.

"Alma Media on toistuvasti ilmoittanut eron syyksi perusteita, joita ei saisi edes kysyä työhaastattelutilanteessa. Kun tähän lisää Korhosen näkemyksen tapahtumien kulusta, on vähintäänkin ihmeellistä ettei Alma Media suostu erittelemään erottamisperusteitaan", kummastelee ViNOn puheenjohtaja Heikki Korpela.

"Syytökset valehtelusta ovat yhtä tyhjän kanssa, ellei niitä eritellä. Mikäli erottamiselle riittäviä perusteita ei ala kuulua, on Alma Median äijäkööri osoittanut moraalisen kivikautisuutensa ja kyvyttömyytensä rehelliseen päätöksentekoon. Palauttaakseen luottamuksensa Alma Median johdon on joko esitettävä laillisesti riitävät ja täsmälliset perusteet erotukselle tai erottava tehtävistään", vaatii ViNOn puheenjohtaja Laura Nordström.

ViNO ilmoittaa tukevansa Alma Median tuotteiden ostoboikottia kunnes tilanteeseen saadaan ratkaisu.

Korpela sanoo myös, että "Telanteen sekä Lapin Kansan nykyisen päätoimittaja Tuomi-Nikulan yksisilmäinen käsitys lappilaisista kapeakatseisina ja suvaitsemattomina tuskin perustuu todellisuuteen".
Jos olisin Korhonen, en enää ottaisi paikkaa vastaan jos sitä uudestaan tarjottaisiin, ainakaan ennen kuin Alma Median mätääntynyt johtoporras ottaa vastuun teoistaan ja pyytää julkisesti anteeksi, tai mikä vielä parempaa; eroaa.
Uudenmaan Demarinuoret: Tasa-arvoista kohtelua työelämään

Uudenmaan Demarinuoret vaativat tasa-arvoista kohtelua työpaikoille.
– Ihmisten seksuaalinen suuntautuminen ei ole syy irtisanomiseen eikä syrjintään, Uudenmaan Demarinuoret toteavat kannanotossaan.

Uudenmaan Demarinuoret tuomitsevat viikolla esille nousseen Johanna Korhosen työsopimuksen purkamisen Lapin Kansan päätoimittajan tehtävistä, jos esitetyt todisteet pitävät paikkaansa. Lapin Kansaa kustantavan Alma Median johto on Korhosen väitteiden mukaan ilmoittanut sopimuksen purkamisen syyksi hänen puolisonsa sukupuolen.

Uudenmaan Demarinuoret toivovat, että erilaiset väitteet asioiden oikeasta kulusta selvitetään ja mahdolliset vääryydet tunnustetaan ja korvataan.
– On ilmeistä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemassa on paljon kehitettävää suomalaisessa yhteiskunnassa. Ihmisten syrjiminen työelämässä epäolennaisten ominaisuuksien perusteella paitsi loukkaa kyseisten ihmisten oikeuksia, myös estää työnantajia saamasta parhaita työntekijöitä itselleen, Uudenmaan Demarinuoret toteavat.

Uudenmaan Demarinuoret ovat huolestuneita myös muista esitetyistä kommenteista ja työntekijöiden tasavertaisuuden toteutumisesta media-alalla. Uudenmaan Demarinuoret pitävät Lapin kansan väistyvän päätoimittajan Heikki Tuomi-Nikulan lausuntoja ala-arvoisina. Tuomi-Nikula lausui mielipiteenään, että julkilesbon olisi vaikea toimia lehden päätoimittajana, ja että seksuaalivähemmistöjen olisi parasta salata oma suuntautumisensa.
Arto Nybergin ohjelmassa tänä iltana ei tullut mielestäni yhtään mitään uutta, mitä emme olisi jo lukeneet moneen kertaan muissa medioissa. Kai Telanne oli myös miettinyt esiintymisensä huolella. Lipsahduksia ei sattunut.

En edelleenkään ole varma, että tässä jupakassa kaikki on sanottu julki taikka kaikki tilanteeseen vaikuttavat seikat ovat yleisesti tiedossa. Asia selvinnee vasta oikeuskäsittelyssä, jos silloinkaan. Joka tapauksessa Alma Media astui miinaan, joka räjähti silmille. Yhtiön toteuttama julkisuudenhallinta ei ole mennyt putkeen. Johanna Korhosen julkisuudenhallinta on ollut selvästi ammattilaisen työtä. Korhosen etuna on se, että hänet tunnetaan alkujaan jo television ajalta. Hän on sympaattisen tuntuinen ja avoin. Asetelma on myös herkullinen siksi, että yksi nainen on asettunut kokonaista ukkolaumaa vastaan. Sympatiapisteitä on tullut Korhoselle oikein ropisemalla.

Kuvittelen tilannetta, että jos Korhosen sijaan tilanteessa olisikin ollut lesbo Nobody Perähikiältä. Hän mitä todennäköisimmin olisi joutunut miesporukan ylikävelemäksi ja perääntymään hiljaisesti. Työsyrjinnän estämisen ja seksuaalivähemmistöjen etujen kannalta on tärkeää, että julkisuudessa on (erityisesti tässä tapauksessa) kaapista ulos tulleita vaikuttajaihmisiä. Heidän roolinsa on merkittävä. Korhosen panos meille kaikille tärkeässä asiassa on todella suuri.

Alma Median pörssikurssiin ei jupakalla näytä olleen kovin kummoista merkitystä. Kurssi oli valmiiksi alhaalla viime viikon alkaessa. Loppuviikosta on näkyvissä hienoista nousua yleisen nousun mukana.
Tuntuu, että Alma Mediassa on jossain kohdassa päässyt mopo käsistä, ja nyt sitä yritetään epätoivoisesti saada takaisin ajouralle, vaikka metsässä ollaan, ja syvällä.

Mielestäni Tuomi-Nikula sanoo ääneen sellaisia asioita, joita ehkä moni olisi halunnutkin sanoa, mutta jotka vaan ovat jo aivan menneestä maailmasta, toivottavasti. Mutta minulle koko jupakka kertoo hyvin paljon Alma Median johdon asenteista.

Mielenkiintoista sitten taas onkin se, että ensinnäkin vedotaan Korhosen valehteluun, vaikka näyttää siltä että Alma on syyllistynyt siihen samaan väittäessään toimivansa Suomen lakien mukaisesti. Työhaastatteluissa molemmilla puolilla pöytää istuneena uskallan sanoa, että aika harvoin niin työntekijä kuin työnantaja antavat itsestään 100% totuudenmukaista kuvaa. Itse asiassa suomalaisia usein moititaan juuri tällaisissa tilanteissa siitä että kynttilä jätetään liikaa vakan alle, eikä omaa osaamista ja kokemuksia tuoda tarpeeksi esiin. Työnantajatkin ovat yleensä innokkaita tuomaan esiin vain hyviä puolia itsestään, vähemmän hyvät puolet selviävät vasta kun työsuhde on kestänyt jonkin aikaa ja kuherruskuukausi on ohi.

Edelleen mielenkiintoista on, että puhutaan Korhosen valehtelusta ja taustaselvitysten heikosta suorittamisesta nimenomaan sellaisilla elämän osa-alueilla, joita ei edes valintaprosessissa saa käyttää arviointiperusteina.

Kun kyseessä kuitenkin on mediatalo, niin minulle ainakin herää kysymys että minkä verran tässä koko jupakassa on suunnitelmallisuutta takana. Onko Alma halunnut nostaa esimerkiksi tämän työntekijän valintaan liittyvän problematiikan pöytään vai onko kyseessä ihan puhdas törttöily?
Heikki Tuomi-Nikulan mielipiteissä ei ollut mitään uutta tai sellaista mitä ei olisi ennestään tiedossa. Joku epäili täällä aikaisemmin, että Alman Lapin konsultti olisi Tuomi-Nikula, joka puolestaan on perustanut varman tietonsa omiin ennakkoluuloihinsa.

90-luvulla Tuomi-Nikula ei julkaissut Rovaniemen Setan lehti-ilmoitusta Lapin kansassa. Ilmoitus oli jätetty ja maksettu, mutta sitä ei painettu lehteen, koska Tuomi-Nikula itse käski poistaa sen. Perustelut oli kai jotain sitä tasoa, että lappilaisten mieli ei kestä sellaista ilmoitusta ja plää, plää ja plää...
oho :o tuntuu kyl et moinen käytöskulttuuri kuuluu siis oikeastikin toimintatapoihin. kai saivat edes rahansa takaisin jos ilmoitusta ei julkaistu.
Jos pysytään tähän mennessä saaduissa faktoissa tilanne näyttää tältä:
Telanne on tällä hetkellä sitä mieltä että Korhosen potkut johtuvat epärehellisyydestä, joka on tullut ilmi kysyttäessä puolison poliittisesta aktiivisuudesta (Arto Nyberg-ohjelma). Tästä johtuen oletetaan seuraavaa:
1a) Puolison poliittinen aktiivisuus on Alma Medialle tärkeää, jolloin toimeksiantaja on keskustellut asiasta ennen päätoimittajan valintaa headhunter Intersearchin kanssa tai
1b) Telanne valehtelee, eli asiasta ei ole keskusteltu etukäteen headhunter Intersearchin kanssa koska asia ei ole Almalle tärkeä

2) Intersearch on tutkinut puolison taustaa ja raportoinut Almalle ->
3) Alma on valinnut Korhosen saatujen tietojen perusteella

Jos Alma Media on valinnut Korhosen Intersearchin väärien tietojen perusteella, headhunter on tässä syyllinen
Jos Alma Media on valinnut Korhosen Intersearchin oikeiden tietojen perusteella, Alma Medialle puolison poliittinen aktiivisuus ei ole valintatilanteessa merkinnyt mitään, eli Telanne on keksinyt syyn jälkikäteen
Jos siis Korhoselta on kysytty puolison poliittisesta aktiivisuudesta ennen päätoimittajan valintaa, Alma Media on joka tapauksessa tiennyt vastauksen jo, mikäli asia siis on heille tärkeä. Eli koska päätoimittaja on valittu tämän Korhoselle tehdyn kysymyksen jälkeen, Alma Medialle ei voi enää siinä vaiheessa olla kynnyskysymys onko Korhonen ollut epärehellinen tai ei.
Eli syy Korhosen erottamiseen on joku muu kuin puolison poliittinen aktiivisuus tai Korhosen epärehellisyys. Tämä selviää raastuvassa kun Intersearchiltä kysytään valaehtoinen lausunto onko toimeksiantaja Alma Media odottanut heiltä puolison taustatietojen tutkimista vai ei. Ja tämäkin on helppo selvittää toimeksiantokirjoista vaikka valaehtoista lausuntoa ei saadakaan. Mikäli taustatietoja ei ole pyydetty tutkimaan, Telanne valehtelee syistä Korhosen erottamiseen.

Alma Median hallitukselle: mikäli tiedätte jo nyt että Telanne valehtelee, hän tulee siis jäämään kiinni siitä Intersearchin toimeksiantoasiakirjoista. Jos tiedätte että hän valehtelee ja hän saa jatkaa tehtävissään, hänen annetaan tahallaan tuottaa vahinkoa Alma Medialle, koska kiinnijäämisen jälkeen hänet on pakko erottaa. Hallitus on silloin yhtä syyllinen vahinkojen tekoon kuin toimitusjohtaja. Ja myös vahinkojen laajuudesta, joka näyttää yltyvän päivä päivältä niin kauan kun Telanne pysyy virassaan.
"....Ja myös vahinkojen laajuudesta, joka näyttää yltyvän päivä päivältä niin kauan kun Telanne pysyy virassaan."

Tämä tilanne on herkullinen. Olisi todellinen ennakkotapaus että pörssiyhtiön toimitusjohtaja joutuisi eroamaan tämän kaltaisesta syrjinnästä. Yhtiön hallituksen totaalinen hiljaisuus asiassa kertoo miten vaikea asia on. Henkilökohtaisesti sitä ei ehkä pidetä kummoisenakaan juttuna mutta sitä ei tohdita julkisuudessa kertoa. Luulisin että halutaan asian menemään oikeuteen ja odotetaan oikeuden päätöstä ja voidaan vedota siihen tai yritetään voittaa aikaa jos ilmenisi jokin seikka joka ikäänkuin itsestään ratkaisi asian kasvoja menettämättä.

Joka tapauksessa tämä on monessakin mielessä ennakkotapaus.
nameles kirjoitti: "oho :o tuntuu kyl et moinen käytöskulttuuri kuuluu siis oikeastikin toimintatapoihin. kai saivat edes rahansa takaisin jos ilmoitusta ei julkaistu."

Mulla on sellanen milielikuva, että asiasta käytiin keskustelua Tuomi-Nikulan ja silloisen Rovaniemen Setan puheejohtajan, joka oli oikeustieteen yo, välillä. Taisi käydä lopulta, että kun Tuomi-Nikulalle oli ladottu pöytään riittävästi pykälää niin ilmoitus saatiin lehteen.
Tuomi-Nikulan suvaitsevaisista ja avarakatseisista linjauksista eli tästä mainitusta lehti-ilmoituksesta on Hesarissa juttua ja keskustelu näyttää vetäneen puoleensa kaikenlaista inisijää kuin avoin hunajapurkki
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Lapin+Kansan+p%C3%A4%C3%A4toimittaja+piti+homoa+ja+lesboa+kirosanoina/1135240061063

Homot eivät tietenkään ole ainoa vähemmistö, johon Tuomi-Nikula suhtautuu omalla tavallaan avarakatseisesti. Ainakin saamelaisten keskuudessa on koettu, että lehdessä on jo pidempään järjestelmällisesti ja johdonmukaisesti kirjoitettu heistä yksipuolisesti ja tietenkään ei positiivisessa valossa. Tähän on syyllistynyt vain yksi lehden toimittaja, mutta tämä ilmeisesti ei ole ollut mitenkään ristiriidassa lehden ja sen päätoimittajan "suvaitsevaisen" linjan kanssa.
... joo, jo siitä kehittyneestä suomalaisesta yhteiskunnasta ...

... peräti suht. ison lehden päätoimittaja antaa tahtia ...
Mieleeni on noussut ajatus seikasta, joka on Lapin Kansan päätoimittajan yksityisasia. Se voi ohjata hänen päätöksentekoaan lehden linjauksissa. Mitään erityistä näyttöä asiasta ei ole, mutta Tuomi-Nikulan käytös antaa minulle aihetta olettaa hänellä olevan jokin vanhoillinen uskonnollinen vakaumus.
"sillä liikkeellä [lestadiolaisuus] on useinkin varsin voimakas vaikutus niiden paikkakuntien ilmapiiriin, jossa se on vallitseva."

Näin aivan, ja myös seuraaviin (vähemmän uskonnollisiin/uskonnottomiin) sukupolviinkin. Itse olen lappilaista perua, isän puolelta saamelainen. Isän isä oli vanhan kansan tarinoiden mukaan jonkin sortin lapinnoita (olin itse aivan liian nuori ymmärtääkseni mitään asiasta, joten en osaa sanoa onko väitteessä mitään perua) ja isän äiti vanhoillisuskovainen (lestadiolaisvaikutusta). Perheen lapsille uskontoa ja uskonnollisuutta ei tyrkytetty - varmaan isoisäni ansiota - eli isoa lapsikatrasta ei kasvatettu uskovaiseksi. Päin vastoin oikeastaan, uskonnosta käsittääkseni oltiin isäni lapsuuskodissa melko hiljaa ja vanhan kansan uskomuksilla ja esim. maahisilla yms. oli isompi rooli. Mutta silti etenkin näin vanhemmiten isässäni on selvästi havaittavissa vanhoillisuskonnollisten piirteiden ja näkökulmien vahvistumista - minulle henk.koht. ärsyttävin on näkökulma naisen ja tytön asemasta (esim. en ole koskaan tarpeeksi hyvä, minun sanomisillani ja mielipiteilläni ei ole juuri väliä, minä en voi oikeasti tietää mitään mistään asiasta - mutta jos täsmälleen saman asian sanoo joku miespuolinen niin asia on heti selvä). Tätä vanhoillisuutta en muista lapsuudestani, ja äitinikin mukaan se on uusi piirre, voimistunut näin vanhemmiten. Noh, en tarkoittanut tehdä mitään hirveää tilitystä isä-suhteestani :) vaan tarkoitukseni oli omakohtaisella esimerkillä havainnollistaa sitä, että vaikka ihminen ei kuulukaan mihinkään vanhoilliseen uskontokuntaan tai edes miellä itsellään moisia vaikutteita olevan, niin etenkin lestadiolaisella liikkeellä on ollut ja on yhä suuri vaikutus Lapissa, niin suoraan kuin epäsuorasti taustaltakin. Nähdäkseni tämä liittyy etenkin vähän vanhempiin (keski-ikäisiin tai vanhempiin) ihmisiin, kuten tämän päätoimittajan tapauksessa.

(Ja heti samaan hengenvetoon lienee paikallaan todeta, että kaikki ihmiset eivät Lapissa todellakaan ole ahdasmielisiä piilo-vanhoillisia. Ettei tätä tekstiäni nyt käsitetä väärin...)
Verkkolehti Uusi Suomi kertoo Sununtaisuomalaisessa julkaistusta kyselystä, jonka mukaan Lapissa hyväksyään lesbot päätoimittajat. Siellä 93% on sitä mieltä, että päätoimittajan puolison sopii olla samaa sukupuolta, kun koko maan luu on 85. Homous ei estä myöskään muissa ammateissa toimimista.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/37655-kysely-lesbo-paatoimittaja-hyvaksytaan-erityisen-hyvin-lapissa

Seuraavala vaellusreissulla voikin sitten elää kaapin ovet levällään niin poroille kuin riekoillekin.