Naimisiin

Muutama päivä enää ja pääsemme vihdoin kunnolla naimisiin.

Maistraatin sivuille on ilmestynyt lomake "Ilmoitus Suomessa rekisteröidyn parisuhteen muuttamisesta avioliitoksi". Samalla lomakkeella voi tehdä ilmoituksen yhteisen sukunimen ottamisesta. Sukunimen muuttamisesta rekisteröidyn parisuhteen muutoksen yhteydessä avioliitoksi taikka avioliittoon vihkimisen yhteydessä ei peritä maksua. Jos pariskunta haluaa tehdä nimen muutoksen myöhemmin, se maksaa.

http://www.maistraatti.fi/fi/Ajankohtaista/Rekisteroidyn-parisuhteen-muuttaminen-avioliitoksi/

Maistraatista ilmoitettiin, että asioiden käsittelyn nopeuttamiseksi Todistus parisuhteen rekisteröinnistä voidaan kopioida ilmoituslomakkeen liitteeksi.

Ymmärsin, että allekirjoitettu ilmoituslomake muutoksesta ja mahdollinen liite voidaan lähettää skannattuina maistraattiin sähköpostitse. Ennakkoon lähetetyt avioliittoasiakirjat otetaan käsiteltäviksi 1.3.2017.
Ennenvanhaan hyväänaikaan hallintoalamainen lähetetti viranomaiselle anomuksen saadakseen asiaansa eteenpäin. Nyt se on enää pelkkä ilmoitus.
Kehitystä on tapahtunut viranomaisten taholla.
  • 3 / 31
  • Jochanan
  • 25.2.2017 19:23
"Muutama päivä enää ja pääsemme vihdoin kunnolla naimisiin."

Onneksi olkoon! :)
  • 4 / 31
  • Autogame
  • 25.2.2017 19:27
Hienoa, että hääkellot voivat pian soida myös sateenkaaren värisin soinnuin. Maistraatti ei ole vielä uudistanut sivuiltaan löytyvää avioliiton esteiden tutkimislomaketta, jossa edelleen käytetään kihlakumppaneista ilmaisuja mies ja nainen. Patriarkaalisesti laaditussa lomakkeessa miehen tiedot ovat ennen naisen tietoja. Kohta tämäkin lomake nykymuodossaa muuttuu muinaismuistoksi. Kiinnostavaa olisi muuten saada tietää, miten kirkossa siunattavien samaa sukupuolta olevien parien avioliiton esteet tutkitaan tilanteessa, jossa pappi on suostuvainen vihkimään, mutta kirkkoherran virastossa on erilainen tulkinta samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisoikeudesta. Luulisi, että tutkinta voisi tapahtua maistraatinkin kautta. Mitään varmaa tietoa itselläni tästä ei kuitenkaan ole.
  • 5 / 31
  • Jochanan
  • 25.2.2017 19:37
Homohääpareille ei koidu siitä mitään seuraamuksia, jos joku kapinapappi menee siunailemaan, koska papeilla on laillinen vihkioikeus joka tapauksessa. Sen sijaan "papille" saattaa koitua sanktioita.
  • 6 / 31
  • Public eye
  • 25.2.2017 19:53
Jochanan, pappisvihkimyksen vastaanottanut nainen tai mies on pappi eikä mikään "pappi", kunnes hän omasta aloitteestaan eroaa tai hänet erotetaan pappisvirasta. Vai mitä mahtavat tarkoittaa nuo lainausmerkit? Kiukuttelua? Henkilön oikeudellinen asema yhteiskunnassa ja lain edessä ei ole mikään mielipidekysymys, vaan kiistaton tosiasia.
  • 7 / 31
  • Jochanan
  • 25.2.2017 20:12
Nimimerkki Public eye, vaikka sinä kuinka kiukuttelisit, Raamatun sana on niin ja aamen. Minä katselen pappeutta Raamatun valossa. Pappeus on hengellinen kutsumus, johon Jumala kutsuu ja valtuuttaa. Siksi käytin lainauksia. Minulla on kaiketi oikeus käyttää lainauksia, joten ei kannata kiukutella.
Paperit lähtivät maistraattiin tänään. Nyt vain odottelemme ilmoitusta rekisteröidyn parisuhteemme muuttumisesta avioliitoksi. Suunnitteilla on pienimuotoinen kahvitilaisuus.

Meidän kohdallamme avioliitto ei tuo mitään muutosta nykyiseen, paitsi siis sen nimen. Periaatteesta muutamme kuitenkin liittomme avioliitoksi.

Minä olen kokenut parisuhteen rekisteröinnin periaatteen lähinnä loukkaavaksi. Olemme pitäneet rekisteröityä parisuhdetta välttämättömänä, turvallisuutta lisäävänä muodollisuutena, verrattuna avoliiton epävarmuuteen vaikkapa tilanteessa, jossa toiselle sattuu jotakin vakavaa.
"Suunnitteilla on pienimuotoinen kahvitilaisuus."

Saaks tulla kuokkavieraaks? Lupaan, etten saarnaa "rajan ylittämisestä" tai mistään muustakaan epämukavasta teemasta, vaan puhun teille pelkästä rakkaudesta ;)
Kiitos onnitteluista. Ne lämmittävät mieltä.

Juuri nyt ajattelen niitä ihmisiä, jotka tekivät tämän mahdolliseksi. Vaikkapa Tahdon2013-kampanjan käynnistäjät ja sen menestyksekkäät vetäjät. Asiasta on kerrottu Wikipediassa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tahdon2013

Eduskunnassa on myös tehty hartiavoimin töitä tämän lain eteen. (Olen muuten sitä mieltä, että oli aivan oikein torpata vasta-aloite lopuksi pikavauhtia niin, ettei ole jäänyt pienintä epäilystä tasa-arvoisen avioliittolain merkityksestä sen tullessa voimaan 1.3.2017.)

Jokin aika sitten mediassa oli tieto, että kansanedustaja Jani Toivola on määrätty pitkälle sairaslomalle. Sairauden syystä ei ole tarkkaa tietoa. Oletan sellaiseksi työuupumuksen. Jani Toivola on joutunut jopa alhaisten, henkilökohtaisten hyökkäysten kohteeksi myös eduskunnan isossa salissa. Se on hinta, jonka Toivola on jounut maksamaan toimiessaan voimakkaasti tämän lain puolesta. Myös häntä muistan kiitollisuudella nyt ja sinä päivänä, kun mieheni kanssa voimme päätyä vihdoin avioliittoon.
Maistraateista kerrotaan, että tähän mennessä 32 samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa on varannut vihkimisajan tälle viikolle. Lukuun eivät nähdäkseni sisälly ne pariskunnat, jotka pappi vihkii, eivätkä ne, jotka muuttavat rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi.
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/keskiviikkona-se-on-mahdollista-loppuviikosta-maistraateissa-vihitaan-32-sateenkaariparia/752959/

Juhanille ja miehelleen lämpöiset onnittelut täältä provinssista.
Sain maistraatista juuri tiedon, että rekisteröity parisuhteemme on muutettu avioliitoksi tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulopäivänä, eli 1.3.2017. Sieltä todettiin, että muutoksesta tulee vielä kirjallinen ilmoitus.

Kiirettä pitää, todettiin maistraatista. Tietoja päivitetään koko ajan, eli tilanne elää. Puhelun hetkellä pääkaupunkiseudulla muutoksia oli ehditty kirjata noin 170 ja lisää tulee. Avioliittojen solmimisista emme keskustelleet. Muistaakseni maistraatit ilmoittavat nykyisin kaikki avioliitot tasa-arvoisesti, niitä erittelemättä.
Kysyin maistraatista sähköpostilla voiko tämän muutoksen rekisteristä naimisiin tehdä etänä. Vastaus oli että ei voi, pitää tulla paikan päälle. Mites näin kirjavaa käytäntöä voi olla! Kuka korvaa minulle menetetyn työajan! ;)
No onpa kumma ohjeistus. Mulle sanottiin, että ilmoituksen voi lähettää postin kautta. Erilaisia käytäntöjä ei pitäisi olla, sehän laittaa ihmiset eriarvoiseen asemaan.
Tuo ohje mennä paikalle ainakaan yksinkertaisessa rekisteröidyn parisuhteen muuttamisessa avioliitoksi ei pidä paikkaansa. Lähetimme skannattuna kopion rekisteröintitodistuksesta ja allekirjoitetusta ilmoituksesta sähköpostilla maistraattiin viikkoa ennen kuun vaihdetta. Se oli käsitelty ja rekisteriin merkitty päivämäärällä 1.3.2017. Pelkkä allekirjoitettu vapaamuotoinen ilmoituskin taikka maistraatin lomakkeella tehty ilmoitus riittää.

Kannattaa ottaa ylös henkilön nimi, joka näin väittää ja koettaa selvittää menettely jonkun toisen virkailijan kanssa taikka hänen esimiehensä kanssa.
Sisä-Suomen maistraatti ei ainakaan hyväksynyt skannattua versiota. Täytyi lähettää tulostettu ja käsin täytetty ilmoitus postitse maistraattiin.
Tuon toki maistraatti voi vaatia ja siihen on parasta suostua. En kylläkään ymmärrä, mitä lisäarvoa alkuperäinen paperilomake tuottaisi. Ehkä ajatuksena on jotenkin varmistaa, ettei väärinkäytöksiä voisi tapahtua. Ei paperilomake asiaa muuta mitenkään turvallisemmaksi.
Onnittelut. Hetken mietin, missä tapasin teidät molemmat, mutta sehän oli LHR:llä, BA:n tiloissa, muutama vuosi sitten.
Tässähän sitten sateenkaari-avio-pähkimistä jatkoon:

Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on vihkimisoikeus

Vihkimisoikeus on suoraan avioliittolain nojalla eräillä maistraattien virkamiehillä ja evlut/ortod-kirkkojen papeilla. Lapin maistraatin alueella on ns. "turistivihkimisiä" varten lisäksi mahdollista maistraatin myöntää vihkimisoikeus ylemmän oikeustieteellisen korkeakoulututkinnon suorittaneelle.

Vuoteen 2008 saakka vihkimisoikeus voitiin myöntää rekisteröidylle uskonnolliselle yhdyskunnalle, ja käytännössä myönnettiinkin kaikille sitä hakeneille. Syksystä 2008 alkaen vihkimisoikeus on henkilökohtainen, mutta sitä anoo edelleen uskontokunta. Tosiasiallisesti siis edelleen kysymys on uskontokunnan vihkimisoikeudesta.

Luetteloa vihkimisoikeuksista ylläpitää Pohjois-Suomen maistraatti. Luettelo ei ole salainen, mutta sen saa vain maksua vastaan.

Uudessakaan avioliittolaissa vihkimisoikeuden omaavailla uskomuksyhteisöillä ei ole velvoitetta vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoja.

Uskonnottomien yhteisöjen (käytännössä Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto) jäsenille vihkimisoikeutta ei lain mukaan voida antaa. Tilanne ei muuttunut lakia viimeksi tarkistettaessa vuosina 2005-2008 (perusteluina oli että vain uskonnollisille yhdyskunnille myönnetään ja ei-uskonnolliset vihkimiset maistraatin kautta). Monet uskonnottomat pyytävät usein juhliinsa puhujan Pro-Seremonioilta.

Seuraava lista vastaa vanhan lain aikana voimassa olleita vihkimisoikeuksia. Todennäköisesti merkittäviä muutoksia siihen ei ole tullut.

Finlands svenska baptistsamfund
Finlands svenska pingstsamfund
Helsingin juutalainen seurakunta
Helsinki Islam Keskus
Islam ja Rakkaus-yhdyskunta
Islamic Multicultural Da'wah centre
Jehovan todistajat
Kairos Esxatos
Katolinen kirkko Suomessa
Kimbangun kirkkokunta
Krishnaliike/ISKCON Suomessa
Kristillisten Tekojen Kirkko
Linkkiseurakunta (*)
Luterilainen Sanan yhdyskunta
Missionskyrkan i Finland
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko ("mormonit")
Ortodoksinen Pokrovan seurakunta (**)
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta
Pohjois-Suomen Islamilainen Yhdyskunta
Redeemed Christian Church of God
Resalat Islamilainen Yhdyskunta
Spaso-Preobrazenskaja
Suomen Adventtikirkko
Suomen Bahá'í-yhdyskunta
Suomen Baptistikirkko
Suomen Helluntaikirkko
Suomen Islam-seurakunta
Suomen Islamilainen Yhdyskunta
Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko
Suomen Metodistikirkko
Suomen ruotsalainen metodistikirkko / Finlands svenska metodistkyrka
Suomen Shiiamuslimit
Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen kirkko
Suomen Uusapostolinen Kirkko
Suomen vapaa evankelisluterilainen seurakuntaliitto
Suomen vapaa katolinen kirkko
Suomen Vapaakirkko
Tampereen islamin yhdyskunta
Totuuden ystävät
Turun juutalainen seurakunta
Vörå frikyrka

Lainmuutoksen jälkeen vihkimisoikeus on myönnetty ainakin seuraaville:
Satamaseurakunta
Karhun kansa, suomenuskon yhteisö (jonka rekisteröinnissä uskonyhteisöksi oli vaikeuksia, koska hyväksymisestä päättävässä poppoossa on vain kristittyjä tahoja)
Suomen hindut (rekisteröity 2013)

(*) Entinen nimi 'Jumalan seurakunta'. Tällä nimellä taas esiintyy nykyäänhttp://www.jeesus-on-herra.com -sivustoa ylläpitävä taho, mutta kyseessä ei ole tämä rekisteröity uskontokunta, vaan Seurakunta-apu ry:n alla toimiva ryhmä.

(**) Entinen nimi 'Yksityinen kreikkalais-katolinen kirkollinen yhdyskunta Viipurissa'.
Tosin Suomessahan on jo vuosia suurin osa avioliitoista solmittu maistraateissa ja uskomusyhteisöjen avioliittovihkimysosuus on jo alle 45% ja vähenemässä koko ajan.

Siispä maistraatissa avioliittoon vihkimys on enemmistön valtavirtaa ; )
Eräillä maistraattien virkamiehillä on vihkimisvelvollisuus, kun taas evlut/ortod-kirkkojen papeilla on vihkimisoikeus. Virkamies ei yksilönä voi kieltäytyä virkatehtäviin kuuluvasta vihkimisestä, sen sijaan papilla ei ole "palveluluukulla" tapahtuvaa velvollisuutta. Velvollisuus syntyy vain työnantajan määräämän tehtävän kautta.
Noita rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia oli Suomessa vuoden 2016 lopussa 129 ja tänä vuonna on jo rekisteröity viisi uutta uskomusyhdyskuntaa. Ja niillä on mahdollisuus saada avioliittovihkimisoikeus, ilman kovinkaan erityistä asiaan vihkiytymistä, vain uskomuksellisuuden perusteella. Ei-uskomuksellisille yhdistyksille sen sijaan ei avioliittovihkimysoikeutta nykylainsäädännön mukaan anneta, vaikka olisi kuinka asiaan kouluttautunut ja perehtynyt.

Tuo on valtava kirppusirkus viranomaisille ja rahareikä veronmaksajille. Toisin kuin aatteelliset yhdistykset, jokainen uskomusyhdyskunta saa valtionapua, jos sillä yleensä on jotakin toimintaa ja se valtionapua hakee (tuostahan päätettiin edellisen, kd:n mukana olleen hallituksen aikana ja kun samalla evlut/orto-valtiontuki siirrettiin yhteisöveroista maksettavaksi ihan yhteisestä valtion veropotista, eli ihan jokainen joutuu kustantamaan evlut/orto-hölynpölytoimintaa; ja noiden muidenkin uskomusyhteisöjen puuhia). uskovia kansanedustajiahan tuo ei harmita, sillä he, Päivi Räsänen etunenässä, ovat hinanneet noita tukiaisia ylöspäin.

Ateistit ovat vaatineet, että koko uskomustukiais-järjestelmästä luovutaan ja uskonnollisia yhdyskuntia aletaan kohdella kuten mitä hyvänsä aatteellista, rekisteröityä yhdistystä. Sillä eiväthän uskomuskuppikunnat muuta ole.

Yhden uuden uskomusyhdyskunnan nimi on muuten kuvaavasti Sadonkorjuuseurakunta. Ei muuta kuin valtionapua korjaamaan - ja samalla ehkä kuitenkin kieltäytyen Suomen avioliittolain toteuttamisesta!
Jaahas, uskovais-foorumi Ranneliikkeessä saa siis kyllä julistaa jokaisessa keskusteluketjussa huru-uskomuksia (esim. kommentti 25.02.2017, 20:12),
mutta huru-uskomusten kriittinen kommentointi on kiellettyä näköjään.

Ok, tuli selväksi,
vaikka raamattu kokonaisuutena vihaakin seksuaalivähemmistöjä ja alentaen eriarvoistaa nasia ja vihaa uskontoja.
Hae apua human, oikeasti.

Tämä oli kiva ja positiivinen topiikki ennen humanin tuhat kertaa kuultua pakkomielteistä saarnaamista.
Savonlinnan kirkkoneuvosto päätti, että Savonlinnan kirkoissa ei vihitä eikä siunata samaa sukupuolta olevia pareja eikä myöskään rukoilla yhdessä heidän kanssaan. Muutama aktivisti ei tyytynyt päätökseen, vaan järjesti tuomiokirkon ovella viime sunnuntaina mielenosoituksen.
Nyt seurakunta pitää tulevana sunnuntaina yleisökeskustelutilaisuuden, jossa eri osapuolet voivat tuoda esiin kantojaan ja perustella niitä.

http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/miksi-savonlinnassa-samaa-sukupuolta-olevien-parien-puolesta-ei-rukoilla-kirkossa
Alla olevasta linkistä löytyy yhteenveto Savonlinnan seurakunnan rukouskieltoa koskevasta keskustelusta, argumentteja esitettiin puolesta ja vastaan. Mukana oli mm. Savon Seta ja seurakunnan edustajia, kaiikiaan seurakuntakeskuksessa oli paikalla viitisenkymmentä ihmistä.

"Tunteet kävivät ajoittain pinnassa. Kaksi nuorta osallistujaa poistui siinä vaiheessa, kun yhdessä puheenvuorossa seksuaalivähemmistöön kuuluvia alettiin nimitellä perversseiksi."

Helsingistä saapunut savonlinnalaistaustainen pappi Marjaana Toiviainen kertoi, että haluaisi itsekin muuttaa takaisin Savonlinnaan, mutta piti sitä nuoruuden ahdistavien kokemusten vuoksi mahdottomana.

Koko juttu tässä:
http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/savonlinnan-rukouskielto-pysyy-ainakin-toistaiseksi-lue-tasta-tiivistelma-koko?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Silloin kun nimittely menee noin törkeäksi, sanojalla ovat argumentit loppuneet. Mielestäni hänet olisi pitänyt poistaa tilaisuudesta.

Keskusteluyhteenvedon jatkeeksi on tullut aika runsaasti kommentteja. Ne kannattaa lukea myöskin.