Jännitysniska - kokemuksia?

Pääasiassa tietokoneella, istuen töitä tekevänä pääsin tutustumaan sellaiseen asiaan kuin jännitysniska (tension neck) - ja siitä johtuviin moninaisiin ja vaihteleviin oireisiin.

Olen paljon tietokoneella, eikä ergonomisista asennoista välttämättä ole aina tietoakaan. Joulukuun alussa iski flunssa ja sen yhteydessä muutenkin enemmän tai vähemmän jäykkä niska/hartia -osasto lukkiutui tyystin. Mainitusta flunssasta lähtien oli kaikenlaista oiretta: päänsärkyjä, väsymystä ja ihmeellisiä väsymyksen/voimattomuuden puuskia, keskittymisongelmia, näön sumenemista ja yleishuonoa oloa. Liitin nuo oireet puhtaasti ensimmäiseen flunssaan. Varsinainen flunssa hellitti toviksi (mutta tuli vielä lievempänä takaisin), mutta nuo edelliset oireet eivät oikein kadonneet. Joulunpyhinä, vapaalla oireet kuitenkin helpottivat hieman, mutta joulunpyhien jälkeen räkätauti iski vielä uudelleen, oireet palasivat ja olo oli kertaluokkaa vielä huonompi. Arvelin jo jostain vakavasta olevan kyse, kun olo oli hetkittäin todella heikko. Pyörrytti, oli tykytyksiä, pahoinvointiakin ja välillä kesken keskustelua en tajunnut edes mistä puhutaan.

Diagnoosi oli lopulta kuitenkin (vain) jännitysniska. Ihan vähään aikaan ei kuulemma ole yhtä pahaa jumia tullut vastaan. Yläselkä, niska ja hartiat runnottiin auki - ja koko alue oli päiväkausia kosketusarka.

Kaikki edellä mainitsemani oireet sen sijaan katosivat. Verenkierto ajukoppaan kaiketi normalisoitui, ja sen myötä keskittymiskyvyn, vireyden sekä ajatuksenjuoksun paluu tuntuu kuin olisi uusi ihminen... Osan oireista tunnistan olleen olemassa jo ennen flunssaakin satunnaisesti ja pienemmässä mittakaavassa. Jatkossa tarvitaan hierontaa, omatoimista ylävartalon voimistelua ja ergonomian parempaa huomioimista.

Onko tällainen muille tuttua?
Jo vain.
Jos ei nyt ihan jokapäiväistä, niin ainakin lähes jokakuukautista. Aina isomman projektin (käännöstyö tietokoneella siis) jälkeen on tuohon verrattavia oireita. Ilmaantuvat useimmiten vasta seuraavaksi aamuksi työ-yön jälkeen. Nytkin on niska jumissa.
Ei hemmetti... ihan samat oireet mulla. Olen jo itselleni diagnosoinut sydänsairauksia, lieviä aivohalvauksia, mutta ennen kaikkea tuberkuloosia ja ykkösenä cytomegaloviruksen (vai onko se suomeksi sytomegalovirus?) aiheuttamaa yleiskunnon huononemista.

Pitäisiköhän käydä hierojalla? Vai lääkärillä.
Tuttua on!

Olen juuttunut koneelle kirjoittamaan hartiat kyyryssä samalla kun puren hammasta pysyäkseni rauhallisena erilaisten
trollien hyökätessä kaikilta suunnilta.

Erilaisilla nettipalstoilla kirjoittavat trollit osaavat todella olla ilkeitä ja satuttaa.

Onneksi minulle on kertynyt luotettavia ja fiksuja ystäviä, joiden kanssa voin purkaa voimattoman raivon.

Heidän kanssaan pidän kävelyneuvotteluja kuten Antiikin Kreikan filosofit.

Lisäksi käyn hieronnassa. Minulla on musculus erector spinae aivan sökönä.

Se on siis selkärangan erektorilihas, ei minkään muun ;)
Hyvä, kunhan vain dg pitää! Tiedän tapauksen, jossa mentiin pitkään niskadg:llä, venytyksineen jne, mutta sitten kuitenkin oli ihan muuta.
  • 6 / 18
  • hessefan
  • 12.9.2015 22:53
Juu, on ollu jännitysniska. Menin sit terveyskeskuslääkärille, mut sain vaan lähetteen yksityiselle puolelle.
Kävin sit hieronnassa ihan tossa lähipalvelutalossa, jossa oli silloin Punaisen ristin palveluita. Oli hyvin kallista kyllä. Kävin 2 krt vaan, ja ne käynnit makso 88 eur, josta Kela korvas about 8 eur. Toisaalta mun uus kämppä oli silloin rempallaan, ja kyllä se hieronta rentoutti mukavasti. Muuten, pitää sit varautua, et lähtee nesteet liikkeelle eli vessassa sain juosta loppupäivän.
Jännitysniska tuli tosiaan liiallisesta dataamisesta epäergonomisessa asennossa.
Muutama hyvä vinkki kaikille jännitysniskasta (Tension Neck) kärsiville.
Muistakaa siinä koneella kököttäessä välillä, korjata ryhti hyväksi, selkä suoraksi ja nostelkaa hartioita korvia kohti tasaiseen tahtiin. Kauan ei tarvitse tehdä kun epäkkäissä alkaa jo tuntumaan, että veri virtaa taasen.
Tuolla saa staattisen jännityksen laukeamaan ja se on ainakin yhtä tärkeää kuin niska-hartiaseudun venyttelyt, joita myöskin kannattaa tehdä, etenkin jos koko päivän työkseen koneella istuu.
Hieronta on hyväksi ja sielläkin kannattaa käydä hieman ennakkoon, kuin vasta sitten kun tilanne on jo paha, pääsee itse vähän helpommalla.
  • 8 / 18
  • hessefan
  • 13.9.2015 14:22
Mää oon kans huomannu sen hyväks jutuks, et pidän taukoja ja käyn vaikka juomassa vissyä.
Nyt kun en oo enää opiskelija, niin surffailu on lähinnä viihdettä eli ei o mitään niin tähdellistä, etteikö taukoja voisi pitää.
Olli S : "Se on siis selkärangan erektorilihas, ei minkään muun ;)"

Hih, sepä hyvinkin. Se pitää ruodon asennossa ja mahdollistaa pystyssä pysymisen.
Viime talvena taisi olla liikkeellä jotain pitkänsitkeääkin flunssaa, kuten aina joskus muulloinkin on.

Tekemisen asennot ja tavat ovat tietysti a ja o.
Tietsikalla kirjoittelussa voi avittaa paljon se, jos käsivarret voivat levätä jossain, eikä niitä siis tarvitse kannatella ja jännittää hartioilla - eli sellainen työpiste, missä näppäimistöön on kolmisenkymmentä cm tasoa, jossa käsivarret voivat tukeutua, ehkäisee monesti niskajumeja.
Tai läppärin kanssa jokin vastaava viritelmä.

Ja istumatuolilla, tai missä nyt istuukin, on hyvä opetella liikuttamaan persettään ja asentoaan koko ajan ja istua vain lyhyitä aikoja, eli nousta tekemään edes lyhyt hetki jotain, niin ei jumitu, eikä verenkiertokaan jumitu.
Lihasjäykkyyksinen ja liikkuvuuden jäykistymisten syynähän on pitkäkestoiset jumiasennot ja suppeat liikeradat, eli pitää liikuttua ja liikutella itseään.
Ihmisen niska- ja silmälihaksisto ei ole kehittynyt pitkällistä samaa asentoa ja katseluetäisyyttä varten.

Pelkkä hierojalla käynti ei paljoa auta, sillä sellaisenaan se on lähinnä "särkylääkkeen ottamista" vaivaan, joka johtuu erinäisistä asioista.
Kannattaa käydä fysioterapeutilla hankkimassa treeni ja venytteliohjeet tai hankkia jopa personal trainer.
Selkä- ja vatsalihasten kunto on erityisen a ja o, huipputärkeää - ja ylipaino on haitaksi, eli liikavatsoista ja liikakiloista kannattaa hankkiutua eroon.
(rasvat ja sokeri pois kaikesta ruosta joksikin aikaa ja liikuntaa lisää, on tehoikkain keino)

Netistä löytyy myös pilvin pimein hyviä treeniohjeita, selkä- ja vatsalihasten petraamiseen ja venyttelyyn, sekä niska-hartiajumppia.
Esim. tätä juoksijaohjetta voi soveltaa kävelyn tai hölkän harrastajakin ja tietsikkatyöläinen .
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1441769513394 ja http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1441769988832

Uiminen tekee tunnetusti hyvää myös, sekä halailut ja hyväilyt - evoluutio on sen oivaltanut jo varhain
http://m.niusnews.com/upload/imgs/default/15JanC/0106fierce/11.jpg
Ja ihmiseläinkin voisi ottaa oppia muista eläinlajeista, venyttelynkin tärkeydestä
https://pp.vk.me/c622819/v622819277/3dc5e/2KVvpTArNww.jpg

Mitä enemmän netissä kirjoittelee milipideasioista, eli asioista, joista voidaan olla montaa ja muutakin mieltä, niin sitä enemmän pitää valmistautua olemaan muitten mielipiteiden sietokykyä, olla stressaamatta niistä liikaa. Politiikkaan, uskontoon ja monisyisiin asioihin tulee aina ainakin montaa mieltä. Muuta mieltä olemisethan eivät ole trollaamista - tai sitten ovat, miten se halutaan tulkita. jesse, luther, lenin, thatcher olivat trolleja, tai sitten eivät.

Jos haluaa vain tuoda sen "oman mielipiteensä" esiin, eikä halua / siedä siihen eriäviä mielipiteitä, niin se kannattaa sitten tehdä esim. sellaisella foorumilla, missä tuo vain oman mielipiteensä esiin. Esim. blogia voi pitää, ilman muitten kommentointimahdollisuutta.

Mielipidekirjoitteluita kirjoitellessa viinapirut pitää pitää kaukana ja kannattaa myös vaikkapa laittaa taustalle jotain rennonrauhoittavaa musaa soimaan, jottei ihan umpioidu siihen tietsikkanaputteluun, eikä ota pulttia pienistä.
Esim. sambaa-jazz-fuusio, bossa nova -rytmit on hyviä, sillä ne saavat rauhaisesti lantionkin liikkumaan jopa tuolissa ja välillä voi nostaa kädetkin heilumaan
Esmes https://youtu.be/jwTwDLO9Aj4 ja https://youtu.be/ffHgfYvmpHw
Sekä näillähän afroihmisetkin kesti Etelä-Amerikassa kaikkia paskoja trolli-orjapiiskureita
https://youtu.be/puN0ebZfT_k
Ajatustyön tekemisen taustalle instrumentaalimusa tietysti sopivinta https://www.youtube.com/watch?v=hmOD7ayA1y8
Olen kyllä teihin pettynyt, ellei lantionne ala tuolillakin hieman heilua, noita kuunnellessa : )

Nälkäisenäkin on herkemmin näreiissään, vaikka ei siitä tietsikkanaputteluajasta toki kannata mitään ainakaan herkkujen napostelua tehdä.

Ai niin ja kannattaa toki muistaa että myös syö monipuolisesti ja että saa D-vitamiinia ja hivenaineita riittävästi (mieluiten monipuolisesta ruoasta), sillä jo arkeologia ja lääketiede ovat opettaneet että luurangoistakin näkyy kyllä puutostilat, muinaistenkin korkeakulttuurien kirjureillakin.

Ai niin ja nauraminen, itkeminen yms ovat ihan tarpeellisia, jumijamien laukaisijoinakin.
Parempi ergonomia, eri tyyppisten tuolien käyttö, välillä seisten työskentely ja säännöllinen venyttely päivän mittaan ovat olleet suureksi avuksi. Jumi on ratkaisevasti vähentynyt.

Sittemmin rupesin miettimään, että olisiko vaikutusta noihin syksyn/vuodenvaihteen oireisiin ollut silläkin, että edeltävänä kesänä taksi paukautti auton perään. Tuolloin sain jonkinlaisen venähdyksen ja siihen särkylääkekuurin. Kävin kuvauttamassa itseni, mutta mitään vakavampaa ei tuolloin löytynyt.

***

Aiheelle "kommentointi, mielipideasiat ja muiden mielipiteiden sietokyky" avasin ihan oman ketjun sopivammalle areenalle ( http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=1&thrdid=14900 ).
Smo kirjoitti: "Sittemmin rupesin miettimään, että olisiko vaikutusta noihin syksyn/vuodenvaihteen oireisiin ollut silläkin, että edeltävänä kesänä taksi paukautti auton perään. Tuolloin sain jonkinlaisen venähdyksen ja siihen särkylääkekuurin. Kävin kuvauttamassa itseni, mutta mitään vakavampaa ei tuolloin löytynyt."

Yleensä aina perään ajossa niskaan kohdistuu (Whiplash) liike, jolloin pää retkahtaa taakse tai eteenpäin törmäyksessä.
Itselläni myös kokemusta tuosta.
Vaikka kuvissa ei vakavampaa näkyisi, niskan lihakset ja nikamat saavat kyllä siinä kyytiä ja voivat tulehtua yms.
Koulussa kokenut opettajani (Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos) sanoi, että vaikka röntgenkuvissa ei mitään näkyisi, tulee tuollaisessa aina niskan rakenteisiin mikrotraumoja jotka voivat vaivata jälkeenkin päin (ei näy myöskään aina magneettikuvissa).
Kehotti minua mm muistamaan , ettei työskennellessä saa roikottaa päätä koska se voi myöhemmin aiheuttaa niskan kanssa ongelmia.
Eli on saattanut hyvinkin olla ainakin osatekijänä sinunkin tapauksessa.
Nuo muut mainitsemasi asiat auttavat paljon jumien synnyn ehkäisemisessä, samoin kun tuolla aiemmassa kommentissa mainittu liikunta ja itse tekeminen.
Whiplash on syy miksi en suostu menemään huvipuistojen hurjimpiin laitteisiin, vaikka kuinka vakuuteltaisiin, ettei vaaraa ole ja tutkittu muka on.
Kamalin kokemus ikinä oli Disney World Orlandossa Space Mountain -niminen laite. Siinä kaksi ihmistä suljettiin metallihäkkiin. Sitä rytkytettiin ja pyöritettiin sitten kaikkiin mahdollisiin suuntiin pilkkopimeässä, jossa sitten välähteli muka taivaankappaleita. Tuntui kuin siihen laitteeseen olisi voinut vaikka kuolla. Turvallisin tapa suojata olisi ollut teipata matkustajat häkkiin niin, ettei minkäänlaisia whiplasheja olisi voinut syntyä. Onneksi sentään varoittivat, ettei sydämen tahdistajilla varustettujen henkilöiden ole syytä mennä tuohon härpättimeen. Selvisin vammoitta, mutta vannoin etten ikinä mene moiseen laitteeseen.
Tuo Whiplash ei todellakaan ole mitenkään mukava, etenkään jos esim törmäys on ollut voimakas. Oman autoni perään karautti toinen jarruttamatta, siinä lyheni perään ajaneen auton nokka ja minun auton peräpää jonniiin verran.
Itselläni tuntemuksia niskassa oli tuon jälkeen vielä parinkin vuoden päästä, ei niin voimakkaina mutta samanlaisena kipuna kuin silloin kun kolari sattui.

Whiplash voi tulla myös sivusuuntaisesta törmäyksestä, joten ei noiden laitteiden turvallisuudesta aina voi mennä takuuseen vaikka kuinka vakuutellaan.
On muuten tosi tehokas ja yksinkertainen konsti tuo hartioiden nosteleminen korvia kohti.

Se on vaan kumma, kun sen meinaa aina unohtaa ... ;-)
Voipi hyvinkin smo olla kesä-perääntulolla vaikutusta.

Kroppatyövaivoja on helepompi aina ennaltaehkäistä, kuin hoitaa, joten tässäkin hyvä jumppausohje tstotyöläisille

http://www.iltalehti.fi/terveys/2009081110045734_tr.shtml

Mikäli jotain kipuija on, sydän/verisounivaivoja tms tai liikeradat ovat jäykistyneet, on syytä silloin aina tietenkin tutkituttaa itsensä ja pähkiä jumppaus- ja muut itsehoitokeinot ammattilaisten kanssa. Jumpatessa, kuntoliikunnassa on hyvä myös käydä likkeet, kuntovälinekäytöt ja harjoitteet läpi jonkun ammatilaisen kanssa, jotta ne tulee tehtyä oikeaoppisesti, jottei liikuta itseään liikuntaperäisiin vaivoihin.

Täälläkin paljon komeita mieskunnon kohotusvireoita

https://www.youtube.com/user/KoegelFitness/videos

- - -

Asiaan liittyen, soisi vaikkapa tuon DeeTeeÄmmän, vaikkapa HOT:n kanssa kimppakivasti, järjestävän alkoholittomia alkuiltoja ja sunnuntai-iltapäivä-ählinkejä, eli noina aikoina typötyhjässä tilassaan ohjattua kunto-seura-tanssitoimintaa, sambaa, salsaa ja muita lattareita ja ryhmätansseja.

Näitä miehisiä lannevaatenssaja kun komeesti on https://youtu.be/DKGnyB7rQ8I

Meillä suomalaisillakin on monenmonet miesten kansantanssti, keppitanssia ja tämmöistäkin, mistä saisi aika helvetin hyvän esitysnumeron ensi kesällekin Prideen, kun on samalla silloin täällä nuo EuroGames -hlbt-urheilijakisatkin

https://www.youtube.com/watch?v=H0q_GCT48_o

Miekkatanssista muuntautui aikoinaan keppitanssi, jossa tanssitaan ristikkäin asetettujen tikkujen (aiemmin miekat) nelikentässä, astumatta tikkujen päälle ja tahdin nopeutuessa pisimpään selviävä voittaa - kiva koordinaatiotanssi
https://youtu.be/_EclZIY6RTs eli säännöt tällai https://youtu.be/PuAbqa0CnJo
Tuohan voisi olla näin gay-miespiireissä heppitanssi ; )

Ja eiköhän tuolta Syyriasta ole tullut tämänkin taitajia
https://youtu.be/ON6G5Wskwmk ja https://youtu.be/TfqNfQcCuM4
Tuon perusmoovit https://youtu.be/aVg6VKAZqQA

Dabke on monella tapaa tosi hyvä tanssi - sitä kun voi tanssia ihan sukupuolineutraalisti, eri ikäiset, mummot ja vaarit, sateenkaarivanhemmat ja lapset, eri tanssitaitoiset, eri askelin ihan samassa tanssiletkassa, mennä huilimaan ja littyä tanssiletkaan mihin vaan kohtaan ja milloin vaan - eli sopii kaikenmoisiin työyhteisöihinkin, yhteishengen lujittamiseen
https://youtu.be/Ljb7ncsLcLQ
Toki aina se mahdollisuus, että joku lesbo ottaa dabke-ohjat käsiin https://youtu.be/2dzY-s8U-Nc
Skotlannissa tanssitaan edelleenkin kahden ristikkäin asetellun "Claymore" -miekan päällä. Teimme skottilaisen puoliskoni kanssa joku vuosi sitten. Ei ollut hirveän vaikeaa. Johtuisiko siitä että osa minunkin sukuani tulee Skotlannista.