Huippu-urheilun kerjäläiset

  • 1 / 5
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 13.3.2013 9:56
Sain juuri henkilökohtaiseen sähköpostiini kerjuukirjeen Auta miestä mäessä – osallistu Kansallistalkoisiin. Sain varsinaisen hepulin.

Kirjeen alussa sanotaan:

- Kansallistalkoot on mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailu- ja harjoitusmahdollisuuksien kehittämiseksi perustettu kampanja, jonka järjestämisestä vastaa Suomen Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn yksikkö. Kampanjan avulla haluamme varmistaa, että yli 120 arvokisamitalia saavuttaneet suomalainen mäkihyppy ja yhdistetty voivat palata takaisin maailman huipulle. Kampanja on aloitettu joulukuussa 2012 ja se jatkuu ainakin 2014 Sotshin olympiakisoihin asti.

Huippu-urheilu, joka on todellisuudessa aika kaukana oikeasta urheilusta, ei näytä tulevan loppua eikä tolkkua rahan kiskomisesta kaikista mahdollisista paikoista.

Seuraan erään köyhän perheen poikaa, joka on lahjakas joukkuepelin pelaaja. Perhe joutuu repimään vähistä rahoistaan tuhat euroa pelkkää pelilisenssiä varten. Tukea ei tule mistään. Lapsiperheiltä revitään vähätkin rahat, vanhempien koettaessa ohjata lapsia aktiviteetteihin, joilla heidät pidettäisiin poissa pahanteosta.

Minä en hyväksy huippu-urheilun julkista valtaa medioissa (puolet iltapäivälehtien sisällöstä on urheilu-uutisia) ja muuallakin. Minä en hyväksy huippu-urheilun tekemää rahastusta. Ne maksakoot, jotka gladiaattorikisoja (teatteria) haluavat. Muut rahat pistettäköön tukemaan aivan tavallisen kansalaisen liikuntaan kannustamista ja liikuntamahdollisuuksien luomista.
  • 2 / 5
  • Public eye
  • 13.3.2013 10:33
Vaikuttaa sinänsä aivan positiiviselta, että rahan antaminen on vapaaehtoista. Toisin kävisi, jos mäkihyppyä rahoitettaisiin verovaroilla. Silloin se olisi pois kaikkien veronmaksajien kukkarosta riippumatta siitä, arvostaako mäkihyppyharrastusta vai ei.

Minua pännii se, että lastensairaalaa (tai mitä muuta välttämättömään terveydenhoitoon liittyvää kohdetta tahansa) varten pitää järjestää rahankeruukampanjoita. Tällaiset kohteet jos mitkä pitää rahoittaa kaikkien yhteisistä varoista, tarpeen mukaan vaikka sitten korottamalla maksukykyisimpien kansalaisten verotusta.

Ei se ole hullu joka pyytää, vaan se, joka maksaa :)
  • 3 / 5
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 13.3.2013 11:01
Valveutunut lukija on saattanut oivaltaa, että minulta ei tipu vaapaehtoisesti senttiäkään huippu-urheilun tukemiseen.

Olen avain samaa mieltä Public eyen kommentista lastensairaalan tukemisesta. Se lastensairaalan tuki vaikuttaa paljolti myös eräiden julkkisten oman hännän nostelulta ja naaman pitäminen näkyvillä medioissa. Kukapa julkku aloittaisi kampanjan vanhusten hoito-olosuhteiden parantamiseksi. Turha odottaa. Se ei ole mediaseksikästä. Vanhus saatetaan kokea ja myös koetaan tuottamattomaksi jätteeksi, josta pistäisi päästä sujuvasti ja vähin kustannuksin eroon. Tällaisiin asenteisiin olen törmännyt mm. silloin kun puhutaan vanhuksen viimeisten elinvuosien isoista kustannuksista.
  • 4 / 5
  • Ossi Halme
  • 13.3.2013 15:49
Tästä tulee mieleen viikko sitten kuultu lausunto. Pohjatietona: Suomessa on 14 kpl jääkiekon SM-liigan joukkueita, joilla yhteensä 13 jäähallia, joista 11 ovat ainakin osittain kunnan omistuksessa. Kaikkiin halleihin tulee lisenssiehtojen mukaisesti saada ns. joustokaukalot parin vuoden sisään.

SM-liigan toimitusjohtaja J-P Vuorinen: "Ei ole lajin tehtävä rahoittaa kunnallisia liikuntapaikkoja.". Silleen kivasti todellisuudesta vieraantunut näkemys, kun veikkaisin suurimman osan kansalaisista ajattelevan: "Ei ole veronmaksajien tehtävä maksaa osakeyhtiöille toimitiloja".

Meillä on urheilun kentällä toimivia yksilöitä ja joukkueita, jotka aidosti ja oikeasti tarvitsevat ulkopuolista tukea. Ilman sitä toiminta ei voi kehittyä, eikä edes välttämättä jatkua pitkään. Juuri näiden toimijoiden nilkoille roiskitaan, kun huippu-urheilun muutostyöryhmä (HUMU) tai eräs suomalaisen urheilun lippulaiva käyttää rahansa huonommin, kuin 5-vuotias käyttäisi viikkorahansa. Ehkä tuo 5-vuotias käyttää viikkorahansa harkiten juuri siksi, että ne ovat omia rahoja. Mutta näitä kansallisen- ja kansainvälisen tason toimijoita seuratessa tulee itsellekin mieleen, että ei penninjeniä niin kauan, kuin toimintaa operoidaan raikkaan 1970-luvun metodein. Eipä ne minun lanttejani kaipaakaan, mutta siinä saattaa lähteä muutakin rahaa, kun heittää ääneen hyvät perustelut tukematta jättämiselle.

Vaan Napoleonin mopo saa keulia moottoritiellä niin kauan kuin tankissa on tippakin menovettä.
  • 5 / 5
  • puppeliassi
  • 13.3.2013 20:24
minusta olisi niinkuin juhanikin sanoo että olisi parempi että tuettaisiin heitä joilla ei ole oikein mahdollisuutta liikkua. ja se on ihan fakta että pienituloiset harrastaa vähemmän ja kuolevat aikaisemmin ja sairaanmmin kuin he joilla on varaa liikkua ja syödä paremmin.

huippu-urheilussa on se että kaikki aikain kansa on tarvinnut huvituksia ja kateuden kohteita että olisivat nöyrempiä ja halua tehdä turhia asioita vaikkei siitä ole heille hyötyä.