Vammaisten homojen ja lesbojen palvelut

Onko Setalla tai muulla taholla mitään ryhmää tai muuta mekanismia eri tavoin vammaisille seksuaalivähemmistöihin kuuluville ihmisille? En ole itse tällaisen toiminnan tarpeessa, mutta asia tuli tutuksi erinäisten kokemusten kautta. Jouduin ensimmäistä kertaa elämässäni miettimään omia vammaisuuteen liittyviä tuntemuksia, kun ihastuin homomieheen, joka sattuu olemaan liikuntavammainen.

Homokulttuuri ei ole ainakaan valtakulttuuria vastaanottavaisempi tällaiselle erilaisuudelle ja minusta asialle pitäisi tehdä jotain. Varsinkin nuorempien homojen ja lesbojen yksinäisyys on tunnettu ongelma, mutta vammaisen homon tai lesbon ulkopuolisuus voi olla murskaavaa, koska edes "omat ihmiset" eivät huoli mukaan. Lisäksi virallisissa auttamistahoissa saattaa piillä sellaista asenteellisuutta, että homoseksuaalisuus ei jotenkin kuulu vammaisuuteen eikä sitä siitä syystä tarvitse edes noteerata.
Entisenä lääkintävahtimestari sairaankuljettajana olen joutunut pohtimaan samaa, mutta sama tilanne näyttää olevan niin hetero kuin homoseksuaalisilla vammaisilla. Tätä asiaa ei noteerata Suomessa, Keski-Euroopassa heille on erilaisia tukimuotoja ja tukihenkilöitä jotka auttavat seksuaalisissa tilanteissakin.
  • 3 / 12
  • IlonKipinä
  • 25.8.2016 13:43
HeSetalla on alkamassa KVV eli "kahden vähemmistön väki" joka on eri tavalla vammaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien oma ryhmä, jossa voi kohdata samankaltaisia ihmisiä ja jakaa kokemuksia elämästä kahdessa vähemmistössä. Ryhmään ei vaadita sitoutumista. Ryhmä kokoontuu syksyllä 2016 HeSetan toimistolla Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1 C, 4krs.

klo 15-17 3.9. / 24.9. / 5.11. / 26.11. / 17.12. ja poikkeuksellisesti klo 13-15 15.10.2016.

Ryhmää vetää itsekin liikuntavammainen kvv-ihminen. Raila on ollut kvv-ryhmässä osallistujana ja vetäjänä ennenkin. Hän on kokemusasiantuntija ja työskentelee nykyään oman yrityksensä kautta seksuaalikasvattajana.
Toivomme ilmoittautumisia, jotta osaamme varautua tarjoiluihin. Ilmoittaudu ensimmäistä tapaamista varten viimeistään 31.8. mennessä ilonkipina(at)gmail.com tai 0440639863.
Tervetuloa!


Myös kaikki muu Hesetan, muiden paikallisyhdistysten ja Setan toiminta on avointa vastaanottamaan joukkoihinsa myös eri tavoin vammaiset ihmiset. Esteettömyysasiat pitää silloin tietysti huomioida. Tuo KVV on kotipesä Helsingissä niille, jotka haluavat keskustella erityisesti siitä miltä elämä kahden vähemmistön "leimaamana" tuntuu.
"Homokulttuuri ei ole ainakaan valtakulttuuria vastaanottavaisempi tällaiselle erilaisuudelle"

Kannattaa puhua vaikkapa termmillä seksuaalivähemmsitökulttuuri, jotta ei sysättäisi kaikkea homojen harteille, vaikka ne tunnestusti riuskat ovatkin.

Mutta sitten tuo suhtautuminen "vammaisiin" ihmisiin ei varmasti ole ainakaan homoilla sen huonompi, kuin heterolla tai muilla.

Itsekin tunnen muutamia "vammaisia" ihmisiä.

Yksi on kuuromykkä, joten valitettavasti kun en itse ole kyennyt viittomakieltä opettelemaan (eikä niiden viittoma-aakkostenkaan käytön sujuva oppiminenkaan niin helppoa ole, kun satunnaisesti vain niitä käyttää), mutta kun hän osaa hyvin kirjoittaa ja lukea tekstiä, niin ratkaisin asian sitten niin että jutellaan niin että hän voi kirjoittaa mun kämmenelle sormella kirjaimin ja mä hänen kämmenelleen samoin. Ainakin se on ollut läheisin tapa, mitä mieleen tuli ja voidaan jutella joskus pitkäänkin.

Tietenkään "vammaisille" ihmisille ei pidä mitenkään antaa säälipisteitä, sillä ihmissuhteissa aitous on ainoa kelvollinen asia puolin ja toisin. Eli pitää vain olla rehellinen ja reilu.
  • 5 / 12
  • Public eye
  • 5.9.2016 13:39
human, keitä ovat "vammaiset", kuten heitä nimität? Miten he poikkeavat vammaisista (ilman lainausmerkkejä)?
Eikös meissä kaikissa ole vähän "vammaisuutta", jotain valuerilaisuutta?
Vai oletko public eye mielestäsi ihan täysin "vammaton"?
  • 7 / 12
  • Public eye
  • 8.9.2016 10:12
Hieman hämmästyttää nimimerkin "human", joka yleensä on erittäin tarkka esimerkiksi sanan "homo" käytöstä, halu vesittää vammaisuuden käsite tarkoittamaan kaikkea mahdollista erilaisuutta suhteessa väestön enemmistöön.

Vammaisuus nyt kuitenkin on ihan selkeä termi, joka on määritelty YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa: "Vammaisiin henkilöihin kuuluvat ne, joilla on pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, jonka vuorovaikutus erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa." Tällaista vammaisuutta en onneksi ole itsessäni tähän mennessä havainnut, mutta oikeasti vammaisia henkilöitä lähipiirissäni kyllä on.
  • 8 / 12
  • SaintJudy
  • 9.9.2016 13:26
"Hieman hämmästyttää nimimerkin "human", joka yleensä on erittäin tarkka esimerkiksi sanan "homo" käytöstä, halu vesittää vammaisuuden käsite tarkoittamaan kaikkea mahdollista erilaisuutta suhteessa väestön enemmistöön."

Heh! tlee mieleen Päivi Räsäsen viesti siitä miten me kaikki ollaan vähän rikki ja siksi eheytyksen tarpeessa....?


Ja kyllä, vähemmistökulttuureista homojen omat vähemmistöt ovat niitä syrjivimpiä, tästä eriarvoistamisesta Humanin oma kommentointi on mitä oivallisin esimerkki.
  • 9 / 12
  • IlonKipinä
  • 18.9.2016 21:52
Nyt te kaikki, joilla vammaisia tuttavia on, kertomaan heille KVV-ryhmästä. KVV on eri tavalla vammaisten ja pitkäaikaissairaiden seksuaali- sekä sukupuolivähemmistöjen edustajien oma ryhmä, jossa voimme kohdata samankaltaisia ihmisiä ja jakaa kokemuksia elämästä kahdessa vähemmistössä. Ryhmä on avoin, voit osallistua silloin kun sinulle sopii.
Ryhmä kokoontuu syksyllä 2016 HeSetan toimistolla Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1 C, 4krs.
lauantaisin, (joka 3.viikko, syyskuun alusta lähtien) Seuraavat tapaamiset:
24.9. klo 15-17
15.10. klo 13-15 huom! poikkeuksellinen aika
5.11. klo 15-17
26.11. klo 15-17
17.12. klo 15-17
Voit kysyä lisätietoja: ilonkipina(at)gmail.com tai 0440639863. Tervetuloa!
Itse olen saanut erinomaista apua normikriittisestä liikkeestä (www.normit.fi). Se perustuu Setan, Sakki ry:n, FSS:n (Finlands Svenska Skolungdomsförbund ja Suomen lukiolaisten liiton esitteeseen, jossa edistetään ympäristöä, joka on kaikille yhdenvertainen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, ihonväristä, uskonnosta, yhteiskuntaluokasta, iästä, toimintakyvystä, kielestä.

Tämä normikriittinen ryhmä on kokoontunut muutaman kerran Kalliossa. Olen viihtynyt aivan erinomaisesti tässä oppimisympäristössä. Sen avara ilmapiiri on ollut rauhoittava vastapaino sellaisille tiukan normatiivisille yhteisöille, joissa olen yrittänyt torjua ennakkoluuloja ja taikauskoisuutta, kuten esimerkiksi Mielenterveysyhdistys Helmi ry ja Kallion seurakunta.

Noissa molemmissa normatiivisissa yhteisöissä saattaa olla miellyttävää, jos pysyttelee vain samanmielisten pienessä piirissä. Itseeni kohdistui hyvin ankaraa syrjintää siksi, että olen niin sanotusti poikkeava ihonvärini ja tällä hetkellä liikuntakykyni johdosta: joudun turvautumaan rollaan tai pyörätuoliin liikkuessani kodin ulkopuolella.
  • 11 / 12
  • IlonKipinä
  • 30.12.2016 14:32
KVV eli "kahden vähemmistön väki" on eri tavalla vammaisten ja pitkäaikaissairaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien oma ryhmä, jossa voimme kohdata samankaltaisia ihmisiä ja jakaa kokemuksia elämästä kahdessa vähemmistössä. Ryhmä on avoin, voit osallistua silloin kun sinulle sopii.
Ryhmä kokoontuu keväällä 2017
HeSetan toimistolla Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1 C, 4krs.
lauantaisin, (noin joka 3.viikko, tammikuun puolivälistä lähtien)
14.1. klo 13-15
4.2. klo 13-15
25.2. klo 13-15
18.3. klo 13-15
1.4. klo 13-15
22.4. klo 13-15
6.5. klo 13-15
27.5. klo 13-15
17.6. klo 13-15 Hevossalmi(?)
Kevään tapaamisten teemoja otetaan ryhmässä esiin tulleista aiheista. mm
• kiusaaminen
• seksiväline-esittely
• Mistä löytää kumppanin?
• krooninen kipu
• grillausta Hevossalmessa (?)
Mukana olo myös etäyhteydellä pyritään mahdollistamaan halukkaille, ilmoitathan Railalle etukäteen tästä! Ryhmän vetäjänä toimii Raila Riikonen, itsekin liikuntavammainen kvv-ihminen. Raila oli kvv-ryhmänvetäjänä syksyn 2016. Hän on kokemusasiantuntija ja työskentelee nykyään oman yrityksensä kautta seksuaalikasvattajana.
Kysy lisää ilonkipina(at)gmail.com tai 0440639863.
Tervetuloa!
Päivitetty ohjelmaa

HeSetan toimintaa

KVV eli "kahden vähemmistön väki" on eri tavalla vammaisten ja pitkäaikaissairaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien oma ryhmä, jossa voimme kohdata samankaltaisia ihmisiä ja jakaa kokemuksia elämästä kahdessa vähemmistössä. Ryhmä on avoin, voit osallistua silloin kun sinulle sopii.

Ryhmä kokoontuu keväällä 2017
HeSetan toimistolla Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1 C, 4krs.
lauantaisin,
(14.1. klo 13-15)
4.2. klo 13-15
25.2. klo 13-15, aiheena seksivälineet, Foxy Ladyn tuotteita esittelemässä Aura Kaskisydän. Tule rohkeasti mukaan, kysymään ja kokeilemaan.
18.3. klo 13-15, yhteinen museovierailu (paikka päätetään yhdessä)
1.4. klo 13-15
22.4. klo 13-15, vieraana Jussi Nissinen. Jussi on seksuaaliterapeutti, Setan perustaja. Keskustellaan kiusaamisen merkityksestä tämän hetken elämään, miten se vaikuttaa uusien ihmisten kontaktinottoon, itsensä hyväksymiseen, parisuhteen löytämiseen tms.
6.5. klo 13-15
27.5. klo 13-15
17.6. klo 12-16 (huom aika!) grillataan Hevossalmess. Avoin tapahtuma, kutsutaan muita Hesetan ryhmiä, mukaan voi ottaa ystävän.

Kevään tapaamisten teemoja otetaan ryhmässä esiin tulleista aiheista. mm krooninen kipu.

Mukana olo myös etäyhteydellä pyritään mahdollistamaan halukkaille, ilmoitathan Railalle etukäteen tästä!

Ryhmän vetäjänä toimii Raila Riikonen, itsekin liikuntavammainen kvv-ihminen. Raila oli kvv-ryhmänvetäjänä syksyn 2016. Hän on kokemusasiantuntija ja työskentelee nykyään oman yrityksensä kautta seksuaalikasvattajana.

Kysy lisää ilonkipina(at)gmail.com tai 0440639863.
Tervetuloa!