Huolestuttava ilmiö: Mihin kadonneet homomiehet?
Parisuhdelain 10-vuotisjuhlassa K23 Queer Clubilla Helsingissä oli paljon ihmisiä tapahtumaa juhlistamassa. Kun katselin juhlijajoukkoa, havaitsin 80 prosenttia tai ylikin olevan nuorehkoja tai keski-ikäisiä naisia. Vain muutama mies! Sama tilanne oli panelistienkin kohdalla, neljä naista ja yksi mies, Lasse Männistökin, joka vaikuttaa ilmiselvältä heterolta. Häntä ei lasketa homomieskiintiöön.
Mitä homomiehille ja kenties miehille yleensäkin on tapahtunut? Miksi vaikuttaminen ja osallistuminen kiinnostaa varsin pientä joukkoa? Ovatko (homo)miesten asiat niin hyvällä tolalla, että kenties vain Angry Bird -peli jaksaa enää kiinnostaa oman sisäisen aktiivisuuden purkuväylänä?
Minusta tilanne näyttää erittäin huolestuttavalta. Mietin eilisessä tilaisuudessa, että olivatko minun ikäluokkani homomiehet keskittyneet vain silloin aikanaan selkeänä nähtyjen yhteiskunnan (lainsäädännön) ongelmien poistamiseen ja jättäneet jälkipolven kokonaan kasvattamatta. Kuulunko minä siis omaan napaan tuijottelijoiden sukupolveen.
JuhaniV kirjoitti: " Lasse Männistökin, joka vaikuttaa ilmiselvältä heterolta. Häntä ei lasketa homomieskiintiöön."
Henkilökohtaisesti en ihmettele yhtään sitä, että homomiehet loistavat poissaolollaan SETA:n, HeSETA:n, DTM:n ja K23 tilaisuuksista.
Ihmettelen sen sijaan Juhani hyvä tuon Männistö kommentin piilosisältöä! Kääntäen tuo lausahduksesi pitää sisällään sen ajatuksen, että homous on jotakin, mikä näkyy päällepäin. Eli mielestäsi homouden / heterouden voi päätellä ihmisen ulkoisesta olemuksesta.
Ihan sama onko Männistö homo vai hetero. Kokoomuslainen heteromies ajamassa homoagendaa kuulostaa aivan hienolta kehitykseltä - Alexander Stubbin viitoittamalla tiellä. Ainakin 70 -luvulla ja vähän myöhemminkin tuntui siltä, että homoagendaa ajetaan vain Otto Wille Kuusisen viitoittamalla tiellä...
Talkootyöskentelykin on vähentynyt huomattavasti ja vähenee koko ajan. Jopa isoille festareille saattaa olla vaikea saada talkooporukkaa. Ei ihmiset enää nykyajan kiireissä halua antaa OMAA aikaansa, varsinkaan ilman konkreettista hyötyä. Varsinkin kun on vaurautta on jo niin laajalti, että suurimmalla osalla on varaa ostaa se festarilippu. Sitten voi kuunnella musiikkia rauhassa. Vain köyhät joutuvat talkoisiin, kun ei ole varaa lippuun ja silti haluaa päästä musiikkia kuuntelemaan!
Ehkä iso osa homoista on tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen? Jos suurimmalle osalle riittää se, että heitä ei luokitella yhteiskunnassa sairaiksi ja se, että he saavat laillisen oikeuden elää ja jakaa elämänsä ja taloutensa toisen kanssa. Jos satut saamaan homoparina vauvakuumeen, niin taidat olla vähemmistössä vähemmistöä, ja silloin on vaikea pitää ääntä ja vaatia oikeuksia. Ei Suomessa ole semmoista yhteisöllisyyttä (enää?), että pidettäisiin toisten oikeuksista huolta, varsinkin kun omat oikeudet ovat "kohdallaan".
Tai sitten vaikutuskanvat ovat muuttuneet niin laajalti. Netti yhdistää hiljaiset kuppikunnat mutta ei tee niistä näkyviä omien huoneiden ulkopuolelle.
Yhteisöllisyys netin ulkopuolella taitaa ollakin kuollutta tai ainakin sukupuuton partaalla..
Irokeesille,
Eihän lausumassani ole piilosisältöä, kun epäilemäsi asia on näkyvillä myös lainaamasi tekstin viimeisessä virkkeessä. Se on vain todisteluni harvoista läsnäolevista homomiehistä. Ei sen kummempaa.
Kyllä se homous joskus paistaa päällekin päin. ;) Männistön kohdalla se heterousolettamani sai lisäpontensa hänen puolisonsa nimestä. Ilmiselvästi suomalainen nainen.
Anna Männistö ?
Ruotsissa ja Venäjällä syntyneissä naisissa on enemmän Annoja kuin Suomessa syntyneissä naisissa.
Tässä tuli jo hyviä huomioita. Etenkin Samppa avasi monia minullekin tuttuja ajatuksia lauseiksi.
Totean omalta kohdaltani, että mielestäni seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asiat lainsäädännön osalta ovat kunnossa silloin, kun laki asettaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset samalle viivalle kuin "valtaväestön", niin yksilöinä, pareina kuin perheinäkin.
Sukupuolivähemmistöjen kohdalla lainsäädäntö on saatettava sille tasolle, että tähän vähemmistöön kuuluvien ihmisten tarpeet tulevat hoidetuksi kyllin hyvin.
Näiden lisäksi tulee vielä viharikoslainsäädäntö ja sen käytännön toteutuminen.
Moni homomies tosiaan saattaa ajatella, että nykyään ainakin perhepoliittiset asiat ovat kunnossa. Nykyinen parisuhdelaki koetaan riittäväksi, se tuo riittävän turvan.
Minulle nämä kysymykset ovat enemmän periaatteellisia. Lainsäädännössä olevaa nykyistä eriarvoisuutta voidaan käyttää oikeuttamaan muissaikin yhteyksissä tapahtuvaa eriarvoista kohtelua. Lainsäädännön karsinoiva vaikutus pitäisi poistaa, kaatamalla raja-aidat sieltä, missä rajoille ei ole kestäviä perusteita.
Nykyisen parisuhdelain erottaa avioliitosta kolme asiaa.
* "Avioliitto" ja "rekisteröity parisuhde" instituutioiden niminä kielivät esim. julkishallinnon lomakkeissa siviilisääty-tietoina suuntautumisen. Pakko-outtaavat. Monille tämä asia on kuitenkin yhdentekevä.
* Yhteisen sukunimen saa rahalla ja odottamisella, mutta ei automaattisesti. Yhdysnimen käyttäminen ei ole mahdollista lainkaan. Yhteinen sukunimi on joillekin tärkeä symboli, mutta ei suinkaan kaikille.
* Ulkoinen adoptio koskee henkilökohtaisesti varsin pientä osaa sateenkaariväestä tai ns. valtaväestöstäkään. Mutu-arviona sanoisin, että sateenkaariväen kohdalla adoptioasia koskettaa etenkin naisia.
Kun sateenkaaripolitiikka on viime vuosina painottunut nimenomaan perhepolitiikkaan (ja etenkin), niin moni mies ei enää koe asiaa itselleen läheiseksi, vaikka porvarillisen parisuhdeajatuksen kannattaja onkin.
Moni homomies (lesboista en tiedä) saattaa lisäksi kokea "avioliitto" -nimityksen itselleen vieraaksi. Itsekin tavoittelisin ehkä mieluummin yleistä parisuhdelainsäädäntöä kuin yleistä avioliittolainsäädäntöä. Kaikki eivät tunnetusti edes kaipaa mitään yhteiselämää säätelevää kuviota.
smo kirjoitti: * "Avioliitto" ja "rekisteröity parisuhde" instituutioiden niminä kielivät esim. julkishallinnon lomakkeissa siviilisääty-tietoina suuntautumisen. Pakko-outtaavat. Monille tämä asia on kuitenkin yhdentekevä.
Tähän kuulen viitattavan aika usein, mutta voisiko joku kertoa esimerkkejä näistä lomakkeista?
Itselleni on tullut vastaan vain lomakkeita, joissa on yksi ruksivaihtoehto teksillä Avioliito/Rekisteröity parisuhde eli ei pakko-outtausta.
Minä en ole vuosikausiin täyttänyt mitään julkishallinnon lomakkeita, joten omakohtaisesti en nykytilanteesta voi sanoa.
Jossain vaiheessa aiheesta oli keskustelua. Voi olla, että asiaa on järkeistetty monissa lomakkeissa noin, niissä tapauksissa jos juuri siinä asiassa ei ole väliä onko kyseessä eri vai samaa sukupuolta olevien parisuhteen osapuoli.
Eivät homomiehet ole mihinkään kadonneet. Äänestetään yhdessä Pekka Kultarantaan:
Presidentinvaalien asetelmat alkavat olla selvät. Ehdokkaista vihreiden Pekka Haavisto on lähes kaikkien mielestä kunnollinen, osaava ja mukava mies.
http://www.image.fi/lehti/102011
Seuraava presidentinvaali toimitetaan tammikuussa 2012.
Tärkeimmät päivämäärät vuoden 2012 presidentinvaalissa:
Ensimmäinen vaali:
vaalipäivä sunnuntai 22.1.2012
ennakkoäänestys kotimaassa 11.-17.1.2012
ennakkoäänestys ulkomailla 11.-14.1.2012
ehdokasasettelu vahvistetaan 15.12.2011
ehdokashakemukset jätettävä viimeistään 7.12.2011 ennen klo 16
äänioikeustiedot määräytyvät 2.12.2011 ja äänioikeusrekisteri perustetaan 7.12.2011.
Mahdollinen toinen vaali:
vaalipäivä sunnuntai 5.2.2012
ennakkoäänestys kotimaassa 25.-31.1.2012
ennakkoäänestys ulkomailla 25.-28.1.2012
http://www.vaalit.fi/30698.htmParisuhdelain 10-vuotisjuhlassa K23:ssa piti olla panelisteina lisäksi kaksi miestä (Juha Jämsä ja Jorma Hentilä) ja seremoniamestarina mies (Paavo Pyykkönen), mutta he joutuivat perumaan osallistumisensa sairastumisen, yllättävän työmatkan ym. vuoksi tällä viikolla. Myös videotervehdyksen esitti tilaisuudessa mies (Oras Tynkkynen).
Ehkä enemmistö homomiehistä ei ole fanaattisia, ahdasmielisiä liberaaleja toisin kuin laaja, laaja liuta lesbonaisia. Siksi he eivät viitsi osallistua tällaisiin suvaitsemattomuutta normaaleja perheitä kohtaan huokuviin vihatilaisuuksiin. Teidän mielestänne on ilmeisestikin paha asia, jos on tyytyväinen nykytilanteeseen. Ääriliikkeillä on Suomessa yleensäkin niukka kannatus, joten saatte varmaan jatkossakin pitää klubinne pienellä miesporukalla. Sääli vain, että normihomojakin paljon asiakkainaan omaava K23-baari tarjoaa tilat tällaiseen toimintaan.
Päivän piristys: Fanaattinen ahdasmielinen liberaali :)
En kyllä ymmärrä oikein millään logiikalla, miten "normaaleita perheitä" kohtaan voi olla suvaitsematon, jos ei vaadi "normaaleja perheitä" muuttumaan.
En ihan ymmärtänyt, mikä Blueriverin viestin pohjimmainen tarkoitus oli. Voisin kuitenkin yhtyä hänen näkemykseensä siinä mielessä, että apilaperheisiin liittyvässä lainsäädännössä on ikäviä heikkouksia, joissa biologisen vanhemman (lähinnä isän) asema jää kovin epävarmaksi. Olen tätä asiaa jo aikaisemminkin kommentoinut. Mielestäni useimman suomalaisen (homo tai hetero) näkemys on, että biologisen vanhemman ääntä vaikkapa perheen sisäisissä adoptioissa tulee aina kuulla. Näinhän ei asia tällä hetkellä ole. Se, että adoptio tapahtuu ilman lapsen elämässä läsnä olevan vanhemman suostumusta on mielestäni ihmisoikeuksien vastaista toimintaa. Tällainen ei tietenkään tulisi kyseeseen kahden heterovanhemman välisessä tapauksessa. Jos apilaperheet halutaan lanseetata koko valtaväestölle moraalisesti ja eettiisesti normaaleina perhemuotoina, täytyy kaikkien vanhempien oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyvä lainsäädäntö saada kuntoon. Tämä lisäyksenä smo:n aikaisempaan viestiin.
Fanaattinen ahdasmielinen liberaali. Se vielä juuri ja juuri mahtuu syntilistaani. Huomenna onkin sitten hammaslääkäristä tullessa haettava lisää paperia Tiimarista. Voi sentään.
Varmaan asia on niin, että ihmisiä, jotka ajavat aktiivisesti ns. yleisiä asioita esim. ihmisoikeuksia on tietty rajallinen vähenevä(?) määrä. Ja tietyllä tavalla Suomessa asiat on hyvin jos vertaa moniin muihin maihin ja tavallaan sitten taas ei. Mutta täällä ongelma ei ole niin akuuttii kuin vaikkapa itänaapurissa. Se, että avioliittolakia muutetaan, ei sinänsä muuta ihmisten käyttäytymistä arjessa vielä mitenkään ja ehkä monet myös tiedostavat tämän> turhautuminen.
Ihmisistä ei tule sen avarakatseisempia tai suvaitsemvaisempia pelkikkä lakimuutoksilla. Omakohtaisesti kannatan kirkon ja valtion täydellistä eroa ja avioliiton muuttamista rekisteröidyksi parisuhteeksi kaikille, avioliitto -sana jääköön kirkolle, joka saa vihkiä keitä haluaa. Adoptiosta en jaksa enää olla mitään mieltä. Tavallaan ymmärrän kaikkia ja itseä asia ei kosketa mitenkään.
Varmaankin viinanhuuruinen ö-luokan juottola juhlapaikkana oli omiaan karkoittamaan täysijärkiset kiinnostuneet. Onko sinulla Juhani itselläsi niin huonosti asiat, että viitsit kytätä ja valittaa, jos muut eivät viitsi tulla kanssasi viinaa kippaamaan muki kahdessa kädessä?
Sinänsä juhlava tilaisuus olisi ansainnut paremmat ja arvoisensa puitteet: tilaisuus oltaisiin voitu järjestää ihan hyvin kirjastossa, koulun juhlasalissa tai vaikkapa kauppakeskuksessa, joissa muutenkin on joulun alla kaikkea ohjelmaa.
Villev:lle
En käytä alkoholia. Paikka oli minun mielestäni tuohon tarkoitukseen aivan sopiva. Siellä oli jopa estradi, jossa olleet panelistit näkyivät ja myös kuuluivat hyvin kaikille paikalla olleille. Tämä oli kuitenkin hiukan sisäpiirin juttu. Oikea tunnelma saavutettiin isolla "omalla porukalla". Arvelen vaikkapa kauppakeskuksen tuon tyyppisen juhlan paikkana sopimattomaksi.