Perussuomalaiset - The Finns

Perussuomalaiset on ottanut viralliseksi englanninkieliseksi nimekseen The Finns - siis "suomalaiset". Päätös asiasta tehtiin puoluehallituksen kokouksessa Saarijärvellä. Nimiesityksen takana on puheenjohtaja Timo Soini, jonka mukaan nimellä halutaan korostaa sitä, että puolue olisi "tavallisen suomalaisten puolue". Tähän asti puoluetta on englanninkielisissä medioissa kutsuttu nimillä "Ordinary Finns", "Basic Finns" ja äärinationalismiin viittavalla "True Finns" -nimellä.

Nimi "The Finns" viittaa kuitenkin johonkin sellaiseen, jonka osa minäkin olen - mutta en missään tapauksessa katso edustavani tai kannattavani puoluetta, jonka suomenkielinen nimi on Perussuomalaiset.

Toivon suuresti, että viranomaiset eivät tätä "The Finns" -nimeä hyväksy mihinkään virallisiin rekistereihin puolueen nimeksi, ja mieluusti kieltäisivät puoluetta käyttämästä nimeä, joka on liitettävissä koko tähän kansaan.
Heidän mainostoimistoltaan aika hyvä oivallus. Se loppu-S roikkuu siellä erikseen, mutta sulautuu varmasti tavallisessa tekstissä pitkään muotoon.

Mielestäni tuo on ison yleiskäsitteen ja meitä kaikkia koskevan mielikuvan kaappaus itselleen, aivan kuten SMO tuossa edellä jo totesi. Pidän heidän aikomustaan täysin sopimattomana, vaikka nimeä kukaan ei olisi vielä rekisteröinnillä muuhun käyttöön vahvistanutkaan. Jos rekisteriviranomainen ei sitä hyväksy, kuten toivon, voivat he jatkaa epävirallisesti nimen käyttöä kansainvälisissä yhteyksissä. En usko, että asialle silloin voidaan yhtään mitään.
  • 3 / 20
  • Riquman1990
  • 21.8.2011 23:22
Eipä tota nimee oo puoluerekisteriin rekisteröitäväks tarkotettukaan, vaan lain mukaan puolueen nimen tulee olla kahdella kielellä: suomeks ja ruotsiks. Perussuomalaiset-Sannfinländernarna. Persujen nimee on silti vaikee kääntää englanniks, joten toi käännös kelvatkoon. The Finns on kuitenkin enemmän "ne suomalaiset" (eli persut), kun taas suomalaiset (myös viherpiiperöt) on englanniks pelkkä finns, joten mä en tajuu, miks Persujen The Finns jotenkin loukkais Viher-homoi? Siitä mä oon kuitenkin samaa mieltä, et keinotekonen väännös se on kuitenkin.
  • 4 / 20
  • Hannu, Tre
  • 22.8.2011 1:44
Suuruudenhulluutta on näemmä monenlaista. 30- ja 40-lukujen ääriaatteita ajava puolue, jonka kanssa useimmat suomalaiset eivät edes välitä olla missään tekemisissä, kuvittelee edustavansa kaikkia suomalaisia.

Pohdin keväällä, kuinkahan paljon perussuomalaiset tulevat likaamaan Suomi-kuvaa ja paljonkohan aiheuttavat haittaa Suomelle. Perussuomalaisten aatteet noteerattiin Australiaa myöten jo keväällä. Ulkomailla asuvat suomalaiset ovat siitä lähtien saaneet kokea epäluuloa ja ihmettelyä. Suomalaisiahan on tähän saakka pidetty maailmalla sivistyneinä ja tasa-arvoa kannattavina.

Suomalaisena minua surettaa eniten se, että perussuomalaiset tekevät kaikkensa vahingoittaakseen minun kotimaatani.
The Finns on käännettynä sävyltään melko suoraan "koko suomen kansa". Entä mitenkäs tämä liittyy ylipäänsä "viherpiiperöihin" (ilmeisesti siis Vihreiden kannattajiin)? Esimerkiksi minä en katso olevani Viher-homo.
  • 6 / 20
  • Havainnoija
  • 22.8.2011 11:45
Nimiehdotuksia ulkomailta ja kotimaasta:

Nationalist Finns
Forest Finns
Simple Finns
Xenophobic Finns
Racist Finns
Primitive Finns
Bottom Finns

Nämä kuvaavat mielestäni persuja totuudenmukaisesti.
  • 7 / 20
  • Statisti
  • 22.8.2011 19:41
Parasta tässä englanninkielisessä jippotekeleessä on, että "The Finns" tarkoittaa englanninkielisille yleisesti "tietyt suomalaiset". Englanninkieliselle ei siis avaudu, että mitkä erityiset suomalaiset, elleivät muuten tunnista asiayhteydessä tätä joukkiota muista suomalaisista. Englanninkielisten näkökulmasta he ovat siis "joku epämääräinen ryhmä suomalaisia suomalaisten joukossa". Eli tällä englanninkielisellä jipolla perussuomalaiset itse asiassa onnistuivat maastouttamaan tehokkaasti oman poliittisen olemuksensa valtaväestöön eli suomalaisiin englanninkielisessä viitekehyksessä. Eivät siis erotu joukosta.
"Those Finns" ?
"Some Finns" ?
"Homophobic, Xenophobe and generally speaking very drunken/drugged Finns" ?

Eiköhän valtioneuvoston pidä ärähtää heti, jos tällaista ruvetaan tarjoilemaan ulkomaille.

Luulisi nyt Soinin omastakin puolueesta löytyvän edes sen verran välkkyjä ihmisiä, jotka tajuavat tämän vain osuvan omaan nilkkaan.
  • 9 / 20
  • Public eye
  • 22.8.2011 23:32
The Fundamental Finns ei selkeimpänä vastineena kelvannut, kun siinä on jostain kumman syystä niin ikävästi negatiivisen kaiun saaneeseen fundamentalismiin viittaava alku.

Tästä saataisiin tietysti kätevästi johdettua vaikkapa The Mental Finns - tai toisesta päästä (pun intended) lyhentäen erittäin osuva The Fundament Finns.

Sanakirjan määritelmät sanalle ''fundament" menevät nimittäin seuraavasti:
1. the buttocks.
2. the anus.
3. a base or basic principle; underlying part; foundation.

Tuosta voisi jokainen sitten muodostaa omaan maailmankuvaansa soveltuvan käsityksen meikäläisestä persuporukasta!
Onpa taas laadukas keskustelu Persujen englanninkielisestä nimestä, ei voi muuta sanoo.
Tähän voi Riqumanille todeta vain, että itsepähän pelleilyn aloittivat. Nimivalinnallaan persut avasivat keskustelun vapaaksi kaikille asianosaisille, joita tästä maasta löytyy muutama miljoona henkeä ja sen ulkopuoleltakin aikamoinen joukko.
Onhan se tietenkin ilahduttavaa, että perussuomalaisille maksettavan yli 7 miljoonan euron puoluetuen vastineeksi saamme sentään hupia.

Me muut suomalaiset emme voi ottaa kunniaa tästä emmekä muistakaan perussuomalaisten tarjoilemista huumorituokioista. Kyllä ne ovat Isä Soinin, Mestari Halla-ahon ja Ajattelija Hakkaraisen meille ihan oma-aloitteisesti tarjoamia.

Silloin keväällä joku kommentoija totesi vaalien jälkeen, että sirkushuveja riittää jatkossa. Näin on käynyt. Meitä kaikkia koskevien tärkeiden asioiden hoitoon valittiin ja valikoitui onneksi järki-ihmisiä.
The Finns viittaa koko kansaan ja sellainen on "hanurista". En tiedä toimivaa käännöstä mutta sen ei pitäisi olla minun ongelmani. The Finns ei kuitenkaan käy. Saavat asiasta lähipäivinä huomautuksen ja ohjeen keksiä jotain muuta.
Populist Finns?
Ja taas persut onnistuivat nappaamaan otsikot itselleen ja Timo Soini sai naamansa medioihin. Katselen kateellisena sivusta heidän mediataitavuuttaan.
  • 16 / 20
  • Janne Nousiainen
  • 23.8.2011 21:41
Vaikka ite äänestin persuja,niin tämä kertoo jo aatten rappeutumista, persut on jo luopuneet konservatiivista arvoista,Timo Soini joutuu yksin kantamaan konservatiivistä puoltaan puoluessa, kun aika moni on ilmoittanut puoluessa olevan liberaali.

P.S Siis tästä se alamäki alkaa.
Pari nimiehdotusta eri lehdistä:

Bigoted Finns (homovihamielisiä, rasistisia ja luomisoppiin uskovia)
White Trash
Jingo Finns
Hillbilly Finns
Änkyräfinnit – Angry Finns

Puoluetta, joka ajaa eristäytymispolitiikkaa, vastustaa EU:ta, euroa, homojen oikeuksia, maahanmuuttajia, ruotsin kieltä, nykytaidetta ja monta muuta asiaa, on tietenkin mahdotonta kuvata parilla sanalla.
Oispahan kiva kuulla EU-uskovaisilta jonkinlaista perusteluu EU-fanatismilleen. Olihan Suomessa Neuvostoliiton aikaan niitäkin, jotka ihannoi Neuvostoliittoo. Vaan mitäs kävi Neuvostoliitolle? Mistä muutenkin tulee sellanen hassu ajatus, et EU:sta erooominen ois sama ku eristäytymispolitiikka? Tai maahanmuuton hillitseminen sama ku eristäytymispolitiikka? Homojen suhteen Persut ei paljon poikkee Kepun, Kokkareiden tai Demareiden konservatiivisimmasta päästä. Vähänpä on homoilla vaihtoehtoi, jos ne joutuu äänestään Vihreitä ja Vasureita, vaikkei ois niiden kanssa kaikesta samaa mieltä.

Ja noi nimiehdotukset, joita netissä viljellään, on naurettavii. Samoin kun tietysti toi The Finns (viittaa niihin tiettyihin suomalaisiin, eli Persuihin). Parempi ois ollu olla kääntämättä niiden nimee valmiiks ja antaa toimittajien ite tehdä käännöksensä.
En luokittelisi puolueen valinnan vaikeutta pelkästään homojen ongelmaksi. Kenellä tahansa on vaalien lähestyessä sama dilemma: sellaista puoluetta, jonka aate- ja ajatusmaailma käy 100-prosenttisesti yksiin itselle tärkeiden asioiden kanssa ei vain tahdo löytyä. Joka puolueessa on lisäksi haitaria ehdokkaiden aatemaailman kesken, joissakin puolueissa hajonta on suurempaa, toisissa pienempää. Sellaista politiikka on, jos haluaa vaikuttaa on tehtävä kompromisseja ja valittava kaikista huonoista vaihtoehdoista se vähiten huono.

Itse valitsen ensin puolueen, joka tökkii kaikkein vähiten (valitsen sen joka vaalien alla erikseen, puhtaalta pöydältä). Sitten on vain löydettävä puolueesta oman vaalipiirin ehdokas, joka tuntuu kaikkein täyspäisimmältä.

Kompromisseista ja takinkäännöistä on aina paljon porua vaalien jälkeen. Kaikki eivät tajua, että yhteisten asioiden hoito vaatii yhdessä sopimista, ja jääräpäät jäävät jupisemaan keskenään, kun yhteistyöhaluiset ja -kykyiset päättävät asioista keskustellen, antaen periksi jossain ja ajamalla läpi omat ajatuksensa jossain muualla.

Persuilla tämä yhteisten asioiden hoitokyky näyttää olevan vielä hakusessa. Ellei kompromisseja halua tehdä yhdessäkään asiassa, edessä on pitkä ja kivinen oppositiotaival, jota äänestäjätkään tuskin mieluusti katselevat kovin montaa vaalikautta peräkkäin. Lisäksi edessä on tilanne, jossa politiikanteon makuun päässeet ehdokkaat alkavat fiksummasta päästä valua muihin puolueisiin, jossa on mahdollisuuksia päästä myös oikeasti vallan kahvaan. Nokkelilla ja vähemmän nokkelilla julkisuustempuilla saadaan aikaan nettikeskusteluja ja iltapäivälehtien lööppejä, mutta yhteisiä asioita niillä ei hoideta.
Olen Public Eyen kanssa samaa mieltä siitä, että Perussuomalaiset eivät tuntuneet vaalien aikaan ja erityisesti niiden jälkeen hallitusneuvotteluiden yhteydessä ymmärtävän mitä eroa on käsitteillä "kompromissi" ja "takinkääntö". He sanoivat, että haluavat pitää äänestäjilleen antamat lupauksensa ja välttää kääntämästä takkia, vaikka kyseessä oli selkeästi kompromissien tekemisen välttäminen. Ilmeisesti heidän äänestäjilleen "takinkääntö" populistisena ilmaisuna aukeaa paremmin kuin elitistisemmältä kuullostava "kompromissi".

Kompromississa on kyse omien tavoitteiden ajamisesta, mutta jos ei ole mahdollista ottaa kokonaista askelta haluamaansa suuntaan, puoli askeltakin vie kohti tavoitetta. Joissain tapauksissa jopa tilapäinen taka-askel voi pitemmällä aikavälillä viedä kohti tavoitetta. Sen sijaan takinkääntämisessä kyse on siitä, että tavoite muuttuu jopa täyskäännöksen verran, mitä tapahtumaa kuvaa ilmaisu takin kääntäminen: Käännetään takin nurja puoli päälle. Ymmärtääkseni Perussuomalaisten tavoitteet eivät ole muuttuneet mihinkään. Hallituksessa he olisivat vain joutuneet tekemään kompromisseja esimerkiksi Etelä-Euroopan maiden taloudellisiin tukipaketteihin liittyen.

En luonnollisestikaan äänestänyt Perussuomalaisia. Oman puolueeni puheenjohtaja sen sijaan linjasi, että sukupuolineutraali avioliitto on sellainen lakialoite, jossa puolue antaa kansanedustajilleen vapauden äänestään omantuntonsa mukaisesti. Sen sijaan puolueen virallisissa linjauksissa on havaittavissa selkeä positiivinen suhtautuminen seksuaalisten vähemmistöjen tasavertaisuuteen lain edessä.