Eettinen kulutus
Tunteeko kukaan homo huonoa omatuntoa, jos ostaa 150€:n farkut joissa on just se oikee merkki persees mut sisällä lukee made in pakistan.
Eikös me seksuaalisesti häiriiintyneet voitaisiin ruveta laittamaan vastarintaliike tälle ihmisten päättömälle kulutukselle. Viedään vanhat vaatteet UNICEF:in vaatekeräykseen ja suositaan kotimaista.
Tätä voi siis jatkaa, oli vaan hieman suuntaa antava, mistä kiinnostas lukea teiän mielipiteitä
Vaatteissa vaan on se ongelma, että vaikka niissä ei lukisi valmistusmaata (joka siis tarkoittaa sitä, että se on tehty EU:ssa, koska laissa on säädetty, että EU:n ulkopuolinen valmistusmaa pitää merkitä), on vaikea sanoa, mikä esim. espanjalainen tuote sitten on tehty räkäpalkkaisilla laittomilla maahanmuuttajilla, kun toistaiseksi eettisyysverifiointia ei niiden suhteen ole. (Kriteerit on kyllä tulossa.) Muuten olisin/olen samoilla linjoilla, mutta kun koskaan ei oikeasti oikein tiedä - mikään merkki ei auktoritatiivisesti osoita, että vaatteesi eivät ole epäeettisesti tuotettu. Mistä sen sitten tietää?
Ruoan suhteen taas ainakin minä ostan kahvini ja banaanini ja hypoteettiset avokadoni Reiluina; ja mehun, kun käyn K-kaupassa (jos jotain tuotetta ei kaupasta löydy Reiluna, mutta tiedän sitä muualla tarjottavan Reiluna, jätän tuotteen ostamatta). Tänä syksynä tuli/ee myös Alkoon Reiluja viinejä, joten taidan sitten siirtyä niihin, sikäli mikäli viiniä juon silloin kahdesti puolessa vuodessa. Suositeltavaa olisi asiakaspalautteen jättäminen kauppaan, jossa tarvittavia Reiluja tuotteita, kuten teetä tai suklaata, ei tarjota. Se on helppo tapa vaikuttaa, eikä ainakaan minun valittamiseeni ole toistaiseksi negatiivisesti suhtauduttu.
Koen moraalisesti arveluttavaksi sellaisen auvoisen "mutta se on halpaa" -kuluttamisen, jossa epäreilun liiketoiminnan tukemista perustellaan omalla rahatilanteella. Olen opiskelija, joten kovin kummoinen budjetti ei minullakaan ole... mutta se ei sinänsä justifioi hyväksikäytön tukemista. Useimmiten voi tehdä eri tuotevalintoja. Eikä esim. Reilun Kaupan banaanit maksa juurikaan enempää kuin "tavalliset".
Niin, ja tsekatkaas, jotka ette ole sivuilla vielä käyneet:
http://www.reilukauppa.fi ; jos aktivismi kiinnostaa,
http://www.repu.fi
Ja näin lopuksi voisin huomauttaa, että ihmisten seksuaalinen suuntautuneisuus ei sinänsä ole mikään perusta millekään liikkeelle. Ei tämä homoactioniä kaipaa, vaan ihan kaikkien keskitettyä pyrkimystä parempiin kulutustottumuksiin... ikään ja kaikkeen katsomatta ;).
Hei Goy
Tosi hyvä kommentti ja koko ajatuksen reilun kaupan ja kuluttamisen esiintuominen on minusta hyvä. Vaikka asia ei sen kummempaa homonäkökulmaa kaipaisikaan, on hyvä, että erilaisia teemoja nostetaan esiin täällä!
Kuluttaminen on kuitenkin sellaista mihin on helppo vaikuttaa omalla käytöksellään.
: )
Reilun kaupan tuotteiden ilmaantuminen markkinoille on mielestäni erinomainen ilmiö, samoin kuin ylipäätään kasvava kiinnostus niitä olosuhteita kohtaan, joissa tuotetta valmistetaan ja kuinka tehokkaasti valmistuksessa on käytetty rajallisia luonnonvaroja. Mutta tärkeää on myös tiedostaa, ettemme me boikotoimalla tuotteiden valmistuttamista ulkomailla paranna kyseisten maitten ihmisten oloja. Farkkujen ompelu on juuri tyypillistä vähän koulutusta vaativaa työtä, jota ns. kolmansissa maissa voidaan tehdä. Kehittyneemmissä maissa ihmisillä on mahdollisuus kouluttautua ja tehdä (ainakin kouluttautumismielessä) vaativampaa ja (rahallisessa mielessä) tuottavampaa työtä.
Toinen asia on sitten, että mielestäni meilläkin tulisi olla enemmän työtilaisuuksia niille, joita kouluttautuminen ei innosta.
Vielä parempaa on ostaa kotimainen omena ulkolaisen banaanin sijaan.
Huonoa omaatuntoa olen ainakin potenut Ikeasta ostamista tuotteista, joissa lukee 'made in china'. Jotenkin vaan tuntuu siltä, että kohta kaikki tehdään kiinassa (kun itse on ostamassa heidän valmistamia tuotteita). Eikait tässä voi syyttää muuta kuin itseään...
No joo, mutta vastaavasti elintarvikkeet aina ensisijaisesti suomalaista. Jos ei ole saatavilla, niin sitten ruotsalaista... :D
Toivottavasti voidaan lisäksi kansainvälisellä yhteistyöllä (esim. kehitysyhteistyömäärärahoilla) saada kolmannen maailman lapsille sellaiset olot, että heillä on koulutustakin. Eli että ei ole vain vaihtoehtoja ostan riistotavaroita-> tuen lapsityövoimaa ja en osta riistotavaroita -> lapset menettävät työnsä ja kuolevat nälkään.
Goy, kiitos tuosta puheesta, siinä tulikin kaikki esiin mitä hain tällä otsikolla takaa! fiksua puhetta.
Mutta me homot kun aina hätkäytetään ihmisiä, niin eikös tätäkn vois siihen johonkin väliin jauhaa, sitten vaikka baarissa voi vinkata joskus, että mahtuukohan kundien egot niihin armanin paitoihin ;)
ja tää otti kantaa tähän tolkuttomaan merkkien Brändäämiseen, uskokaa tai älkää. muhun tekee vaikutuksen paremmin mummon kutoma villapaita kuin calvin kleinin boxerit...sanokaan tyylisilmä Tommikin siihen mitä lystää
-tämän ei ole tarkoitus loukata siis ketään
Ikeasta on tosiaan tullut ostettua yhtä ja toista. Mitta on kyllä ihan täynnä laadun suhteen. Ei köyhällä ole varaa huonoon, joten saa kyllä jäädä väliin jatkossa. Ikean tavaroissa on kyllä hyvä muotokieli ja saa hienoja kokonaisuuksia, mutta jos katselee design-tavaroita muualta, niin huomaa, että aika paljon noista ikean kamoista on muualta kopsattu vähän muuntaen.
Suosittelisin kaikille luettavaksi Liken kustantamaa Kuluta harkiten-opasta, jota löytyy mm. maailmankaupoista. Siinä lukiessa voi sitten miettiä kumpi on köyhempi: suomalainen Ikeashoppaaja vai aasialainen lapsityöläinen. Antaa pieniä vinkkejä eettisiin valintoihin elämän varrella. Tietää mm. olla ostamatta Disneyn pehmoleluja kummilapsille.
Yksi asia, jota täällä eettisen kulutuksen keskustelussa ei vielä ole sivuttu on nykyään melko trendikäs kirpparikulttuuri. Itse en kauheasti kirppareita kiertele, en tosin muitakaan kauppoja. Pyrin yleensä ostamaan vain tarpeellisia asioita. On hyvä yleensä kaupassa miettiä hetki ennen ostoksen tekoa, et: "Tarviinko mä oikeesti tämänkin esineen kaappeihin pölyyntymään". Ihminen kun kuitenkin pärjää melko vähällä.
Tuo on ihan totta. Nuorempana "harrastin" shoppaamista. Olin siis töissä kauppakeskuksessa ja kun päivän sen tavarapaljouden keskellä vietti, niin uskomaton määrä kaikkea tuli kannettua sitten kotiinkin. Turhaa.
Se, että ostaa harkiten ja pyrkii selvittämään tuotteen alkuperän yms. on tosi hyvä neuvo. Joku heitti myös sen pointin, että jos ei osta näitä halpatyövoimalla tuotettuja tuotteita ne ihmiset menettävät työnsä. Käsittääkseni ihmiset menettävät töitänsä kuitenkin riippumatta siitä kuinka paljon halpislenkkareita ostetaan. kun valmistuttaja on löytänyt halvemman sopimuskumppanin, niin pums - tuotanto siirtyy sinne. "No Logo" kirja kertoo hyvin näistä taustoista ja todellisuudesta missä ainakin n. viis vuota sitten oltiin.
"liha on murhaa"
eiks tuo vaahtoaminen mee jo samaan? pitääks politiikka aina sotkea joka asiaan?
------------------------
vaikka se oliskin lapsi joka sen työn tekee, niin järkkää sille pennulle ekaks joku muu paikka tai perheelle jostakin muualta elanto, koska se lapsi voi olla avainhenkilö yhden perheen toimeentulon kannalta.
hanki itelles elämä.
Melko tärkeää onkin erottaa toisistaan lapsityö ja lapsien orja-ja pakkotyö. Siteeratakseni aiemmin mainitsemaani opusta: "Maailmassa arvioidaan olevan 250 miljoonaa lapsityöläistä... Näistä lapsista 50 miljoonaa on myyty orjiksi tai on pakkotyössä."
Ongelma ei kuitenkaan ratkea pelkällä boikotoinnilla ja kulutuksen eettisyydellä. Jos ongelman syihin ei puututa, lopputulos on yleensä lasten kannalta vielä huonompi; heidät siirretään muille aloille(esim. prostituutioon, kaivostyöhön jne.), vielä huonompiin oloihin. "Boikotti on toteutettava yhteistyössä paikallisten lasten ja kansalaisjärjestöjen kanssa."
Mina otan kaikki merkit ja labels pois.Paidoista housuista pyyhkeista alushousuista ja kaikesta.Usein ne on niin kovin neulottu kiinni etta ne on kovin vaikeita poistaa.Vie kovin aikaa niita katkoa pois.Mutta pois ne lahtee.Blue Tooth jeans taalla $235.00.