Kuiskausta ja huutoa

  • 1 / 12
  • Public eye
  • 13.7.2004 13:04
Tuossa taannoin oli aika vilkas keskustelu oikeakielisyydestä. Se toki kuuluu sarjaan pieniä murheita, kuten tämäkin:

On tunnettua, että keskusteluissa ei saa käyttää pelkkiä suuraakkosia, koska se tuo lukijalle mielikuvan, että kirjoittaja HUUTAA kurkku suorana.

Mutta mitä on ajateltava kirjoittajasta, joka ei käytä ainuttakaan isoa kirjainta missään kohtaa tekstiä? Ainakin minusta pitkähkön sepustuksen lukeminen ilman lauserytmiä selkeyttäviä isoja alkukirjaimia on aika työlästä. Tuntuu, kuin kirjoittaja kuiskaisi monotonisesti koko litanian ilman hengähdystaukoja. Välimerkit saattavat kyllä olla paikoillaan, mutta seuraavan virkkeen alussa on taas pieni alkukirjain.

Mistä tämä johtuu? Kirjoittaako henkilö nenällään, jolloin kahden näppäimen painaminen samanaikaisesti on mahdotonta, vain onko hänellä vain muuten motorisia ongelmia? Vai johtuuko tämä tekstarikielestä, jossa eron tekeminen isojen ja pienten kirjainten välillä on liian aikaavievää? Lyhyissä tekstiviesteissä tämä tapa ei olekaan niin ärsyttävä, mutta useampaan kappaleeseen jakautuvassa pitkässä tekstissä se mielestäni häiritsee huomattavasti kirjoittajan viestin perillemenoa.
nettiteksti on mielestäni puheeseen verrattavaa arkitekstiä, jonka tulee saada soljua vapaasti - puheennopeudella :) kieli on jatkuvassa muutostilassa, jonka säännötkin muuttuvat uusien ilmausten ja tapojen mukana.

form follows function
  • 5 / 12
  • Zeppelin
  • 14.7.2004 15:34
Samaa mieltä...ei näihin kirjoituksiin / kommentteihin kannattane suhtautua samalla vakavuudella kuin ainekirjoituksiin...
Käyttötekstejähän nämä ovat, jooh. Kuitenkin meistä jokainen rytmittää, tauottaa, painottaa ja muinkin tavoin selkiyttää myös puhettaan. Ei kirjoitetun kielen selkiyttämisen tarvitse olla vain paljon parjatun ainekirjoituksen asia. Kieli elää varmasti oikein hyvää elämää myös niin, että kukin koettaa sanoa sanottavansa mahdollisimman ymmärrettävästi. Tässä taas kirjoitettaessa auttavat mm. isot ja pienet alkukirjaimet sekä pilkut. Ainakin minun on erittäin vaikea ottaa vakavasti kirjoittajaa, joka ei vaivaudu edes isoja kirjaimia käyttämään. Moista laiskuruia tai kiireeseen vetoajaa en töihinkään ottaisi...
  • 7 / 12
  • Möttönen
  • 14.7.2004 20:53
Huolimaton, välimerkitön ja vailla minkäänlaista oikeakielisyyttä oleva teksti on osoitus lukijakunnan väheksymisestä.
Tosin; olipa aikoinaan eräs kirjailija joka toi kustannustoimittajalle tekstinsä luettavaksi. Aikansa tuotosta silmäiltyään loihe kustannustoimittaja lausumaan :"Muuten hyvä, mutta lauseen loppuun, siis ajatuksen loppuun, on yleensä tapana panna piste."
Tähän kirjailija :" Vaan minulta kun tuo ajatus ei lopu!"
Tämä edellä kerrotun tarinan kirjailija oli muutoin edesmennyt akateemikko Väinö Linna.
Niin että tällainen tapaus tämä!
  • 8 / 12
  • Zeppelin
  • 15.7.2004 10:42
Muistakaa myös, että täällä 'keskustelu' on ikäänkuin virtuaalista puhetta. Netissä jutellaan tavallaan puhuen, olosuhteiden (välimatkan) vuoksi puhe on kirjoitetussa muodossa. Samalla tavalla se todellinen puhekieli on toisilla epäselvää, huonosti jäsenneltyä ja vailla painotuksia. Eli kirjoituksesta voi saada käsityksen persoonallisuudesta, kuten puheestakin.
"Moista laiskuruia tai kiireeseen vetoajaa en töihinkään ottaisi..."

taidetaanpa ne paperit kirjoitella työpaikkaa hakiessa huolellisemmin.. nyt on kesä, relatkaa!
ja en tiedä tuosta persoonallisuuden arvioimisesta nettitekstin perusteella, iän kylläkin :D
Nate to Brenda: "What would you rather have, some overly educated gas bag like Trevor, or a semi-literate fuck-machine like me, come on."