Onko tylsämielisyyden lisääntyminen ...
Onko tylsämielisyyden lisääntyminen mielestänne tietoista vai tiedostamatonta politiikan harjoittamista vai sen harjoittamattomuutta?
= Kysyjä on joko tyhmä tai harvinaisen fiksu... mitäö olette mieltä?
Kyllä! Pitänee paikkansa.
Paras äänestäjä on sellainen joka ei ajattele liikoja, tekee vain niin kuin puoluepomo käskee; käy perinteen velvoittamana vaalikerrasta toiseen äänestämässä isien perintönä saamansa puoluekannan mukaista ehdokasta ajattelematta sen tarkemmin sitä, millainen suhteituminen kyseisellä ehdokkaalla on kulloisíinkin yhteiskunnassamme tärkeinä pitämiimme asioihin.
Mistä muualta maailmalta löytyy valtio, jossa porvarienemmistöisestä parlamentista huolimatta äänestetään suorassa presidentinvaalissa kerta toisensa perään istuvaksi presidentiksi sosialisti?
Kysymys, retorinen sellainen, lienee aiheellinen. Olisiko vaikkapa Lipposesta siihen, minkä Gorbatsov teki Neuvostoliitolle, eli että räjäyttäisi yliturvonneen ja pöhöttyneen sdp:n? Ja moniko muistaakaan, mitä tuon puolueen nimessä oleva osa sosiali tarkoittaa? Siis yhdellä a:lla kirjoitettuna, niin kuin oikea muoto on! Sitä se on itseään; ilmaus halusta siirtyä pikku hiljaa sosialismiin. Ja kuinka se toteutettaisiin käytännössä, sen sanoi meille Taisto Kalevi Sorsa: verottamalla! Verotetaan omistamista enemmän kuin mitä omaisuus tuottaa, niin eipä aikaakaan, kun olemme tilanteessa, jossa ainoa joka jotakin omistaa on valtio.
Romanttistahan tämä ei ole. Ei liehu pioneerihuivit ja taitavat jäädä käyttämättömiksi Suomen aikoinaan ainoan katutaistelukoulun, Sirola-opiston opit, mutta päämäärä ja tavoite lienee kumminkin savutettu. Enää ei voi Hertta Kuusista lainaten sanoa, että Suomen tie on Tsekkoslovakian tie. Vaikka ironisesti kyllä niin toivon. Molemmista kun on pika pikaa tulossa täysivaltaisia Naton jäseniä! Siis niin Tsekinmaasta kuin Sloveniastakin. Täällä Suomessa sen sijaan monet tuntuvat kaiholla ajattelevan, josko sittenkin jollakin ihmeen konstilla onnistuisimme pääsemään mukaan ikionnellisten IVY-maiden joukkoon.
Tuohon alkuperäiseen viitaten, olen kyllä sitä mieltä että rähmälään oleva kokoomus ei auttaisi piirun vertaa tuohon alleviivattuun asiaan...
Kyse on sen verran monimutkaisista asioista että siihen tarvitaan muita kuin hiihtäjiä, missejä, ja teknokraatteja kertomaan markkinatalouden hölynpölyä.
Ei oikealta eikä vasemmalta... vaan välistä,hahah
No ei.
Mutta kysymys kai oli se onko tylsämielisyys tullut jäädäkseen:
7 päivää suomen luetuin lehti
Uutiset pelkkää sontaa
Helsingin Sanomat Suomen aino sanomalehti
Salkkareita, kymmpitonnia, reality TV:tä videopelejä sarjoja, saippuaa...
Suomessa tod näk. tasavertaisimmat ja köyhimmät ihmiset länsimaissa... joilla korkein suhteellinen koulutusaste... ja kaikkein eniten stressi' kun ei ehdi tekemään mitään...
... ja sitten pitäisi äänestää Viivi Avellania ratkaisemaan Euroopan unionin veropoliittisista linjauksista
...
Möttöselle tiedoksi sellainen pikkujuttu, että Slovenia ei ole koskaan kuulunut Tsekkoslovakiaan, vaan Jugoslaviaan. Mutta mutkat vaan suoriksi, kukas tylsistä faktoista välittäisi, lennokuus kunniaan...
Slovenian "alkuperä" jo selvisikin.
Slovakia, tuo toinen, köyhempi puoli ex-Tshekkoslovakiasta on kunnostautunut mustalaispolitiikallaan. Kuka huomasi vähän aikaa sitten pienet otsikot mediassa: "mustalaiset mellakoivat Slovakiassa"?
Ja syytä onkin mellakoida. Niin kehnosti on Slovakia romaniväestöään kohdellut.
Kerta toisensa jälkeen äänestetään vasemmistolainen presidentti... liekö unohtunut, että vuodesta 18 vuoteen 81 asti Suomessa oli porvarillinen presidentti, nyt vasta 22 vuotta ollut vasemmistolainen?
Ja mitä tulee siihen, mitä päättäjät toivovat poliittisesta osallistumisesta, niin totta kai toivotaan paitsi, että äänestetään, myös osallistutaan muuten kansalaisyhteiskuntaan: puolueisiin, sitoutumattomiin kansalaisjärjestöihin, kansalaiskeskusteluun... otetaan yhteyttä päättäjiin jne.
Aika jänää...
Tänne laittaa minkä tahansa kommentin niin joku "kokoomuslainen ääliö" kerkeää sanomaan väliin ett kokoomus on kiva puolue...
Ajattelin laittaessani tuon ensimmäisen aloituksen todellakin saavani vastauksia esittämääni ajatukseen.
Ehkä tämä kertoo sen että jo kysyttäessä asiaa tylsämielisyydestä sen pohjimmainen kysymys jää tylsämielisten ajatusten alle.
Ei siis henk koht kenellekään, mutta luetun ymmärtäminen Suomoessa ei näytä olevan sen korkeammalla kuin USA:kaan.
Eikun sun aloitusrepliikki oli liian vaikeaselkoinen. Mitä tarkoitat "tylsämielisyyden"lisääntymisenä? Miten asia näkyy elävässä elämässä?
Ketkä ovat tylsämielisiä? Poliitikot? Koska ei ole oltu tylsämielisiä? Vallankumouksellisena 70-luvulla? 30-luvun natsimielisten ajalla?
Ketkä suomalaiset poliitikot eivät ole olleet tylsämielisiä, vaan ... (mikä on tylsämielisen vastakohta?).
Minusta Toni Halme on eräs ei-tylsä poliitikko. Erittäin värikäs persoona. Vanhempi Vennamo oli värikäs ja Johannes Virolainen. Sulo Aittoniemi on viihdyttävä myös. Vasemmalta Lapin ikikapinallinen (en muista nimeä) on hauskalla tavalla sorrettujen asialla. Väyrynen oli viihdyttävä bad guy.
Ritva Santasalo, vaikka ei poliitikko taida ollakaan, on mukava mimmi.
Tylsämielisyyden lisääntyminen ei voi olla sen paremmin tietoista kuin tiedostamatontakaan.
Tylsämielisyyden lisääminen sen sijaan voi olla jompaa kumpaa.
Epätarkkoja kysymyksiä esittäen saa epätarkkoja vastauksia.
Kokoomus ei ole kiva puolue, vaan aika nössöä porukkaa.
IKL se vasta Lapuan Liikkeellä terästettynä olisi jotakin, jonka eteen kannattaa jo hieman panostaakin!
Hei!
Tarkoitan tylsämielisyydellä lähinnä sitä "joko tiedostamatonta tai erittäin tiedostettua" politiikkaa jota monissa länsimaisissa kansallisvaltioissa harjoitetaan.
Tässä kysynkin siis mielipidettänne... :) ?
Jos Suomalaisen painoarvoitettu keskiansio on laskenut 80 luvulta lähtien, koulutetun työvoiman riisto kiristynyt ja opiskelijoiden olojen kurjistuminen entisestäänkin lisääntynyt, niin millä nämä samat ihmiset löytävät aikaa: tutkimiselle, kriittiselle pohdinnalle, ajattelemiseen, lukemiseen ja vaikuttamiseen?
Meidän elämämme täyttyy markkinointiviestinnästä, kuulemma 1000 viestiä päivässä, TV:n taso on laskenut ennätysalas: humppaviihteellään, reality TV:illä, Kisoilla ja visailuilla, ulkomaisilla saippuoilla ja käsittämättömän huonotasoisella uutisoinnilla.
Lehdistöä vaivaa sama anemia. Suomessa on yksi sanomalehti kuten mainitsin. Helsingin sanomat, joka entisen journalismin harjoittamisen sijaan raportoi jo tapahtuneita asioita, ja tekee enemmän asiavirheitä kuin Nelosen uutiset. Lehdistö on kääntänyt kelkkansa "markkinakysynnän mukaisesti," eli ennen tarjottiin draamaa - nyt sensaatioita, tissejä, rahaa, ja käsittämättömän turhien ihmisten "muka" elämästä tehtyä osaksi sepitettyä sontaa. STT: uutiset ovat joka lehden pääaihe, oman toimittajan vähän rustatessa omia kylkeen.
Olemmeko me todella menossa siihen mitä Yhdysvalloissa tehtiin 80 -luvulla? New Yorkissa suurimmat lehtitalot tekivät kyselyn mistä lukiat olivat kaikkein kiinnostuneimpia. Tuli ilmi että ulkomaat kiinnostivat vähiten. "Luonnollisesti" lehdet leikkasivat ulkomaantoimituksistaan, ja tuloksia voi käydä ihmettelemässä Amerikassa...
On huomattava ettei tämä ole Amerikkalaisten ihmisten vika vaan läpimädän kapitalistisen markkinatalouden. Suomen markkinatalous on kaukana Jenkilästä. Jokainen joka siellä on asunut tietää tämän. Suunsoittajat saavat soittaa suutaan mutta totuus on tämä.
Kun me kehitymme parasta aikaa 20/80 yhteiskunnaksi osa kansasta onkin pidettävä tyytyväisinä siihen mitä heillä on. Tai ainakin tehtävä asiat niin monimutkaisen kuuloisiksi että he ajattelevat ettei heillä ole älyä ehdottaa parempaa.
Tähänkö siis pyritään? Tylsistämiseen? Pistetään kakarat pelaamaan tietokonepelejä ja aikuiset Saippuakanavalle.
Mitä olette mieltä?
Eiköhän kysymys ole vain kulttuurin kehittymisestä. Ohjelmanikkarit testaavat ideoitaan, osa tärppää ja elää oman aikansa. Juorut ym. kevyt uppoaa varmaankin ihan ihmisluonteesta johtuen enemmän kuin ns. korkeakulttuuri tieteestä puhumattakaan. En jaksa kuvitella, että jotkut (merkittävät) tahot todella pyrkisivät tyhmistämään ihmisiä ja pitämään heidät poissa esim. yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
Mikä olisi vaihtoehto? Viestinnän tiukempaan sääntelyyn palaaminen? YLEisradion roolin nostaminen ja palaaminen niihin arvoihin ja tavoitteisiin, jotka sille on asetettu? Itse lakkauttaisin YLEisradion erityisaseman (lainsäädännössä), myisin yrityksen ja lakkauttaisin lupamaksujärjestelmän kytköksen vastaanottimen omistamiseen. Ts. antaisin markkinoiden ratkaista vapaasti minkälaiseksi ohjelmatarjonta muodostuu. Nythän YLEisradio erityisasemallaan ja olemassaolollaan tekee jossain määrin kannattomaksi pienemmillä ja osin isommillekin kohderyhmille tarkoitetun ohjelmiston tuottamisen tuottamalla eetteriin ohjelmaa, jonka tuottamista ei (potentiaalisten) katsojien tahto ole ohjannut ts. tuottamalla ohjelmaa, joka ei kaupallisesti olisi kannattavaa. Yhdysvalloissakin valtio käsittääkseni tuottaa omilla kanavillaan ohjelmaa ja sikäli häiritsee markkinoiden toimintaa. En itseasiassa tiedä yhtään maata, jossa näin ei olisi, vaikka varmaan niitäkin on.
Pilkku, olen kanssasi harvinaisen samaa mieltä. YLE:ltä lupamaksu-automaatti pois. Rahoitus tekemällä kanavasta maksullinen, digi-tv -aikakaudella tuo ei ole temppu eikä mikään.
Omasta mielestäni me elämme tällä hetkellä Suomen historian parasta aikaa. Tunnen olevani vapaampi kuin 60-, 70-, 80- tai 90-luvulla. Valtio on uskaltanut antaa meille kansalaisille enemmän sosiaalista vapautta valita itse. Enää ei pakoteta ottamaan vastaan mitä ylhäältä tippuu. Vain verotus on holhoavampaa, mutta siihenkin tuntuu olevan tulossa hitaasti muutos takaisin parempaan suuntaan, esimerkkinä alkoholiverotuksen järkeistäminen maaliskuusta alkaen.
Illuusio nykyisin huonosti voivasta Suomesta tulee siitä, että ennen vanhaan ongelmista ei puhuttu siinä määrin kuin nykyään. Moni kansalainen jujutettiin onnelliseksi Kiinalaisella 'happy nation' -propagandalla.
Ennen ihmiset kuolivat nuorempina, sairastelivat enemmän. Miehet tekivät itsemurhia enemmän. Oli jopa rikos olla homoseksuaali aina 70-luvulle saakka.
"Onko tylsämielisyyden lisääntyminen mielestänne tietoista vai tiedostamatonta politiikan harjoittamista vai sen harjoittamattomuutta?"
"idiotia eli tylsämielisyys
=
älyllinen kehitysvammaisuus, jossa älykkyysosamäärä on pienempi kuin 35 (vastaa suunnilleen syvää ja vaikeaa älyllistä kehitysvammaisuutta) "
Tylsämielisyys on siis lähinnä lisääntynyt (jos se on) hyvähköstä terveydenhuollosta johtuen.
;-)
Ratio quasi qaedam lux lumenque vitae.
On oireellista, että jotkut keskustelijoista haluavat lähteä taistoon tylsämielisyyttä vastaan lisäämällä kaupallisten TV- ja radiokanavien mahdollisuuksia stimuloida suomalaisten älyllistä ajattelua... Siis lisää puhelinvisailuja (mikä onkaan Suomen lähin eteläinen naapuri, jossa puhutaan vähän suomea muistuttavaa kieltä?) kenestä-yliopiston-kansleri-karsintoja, loistohotellissa-ilman-ruisleipää-selviytymiskilpailuja, loputtomia paljastetut-elimet-sarjoja jne.
Sinänsä olen sitä mieltä, että TV-lupamaksumenettelyn voisi hyvin romuttaa mutta vasta kun kaupallisen menestymisen pakosta vapaiden kanavien vastaava rahoitus on taattu suoraan julkisista varoista ja Ylen kohtuuttomaksi paisunut byrokratiakoneisto purettu.
Hyvähän se on , että Mikko-poika jaksaa. Harvalla enää on tunteen paloa siinä määrin, että viitsii kiivetä parrikaadeille punalippuja liehutamaan ja kertomaan, että täällä eletään läpi mädässä markkinataloudessa, josta on syytä mitä pikimmin siirtyä niin onnen auvoiseen kommunismiin joka tänä vuonna tuottaa, kuten viisivuotissuunnitelmassa edellytettiin, ennalta sovitun määrän vaikkapa vasemman jalan saappaita, kokoa 42. Oikean jalan saappaat ovat sitten tulossa markkinoille vuonna 2006.
Möttönen kultaseni, tajunnanvirtaasi lukiessani putosin jälleen kerran kärryiltä. Voisitko vääntää rautalangasta, mihin kohtaan Mikon viesteissä kirjoituksellasi viittaat, koska se jäi ainakin minulle mysteeriksi.
Möttösellä on lievästi sanoen päähänpinttymä. Siis kaikki mistä keskustellaan ja mitä käsitellään muotoutuu jotenkin yhdeksi suureksi kommunistien salajuoneksi. Siis usko jo: Neuvostoliitto romahti, Berliinin muuri purettiin ja Kiina on kapitalismin mallimaa. Kommunistit tuskin tulee sulle tyrkyttää eriparisia kenkiä muutamaan vuosikymmeneen.
Tylsämielisyys on jees. Britney Spears on jees ja 80- luku tulee takaisin. En usko et tylsämielisyys itsessään on lisääntynyt, tyhmyys on vähentynyt ja ihmisten sivistystaso on noussut, sekä pohja laajentunut.
Johtuen mediatarjonnan massiivisesta kasvusta ja pirstautumisesta sitten 80- luvun, kaupallisuus tunkee kaikkialle ja se taas tarkoittaa sitä että kaiken tarjonnan täytyy olla jokseenkin myyvää. Myyntikikkoina voidaan käyttää jotain "shokeeraavaa" aina välillä, mutta pääsääntö on että tuote on tarpeeksi mitäänsanomaton, yleisesti valju ja kaikkia miellyttävä, että sen voi ostaa mahdollisimman moni.
Nuorisokulttuurin nousu myös näkyy ja kuuluu, sekä tietysti kaupallisen television kilpailun kiristyminen, johon myös Ylen pitää vastata. Sanomalehdet ovat kilpailussa toisiaan vastaan ja hesari joutuu taistelemaan levikistään siinä missä Iltalehti ja 7 Päivääkin.
Vaihtoehtoja riittää kaikille ja kaikile löytyy jotain omaa ja kivaa. Tylsämielisyys kunniaan. Miksi ajatella, kuin voi lukea jostain turhaakin turhemmasta uudesta julkkiksesta tai kuunella uutta Idols- levyä tai kattoo uutta hittisarjaa Amerikasta, jossa superlaihat, superkauniit, sekä tyylikkäät amerikkalaiset unelmaihmiset angstailee umpityhmään tyyliinsä ennalta-arvattavia juonikäänteitään.
Ihanaa.
USA:ssa julkinen televisio on PBS, joka ymmärtääkseni rahoitetaan liittovaltion budjetista ainakin pääosin, mutta se ei kuitenkaan vaadi erikseen mitään lupamaksuja. PBS ei ole mitenkään suosittu ja USA:ssa neljä valtakanavaa ovat hallitsevassa asemassa. PBS:n ainoa tehtävä on tehdä sivistäviä ohjelmia, sekä jonkinlaisia makasiiniohjelmia ja tietysti ajankohtais- ja uutisohjelmia. Amerikkalaiseen tasoon yleisesti verrattuna PBS kyllä tekee hyvää jälkeä.
Ei kommunisteilla mitään salajuonta ole - uskoakseni!
Se, mistä joku saattaa ketun häntä kainalossa löytyä, on sdp. Vaikka yritystä sosialismin tavoitteena pitämisestä onkin yritetty peitellä kirjoittamalla aina tilanteen salliessa puolueen nimen sosiali- osa muotoon sosiaali, ei tavoite ole puolueohjelmasta mihinkään kadonnut.
Suurempi vaara siis piilee Tuomiojalaisissa kuin entisissä Taistolaisissa!
Ja sitten se tärkein ja näköjään hukassa oleva pointti; ei saa olla turhan tosikko. Räväköillä kannanotoilla saattaa jopa saada ihmiset hereille. Turha, mitään sanomaton hymistely tuskin kiinnostaa ketään. Ikävä tulee menneitä hyviä aikoja, jolloin Veikko Vennamo kannettiin puhemiehen määräyksestä vahtimestareiden toimista ulos eduskunnan istuntosalista tuoleineen päivineen, kun ukko ei itse suostunut poistumaan tai olemaan hiljaa.
Itse kunnioitan kaikkia, niin kommunisteja kuin muunkin poliittisen vakaumuksen omaavia, joilla on kanttia sanoa mitä mieltä asioista ovat. Liian usein nykyisin kysymykseen, mitä mieltä olet asiasta, saa vastauksen:"En mä tiiä."
Ja vielä! Sivistys ei ole sama asia kuin koulutus! On aivan liian yleistä rakkaassa Suomessamme, että yksilö on saanut akateemisen koulutuksen, mutta ei silti omaa minkäänlaista sivistystä. Kärjistän ja saan taas monet suuttumaan kun sanon, että se johtuu täällä vallitsevasta savupirtti-ihannoinnista. Siis siitä joka puhtaimmilleen viljeltynä tulee esiin Lepikon torpan savupiipun retusointina näkymättömiin. Kekkosesta kun haluttiin antaa kuva savupirtin poikana.
Tyhmyys, saamattomuus ja laiskuus. Siinä pyhä kolmiyhteys joka tuntuu olevan yhä arvossaan täällä pohjolan raukoilla rajoilla.
Kyllä Nokian kännykkäkin sivistyksen mittapuusta käy, nimittäin sitten, kun sen ensimmäisen mallin markkinoille tulosta on ehtinyt kulua pari vuosituhatta, - ei ennen!
Möttönen: olet eksynyt väärään keskusteluun.
Itseasiassa edellämainittuun työsämielisyyteen kuuluu vahvasti asatus siitä ettei pulueillakaan ole mitään sanottavaa. Näkeehän sen jo nyt.
Jos suomea Europarlamentissa edustaa Kokoomukselta: Viivi Avellan, Lea Saukkonen ja Maria Guzenina, niin eikö se jo kerro ihan tarpeeksi tylsämielisydden lisääntymisestä.
Soitin eilen iltalehden toimitukseen ja kysyin journalistipalkinnon jaon alla mitä on journalismi kun iltalehti nostaa euroehdokkaikseen nämä kolme yllämainittua. Toimittaja osasi vastata että nekään eivät myy hyvin, mutta edes paremmin kun "nämä ei ketään -ehdokkaat" Suosittelisin vuoden bonus palkinto journalismissa kuitenkin 7 päivää lehdelle, jonka marssi suomeen sai aikaan sen ettei ilman "sandaalia:)" ole mitään sanottavaa.
Mitä tulee YLE:een niin olen edellämainitun kanssa samaa mieltä: Miten joku oikeasti voi vaatia ylen lopettamista kun vaihtoehtona on jenkkisonta?
Niin kauan kuin meillä on yle kannattaa telkkari pitää. Ja voin kertoa teille, että YLE tekee maassamme erittäin hyvää työtä. Se, jos joku ei katso hyviä dokkareita ei anna syytä olla kriittinen. Vähän sama kuin sanoa että jenkit on jees, vaikka ei ole käynyt mantereella kuin viikon turistina...
Mutta vielä kerran: Kun joku otti puheeksi vapaan sanan ja markkinatalouden ehdot niin kysympä: "Jos tällä hetkellä YLE pitää varpaillaan muita kanavia, niin kuka niitä pitäisi jos sitä ei olisi? Markkinatalous toimii vain jos sitä reguloidaan hyvin. Niin sanottu kapitalismi josta möttönen puhuu, on täysin eri asia. Ja mitä tulee liberaaliin ajatteluun siinäkin on huomattava ero kahteen edellämainittuun. Jos oikeasti aikoo väittää jotakuta kommunistiksi, kannattaa lukea läksynsä:)
Kertokaa ihmeessä mitä olette ajatelleet tästä kulttuurimme "turhuuden ja tyhmyyden ylistyksestä!" Milloin ihmiset nousevat barrikadeille...vai onko todellakin niin että skeida on turruttanut meidät emmekä enää osaa vastata haasteisiin... ei "kiinnosta" kun ei osata artikuloida asioista?
Vain vinkki totalitaarisyydestä ja muka kommunismin pahasta on täysin vastakkainen asetelma jossa elämme. Markkinatalous. Silti niin samanlainen. Case Study:
"Erkkojen SanomaWSOY ja Rautakirja ja Lehtikuva omistavat Suomen suurimmat painot, sanomalehtiä (mm. Hesari ja taloussanomat, ilta-sanomat), kustantamoita jotka suoltavat mm. suurimman osan koulu ja opiskelukirjoistamme... (mm. WSOY, JohnnyKniga), kirjoen ja lehtien jälleen myynti (Suomalainen) ja jakelua (Lehtipiste + R-kioskit). Filmien jakelun ja maahantuonnin (Finnkino) ja jälleenmyynnin (R-Kioskit) ja esitelyn (Finnkino), kuvapankin (Lehtikuva), TV kanavan uutistoimituksineen (Nelonen), On-line uutistoimiston ja tietopalveluita (mm. Startel) puhumattakaan avoimesta rakennusoikeudesta Helsingin keskustassa jota kukaan ei tietenkään kyseenalaista..."
Jos voin kysyä niin eikö tämä jo lähentele kommunismille läheistä määräysvaltaa tarpeeksi? En sano että asiat olisi todella pahassa kuosissa, mutta toisaalta mikä ja kuka muka estäisi Sanoma imperiumia nostamasta vaalisuosikiksi Viivi Avellania? En ukso että mikään...
Terveisin, taas minä:)
ps. silti luottavainen opetussysteemiimme ja kansalaisiimme...
Niin Guzenina on SDP:n eurovaaliehdokas, ja sosialidemokratian kirjoittaa sosiaalidemokratiana lähinnä porvarillinen media :)
Alkaa pikkuhiljaa valjeta! Mikko-pojalla lienee mitä todennäköisimmin "peräkylänpoika"-syndrooma.
Kaikki, mikä on suurempaa, kuin kotoinen maitolaituri, - siis se, jolle sen kotinavatassa ammuvan Mansikin maito siihen kahdenkymmenen litran suuruiseen tonkkaan laitettuna maitoautoa odottamaan pari kertaa viikossa ennen vietiin, on kaiken pahan alku ja juuri, jonka Mikko näkee markkinatalous-nimisenä mörkönä, ja jota hänen mielestään kannattaa vastustaa kaikin käytettävissä olevin voimavaroin.
Alkaa pikkuhiljaa valjeta! Möttösellä sitten lienee "vasemmisto on saatanasta"- syndrooma. Hänen mielestään kaikki vähänkin markkinatalouskriittinen on ihan selkeä salajuoni porvareita vastaan ja vallitsevan uusoikeistolaisuuden mahtavuutta vastaan. Möttösen mielestä kaiken pahan alku ja juuri on 70- luvun taistolaiset, jotka jättivät Möttöselle sen verran pahat arvet, ettei vieläkään pysty päästämään irti traumoistaan.
Kokoomuksella nyt harvemmin on mitään hyvää sanottavaa. SDP:n tasosta kertoo paljon se, et nyt diktaattori- Lipponen aikoo rahaata "työväenpuolueen" Natoon ihan ilman sen enempää kansan haluja kyselemättä. Siis tästä Nato jutustakin tulee taas tämmönen "no meidän on pakko liittyä, koska muuten ollaan tuhmia EU- kansalaisia"- juttu.
Ei sellaista kuin oikesto tai vasemmisto enää oikestaan olekaan, kaikki on samaa harmaata poliitiikko massaa, joillakin sävyeroilla, joita sitten media korostaa, jotta äänestysinto ei lopullisesti romahda.
Kimpuralle ja muille nato- ja lipposfobiaisille.
Lipponen ei yksin Suomea natoon vie. Vaatii rohkeutta keneltä tahansa, että uskaltaa puhua NATO:n puolesta tilanteessa, jossa koko kansa vastustaa NATO:a, ja jossa on tällaisia kimpuran kaltaisia ihmisiä, jotka yrittävät estää keskustelun aiheesta. Lipponenhan on ensi kädessä halunnut keskustelua NATO:sta, mutta joillekin keskustelu on näköjään kilpahuutoa ja sitä, että käsketään päättäjiä vaikenemaan, kun kerta kansa vastustaa NATO:on liittymistä. Lapsellista. Lienee jotain YYA-kauden perintöä, ettei asioista voida edes keskustella sivistyneesti.
Ja jos jotain kiinnostaa, niin en itse kannata NATO:on liittymistä.
En löytänyt Kimpuran viestistä kohtaa, jossa hän pyrkisi kieltämään asiallisen keskustelun Natosta.
Toisaalta olen ollut havaitsevinani Lipposen äksyilyissä sellaista ilmaa, että Natosta nimenomaan olisi lupa keskustella vain myönteiseen sävyyn.
Oma mielipiteeni on, että liittyminen on enää pelkkä muodollisuus, käytännössä olemme jo Natossa niin syvällä kuin siellä voi ilman virallista jäsenyyttä suinkin olla, eikä liittyminen muuttaisi juuri mitään.
Muuten olen Kimpuran kanssa samaa mieltä siitä, että jako oikeistoon ja vasemmistoon on täysin väljähtynyt ja aikansa elänyt myytti. Lähes kaikki varteenotettavat puolueet ajavat nykyisin samoja asioita, käyttävät vain hieman eri sanontoja. Mielipide-erot puolueiden sisällä ovat monesta asiasta suuremmat kuin erot puolueiden virallisten kantojen välillä .
Kimpura, oma näkemykseni vasemmistolaisuudesta ei perustu vasta niihin vuosiin, jolloin taistolaisuus oli in.
Se perustuu niin Marxin kuin O.V. Kuusisenkin teksteihin, joihin perehtymistä suosittelen. Siltä pohjalta, kriittisesti asioita tarkastellen, olen oman polittisen kantani vuosien saatossa muodostanut. Saat syyttää vaikka takinkäännöstä, kun sanon totuuden, että olen joskus nuoruudessani äänestänyt SKDL:n ehdokasta. Ja väitänkin, että jos asioita tarkastelee humaanin idealismin, ei psykologisesti ja realistisesti ihmisen raadollista itsekkyyttä huomioon ottaen, on kommunismi ihan mallikas järjestelmä.
Vaan kun - itsekkyydestä ja vallanhimosta ei ihmiskunta kai ikinä eroon pääse! Ja tuo karu totuus tekee kommunismista mitä kauhistuttavimman aseen ihmisyyttä vastaan. Sen oikeat kasvot paljastuvat, kun siitä käytetään totuudenmukaisesti nimitystä proletariaatin diktatuuri. Sitä se juuri on. Diktatuuria!
Markkinatalouteen ei ole pakko osallistua. Tosin ympärillään sitä on pakko ainakin jossain määrin sietää. Kaikkea kun ei voi ja ei kannatakaan tehdä itse. Markkinatalouden vastustuksen kanssa taitaa olla vähän samoin kuin yksityisautoilun vastustuksenkin; Yksityisautoilua voi vastustaa kun asuu HOAS:n kämpässä Itä-Pasilassa ja pääsee seiskan rartikalla tai mieluummin pummilla junalla Vanhalle kaljoille. Mitä sitä suotta mietimään miten pienviljelijä Ilomantsin Hattuvaarasta asiansa hoitaa ja kuinka talvella onnistuu käymään eri puolilla pitäjää metsätöissä, ellei ole sitä niin paljon parjattua yksityisautoa.
Tuo luulo, että olisin kovinkin Kokoomukseen päin kallellaan , on väärä. Se, mikä aikanaan oli jotakin sellaista, mille joltistakin sympatiaa annoin, oli Nuorsuomalaisuus. Sille kävi, niin kuin arvata saattaa. Se ei ollut massojen makuun. Ja ilman massoja ei voi olla demokraattisessa järjestelmässä poliittista painoarvoa omaavaa puoluettakaan. Ikävää, mutta totta. Tässä on oiva paikka miettiä vaihtoehtoja demokratia kontra aristokratia. Mitä hyvää ja mitä heikkouksia kummassakin järjestelmässä piilee?
Toivottavasti tuossa yllä on taas jutun juurta muutamaan kommenttiin, vaikkakin täällä taitaa olla suositumpaa ottaa kantaa siihen, onko joku tekemällä tehty julkkis sitä tai sitten ei. No, kukin valitkoon keskustelun aiheensa mieltymystensä ja kykyjensä mukaan!
Public eye:lle
Paavo Lipponen on peräänkuuluttanut keskustelua NATO:sta, ja ilmeisesti vaikkei ole sitä sanonut ääneen, kannattaa NATO-jäsenyyttä. Jos noiden perusteella arvostelee Lipposta, ja väittää että hän olisi viemässä Suomea Natoon yksin, ei ole kovin asiallista, ja epäsuorasti on arvostelua siihen suuntaan, ettei Paavo saisi NATO-myönteisiä kommentteja suustaan päästää.
Hyvä, jos olet SKDL:ää äänestänyt edes kerran - varmasti osaltasi autoit nyt nauttimamme sosiaaliturvan rakentamista kalliiseen kotimaahamme. Olen vilpittömästi kiitollinen siitä, että olet ollut mukana luomassa järjestelmää, joka on suonut minulle opintotuella turvatun mahdollisuuteen opiskella ja kehittää itseäni. Humanisti-idealistina uskon pystyväni välttämään sen kyynisyyden suonsilmäkkeen, johon sinä uudisraivaajan saappaissasi suistuit ja kaulaasi myöten vajosit. Sinun 'realismiltasi' toivon oman ajatteluni pysyvän turvassa aina hamaan hautaan saakka.
Kirjoja lukeneena ja oppeihin tutustuneena voit varmaankin nähdä ja ymmärtää myös minun näkökulmani - hyväksyitpä sen tai et. Sosialismi, samalla tavoin kuin muutkin aatteet, on puhtaimmassa muodossaan vain utopia. Nähdäkseni kuitenkin pohjoismaisessa yhteiskunnassa on päädytty lähemmäksi 'puhdasta' sosialismia kuin yhdessäkään sosialistiseksi nimitetyssä valtiossa. Sen sortin sosialismia meillä näyttävät edelleen kannattavan käsi kädessä äänestäjien valitsemat päättäjät laidasta laitaan. Aika ajoin jostain nousee joku 'uusliberaali' hörhö huutelemaan itsekkyyden ja vallanhimon ruokkimia reformiajatuksiaan, jotka onneksi jäävät meikäläisittäin harmittomaksi uutisviihteeksi.
Se, mistä Mikko puhuu tylsämielisyytenä, on ehdottomasti suurin uhka meillä harjoitetulle demokratialle (sitä sen kuitenkin uskon edelleen olevan) ja sen suomalle hyvälle elämälle. En usko tylsämielisyyden olevan kenenkään juonimaa, joskaan esimerkiksi mainitun Erkkolaisen diagonaalisesti keskittyneen viestintäteollisuuden tavoitteisiin tuskin myöskään kuuluu sen ehkäiseminen tai vastustaminen. Onneksi meillä kuitenkin on mahdollisuus keskustella ja ottaa kantaa mm.tämän tyyppisillä keskustelupalstoilla. Pikku puroistahan se joki kasvaa. Vaikka viime vuosikymmenet ovatkin antaneet ihan toisenlaista näyttöä, uskon tylsämielisyydelle nousevan jonkinlaisen vastavoiman. Irakin sota sai ihmiset todellakin kadulle - tavalliset suomalaiset ihmiset, joiden olisi pitänyt kaiken järjen mukaan tylsämielisinä tuijottaa roskaviihdettä. Se tapahtuma sai minut uskomaan, ettei solidaarisuus oikeasti unohtunutkaan menneisiin vappukulkueisiin!
Siinäpä lyhykäisyydessään ja kaikessa puutteellisuudessaan ajatuksia joita pidän ominani.
Keimo, katsotaan vain pari vuotta miten "harmittomia" nämä uusliberalistiset kannanotot ovat.
Autovero jo aleni, samoin viinan verotus. Holhous ja hyysääminen ovat todellakin vähenemässä Suomessa. Vaikka sitä et tahdokaan.
Keimo hyvä. Vaikka joku sattuukin olemaan sitä mieltä, ettei proletariaatin diktatuuri olekaan kaikkein paras yhteiskuntajärjestys, niin se ei mielestäni anna oikeutusta nimittää häntä uusliberaaliksi hörhöksi samalla leimaten hänen ajatuksensa kumpuaviksi ahneudesta ja itsekkyydestä.
Liberaalius on, nimensä mukaisesti , vapautta ja suvaitsevaisuutta ja nämä arvot pitävät sisällään myös vastuuta siitä, että myös hyvinvointi, niin aineellinen kuin henkinenkin, säilyy.
Diktatuurissa, olipa se sitten fasistinen tai sisialistinen aatepohjaltaan, on aina pohjimmiltaan kyse jonkin ihmisryhmän oikeuksien polkemisesta tietyn elitistisen eturyhmän etujen ajamiseksi.
Sosialismin perusajatuksena on kaikkien tuotantovälineiden oleminen yhteiskunnan omistuksessa. Siten syntyy mahdollisuus kontrolloida tuotteiden hintoja ja tuotantomääriä. Samalla enin osa työpanoksesta yhteiskunnassa ohjautuu hyödyttämään valtiota, jolloin myös ammattiyhdistystoiminta on ei-toivottua, - sehän olisi luonteeltaan tässä tilanteessa yhteiskunnan etujen vastaista.
Kommunismi menee omistuksen suhteen vielä sosialismia pidemmälle yhteiskunnallistaessaan asumisen ja maaomaisuuden.
Se, mihin isännättömän talon ja omistajattoman omaisuuden tie johtaa, on nähtävissä entisissä Varsovan Liiton maissa. Se, että aineellinen yhteiskunta on romahtanut, on asian pienempi paha. Mutta kun ihmisiltä on tuhoutunut moraali ja kyky erottaa oikea väärästä, on saatu aikaan suunnattomasti henkistä vahinkoa, jonka korjautumiseen tarvitaan useita vuosikymmeniä.
Maksan mielelläni veroja kohtuulisen määrän, niin että aamulla työhön lähtiessäni autoni on mitä todennäköisimmin ehjänä odottamassa minua parkkipaikalla sen sijaan, että yhteiskunnasta syrjäytetyt ja syrjäytyneet yksilöt olisivat purkaneet sen varaosiksi myydäkseen ne jossakin Mustamäen torin kaltaisessa markkinapaikassa saadakseen päivittäisen tarpeelliseksi katsomansa toimeentulon.
Mutta sitä en hyväksy, että eräs tuttavani totesi hänelle olevan edullisempaa olla työttömänä kotona suunnitellen kuudennen lapsen hankkimista, kuin mennä töihin ja elättää itsensä ja perheensä omalla työllään.
Sen, että perheen lapset ovat päivän tarhassa, vaikka kumpikin vanhemmista on kotona, kyllä hyväksyn, koska muuten vanhempien antama malli siitä, kuinka tulisi olla ja elää, saataisi mitä todennäköisimmin siirtyä lapsille. Ikävä totuus on, että työttömyyskin on periytyvää tapakulttuuria.
Mutta tuo työttömyys kaikkine siihen liittyvine osa-alueineen onkin jo sitten oman messunsa arvoinen asia.