Puutarhanhoitovinkkejä

Oma piha on käytössä ensimmäistä kesää. Pihamaalle pitäisi saada aikaansaseuraava ja tyylikäs kokonaisuus. Kasvien pitäisi olla helppohoitoisia eikä kovin kalliita. Kuvastoja on jo tullut, mutta olen auttamaton poropeukalo ja täysin tyylitajuton. Mitä sinne kannattaisi laittaa?
Meillä toinen kesä alkaa puutarhassa, mutta tuossa
nyt muutamia kasveja.

Helppoja ja (näyttäviä?) kasveja ainakin muutama:
* terijoensalava (kasvaa melkein itsestään pallonmuotoiseksi, korkeintaan 8 metriä)
* virpiangervot (pensaita)
* norjanangervo
* kivikkoon sammalleimut, maksaruohot (maksaruohoista mielestäni hienoin on komeamaksaruoho), patjarikot ja mehitähdet... myös erilaisia heiniä kannattaa kokeilla
* kärhöt (köynnöksiä), esim: alppikärhö, kiinankärhö ja olikohan tuo siperiankärhö
* kuunliljat ja vuorenkilvet

Kirjastosta löytyy hyviä kirjoja ja kannattaa varmaan tilata
Kotipuutarhalehti (www.puutarhaliitto.fi).
Netistä löytyy ihan älyttömästi tietoa aiheesta.
Käy katsomassa esim.http://www.puutarha.net :in keskustelut.
Toinen hieno juttu netissä on puutarhamyymälöiden hinnastot, jotka ilmestyvät nettiin yleensä maaliskuun tai huhtikuun aikana.
Hyviä ja laajoja hinnastoja ovat mm.
http://www.jarvenpaanpihapalvelu.fi
http://www.kauppila.fi
http://www.muhevainen.fi

Ja sitten omat (ammattilaisen) vinkit helpoista kasveista:
Älä hanki seuraavia (työläitä/oikukkaita):
jalo-, ryhmä-, ja köynnösruusut
ulkomaiset alppiruusu/atsalealajikkeet
jalo- ja loistokärhöt (isokukkaiset)

vinkki 2: älä tilaa mitään postin kautta (et tiedä varmasti mitä saat.

vinkki 3: lainaa kirjastosta Tammen suuri puutarhakirja osat 1-4 (paras mahdollinen).
  • 5 / 15
  • Viherpeukalo
  • 24.3.2004 11:31
Onnellinen olet sinä Kalle, pihanomistaja.

Puuvartisten kasvien kohdalla riippuu aika paljon missä asut, kaikki kun eivät menesty Etelä-Suomea pohjoisempana.
Maltti on valittia puutarhanhoidossa. Katso mitä sieltä alkaa nousta, jos siis vanha puutarha, ja hae kirjastosta kirjoja. Netti tosiaan hyvä lähde moneen pulmaan.

Siemenestä voi myös lisätä eikä tule edes kalliiksi. Puutarhamyymälöissä usein keväällä ruuhkaista ja kiireistä, eikä henkilökunnalla juuri ole aikaa neuvoa. Kiertele rauhassa ja palaa juhannuksen jälkeen paikalle. Siihen mennessä hätäisimmät ovat jo saaneet taimensa ja häipyneet kesämökeilleen.

Taimia ja jakopaloja kannattaa pyytää myös tuttavilta.
  • 6 / 15
  • Zeppelin
  • 24.3.2004 14:10
Pitikö omenapuun leikkaaminen tehdä maaliskuussa? Vai muistanko väärin?
Kun nykytietämyksen mukaan omenapuut pitäisi leikata elokuussa. Näin mulle kertoi meidän suvun maapaikan puutarhaa hoitava kiva setä... tosin mun mutsi ei ollut kovin vakuuttuneen näköinen asiasta:-)

Eiks yleistotuus ole kuitenkin, että kaikki leikkaus kiihdyttää kasvua.
omenapuu pitäisi leikata huhti-toukokuussa. Jos sen leikkaa syksyllä, niin sen energiat menee siihen kasvattamiseen, ja talven varalle tarkoitetut kuluvat. Tosin tästäkin on varmaan miljoona totuutta.
Itse leikkasimme, (silloin kun vielä oli puutarha), keväällä juuri lumien sulamisen jälkeen. Ja ei siitä ainakaan haittaa ollut.
juha, omenapuun voi leikata huhti-toukokuussa, jos asuu Lapissa! Muuten "ammattilaisena" suosittelisin kevättalvea, nyt alkaa olla viimeiset hetket. Loppukesästä voi tehdä pienempiä leikkauksia, mutta isot leikkaukset siis talveen.
Eipäs unohdeta kylvää rairuohoja. Niistä saa iloista mieltä ikkunalle - ja pajunoksia myös jo hakemaan lämpimään.
Voitteko auttaa ?
Jänikset pääsivät puutarhaan , omenapuiden suojaus oli jäänyt lumen takia liian alhaiseksi ja nyt kesäomenapuut on järsittyjä . voinko vielä pelastaa ne , vai onko seuraava osoite taimimyymälä . Vahingot mitä jänikset ovat saaneet aikaiseksi rungon kuori puuttuu noin metrin korkeudelta = alimpien oksien korkeus . Onko jotain ainetta millä voisin suojata paljaat paikat ettei puut kuivu kun kevät koittaa ? Viikon aikana nää tuhot on tapahtunu , jos sillä on jotain merkitystä hoitoa suunnitellessa .

Muuten on tosi kiva huomata kevään tulevan ... narskut , scillat , krookukset ja tulppaanit on pistäny päänsä esiin talon seinustalta .

Pete
varokaa Terijoensalavaa! Saattaa jopa epäsuotuisissa olosuhteissa (äitini piha) kasvaa ylen suureksi ja joka vuosi saa olla sahailemassa ulokkeita...

Toinen on semmonen hassu juuristaan aivan käsittämättömän leviävä kasvi jonka versot on tummanpunaisia ja varsi ontto. Kasvaa joka vuosi parimetriseksi ja kuivuu syksyllä. Ja vaikka on kaivavinaan koko pihan auki ja juuret pois niin aina vaan leviää.
Se putkimainen kasvi on varmaan ukonputki, josta ei tosiaan pääse millään eroon ja joka sananmukaisesti leviää kuin tauti. Älä vaan päästä sitä tekemään siemeniä ja tuhoa kaikki versot heti alkuunsa.

Aluksi kasvi saattaa tuntua ihan kivalta suurena ja näyttävänä, mutta valloilleen päästyään se ottaa ohjat käsiinsä koko ympäristössä. Lisäksi se on myrkyllinen, sen solunesteet herkistävät ihon auringonvalolle ja tuloksena saattaa olla pahoja palovamman näköisiä oireita.
Meidän pihan oli viime suvena valloittanut "ystävämme" pujo. Yli kaksimetrisiä varsia työntyi sieltä täältä. Yritin niitä juurineen nyhtää, kun muistelin että pujo pitäisi silleen saada tuhottua. Vai onko siihen joku parempi konsti?
JiiPee, se kasvi on varmaan jokin tatar, eli jättitatar taikka japanintatar. Ne on parimetrisiä perennoja, ja lehden muoto on jotain soikean ja herttamaisen väliltä.
pete; niissä ompuissa on se toivo olemassa, että ne alkaa tekemään oksia sen järsityn kohdan yläpuolelta. Jos niin käy, sä voit leikata sen rungon poikki ja kasvattaa niistä alhaalta tulevista oksista uuden puun. Mutta niitä aivan puun tyveltä kasvavia oksia ei kannata säästää, koska ne kuuluu siihen perusrunkoon (joka ei tee yhtä hyvänmakuisia ja isoja hedelmiä).