• talvipoika

itsenäisyyspäivä

Tänään viettiin itsenäisyyspäivää.Siihen kuuluu Suomes tiettyi perinteitä kuten puolustusvoimain juhlamarssi,kirkonmenoja,
tuntematon sotilas ja linnanjuhlat muutamii mainitakseen.
Itsenäisyys on siis sitä ,et itsenäisenä valtiona päätetään omist asioist eli ollaan suvereeneja suhtees muihin.Aloin sit miettii tätä viimeaikaista keskusteluu julkisuudes kaikist niist vaikeist kysymyksist ja neuvotteluist,joita suuren EU:n kans on käyty pyytämäs lupaa erilaisille Suomen maksamillle tuille ja muitten EU-direktiivien soveltamisest tänne kaukaseen Pohjolaan.
Mulle hiipi äkkii sellane epäilys et onkohan Suomi sittenkään enää itsenäinen valtio sanan varsinaises merkitykses?Luettuani päivän lehden tulin ihan täysin vakuuttuneks siitä,että nykymuotoisen itsenäisyyspäivän
juhlimisen sais lopettaa.Kun kerran EU päättää asioistamme,silloin emme ole itsenäisiä.

11 kommenttia

Torontosta

7.12.2007 03:01

Sama monessa muussa maaasa. Canada on omansa,mutta ei, USA vaikuttaa paljon kauppaan ,politiikkaan,business,moneymarkets jne. Ulkomaiset omistajat, business,maanomistajat ja jotka omistavat muuta property, myos rules. Sitten tietynlainen uskonto muokkaavat valtioita omaksi hyvakseen omalla eikieltamista tavallaan, kun on annettu joskus sormi he haluavat koko...

martin

7.12.2007 12:44

Onko itsenäisyys hyvästä? Se on m y ö s erottautumista, eriytymistä. Kansallisvaltioiden synty ja olemassaolo on aiheuttanut paljon pahaa. Rajojen poistuminen on monesti hyvä asia; paljon poistuu kiistan aiheita.
Mitä tulee EU:iin, niin sen periaatteisiin kuuluu paikallistason vahvistaminen.

talvipoika

7.12.2007 16:48

Kiitti hyvist kommenteist=) Hmm....näyttäis tosiaan siltä et rajat globaalissa maailmassa
on häilyvät,kun markkinat säätelee kansallisvaltioitten poliitiikkaa eli demokratia on hävitty ja sen vaikutus vaan näennäinen =( todellinen valta on suuryrityksillä ja talouselämällä.
Sit tohon martinin logiikkaan vielä vois kysyy,et eikö sit koko maailman pitäis olla yksi Valtio.jos rajat on turhii?Se ei ois kyl mahollista,koska maailma muodostuu eri kansoista, kulttuureista,uskonnoista ja kielistä.Jos rajat poistettaisiin,syntyisi täydellinen sekasorto ja todennäköisesti anarkia.Sitä kait kukaan meist ei haluaisi.
Eu:n periaatteisiin voi kuuluu iha mitä tahansa,mut käytäntö direktiiveineen ratkaisee,
eli EU kyllä tekee kaikkensa keskittääkseen valtaa yhä enemmän sen keskusvaltioille,joten tollaset ylevät periaatteet on kyl syytä jättää omaan arvoonsa.

martin

7.12.2007 19:36

Demokratia länsimaissa on tähänkin saakka ollut varsin näennäistä, sillä suoraahan se ei - käytännönkaan takia - ole. Aina on politiikassa ryhmittymiä, jotka ajavat omia asialistojaan.
EU huomioi väestön jakautumisen alueellaan ja sen jakautumisen. Toki myös jäsenvaltion jäsenyyden mukaan. Yhtälö on vaikea, mutta EU:ssa on saavutettu jonkinlainen optimi käytännössä. Koko tarkastelukulma koskee tässä kuitenkin EU:n keskusjohtoa. Kirjoitin paikallistasosta, en keskusjohdosta. Minusta käytännössäkin näkee, että seutukuntien päätösvalta ja liikkumavara on kasvanut. En jaksa innostua projektista "pelastakaa kansallisvaltiot" - minusta joutavat pikaisesti museoon!

martin

7.12.2007 19:38

Tulipa tekstiini virheitä, mutta toivottavasti ajatus silti selviää.

talvipoika

7.12.2007 21:41

Joo....sä et vastannu jostain syystä tohon kysymykseen kansallisvaltioista.Sit muut väitteet on siis suoraan sanoen mieletöntä euroliturgiaa,jota harrastellaan
yleesä päättäjien joukossa, ei älyllises blogikeskustelus.Jos asuu Suomessa ni on varmaa huomannu,et käytännös Suomen EU-jäsenyys on johtanut alueiden ja niitten elinkeinojen kurjistumiseen.Aika hurja väite siis ihan perätön on myös toi,et liikkumavara ois jotenki kasvanu,ku koko aika EU-tasolta tulee uusia määräyksiä ja direktiivejä,joilla vaikeutetaan elämää ja yrittämist maakunnissa puhumattakaan Suomen miljardiluokan nettomaksuista EU:lle,jotka ovat suoraan pois siis suomalaisten hyvinvoinnista eli valtion budjetista ja näinollen myös kunnilta ja seutukunnilta.
Sit toi loppu on hyvin epäisänmaallista,koska esim. Suomen itsenäisyys aikanaan veteraanien toimesta saavutettiin raskain menetyksin,joten heille on siitä suuri arvo annettava siis just meidän nuorempien sukupolvien.Jos haluu isänmaansa romukoppaan,ni se on aika kummallista ajattelua ja kyl nää kansallisvaltiot tulee säilyyn jatkossakin.ja tollaset hulluudet kun EU hajoo aivan kuten kävi Rooman valtakunnalle ja Neuvostoliitolle.

martin

7.12.2007 22:27

Talvipoika!
Mitäpä muuta kuin kritiikkiliturgiaa Sinun tekstisi on! Missä on a s i a? ...mieletöntä, hurja, perätön, kummallista...
Kuten kirjoitin yllä, niin rajojen poistuminen yleensä on hyvä asia. EI ole keneltäkään mistään kielellisestä tms. identiteetistä pois, jos suljettuja rajoja poistetaan, eikö Sinustakin?
Mitä tulee EU-maksuihin, niin olet varmaan huomannut, että EU-budjetti jaetaan EU:lle. Ei se minnekään "katoa". Ajattelusi on vain takertunut kansallisvaltio-ajatteluun.
Mikä on isänmaallista? En ole kirjoittanut mitään romukopasta - katso ylläolevaa viestiäni ennenkuin kirjoitat tuollaisia sanoja. On mielestäni ikävää kuitenkin, että tuet kansallisvaltio-aatetta. Se on merkinnyt useasti sotaa ja konflikteja. Itsekin kirjoitat juuri SOTAveteraaneistä ja sodalla turvatusta itsenäisyydestä. Voisit hiukan pohtia isänmaallisuutta/epäisänmaallisuutta ennenkuin väität kirjoitteluani epäisänmaalliseksi. En ole itse kirjoittanut veteraaneista mitään.
On myös kuvaavaa, että liität loppuun utopian EU:sta. Kyse ei ole havainnosta, vaan asenteesta. Jos tartut miekkaan, niin myös hukut siihen!

talvipoika

7.12.2007 22:37

No joo...ei jaksa väitellä.Sul on erilainen käsitys jutuist ja asioist......EU on mun mielestä syvältä ja nii se on suurimman osan suomalaisist,ku aikaa on täs kulunu ja on nähty mitä kaikkee hulluu sielt on tullu.Jos sä haluut yhdistää koko maailman ja luopuu kansallisvaltioist ni okay sit,mut ei siin mitää järkee oo eikä reaalisuutta ja se johtaa aivan varmasti sotiin,etnisiin,uskontojen välisiin jne.Tää maailma kulkee jo nyt kohti tuhoaan tän ihmisen mielettömän ahneuden ja mm.ympäristöstä piittaamattomuuden johdosta,joten kyl ihmisen tulee muuttua,ennekuin me
taivaspaikat ja iänkaikkisuus savutetaan.

martin

7.12.2007 22:44

Maailma muuttuu koko ajan - täällä vain taivaallisen ilmestyminen aikaan on ikuista. Oma ajatukseni on utopia, siinä olet oikeassa. Tarvitsemme myös hyviä tavoitteita, joihin pyrkiä, vaikka ne eivät olisikaan toteutumassa täysin.
On erittäin ikävää nähdä ihmisten mieletön ahneus ja piittaamattomuus ympäristöstä. Sitä mm. "the American way of life", jota myös paljon ihaillaan. Minä, minä, minä, minulle, minulle, minulle,...!

talvipoika

7.12.2007 22:58

Joo toi on totta) Hyvii tavoitteita tarvitaan.Sit sä suloisesti kiihdyit mun provotekstistä
ja mielipiteistä.Taidan lähtee vähä ulos tuulettuun nyt) Kivoi viikonloppui sulle Martin)

martin

7.12.2007 23:15

Hyvää viikonvaihdetta, talvipoika! Tuuletu hywin!