• askeetti

Aktiivinen sosiaaliongelma

Työvoimatoimistojen perustuslaillinen tehtävä valtiovallan edustajina on tarjota työtä kansalaisille. Suorat työhönosoitukset ovat kuitenkin nykyisin harvinaisia. Sen sijaan valtiovalta pitää työhönosoitukseen rinnastettavana luetteloaan työpaikoista, joihin kansalaiset voivat osoittaa itse itsensä. Jos kansalaiset eivät tässä onnistu, he ovat toimineet valtiota vastaan, koska eivät ole antaneet sen tarjota heille työtä. Koska työn tarjoaminen kansalaisille on valtion pyhä velvollisuus, on vastarannankiiskejä rangaistava karenssein ja sanktioin, nöyryyttämisestä puhumattakaan.

Pääpäsmärinä on niin sanottu aktiivinen sosiaalipolitiikka, joka tähtää keppi ja porkkana -menetelmällä - tosin yleensä taktiikalla "ellei porkkana houkuta, saat silti keppiä" - saamaan kansalaiset huolehtimaan valtion velvollisuuden toteuttamisesta. Aktiivista sosiaalipolitiikkaa sovelletaan lähinnä työttömiin - ei muihin sosiaalipolitiikan osa-alueisiin. Kätevää: koska työn tarjoaminen on vaikeaa, sysätään vastuu siitä kansalaisille ja syytetään heitä sen laiminlyömisestä.

On varmasti niitä, jotka tarvitsevat keppiä ja porkkanaa. On varmasti niitä, jotka vetävät välistä eivätkä välitä. Ja on varmasta niitä, jotka haluaisivat työtä mutta eivät sitä onnistu saamaan yrityksistä huolimatta. Tähän ryhmään kuuluu ehkä suurin osa työttömistä. Elleivät he "kuntouta" itseään kilpailukykyisiksi mallikansalaisiksi, heidät syyllistetään ja kuritetaan aktiivisiksi sosiaalihäpeäpilkuiksi.

Simputusta. Kukaan ei ole niskoitellut, mutta vedetään silti lärviin. Koska päättäjiä ei jaksa kiinnostaa koko asia. (Mitäpä he työttömyydestä tietäisivätkään!) Koska aktiivinen sosiaalipolitiikka vaikuttaa hyvältä keinolta hoitaa ongelma päiväjärjestyksestä, lakaista maton alle.

1 kommentti

stellagrrrl

29.2.2008 09:04

onpa outoa, että kirjoitat tästä juuri nyt. istuin eilen juuri keskustelemassa salillisen työelämän vaikuttajia ja tutkijoita tuosta asiasta, ja jos jotain toiveikasta voi esittää, on se sitä, että ongelma on tiedossa ja siihen pyritään aktiivisesti vaikuttamaan. keppi ja porkkana on kyseenalaistettu ja ne ihan Todelliset Ongelmat ovat tiedossa. lannistamisen ja syyllistämisen kierre yritetään katkaista.

minä lähdin tilaisuudesta hyvällä mielellä. ehkä olen liian optimistinen ja muutosuskovainen.