• audinkopoika

"Sietämätön Murkku"

Mikä se on, joka ahmii, röyhtäilee, piereskelee, ei puhu vaan kiroilee? Se on murrosikäinen poika, jolla on lapselliseen käytökseensä hyvä syy.

"Yläkoulun ensimmäisinä vuosina moni poika muuttuu kuin eri ihmiseksi.

Keskusteleva, kirjallisesti hyvin itseään ilmaiseva kiva poika onkin yhtäkkiä lyhytsanainen puheissaan ja kirjoituksessaan. Hän unohtaa pöytätavat ja syö kuin kaksivuotias.

Aikuista moinen ärsyttää, mutta käytös ei ole pojalta harkittua kiusaamista vaan osa kehitysvaihetta.

Samaan aikaan nuoren fyysisellä puolella on tapahtumassa valtavia muutoksia. Jalat, kädet ja koko keho kasvavat nopeasti. Paino saattaa nousta kymmeniä kiloja. Sukupuolielimet muuttuvat. Puheääneen ei voi luottaa. Rinnatkin voivat kasvaa.

Nämä tuntemukset ja havainnot omasta kehosta hämmentävät ja voivat pelästyttää. Niistä selvitäkseen nuori turvautuu vanhoihin, lapsuudesta tuttuihin käytösmalleihin. Hän alkaa käyttäytyä kuin pikkulapsi. Tätä vaihetta kutsutaan murrosiän taantumaksi." kertoo Iltalehden perhe osio.

Itse kun luin "Mikä se on, joka ahmii, röyhtäilee, piereskelee, ei puhu vaan kiroilee?" tuli mieleen joku kaljaa juova mieshenkilö, joka sohvalla lojuu;)
Ehkä nykyään miehille voi sit tulla "toinen" taantuma, jos toi juttu kertoo ensimmäisestä taantumasta. Kun usein minäkin muiden mukana voisin samaistua tuohon kuvailemaan olotilaan.
Onneks se kumminkin on vaan "hetkellinen" taantuma jonka yli voi päästä.

Et tämmöstä pohdin tänään..onks muil omaa versioo tost taantumasta tai vastaavista?

3 kommenttia

martin

22.11.2007 23:46

Milloinkohan saan TUON taantuman? Olin murrosikäisenä (oliko murrosta?) sietämättömän hyvin käyttäytyvä nuori.

Dragon-85

23.11.2007 14:53

martin, samoin. :D

martin

27.11.2007 02:06

Kiinnostava tieto, Dragon-85!