• BearFi73

Moottoripyöräkortin hinnoista

Kun motoristikärpänen pääsee puremaan, niin ensimmäisenä tarvitaan kaksipyöräisen rautahepan kuljettamiseen tarvittava kortti. A1-, A2- tai A-kortti iän ja kokemuksen mukaan. Autokoulut, jotka tarjoavat koulutusta moottorpyörän ajamiseen, eivät aina kerro hintaa ihan tarkkaan. Kannattaa siis verrata hintojen lisäksi sitä, mitä rahalla saa.

Joillain kouluilla viranomaismaksut ja muut lisäkustannukset sisältyvät hintaan. Jotkut taas vaikuttavat huomattavasti halvemmilta kuin muut, mutta joudut maksamaan lisämaksut itse. Lisäkuluja tulee mm. ajokorttihakemuksesta, teoriakokeesta ja itse ajokokeesta.

Kun päätät aloittaa harrastuksen, niin olipa pohjatietosi ja kokemuksesi mikä tahansa, niin ajokoulutus on joka tapauksessa edessä, joitain poikkeuksia lukuunottamatta.

Ajovarman hinnasto 2017:
Ajokorttihakemus, 40 euroa
Teoriakoe 31 euroa
Ajokoe (hallintakoe ja liikenteessä ajaminen) 65 euroa

Kannattaa siis koulujen hintavertailun sijaan verrata itse vastinetta rahalle. Ajokoulutuksen tasosta voi ja kannattaa lukea motoristifoorumeista ja kysellä tutuilta, millaiset kokemukset heillä on. Hankala opettaja ei välttämättä ole aina se huonoin, kun puhutaan turvallisuudesta ja valmiuksista kohdata hankaliakin tilanteita. Niitä tulee joka tapauksessa.

Itselläni kävi todella hyvä munkki A-kortin suorittamisessa. Kouluttajana toimi moottoripyöräpoliisi, joka teki ajokoulutushommia harrastuksenaan ja inssiajossa oli yksi Suomen tarkimmista tutkintovastaavista. Ihan helpoimmasta päästä se ei ollut, mutta kaikki se säätö ja vääntö tuli jo ensimmäisen viikon aikana tarpeeseen, kun syksyiset kelit oli kastelleet suojatiet.

Älä maksa liikaa. Älä päästä itseäsi liian helpolla.
Varsinainen oppiminen alkaa vasta, kun pääset tien päälle.

1 kommentti