Lisäyksiä

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2012.

Saksa teki täyskäännöksen ympärileikkausasenteessa. Mutta naiset unohtuivat?

Saksassa oikeusistuin langetti tuomion lääkärille ympärileikkauksesta. Saksan nykyisen lain mukaan kyse oli vamman tuottamisesta.

Tässä tilanteessa Saksan poliittinen eliitti kuitenkin säikähti. Tuomiolla astuttiin (suomalaista poliittista sananpartta käyttääkseni) toisten "arvoalueelle", niin muslimien kuin juutalaistenkin.

Ja niinpä vain vähän aikaa ehti kulua oikeuden päätöksestä, kun parlamentti esitti suurella enemmistöllä, että Merkelin hallitus antaisi pikaisesti lainmuutoksen. Eli ympärileikkauksen kriminalisointi poistettaisiin. Päätökseen tarjoutui tilaisuus ihan keskellä kesää, kun Bundestag oli koolla eurotilannetta pohtimassa.

Der Tagesspiegelin toimittaja-kolumnisti kertoi sitten lehdessä, että aiheen noustua kansalliseen keskusteluun oli ihan kaveripiireissäkin kerrottu, kuuluttiinko leikattuihin vai leikkaamattomiin. Siis ihan heteropiireissä.

Tosin ihan normaalin havainnon kautta tieto hetero-kaveripiireissä on toki aina kulkenut. Saksalaisten suhtautuminen alastomuuteen on kaukana vaikkapa brittien häveliäisyydestä ja FKK on vanhaa perua.

Tässä on nyt kyse miesten ympärileikkauksesta. Ymmärrän niin, että Saksan Bundestag ei ole rientänyt lähes yksissä tuumin kannattamaan naisten ympärileikkausta. Tai asia on jäänyt katveeseen.

Naisten ympärileikkaus on hieman rajumpi juttu, mutta sitä harrastetaan laajasti ainkin Afrikassa. Sen kannattajilla ei ole kuitenkaan etenkään Saksassa sellaista poliittista vaikutusvaltaa, että pelkoreaktio valtaisi poliitikot.

Ehkä joku ihan pilkuntarkkuustaipumuksen takia tekee tästä vielä tasa-arvokysymyksen. Jos miehet, niin miksei naiset.

Saksan lääkäritahot ovat ilmoittaneet jatkavansa miesten ympärileikkauksia vasta, kun uusittu lainsäädäntö on saatu voimaan. Ja kun ympärileikkaus ei varmasti ole enää vammauttamista tai silpomista.

Homopiireissä suhtautuminen ympärileikkaukseen tai paremminkin ympärileikattuihin on tietenkin ollut enemmän ns käytännön asia. Joskus uutisoitiin, että leikattu mies ei niin helposti kiskaise infektioita matkaansa kuin leikaamaton. Tuolla alussa mainittu Tagesspiegelin kolumnisti heitti, että leikattu ei niin helposti voi harrastaa omaehtoista seksiä, tai tarvitsee vähintään vasaran avukseen. Mene tiedä.

Kauan sitten jenkkituttu kertoi, että hänet oli leikattu vasta muutaman vuoden iässä, kun isä halusi säästää. Tuli halvemmaksi, jos samalla reissulla leikattiin kaksi poikaa. Kolmatta ei jääty enää odottamaan.

Toisella tutulla oli kamala kompleksi siitä, että ympärileikkaus oli vähän epäonnistunut ja pelkäsi kai joutuvansa torjutuksi. So what, sanoin. Ja on oltu käytännön elämän kavereita reippaasti yli kymmenen vuotta.