Helsinki Pride 2013: Keskustelutilaisuus: "Homoliitoista marxilaiseen vallankumoukseen"

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Juhani Viherlahti
  • 1
Panelistit Riikka Taavetti, Janne Hälinen ja Jiri Nieminen

Keskiviikkona Pride-viikon poliittisena teemana oli konservatiivisen kristillisen oikeiston markkinoimat uhkakuvat, joiden mukaan homoavioliitot ovat johtamassa jopa marxilaiseen vallankumoukseen yhteiskunnassa.

Helsingin Yhteiskunnallisen opiston rehtori Riikka Taavetti viittasi avauspuheenvuorossaan uskonnollisen oikeiston maalailevan monenlaisia, hyvinkin synkkiä uhkakuvia sen seurauksena jos samaa sukupuolta oleville pareille sallitaan avioituminen. Vastustajat jopa väittävät homoavioliittosuunnitelmien olevan salaliitto nykyisen yhteiskunnallisen rakenteen kumoamisen ensiaskeleena. Tavoitteena olisi marxilainen vallankumous. Hänen mukaansa Suomessa yritetään myötäillä Amerikassa voimakkaasti markkinoituja uhkakuvia.

Jiri Nieminen on politiikan tutkija Tampereen yliopistosta. Hän on väitellyt aivan äskettäin. Nieminen palautti mieleen Neuvostoliiton hajoamisen, jolloin tämä uskonnollisen äärioikeiston vaalima lopunajan suuri paha yhtäkkiä katosi. Tilalle lähdettiin kiivaasti etsimään uusia käyttökelpoisia uhkia. Terrorismin vastainen sota ja Irak toivat siihen etsiskelyyn hetken helpotuksen, mutta nekin uhkat joko poistuivat taikka pelotevaikutus alkoi vähentyä. Nykyiseksi uhkakuvaksi ovat päätyneet mm. feministit ja homot, sekä erityisesti homoavioliitot, joiden ennustetaan saavan aikaan kauhistuttavia vaikutuksia yhteiskunnissa.

Kansallisen sateenkaariryhmä - Kasary ry:n puheenjohtaja Janne Hälinen esitti alkuun kysymyksen, että pelottaako marxilainen vallankumous. Sitä ja natsismin uutta nousua hän piti pelottavana, mutta kuitenkin epätodennäköisenä. Hän luonnehti niitä lähinnä salaliittoteorioiden luokkaan kuuluviksi. Suomessa äärioikeisto on kaivanut naftaliinista vanhan sosialismipeikon, kun monet näistä amerikkalaisten markkinoimista uhkakuvista eivät täällä oikein toimi.

Riikka Taavetti toimi tilaisuuden avaajana ja sen puheenjohtajana
Audio
Riikka Taavetin avauspuheenvuoro
Panelistit, vasemmalla Janne Hälinen ja oikealla Jiri Nieminen
Audio
Jiri Niemisen alustuspuheenvuoro
Audio
Janne Hälisen kommenttipuheenvuoro
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia