Poika

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Lassi Valve
  • 2

Luin Marja Björkin kirjoittaman omaelämänkerrallisen teoksen "Poika" (Like Kustannus Oy 2013). Kirja kertoo Marionin/Maken suulla yksinhuoltajaäidin perheestä, johon lisäksi kuuluu isoveli Aaron. Marion tietää jo pienenä olevansa poika. Hän kieltäytyy leikkimästä nukeilla ja pukeutumasta leninkiin.

Marion ihastuu tytttöön, mitä ympäristö ei pidä kovin sopivana. Koulussa hän yrittää pysyä poikaporukoissa.

Iän myötä hänelle kasvaa rinnat, joita hän yrittää mahdollisuuksiensa mukaan peittää ideaalisitein tai jeesusteipein.

Koko perheen elämä on hurja muuttoineen Rovaniemeltä Tikkurilan kautta Helsingin Hakaniemeen, ja niin on myös sen kieli. Kirja päättyy siihen, kun Makke on nuorena aikuisena leikkauttanut rintansa ja vapauttanut kehonsa pakkopaidasta, mutta ei vielä saanut miehisiä sukuelimiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjan vaikuttavimpia kohtia on sen alkupuoilella oleva toteamus: "Jos on tyttö, vaikka on poika, se on sama juttu kuin olisi sairaalassa lääkäreiden ja sukulaisten ja mittareiden mukaan vihannes, vaikka itse tietäisi olevansa elossa ja yrittäisi huutaa, että älkää vetäkö niitä letkuja irti, minä elän."

Vaikka en itse tunne henkilökohtaisesti transsukupuolisia ihmisiä, suosittelen kirjaa kaikille asiasta kiinnostuneille.

2 kommenttia

Transsukupuolisiahan on tosiaan myös noin päin, miehiä naisen kropalla.
Heistä saadaan nykylääketieteellä tehtyä aika miehiä, kuten esim. tämä saksalainenkin, entinen huipputason naisurheilija Yvonne Buschbaum, joka nykyään on mies, Balian Buschbaum

http://www.balian-buschbaum.de/uploads/pics/Buschbaum9_01.jpg http://www.balian-buschbaum.de/uploads/pics/wer_bin_ich_2.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=7JZET5-dJTI
ja kuten hän itse sanoo, siniset silmät yhä http://www.balian-buschbaum.de/uploads/pics/7.jpg
http://www.balian-buschbaum.de/uploads/pics/FritzBeck_7821_01.jpg

Hänkin kirjoittanut pari kirjaa elämästään, "Naiset haluavat puhua, miehet seksiä" ja "Siniset silmät jäivät sinisiiksi, elämäni" (tosin noita ei ole ainakaan vielä suomennettu)
http://www.balian-buschbaum.de/buchbestellung.html

Ja tässä muutama muukin kroppasukupuolensa korjauttanut http://www.oddee.com/item_98038.aspx

Kommenttia muokattu: 04.03.2013 klo 20:29
Kokkolalainen laulupedagogi Demian Seesjärvi on kulkenut yli synkän virran. Seesjärvi on tuntenut lapsesta asti olevansa poika tytön kehossa. Kun hän aikuisiällä löysi sanan erilaisuudelleen, hän alkoi päästä vuosikymmenten tuskasta ja häpeästä. Seesjärvi on transihminen, mutta keskiviikosta lähtien hän on ollut juridisestikin mies. Lue laaja henkilöhaastattelu sunnuntain (24. helmikuuta 2013) Keskipohjanmaasta.

Videoklippi http://www.facebook.com/photo.php?v=10151296607942036

http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/330165/Demian-Seesj%C3%A4rvi-kulki-yli-synk%C3%A4n-virran
---