Uusi Yle-vero suosii yksinelävää

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 2

Valtioneuvosto on hyväksynyt uuden Yle-veron ensi vuoden alusta alkaen. Se on henkilökohtainen ja riippuu henkilön tuloista. Sinkkutalous hyötyy, koska on vain yksi maksaja. Maksimissaan vero on 140 euroa hengeltä. Pienituloinen selviää ilman veroa.

Silloin, kun taloudessa on kaksi hyvin ansaitsevaa maksajaa, Yle-vero on kaksinkertainen. Aikaisemmin on pidetty epäoikeudenmukaisena, että yhden hengen talous on joutunut maksamaan saman tv-lupamaksun kuin jokin suurperhe, jossa katsojia on monia. Nyt asia siis korjautuu. Toisaalta isoissa kaupungeissa on ollut aika paljon yksinasuvia, jotka eivät ole maksaneet tv-lupia, vaan he ovat olleet vapaamatkustajina. Nyt veroa ei voi välttää, jos on tuloja. Tv-lupatarkastajat panevat lapun luukulleen.

Oma ongelmansa on se, että on paljon ihmisiä, jotka väittävät, etteivät katsele Ylen ohjelmia. Ylellä on kuitenkin merkittävä yhteiskunnallinen rooli. Lapseton ei käytä lapsille tarkoitettuja palveluja, mutta maksaa kuitenkin veroissaan näistä palveluista. Yhteiskunta toimii yhteisen vastuun periaatteella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

****

Ranneliikkeen Pinkkinen kysymys juuri nyt sivuaa perhemuotoja. 25% ilmoittaa olevansa sinkkkuja. Sitoutumattomia on 12%. Avoliittolaisia on saman verran kuin sinkkuja, mutta avoliitossa kumpikin maksaa oman Yle-veronsa.

2 kommenttia

Nykyinen TV-maksu (entinen TV-lupa) on ollut käytännössä sananvapausvero. Tiedon vastaanottamiseen tarkoitetun välineen omistaminen on ollut veronalaista. Tuleva muutos on askel sananvapautta kunnioittavampaan suuntaan. Budjettirahoitus olisi luonnollisesti kaikkein oikein tapa huolehtia valtio-omisteisen laitoksen pyörittämisestä.

Sananvapaus-ajatuksen kanssa ristiriidassa ollut lupakäytäntö on luonnollisesti ollut järjestelyn käsittämättömin asia, mutta en ole myöskään koskaan oikein hahmottanut, miksi maksu on kohdistunut vastaanottimen omistavaan kotitalouteen. Eihän kotitalous katso televisiota, vaan yksittäiset ihmiset. Toinen käsittämättömyys on ollut se, että YLE:n radiotoimintaa on 1970-luvun lopulta lähtien pyöritetty TV:n omistusoikeuden lunastamisesta kerättävillä rahoilla, samoin tämän vuosituhannen puolella nettipalveluita.

Korostettakoon myös taas kerran, että minä olen sitä mieltä, että tässä maassa tarvitaan julkisin varoin rahoitettu sähköisen median toimija, jonka tuottama sisältö on kaikkien vapaasti seurattavissa. Eri asia on, kuinka massiivinen laitoksen pitää olla. Ja ennen kaikkea mitä sen pitäisi tehdä ja mitä ei.

Kommenttia muokattu: 04.04.2012 klo 16:21
"Toisaalta isoissa kaupungeissa on ollut aika paljon yksinasuvia, jotka eivät ole maksaneet tv-lupia, vaan he ovat olleet vapaamatkustajina.
Oma ongelmansa on se, että on paljon ihmisiä, jotka väittävät, etteivät katsele Ylen ohjelmia."

Nyt tuli leima otsaan, olen siis vapaamatkustaja ja väitän (minua ei kannata uskoa kun kuitenkin valehtelen), etten katsele ylen ohjelmia. Tv:tä ei ole ollut muutamaan vuoteen ja minulla on paljon kavereita, joilla sitä ei myöskään ole. Mielestäni on huutava vääryys, että joudun kohta maksamaan tv-veroa tv:stä jota ei edelleenkään ole. Lisäksi artikkelissa olisi voitu muistaa myös meidät, jotka emme töllötintä omista.