Berliini: Piraatit ja sukupuolikysymys

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Mielenkiinto Piraattinaisten osuuteen puolueessa alkoi jo ennen Berliinin osavaltiovaaleja. Huomattiin, että naisia on ehdokkaissa vain murto-osa. Puolueessa on melkoinen testosteronin ylikuormitus. Piraattinaiset itse sanoivat heti: Ei haittaa - haluamme sukupuolikysymykset kokonaan pois keskusteluista.

Onko Piraateilla Saksassa nais- tai miesongelma? Paikallisessa piraattipuolueessa on tuhat jäsentä. Naisten määrää ei erikseen lasketa. Koko käsite "sukupuoli" halutaan häivyttää pois valtion toiminnasta. Piraattien jäseneneksi ilmoittautumislomakkeessa ei ole ruksattava kohtaa: mies - nainen. Piraattien keilaklubin naiset sanovat, että sukupuoli ei ole tärkeä, vaan se, että puolueessa on osaavaa väkeä. Miehet, naiset, transgenderit ja intersukupuoliset ovat kaikki samanlaisia ihmisiä. Naiset ovat vain sosialisaatioprosessissa (kasvatuksessa) saaneet nais-ominaisuuksia. Piraattinaisten keilaklubissa on parikymmentä jäsentä.

Ennen Berliinin vaaleja syyskuussa sanottiin, että ehdokaslistoissa oli vain yksi nainen. Joitain yrityksiä on tehty naisten houkuttelemiseksi mukaan. Jo vuosi sitten Leena Simon yritti rakentaa postituslistan naisille. Tuntui, että miespiraattien puheet olivat yhtä machoja kuin muuallakin yhteiskunnassa. Naiset kuuntelevat kuitenkin paremmin naisia.

Simonsin verkostoitumisyritys torpedoitiin.

Susanne Graf (19v) oli ainoa Piraattien naisehdokas ja tuli valituksi. Hän on ainoa nainen 14 miehen seurassa. Hänkin miettii sukupuolijakoa. Asia voi puolueen sisällä olla ihan ok, mutta täytyy miettiä myös sitä, miltä se vaikuttaa puolueen ulkopuolisiin äänestäjiin. Hän toivoo lisää naisia mukaan, mutta mitään naiskiintiötä tuskin voidaan ajatella. Yksikään nainen ei halua olla "kiintiönainen". Mutta jonkinlaista "neuvottomuutta" on ilmassa.

*****

Lauantaina perheministeri Kristina Schröder (CDU, krist.dem) kritisoi Piraattien "naisvajetta". Että Piraatit ovat muka päässeet asiassa sopusointuun ja sukupuoli on poistettu asialistalta. Sisäministerin mukaan tosielämä on toisenlaista. Naisilla ja miehillä ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia, joten sukupuoliasia on pidettävä esillä. "Muutama lisänainen piraateille" oli sisäministerin viesti.

Tänä aamuna Berliner Morgenpost kirjoittaa taas Piraateista, tosin vain alkulauseet näkyvät netissä ilman kuukausimaksua. Parlamentin Piraattipäällikön Andreas Baumin puheenaiheina ovat hallinnon läpinäkyvyys (kaikki tärkeä nettiin), liittolaisten etsimien puolueelle ja pormestarin vaali. Se ei alkulauseesta näy, kannatetaanko Wowereitia. Yksityisyytensä hän pitää omana tietonaan. Hän ei ole edes facebookissa, twitteriä hän kyllä käyttää.

Berliner Morgenpost

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta