Kuvia ja tunnelmia Helsinki Pride 2011 kulkueesta ja puistojuhlasta

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Lauantai 2. heinäkuuta 2011 oli Helsinki Priden perinteisen kulkueen ja puistojuhlan päivä. Sää oli aurinkoinen ja helteinen. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

» Helsinki Pride 2011 -kuvagalleria
» Kuvagalleria ranneliike.netin pride-rekan rakentamisesta

Kulkue oli ennätyksellisen pitkä, sillä siihen osallistui poliisin arvion mukaan 7 000 ihmistä. Lisäksi katujen varsilla oli paljon katsojia. Tänä vuonna kulkue sujui täysin rauhallisesti. Turvatoimia oli myös kiristetty edelliskesän tapahtumat mielessä. Esimerkiksi vartijoiden ja poliisin läsnäoloa oli lisätty.

Pride-kulkueessa oli politiikan silmäätekevistä mm. ministerit Ville Niinistö (vihr) ja Paavo Arhinmäki (vas). Priden infotorilla ovat edustettuna kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja lukuunottamatta.

Puistojuhlapaikalla, Kaisaniemen kentällä, alkoivat valmistelut aamuvarhaisella. Lava oli rakennettu kymmenen aikoihin ja ensimmäiset GLBTI-toimijat pystyttävät esittelypisteitään infotorille. Ranneliike.net sai oman paikkansa pystytettyä ensimmäisten joukossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kello yhteen mennessä Helsingin Senaatintori ja tuomiokirkon portaat ovat täyttyneet monenkirjavista ihmisistä, ilmapalloista ja kylteistä. Kulkueeseen lähteviä kuorma-autoja viimeisteltiin. Kaikkiaan viitisenkymmentä erilaista nimettyä ryhmää, viisi pride-teemalla somistettua kuorma-autoa (joista yksi oli karhujen paloauto), muutama moottoripyörä ja valtaisa joukko ryhmiin järjestäytymättömiä ihmisiä oli valmiina muodostamaan kulkueen.

Kulkue lähti liikkeelle, kun Senaatintorilla sijaitsevan tuomiokirkon kello oli lyönyt yksi. Kulkue eteni Senaatintorilta reittiä Unioninkatu, Pohjois-Esplanadi, Mannerheimintie, Kaivokatu, Rautatientorin ympäri Mikonkatua ja Vilhonkatua määränpäänään Kaisaniemen puisto. Poliisin arvion mukaan rauhallisesti sujuneessa kulkueessa oli mukana jopa 7 000 ihmistä.

Jotta ratikka- ja muu liikenne hoitui, oli kulkueeseen tehtävä rakoja. Tämä aiheutti sen, että kulkue ei ollut ihan yhtenäinen; se näytti loppuvan monta kertaa, mutta aina väkeä tuli kulman takaa kuitenkin lisää. Kulkueen kärki oli ollut jo hyvän aikaa perillä puistojuhlapaikalla, kun viimeiset vasta suunnittelivat lähtöä matkaan.

Pride-kulkue oli ohi hieman kahden jälkeen ja puistojuhla käynnistyi Kaisaniemen puistossa. Yleisöä oli kentällä ja sitä ympäröivään puistoon levittäytyneenä arviolta kymmenisen tuhatta. Lapsiperheiden temmellyskentäksi oli järjestetty kentän viereinen leikkipuisto liukumäkineen ja kiipeilytelineineen.

Kolmen jälkeen lavalle nousi Martina Aitolehti.

Puoli viiden aikaan aloittanut PMMP kokosi lavan eteen bailaavan yleisön. Yhtye soitti tuttuja hittejään ja tarjosi naisenergiaa - ja yleisö eli täysillä mukana.

Kuuden nurkilla puistojuhla alkoi hissukseen päättyä. Pride-arpajaisten voittonumeroita kuuluteltiin lavalta, samalla kun pöytiä ja telttoja koottiin pois ja väki alkoi vaeltaa kohti rautatientoria ja Hakaniemeä. Monet jäivät kuitenkin vielä nauttimaan kesäisen helteisen Helsingin illasta.

Huusseja oli juhlijoille järjestetty kolmisenkymmentä ja niihin on aikamoiset jonot. Helteellä on nesteytettävä, joten hätäkin oli sen mukainen.

Allaolevat kuvat: smo ja Harry B

Ranneliike.net sai oman paikkansa pystytettyä ensimmäisten joukossa.
Esiintymislava on pystytetty aamulla kymmenen maissa. Kohta alkaa valojen testaus.
Iso karhulippu
Ennen kulkuetta Helsingin Senaatintorilla väki alkaa kokoontua...
Jutta Pinkkinen juontaa priden puistojuhlan
Viron homonuoret
Martina Aitolehti esiintyi kolmen jälkeen.
PMMP esiintyi

ranneliike.net: Ensivaikutelmat pride-kulkueesta (lisää kuvia ja Paavo Arhinmäen ja Ville Niinistön haastattelu)
ranneliike.net: Eduskunnassa työryhmä valmistelee tasa-arvoista avioliittolakiehdotusta (Lasse Männistön haastattelu)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!