Viro: Puolueiden homokannat

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Kolumnisti Ulrika Laan kokosi helmikuun alkupuolella eri puolueiden kannat homoliitto-kysymyksessä. Pääosa puolueista on kovin negatiivisia. Ulrika Laan kommentoi puolueiden näkemyksiä.


Eesti Roheliset - Vihreät

Pääsihteeri Ain Kabal: "Ihmisen seksuaalisuus on hänen yksityisasiansa. Tässä asiassa meillä, vihreillä ei ole virallista kantaa."

Ulrika Laanin kommentti: Vihreiden vaaliohjelmassa sanotaan, että "lapsillemme tulee jättää puhdas ja terve elinympäristö". Osa lapsista kehittyy homoiksi ja lesboiksi. Voiko elinympäristö olla terve, jos se syrjii osaa ihmisistä.


Rahvaliit - Kansanliitto

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pääsihteeri Taavi Pirk ilmoittaa: "Rahvaliit tukee traditionaalista perhemallia, jossa lapsella on isä ja äiti".

Ulrika Laanin kommentti: Viro on traditionaallisesti ollut miehitetty maa tai provinssi. Traditionaalisesti Viroa ei ole ollut omana valtiona. Traditionaalisesti ei ole ollut Rahvaliit-puoluetta. Haluaako puolue todella traditionaalisen Viron?

Rahvaliiton kovisivulla puolueen missioksi sanotaan: "Virolaisen elinvoimaisuuden hoitaminen. Ihminen on keskiössä. Kaikialla Virossa tasa-arvoiset elämis- ja kehittymismahdollisuudet. Valtio on ihmistä varten. Valtion pitää tarjota perheille kunnollinen elinympäristö".

Suuret sanat, mutta todelliset teot ovat vaatimattomampia. Rahvaliiton pääministeriehdokkaana on Jaan Toots, jonka oma elämä on kovin puutteellista. Hän elää avioliitossa, mutta asuu toisen naisen kanssa, jolla on myös lapsi. Onkohan se rahvaliiton suosittelema traditionaalinen perhemalli. Tootsilla on tietenkin oikeus yksityishenkilönä elää niin kuin haluaa, mutta pääministeriehdokkaana tämä elämäntyyli ei sovi puolueen raameihin.


Keskerakond - Keskustapuolue


Kansanedustaja ja sosiaalivaliokunnan varapuheenjohtaja Jaak Aab: "Me emme halua homoliittoja traditionaalisten avioliittojen joukkoon. Pitää kuitenkin pohtia, voiko homosuhteen rekisteröidä".

Kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Kadri Simson: "Keskerakondan eli keskustapuolueen ohjelmassa ei luvata homoliittojen rekisteröimistä eikä adoptio-oikeuksia". Hän kannattaa sitä, että selvitetään, miten keskinäisin sopimuksin voidaan paremmin säädellä yhteiselämässä syntyneitä riitatilanteita


Isamaa ja Res Publica Liit IRL


Riikikogun sosiaalivaliokunnan pheenjohtaja Urmas Rensalu: "Emme pidä homoliittoja tarpeellisina. Sellaiset eivät ole sopusoinnussa sen käsityksen kanssa, mitä avioliitto tarkoittaa".

IRL:n ohjelmaan kuuluu, että puolueen kannattajat haluavat nähdä Viron maana, jossa ihmisillä on hyvä elää ja ympäriillä on ystävällisiä ihmisiä.

Ulrika Laanin kommentti: IRL ja Reinsalu luultavasti eivät ole kysyneet yhdeltäkään sateenkaariperheeltä, onko homoliitto tarpeellinen. IRL on osoittanut homofobiansa myös Viimsin kunnassa, jossa sateenkaariperheelle ei myönnetty lasten hoidossa samoja etuja kuin heteroperheille.

Homofobinen sisäpolitiikka tuskin tekee maata hyväksi elää.


Reformierakond - Reformipuolue


Pääministeri Andrus Ansip: "Avioliitto on mielestäni miehen ja naisen välinen pyhä suhde. En usko ,että Virossa voisi lähiaikoina tulla hyväksytyksi samaa sukupuolta olevien liitot. Se ei kuitenkaan tarkoita, että heidän yhteiselämäänsä ei suvaittaisi. Viro on suvaitsevainen maa".

Ulrika Laanin kommentti: Pääministeri ei osaa sanoa, miksi miehen ja naisen avioliitto on pyhä. Syynä eivät voi olla lapset, koska lapsia on myös sateenkaariperheissä. Myöskään lasten synnyttäminen ei ole erityisen pyhää, kun tiedetään, miten paljon abortteja Virossa tehdään.

Toinen ongelmallinen asia pääministerin kannassa on suvaitsevaisuus. Saudi-Arabiassa suvaitaan naisia, mutta heillä on vain rajoitetut oikeudet.


Sosiaaldemokraadid


Kansanedustaja Heljo Pikhof: "Jos homoavioliitto säädetään traditionaaliseksi avioliitoksi, siitä en ole oikein varma. Sitä pitäisi asiantuntijoiden enemmän selvittää".

Ulrika laanin kommentti: Siis, on kuunneltava asiantuntijoita, ennen kuin voidaan ottaa kantaa. Kuka ne asiantuntijat etsii ja kenen asialla asiantuntijat ovat? Vähemmistön oikeudet eivät ole mikään asiantuntijaongelma.

Postimees-lehdessä Riigikogun sosiaalidemokraattien ryhmän esimies Eiki Nestor kirjoittti kuitenkin Postimees-lehdessä 10.2.2011, että sosiaalidemokraatit kannattavat parisuhdelain laatimista.


(koostettu Ulrika Laanin artikkelin pohjalta, artikkeli ilmestyi Postimees-lehdessä 10.2.2011)

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Kurre
  • 23.2.2011, 23.03
Juuri loppui Viron kansallistelevisiossa puolueiden tietovisa, jonka ylivoimaisesti voitti homoystävallinen Sosialidemokraattinen Puolue,
kaikkein huonomminnmenestyivät homofobiset Kansanliitto ja Viron Kristillisdemokraatit. kertoo sekin jotain!