Viro: Puolueissa paljon homofobiaa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Virolainen bloggaaja, kolumnisti ja näyttelijä Ulrika Laan kirjoittaa blogiaan englanniksi ja viroksi. Hän julkaisi blogissaan artikkelin puolueiden homonäkemyksistä ja homokammosta. Facebook poisti tekstin automaattisesti pian julkaisemisen jälkeen helmikuun alussa. Nyt hän on uudelleen yrittänyt kirjoittaa Facebookiin, mutta uusikin teksti on poistettu. Mahdollisesti poistot tapahtuvat automaattisesti.

Postimees-lehti julkaisi Ulrika Laanin mielipidekirjoituksen helmikuun 10. päivänä 2011. Hänen johtoajatuksensa on, että Viron yhteiskunnalle on hyväksi, jos sallitaan erilaisuutta.

Viron riigikogun eli parlamentin vaalit ovat pian edessä. Riigikoguun halukkaita on ilmaantunut pilvin pimein: laulajia, urheilijoita, lehtimiehiä. Nyt puhutaan ruokakorien hinnoista, palkoista ja työpaikoista. Ulkrika Laan on asunut kolmessa maassa ja huomannut, että elämä on siellä parasta, missä hyväksytään erilaisia kulttuureja ja vähemmistöjä.

Ulrika Laan kertoo työskennelleensä Lontoossa Economist-lehdessä, ja lehti jo 1996 toivoi homoille avioliittoja. Ei ole olemassa mitään kestäviä argumentteja homoliittoja vastaan.

http://www.economist.com/node/2515389

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Pienessä Virossa poliitikot suhtautuvat asiaan kielteisesti. Epäinhimillinen suhtautuminen ja epävakaus ajaa monet homot ja heterot pois omasta kotimaastaan. Laajasti sivistynyt presidentti Ilves on halunnut lahjakkaat ihmiset takaisin kotiin Viroon. On virheellistä luulla, että ihmiset lähtevät maasta vain suuremman palkan takia. Vapaampi elämä vie muualle.

Virossa poliitikot estävät vapaampia tuulia. Homoliittoja vastustetaan vanhoilla väitteillä, joista muualla Euroopassa on jo luovuttu. Virossa edelleen väitellään siitä, syntyykö homoseksuaalisuus omasta tahdosta ("ryhdyn homoksi"). Esim. IRL-puolueen Liisa Pakosta selitti äskettäin, että homoseksuaalisuus syntyy kulttuurisista vaikutuksista. Se siis eräällä tavalla "tarttuu". Olisi hyvä tietää, millaisin tutkimustuloksiin Liisa Pakosta väitteensä perustaa. Ainakaan Ulrika Laan ei tiedä ainoatakaan homoa, joka olisi oppinut homoksi tv:tä katselemalla tai koulun ja vanhempien opetuksen vuoksi.

Edelleen homojen oikeuksia vastustetaan sen vuoksi, että raamattu ei hyväksy. Orjuuden ja moniavioisuuden raamattu hyväksyy. Viro ei kuitenkaan ole pappisvaltainen raamattu-maa, vaan siellä seurataan, mitä uutta maailmankaikkeudesta tiedetään. Maa ei ole enää maailman keskus, jota aurinko kiertää.

Kummallisimpia vastaväitteitä homoliittoja vastaan ovat ne, joiden mukaan laissa sanotaan näin ja näin ja lakeja on vaikea muuttaa. Mutta lait palvelevat ihmisiä eivätkä ihmiset lakeja. Samainen IRL:n Liisa Pakosta väitti, että lakia ei voi muutttaa, kun sen muuttaminen kuormittaisi liikaa hallintoa.

Pääministeri Andrus Ansip on reformipuolueen mies. Hänelle avioliittto on pyhä ja traditionaalisesti miehen ja naisen liitto. Siis pyhä? Viron avioliitoista 60% kariutuu ja päätyy eroon. Viro on korkealla maailman avioerotilaistoissa. Pääministeri Ansip puhuu ikään kuin homoliitot turmelisivat heteroavioliittoja. Maailmassa on vuosisatoja erilaisilla tekosyillä kieltäytydytty antamasta samoja oikeuksia talonpojille, naisille ja mustaihoisille. Kun kaksi homoa haluaa rekisteröidä parisuhteenssa, siinä ei keneltäkään muulta oteta mitään pois. Tutkimusten mukaan avioliitto tuntuu antavan paremmat lähtökohdat elämään. Se lisää elinikää ja tyytyväisyyttä elämään. Homoille ei haluta antaa tätä mahdollisuutta.

Sateenkaariperheiden lasten asema on yksi kiistakysymys. IRL-puolueen Haldo Oravas on Viimsin kunnan johtaja. Siellä kieltäydyttiin antamasta lesboperheen lapsille samoja palveluja, joita heteroperheiden lapset saivat. Epäoikeudenmukainen kohtelu todettiin oikeudessa laittomaksi. Maailmalla on paljon tutkittu sateenkaariperheiden lapsia, ja näistä perheistä ei ole löytynyt negatiivisia vaikutuksia. Vanhempien homoseksuaalisuus ei vahingoita lapsia eikä tee lapsista homoja. Yksi epäasiallinen väite on vielä, että homoperheissä vanhemmat käyttäisivät lapsia hyväkseen.

Virossa tehdään paljon abortteja. Mielenkiintoista on, että 64% abortin teettäneistä naisista on avo- tai avioliitossa. Suurin osa heistä on työssäkäyviä (52%) ja pieni osa työttömiä (8%). Virolaisnaiset tekevät kaksi kertaa enemmän abortteja kuin venäjää puhuvat naiset. Voidaan perustellusti kysyä: onko avioliitto "pyhä"?

Virossa suuri ongelma ovat itsemurhat. Suurin itsemurhariski on 15-24 -vuotiailla. Jos nuori ihminen saa yhteiskunnan tuen, ei hänellä välttämättä ole tarvetta itsemurhaan. Mutta tällä hetkellä tulevaisuudenusko on vähissä, ja itsemurhaluvut suuria. Osa itsemmurhan tehneistä on homoseksuaalisia nuoria.

Äskettäin IRL-puolueesta opetus- ja tiedeministeri Tõnis Lukas ilmoitti, että kouluissa ei tarvita oppikirjoihin tietoa homoperheistä. Uskomaton homofobinen mielipide, kun samaan aikaan sadat nuoret tekevät itsemurhia huonojen tulevaisuudennäkymien vuoksi. Englannissa jopa lastentarhan oppimateriaaleissa on ihmissuhteille erilaisia vaihtoehtoja. Lastentarhassa ja koulussa ei opita homoseksuaaliseksi vaan suvaitsevaksi.

Amerikassa presidentti Obama lähti "It get's better" -kampanjaan omalla videollaan. Myös ulkoministeri Clinton on ilmaissut selkeästi positiivisen suhtautumisensa homoseksuaalisiin ihmisiin.

*****

Ulrika Laan selvitteli, miten eri puolueissa suhtaudutaan homoliittoihin. Siitä myöhemmin lisää.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!