Newsweek: Homot huonoja näyttelijöinä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 4

Artikkeli "Straight Jacket" ilmestyi huhtikuun lopulla.Siinä homo kirjoittaja Ramin Setoodeh puhuu "vaaleanpunaisesta ongelmasta", josta kukaan ei halua puhua. Homonäyttelijät eivät pysty näyttelemään heteroa. Sen sijaan heterot pystyvät hyvinkin vakuuttavasti olemaan homoja, kuten esim. Brokeback Mountain osoittaa.

Tuottaja Ryan Murphy sanoo närkästyneenä, että artikkeli ei ole totta ja se on loukkaava ja shokeeraava. Hän ja muutamat muut ovat vaatineet boikottia Newsweekille.

Newsweekin artikkelissa Setoodeh mainitsee homon näyttelijän Jonathan Groffin, joka näyttelee testosteronia pursuvassa sarjassa high school opiskelijaa pääosassa. Ja erityisen kovaa kritiikkiä saa Sean Hayes (Jack "Will & Grace"issä). Hayes on heteroroolissa Broadwayn teatteriesityksessä ja hän on tyypillisesti homo heterona.

Jo aikaisemminkin homot ovat menettäneet "mieheytensä", kun ovat tulleet kaapista. Kun Rock Hudson tuli kaapista ennen kuolemaansa 1985, hänen rakastajanroolinsa naisten kanssa eivät enää olleet uskottavia. Homot sopivat vain komedioihin ja ylinäyteltyihin rooleihin. Se selittää Neil Patrick Harrisin menestyksen komediasarjassa "How I Met Your Mother". Siinä hän on naisista nauttivana playboyna.

Tuottaja Murphy sanoo Setoodehin puheita avoimen homofobisiksi. Newsweekin täytyy pyytää anteeksi. Newsweekin artikkeli leimaa siskoiksi kaikki homometallimiehet, -vanhemmat, -lääkärit, -opettajat, jne. jne,. Kaikki he kuitenkin ovat ylpeästi ahkeria amerikkalaisia. Nyt on vähän niin kuin Amerikassa rotulakien aikaan 1960-luvulla: Homoille on paikkoja vain bussin takaosassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Setoodeh vastaa kritiikkiin: Milloin olette nähneet viimeksi homonäyttelijän elokuvan pääosassa. En halua tässä esseessäni mustamaalata omaa yhteisöäni, vaan ainoastaan tarttua tähän asiaan, joka on siivottu maton alle.

Newsweekin artikkeli

4 kommenttia

"Milloin olette nähneet viimeksi homonäyttelijän elokuvan pääosassa?"

En tunne elokuva-alaa, joten en osaa suoraan vastata, mutta jos näin on, se johtuunee ohjaajien, tuottajien yms homofobiasta ja ennakkoluuloista yleisön vastaanottavaisuuden suhteen. Jos homoksi tunnettu näyttelee heteroa, yleisö kaikkoaa.

Toisaalta, Kimmo Kahra ja Vesa-Tapio Valo ovat muistelleet, kuinka heidän täytyi näyttää heteronäyttelijöille, miten suudellaan intohimoisesti.
On aivan eri asia olla itsestäänselvässä enemmistökulttuurissa kuin tietoisesti ulostulevassa vähemmistökulttuurissa.